Pages

Wednesday, April 28, 2010

Vizag Steel Plant Management Trainees (Technical) Exam preparation plan

Vizag Steel Plant Recruitment 2010: 195 Management Trainees (Technical)

Syllabus and Selection Procedure:
The selection process will consist of Two Stage Written Test (Preliminary and Final) followed by an Interview.

Preliminary Written Test:
1. General Awareness

2. Mental Ability

3. General English

4. Verbal and Non Verbal Reasoning

5. Basics of Engineering

(A. MECHANICAL Engineering

B. CIVIL Engineering

C. INSTRUMENTATION Engineering

D. CHEMICAL Engineering

E. PRODUCTION Engineering

F. ELECTRICAL Engineering

G. IT (Information Technology) / Computers)



Final Written Test:
Final written test shall comprise separate papers for each discipline over and above one paper on Aptitude and Knowledge in English.

Note: There will be negative marking for wrong answers

SAMPLE QUESTION PAPER
Section - I

Quantitative Aptitude (Arithmetic)

1. Four prime numbers are written in ascending order of their magnitudes the product of the first three is 385 and that of the last three is 1001. The largest given prime number is
a. 11
b. 13
c. 17
d. 19

2. Mahavir deposited in the bank from Monday to Saturday the amounts of Rs. 87.80, Rs. 203.63, Rs. 3677.98, Rs. 92899.01, Rs. 66 and Rs. 554945.19 respectively. Find his total deposit for this week
a. Rs. 651879.61
b. Rs. 652779.61
c. Rs. 650879.51
d. Rs. 655889.71

3. Amar deposited in Vijay Bank Rs. 259206.16 on Monday. Rs. 201890.48 on Tuesday, Rs. 284.16 on Wednesday. He withdrew Rs. 50000.00 on Thursday. He again deposited Rs. 230.01 on Friday and Rs. 72.62 on Saturday. Find his total balance in the bank for this week
a. Rs. 501783.43
b. Rs. 501683.43
c. Rs. 511693.43
d. Rs. 511683.43

4. I was born on October 17, 1927. How old I was on Jan. 26, 1978?
a. 49 years and 101 days
b. 50 years and 100 days
c. 50 years and 101 days
d. 50 years and 103 days

5. Find the total of the following amount

Rs. 1230.79, Rs. 11368.08, Rs. 203.63, Rs. 10314.89, Rs. 64.8, Rs. 101.00 and Rs. 3677.98
a. Rs. 27961.1
b. Rs. 26961.17
c. Rs. 26951.17
d. Rs. 25961.17

6. How many pieces, each of length 4.5 m can be cut of 225 m of wire?
a. 40
b. 54
c. 56
d. 50

7. Parkash and Girish were travelling together. Prakash paid Rs. 200 for their stay in a hotel and Girish paid taxi fare of Rs. 80. If they have to share these expenses equally, then
a. Prakash should pay Rs. 60 to Girish
b. Girish should pay Rs. 120 to Prakash
c. Girish should pay Rs. 60 to Prakash
d. Prakash should pay Rs. 120 to Girish

8. Sum of the numbers from 1 to 20 is
a. 210
b. 110
c. 220
d. 105

9. Which of the following is equal to 115 x 15?
a. 105 x 10 + 115 x 5
b. 11 x 515
c. 1151 x 5
d. 110 x 15 + 5 x 15

10. The unit's digit in the sum (264)102 + (264)103 is
a. 0
b. 4
c. 6
d. 8

11. The smallest natural number by which the product of 3 consecutive even numbers is always divisible is
a. 16
b. 32
c. 48
d. 96

12. The number of prime factors of (6)10 x (7)17 x (55)27 is
a. 54
b. 64
c. 81
d. 91

13. The total income of Hazari and Murari is Rs. 3000. Hazari spends 60% of his income and Murari spends 80% of his income. If their savings are equal. Find the income of Hazari
a. Rs. 2000
b. Rs. 3000
c. Rs. 1500
d. Rs. 1000

