Wednesday, November 30, 2011

Indian Geography E-Book


Monday, November 21, 2011





Sunday, November 20, 2011

SSC CGL TIER II Exam Solved Paper I (Arithmetical Abiligy) Held on 04-09-2011


Thursday, November 17, 2011

Uttarakhand High Court Subordinate Civil Court Clerical Cadre Service Exam., 2011

(Exam Held on 28-8-2011)

1. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists—
(a) Govind National Park
(b) Sonanadi Wild Life Sanctuary
(c) Tiger fall
(d) Gorakhnath Ki Dhuni
1. Dehradun
2. Champawat
3. Pauri Garhwal
4. Uttarkashi
Code :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1
(B) 4 3 1 2
(C) 3 4 2 1
(D) 1 2 3 4
Ans : (B)

2. Which National Highway does not pass through Distt. Udham Singh Nagar ?
(A) NH-125
(B) NH-74
(C) NH-87
(D) NH-123
Ans : (B)

3. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists—
(a) Kotgarhi Devi
(b) Pataal Rudreshwar
(c) Raichand Devta
(d) Dunagiri
1. Pithoragarh
2. Champawat
3. Bageshwar
4. Almora
Code :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 4 2
(B) 3 1 2 4
(C) 1 2 3 4
(D) 2 1 4 3
Ans : (C)

4. ‘Indian Institute of Management’ IIM in Uttarakhand is situated—
(A) Srinagar
(B) Dehradun
(C) Nainital
(D) Kashipur (U.S. Nagar)
Ans : (B)

5. Match List-I and II—
List-I (Hill)
(a) Nanda Devi
(b) Panchachuli
(c) Bhagirathi
(d) Trishul
List-II (Place)
1. Uttarkashi
2. Chamoli
3. Pithoragarh
4. Almora
Code :(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4
(B) 1 2 3 4
(C) 4 3 2 1
(D) 2 1 3 4
Ans : (A)

6. Where is Industrial Taxological Research Centre situated ?
(A) Dehradun
(B) Roorkee
(C) Nainital
(D) Ranikhet
Ans : (A)

7. An electric bulb has a filament made of—
(A) Copper
(B) Iron
(C) Lead
(D) Tungsten
Ans : (D)

8. The Nainital Lake was discovered by (in 1841)—
(A) Shankaracharya
(B) Pradhumna Shah
(C) P. Bairan
(D) Frank Smith
Ans : (A)

9. Stainless steel contains—
(A) Chromium, Nickel, Iron and Carbon
(B) Nickel, Iron and Carbon
(C) Chromium, Iron and Carbon
(D) Iron and Carbon only
Ans : (A)

10. Where is the BHEL (Bharat Heavy Electricals Limited) situated ?
(A) Dehradun
(B) Haridwar
(C) U. S. Nagar
(D) Pauri
Ans : (B)

11. Where is National Lal Bahadur Shastri Academy of Administration situated ?
(A) Dehradun
(B) Nainital
(C) Mussoorie
(D) Haridwar
Ans : (C)

12. Mussoorie wild life sanctuary is established in—
(A) 1983
(B) 1993
(C) 1971
(D) 2001
Ans : (B)

13. Kedarnath wild life sanctuary is situated at—
(A) Almora
(B) Nainital
(C) Uttarkashi
(D) Chamoli
Ans : (D)

14. Where is Udaishankar Dance Academy situated ?
(A) Almora
(B) Dehradun
(C) Srinagar
(D) Haridwar
Ans : (A)

15. Most of the weather phenomenon takes place in the—
(A) Photosphere
(B) Exosphere
(C) Stratosphere
(D) Troposphere
Ans : (D)

16. Chemically, dry ice is—
(A) Solid Carbondioxide
(B) Solid Sulphurdioxide
(C) Ice formed from distilled water
(D) Ice kept at Sub-zero temperature
Ans : (A)

17. Who is the first Chairman of Public Service Commission of Uttarakhand ?
(A) N.P. Nawani
(B) K. Arya
(C) Ajay Vikram Singh
(D) Ashok Kant Saran
Ans : (A)