14. Bholanath save 25% if his income, but due to dearness the expenses increased by 25%, still he saves Rs. 30. Find his income
a. Rs. 400
b. Rs. 480
c. Rs. 450
d. Rs. 475

15. In a city 40% of the people are illiterate and 60% are poor. Among the rich 10% are illiterate. What percentage of the poor population is illiterate?
a. 36%
b. 60%
c. 40%
d. None of these

Section - II

Mental Aptitude (Analytical Reasoning)

Directions (Q 1-5): Find the missing characters from the following series

1. ab _ a _ b _ a _ bba
a. aaab
b. baba
c. abba
d. baab

2. _ bc _ _ bb _ aabc
a. abab
b. caab
c. acac
d. aaab

3. cc _ a _ cabccb _ cca _ c _ ba
a. cbaba
b. bacbc
c. bcabc
d. abcbc

4. cba _ cb _ ccb _ c _
a. caac
b. cbca
c. cbac
d. cabc

5. aa _ cb _ aa _ _ bba _ ccb _
a. cabaac
b. ababab
c. cbccab
d. aaabca

6. If day before yesterday was Sunday then next Monday will be after ____ days.
a. 4
b. 5
c. 6
d. 7

7. If Sept 9 was Friday then the last Tuesday of the same Month will fall on
a. 25
b. 26
c. 27
d. 28

8. If the month of May begins on Sunday then the third Friday will fall on
a. 19
b. 20
c. 21
d. 22

9. If January 31 in a particular year falls on a Saturday then January 1 will be
a. Sunday
b. Tuesday
c. Thursday
d. Monday

10. At 6 PM the hour hand of a clock will point towards
a. North
b. South
c. SW
d. SE

11. A boy walked 400 m north from his home, then he turned right and walked 100 m, then he turned left and walked 500 m. in which direction is he walking now
a. North
b. South
c. NE
d. NW

12. A car starts from a point A. Then it moves 4 KM towards South. Then it turns right and moves 3 KM. How far is it from point A now.
a. 3 KM
b. 4 KM
c. 5 KM
d. 0 KM

13. 3, 10, 29, 66, _
a. 137
b. 127
c. 103
d. 218

14. 41, 29, 19, 11, _
a. 5
b. 6
c. 4
d. 3

15. ZXUQ : ACFJ : : NLIE : :
a. KMQT
b. KMPU
c. LMPT
d. KMPT

Vizag Steel Plant MT Recruitment Books

Answers

Section - I Quantitative Aptitude (Arithmetic)

1. b, 2. a, 3. d, 4. c, 5. b

6. d, 7. c, 8. a, 9. d, 10. b

11. a, 12. d, 13. d, 14. b, 15. a

Section - II Mental Aptitude (Analytical Reasoning)

1. b, 2. c, 3. c, 4. a, 5. c

6. c, 7. c, 8. b, 9. c, 10. b

11. a, 12. c, 13. b, 14. a, 15. d

93 comments:

  1. please can you send me syllabus & previovs years question papers of VIZAG STEEL PLANT MANAGEMENT TRAINEE 2010 MEHANICAL. My email ID is saisahiti_29@yahoo.co.in

    ReplyDelete
  2. please can you send me syllabus & previovs years question papers of VIZAG STEEL PLANT MANAGEMENT TRAINEE 2010 MEHANICAL. My email ID is venkateshrtr@gmail.com

    ReplyDelete
  3. dear sir,
    thanks for ur model question paper..
    wil u please let me know the syllabus ,pattern of exam and books for preparation through my id ashwinjobsearch@gmail.com.

    regards
    aswin...

    ReplyDelete
  4. sorry sir i forgot to tell..im fom electrical bachk grounds..
    aswin
    ashwinjobsearch@gmail.com

    ReplyDelete
  5. sir i m frm elecrical branch...could u pls send me previous years paper nd books to refer for preparation fr management trainee 2010..........@ sonugec20@yahoo.co.in

    ReplyDelete
  6. SIR IAM FRM MECHANICAL PLZ TELL GET SYLLABUS FOR MECHANICAL ENGG AND WHAICH BOOKS I HAVE TO REFER MY EMAIL ID IS (sharma_arch@yahoo.co.in)

    ReplyDelete
  7. sir i am anilkumar studying b.tech final year in drk institute of science and technology, mechanical branch.please send me previous question papers..........my email id (anilkumar_kphb@yahoo.com)

    ReplyDelete
  8. sir i m frm elecrical branch...could u pls send me previous years paper nd books to refer for preparation fr management trainee 2010.........my email id is praveen.suni245@gmail.com & praveen_0245@yahoo.com

    ReplyDelete
  9. sir i am from electronics and instrumentation branch.could you please send me previous years papers and books to prefer for preparation for management trainee............my email id is nandnarendra@gmail.com&xornarendra@gmail.com

    ReplyDelete
  10. sir, i am dileep from srikalahasti. could you please send me previous years papers and books to prefer for preparation for management trainee............my email id is dileep6355@gmail.com

    ReplyDelete
  11. please can you send me syllabus & previovs years question papers of VIZAG STEEL PLANT MANAGEMENT TRAINEE 2010 MEHANICAL. My email ID is jynx_107@yahoo.com

    ReplyDelete
  12. Sir, I am from Electonics branch. Could you please send me the previous papers and syllabus for MANAGEMENT TRAINEE 2010. My mail ID is anusha401@yahoo.com

    ReplyDelete
  13. sir , iam sowjanya could you please send me previous years papers and books to prefer for preparation for management trainee............my email id is gorthi.sowjanya@gmail.com

    ReplyDelete
  14. sir iam sowjany. will you please send me one of the model papers for preparation

    ReplyDelete
  15. sir i m frm mechanical branch...could u pls send me previous years paper nd books to refer for preparation fr management trainee 2010..........@ kishore.jupalli@gmail.com

    ReplyDelete
  16. please can you send me syllabus & previovs years question papers of VIZAG STEEL PLANT MANAGEMENT TRAINEE 2010 ELECTRONICS&COMMUNICATION ENGINEERING to sudheer.katupalli@gmail.com

    ReplyDelete
  17. thanku sir plz send me r tell me how to prepare general english & genaral awareness,which books prefarabul,plz send me prenious papers to fanisankarkiran@gmail.com

    ReplyDelete
  18. please send previous papers of C&I for Vizag Steel Plant MT 2010 recruitment to srikrishna.nunna@gmail.com

    ReplyDelete
  19. Hi frnds. U can download syllabus for Vizag Steel Plant MT 2010 from their official website itself.

    All d Bst

    ReplyDelete
  20. please can you send me syllabus & previovs years question papers of VIZAG STEEL PLANT MANAGEMENT TRAINEE 2010 ELECTRONICS&COMMUNICATION ENGINEERING to samanta.sushanta@gmail.com

    ReplyDelete
  21. sir,i am a electronics student,my name is bhadra.could you please send previous question papers and which type of books i have to prefer .please send to my email vvbr.52@gmail.com

    ReplyDelete
  22. sir,i am an mechanical student my name is attaullah could u please send me the previous year question paper with solution. my email is onyx_atta@yahoo.com

    ReplyDelete
  23. sir,i am an mechanical student my name is selvdurai could u please send me the previous year question paper with solution.my email ID selvadurai1985@rediffmail.com

    ReplyDelete
  24. will u plz sent me previous year questions for electrical engineering. uttam
    uttambisoyi8@gmail.com

    ReplyDelete
  25. hai sir,
    am from electrical background.can u please send me syllabus & previovs years question papers of VIZAG STEEL PLANT MANAGEMENT TRAINEE 2010 .my email id is madhuri.gollapudi89@gmail.com

    ReplyDelete
  26. sir,
    please will u send electronics question papers for management traniee..my email id is venukumarb409@gmail.com

    ReplyDelete
  27. please can you send me syllabus & previous years question papers of VIZAG STEEL PLANT MANAGEMENT TRAINEE 2010 MECHANICAL ENGINEERING to nihar_funtus@yahoo.com

    ReplyDelete
  28. please can you send me prevoius question paper of vizag steel plant
    to tunga.sairam@gmail.com

    ReplyDelete
  29. pls can u send me vizag steel plant's previous management trainee(Electrical Branch) question paper

    ReplyDelete
  30. sir,am ELECTRONICS&COMMUNICATION ENGINEERING student,please can you send me syllabus & previovs years question papers of VIZAG STEEL PLANT MANAGEMENT TRAINEE 2010 to my id:chrissy.themoon@gmail.com

    ReplyDelete
  31. sir,i'm instrumentation student ,can u plzz send me technical section in the previous papers pf vizag steel plant to vaishu.1012@gmail.com

    ReplyDelete
  32. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  33. plz send me syllabus & q paper gopsjadhav@gmail.com

    ReplyDelete
  34. check out the site called www.notificationschannel.co.cc and www.notificationsandresults.blogspot.com to get the question papers and results u r in need of anytime and any date on the calender

    ReplyDelete
  35. please can you send me syllabus & previovs years question papers of VIZAG STEEL PLANT MANAGEMENT TRAINEE 2010 MECHANICAL ENGINEERING to satyasudheer.lakkimsetti@gmail.com

    ReplyDelete
  36. this information is not all sufficient... they should keep some kind of previous question papers..

    ReplyDelete
  37. hello sir,
    can you please send me previous years question papers/sample papers for MT 2010 electronics at novocaine.aditya@gmail.com

    ReplyDelete
  38. hello sir,i am malarmannan and my preferable subject is ceramic ,so,please send me previoes year question paper for managent trainee.this is my e-mail id:cermalar@gmail.com

    ReplyDelete
  39. can any one suggest syllabus & books for chemical engg ,i would be thankful to you...madhugangaram@gmail.com

    ReplyDelete
  40. hi sir..
    i am from mechanical, please tell how to prepare for final exam and send any previous papers to my mail: saikrishnapadi123@gmail.com

    ReplyDelete
  41. sir, this is venkatesh...first of all iam very thankful to you for your kind informationthrough website. iam electronics background student..could you please send the electronics paper syllabus and model papers to my mail id...
    venkatesh.vakamullu@gmail.com

    ReplyDelete
  42. hai sir,
    am from metallurgical background.can u please send me syllabus & previovs years question papers of VIZAG STEEL PLANT MANAGEMENT TRAINEE 2010 .my email id is archanasree03@gmail.com

    ReplyDelete
  43. hello sir, plz send me the sample questions of ESIC Exams. My e-mail id is raju_deepu_raju@yahoo.com.

    ReplyDelete
  44. please can you send me syllabus & previovs years question papers of VIZAG STEEL PLANT for MANAGEMENT TRAINEE 2011in metallurgy branch to my e id raghunath.mandi37@gmail.com

    ReplyDelete
  45. hello can u send me previous papers of steel plant mt ravi8064@gmail.com

    ReplyDelete
  46. Sir can you send syllabus for mechanical engineering and old question papers,my email id is divyasri.39@gmail.com

    ReplyDelete
  47. sir pls send me the syllabus and old question paper to my mail, my id is divyasri.39@gmail.com

    ReplyDelete
  48. hello sir,plz send me previous years question papers of VIZAG STEEL PLANT for MANAGEMENT TRAINEE 2011 in IT(Computer science)branch.my id:-sravantishiney@gmail.com

    ReplyDelete
  49. sir
    iam studying final year mechanical engg, please send privious question papers and syllabus to my email[rammesh.pampana@gmail.ccom].

    ReplyDelete
  50. please sir send me the previous question paper of vizag steel fot management trainee mechanical my id- kunalmech25@gmail.com

    ReplyDelete
  51. sir/madam,i'm doing my ece btech final year,plz can any one send me electronics syllabus of vizag steel MT and previous question papers to magantinirosha436@gmail.com.if not aleast syllabus its not provided in official site...
    Thankyou in advance.

    ReplyDelete
  52. sir/madam...
    please can you send me syllabus & previovs years question papers of VIZAG STEEL PLANT MANAGEMENT TRAINEE 2010 MEHANICAL. My email ID is singhh.jarnail90@gmail.com

    ReplyDelete
  53. can plz plz plz send me the vizagsteel previous papers ,im electronics background plz sir,my email id is
    ayubkhan426@gmail.com

    ReplyDelete
  54. hello sir,plz send me previous years question papers of VIZAG STEEL PLANT for MANAGEMENT TRAINEE 2011 in IT my id rama.vadde@yahoo.com

    ReplyDelete
  55. hai
    if any one of u have sample question papers of visakhapatnam steel plant management trainee test civil.then please send it to email id mindi.venu@gmail.com

    ReplyDelete
  56. sir/madam...
    please can you send me syllabus & previouvs years question papers of VIZAG STEEL PLANT MANAGEMENT TRAINEE 2010 ELECTRICAL.My Email ID is sndchanti@gmail.com

    ReplyDelete
  57. can you please send me model papers for management trainee test ece

    ReplyDelete
  58. please can u send me previous question papers & syllabus of VIZAG STEEL PLANT MANAGEMENT TRAINEE 2010 COMPUTERS.My Email ID is kalyanimatcha23@yahoo.com

    ReplyDelete
  59. please can u send me previous year question papers of VIZAG STEEL PLANT MANAGEMENT TRAINEE of Mechanical branch on my Email ID- kamalmahawar@gmail.com

    ReplyDelete
  60. please send me previous papers with keys(EEE) to my email:sureshbkonda@gmail.com

    ReplyDelete
  61. sir, can you please send me previovs years question papers of VIZAG STEEL PLANT MANAGEMENT TRAINEE 2011 COMPUTER SCIENCE. My email ID is pradeep.panigrahy_nist@yahoo.com

    ReplyDelete
  62. please can you send me syllabus & previovs years question papers of VIZAG STEEL PLANT MANAGEMENT TRAINEE 2010 ELECTRONICS&COMMUNICATION ENGINEERING to swaroop844@gmail.com

    ReplyDelete
  63. can u pls tel me the syllabus for MT-electronics and comm students and previous papers also pls...MY EMAIL ID IS :latha4919@gmail.com

    ReplyDelete
  64. HI please send mechanical previous papers to madhuthota.nitw@gmail.com

    ReplyDelete
  65. sir/madam...
    please can you send me syllabus & previovs years question papers of VIZAG STEEL PLANT MANAGEMENT TRAINEE 2010 MEHANICAL. My email ID is vavijay148@gmail.com

    ReplyDelete
  66. hello, can u plz tell me about the books from which i can prepare for vizag steel plant MT IT exam...my id is prashant.jha39@gmail.com

    ReplyDelete
  67. i want steel phant manageral trainee previous question papers.to be downloadable.

    ReplyDelete
  68. HEllo sir ..can u plz send me the previous year question paper of management Tranee of vizag steel plantexam or any material which is applicable for computer science. plz send me to my id -- bibhuu298@gmail.com .Kindly request to you then i will be able to prapre and appear the exam.waitng ur reply.

    ReplyDelete
  69. Hello Sir, i am from mechanical branch...plz send me the previous year exam paper of management trainee . plz send me to my id--- kotapallymounica@gmail.com. sir plz also send the exam pattern. kindly req2uesting you to rply to my comment....tanq sir..

    ReplyDelete
  70. Hello SIR/MADAM plz send me plant MT TRIANEE syllabus to my id g.santosh225@gmail.com

    ReplyDelete
  71. sir plz send me previous plant mt question paper to my id g.santosh225@gmail.com

    ReplyDelete
  72. sir i m frm elecrical branch...could u pls send me previous years paper nd books to refer for preparation fr management trainee 2011......... pushpapriyanka77@gmail.com

    ReplyDelete
  73. im juber basha.sir can you pls send me previous papers for computer stream.i want that.my mail id is juberbasha786@gmail.com

    ReplyDelete
  74. hey send management trainee previous papers (Computer science) to my mail id saratchandu08@gmail.com

    ReplyDelete
  75. sir i'm frm computer science branch...could u pls send me previous years paper nd books to refer for preparation fr management trainee 2011......... rajnani6@gmail.com

    ReplyDelete
  76. sir i'm frm computer science branch...could u pls send me previous years paper nd books to refer for preparation fr management trainee 2011 @ mayur.iet@gmail.com

    ReplyDelete
  77. hello sir i am baskar i applying job for vizag steel plant managenment trainee so i need very emergency on "model question papers and syllabus of vizag " i am computer background so please any send to model question papers...

    my mail id "baskarmca.74@gamail.com" by baskar.d..

    ReplyDelete
  78. can u plz send me previous year sample papers, i am 4rm eletronics back groung plzzzz and my email id is sriraji93@gmail.com

    ReplyDelete
  79. please can you send me syllabus & previovs years question papers of VIZAG STEEL PLANT MANAGEMENT TRAINEE 2011 of Information Technology(IT. And my mail ID is chandanaamancha@yahoo.in

    ReplyDelete
  80. sir i m from electrical branch...could u please send me previous years paper and books to refer for preparation for management trainee 2011

    thank you
    my email id thivanmohideen30@gmail.com

    ReplyDelete
  81. please can you send me syllabus & previovs years question papers of VIZAG STEEL PLANT MANAGEMENT TRAINEE 2011 MEHANICAL. My email ID is katariahimanshu09@gmail.com

    ReplyDelete
  82. Kindly send me previovs years question papers of VIZAG STEEL PLANT MANAGEMENT TRAINEE of Computer Science/IT. My email ID is vijayoct2@gmail.com

    ReplyDelete
  83. guys can anyone mail me the previous papers for MANAGEMENT TRAINEE ELECTRONICS plzzzzzz, my id : bavinash88@gmail.com

    ReplyDelete
  84. please can you send me syllabus & previovs years question papers of VIZAG STEEL PLANT MANAGEMENT TRAINEE 2011 technical. which is undergoing the subject of electronics. My email ID is gandhamgunasekhar@gmail.com

    ReplyDelete
  85. hello sir,this s nishitha...can you please send me steel plant mt's one more model paper...this is my id...nishithareddyp@gmail.com,...and i am from cse branch...

    ReplyDelete
  86. please can you send me syllabus & previovs years question papers of VIZAG STEEL PLANT MANAGEMENT TRAINEE 2010 COMPUTER SCIENCE. My email ID is kranthi505.griet@gmail.com.

    ReplyDelete
  87. I am from electronics back ground can u send me the previous question papers,my id srinuundetyacs@gmail.com

    ReplyDelete
  88. Please,sir can u send me this year's vizag steel question & answer papers for management trainee for metallurgy in my id kswain573@gmail.com

    ReplyDelete
  89. please can you send me syllabus & previovs years question papers of VIZAG STEEL PLANT TRAINEE Khalasi in RINL/VSP. My email ID is lavanya.varma@gmail.com

    ReplyDelete
  90. I am from information technology back ground can u send me the previous question papers,my name is p.durgavenkatakrishna, id dvk9999@gmail.com

    ReplyDelete
  91. can u plz send me d previous paprs of vizag steel for EEE??

    ReplyDelete
  92. my name is farheen syed ,,,sir i too have the same problem that al the above have and am from mechanical stream could you please send me the previous question papers to prepare my self for attending the test in the designation of management trainee and i have too short time could you please give me some tips and tricks how to attend and face the written test and as well as other rounds ,,,,,, my mail id farheenmec@gmail.com

    ReplyDelete