18. Where is the Tiffin top situated ?
(A) Dehradun
(B) Nainital
(C) Mumbai
(D) Roorkee
Ans : (B)

19. The planet nearest to sun is—
(A) Mars
(B) Jupiter
(C) Mercury
(D) Saturn
Ans : (C)

20. Excessive Consumption of alcoholic drinks causes damage to—
(A) Lungs
(B) Liver
(C) Kidney
(D) Heart
Ans : (B)

21. How many colour are there in white light ?
(A) 6
(B) 7
(C) 8
(D) 9
Ans : (B)

22. Corbett National Park aims mainly on protection of which animal ?
(A) Elephant
(B) Rhinoceros
(C) Panther
(D) Tiger
Ans : (D)

23. How many districts touch the international boundary in Uttarakhand ?
(A) 3
(B) 5
(C) 4
(D) 6
Ans : (C)

24. Which is the oldest Veda ?
(A) Yajurveda
(B) Rigveda
(C) Samveda
(D) Atharvaveda
Ans : (B)

25. Average blood-pressure of human is—
(A) 60/100
(B) 20/80
(C) 60/140
(D) 120/80
Ans : (D)

26. The number of chromosomes in human beings is—
(A) 36
(B) 46
(C) 56
(D) 26
Ans : (B)

27. The branch of Science that deals with tumors is known as—
(A) Serology
(B) Oncology
(C) Chromology
(D) Urology
Ans : (B)

28. What line connects the point on a map that receive equal amount of rainfall ?
(A) Isobar
(B) Isohel
(C) Isotherm
(D) Isohyet
Ans : (D)

29. Which Indian born physicist invented the ‘Optical Fibre’ ?
(A) C. V. Raman
(B) Satyendra Nath Bose
(C) Homi J. Bhabha
(D) Narinder Singh Kapany
Ans : (D)

30. ‘Ace’, ‘Double fault’, ‘Smash’, ‘Second Service’ and‘Gamepoint’ terms are related with which sport ?
(A) Tennis
(B) Squash
(C) Table Tennis
(D) Badminton
Ans : (A)

31. Who authored ancient Sanskrit plays ‘Malti Madhava’, ‘Mahavir-Charita’ and Uttar Ramcharita ?
(A) Kalidas
(B) Bhavabhuti
(C) Banabhatta
(D) Vishakhadatta
Ans : (B)

32. Which Indian lady writer authored Onasis award winning play ‘Harvest’, highlighting the controversial issue of Organ trading in poverty stricken areas ?
(A) Kiran Desai
(B) Jhumpa Lahiri
(C) Manjula Padmanabhan
(D) Arundhati Roy
Ans : (C)

33. Who was the first person to calculate the height of the Mount Everest ?
(A) Andrew Waugh
(B) George Everest
(C) Nain Singh Rawat
(D) Radhanath Sikdar
Ans : (D)

34. The transfer of Capital of British Indian from Calcutta to Delhi was effected during the period of—
(A) Lord Minto
(B) Lord Hardinge
(C) Lord Chelmsford
(D) Lord Reading
Ans : (B)

35. The scheme which identify creative children within the age group of 5 to 16 years in creative art creative performance, creative scientific innovations and creative writing ?
(A) Bal Shree Scheme
(B) Bal Bodh
(C) Bal Sadan
(D) Bal Shiksha
Ans : (A)

36. The right to Education provides free and compulsory education of all chidren in the age-group of 6 to 14 years. This right is inserted to which article of the Constitution ?
(A) Article-21
(B) Article-24
(C) Article-19
(D) Article-14
Ans : (A)

37. Defence Research and Development Organisation (DRDO) is the Research and developing wing of which Ministry under Government of India ?
(A) Ministry of Home affairs
(B) Ministry of defence
(C) Ministry of Agriculture
(D) Ministry of Environment
Ans : (B)

38. Which one of the following is wrongly matched ?
(A) Central Potato Research Institute — Shimla
(B) Archaelogical Survey of India — Kolkata
(C) Indian Institute of Petroleum — Dehradun
(D) National Dairy Research Institute — Panipat
Ans : (D)

39. Laprosy is caused by—
(A) Pasteurella pestis
(B) Mycobacterium
(C) Clostridium
(D) Vibrio
Ans : (A)

40. Bacteria were first discovered by—
(A) Robert Koch
(B) L. Pasteur
(C) Robert Hooke
(D) A. Von Leuwenhoek
Ans : (D)

41. Which is known as evening star ?
(A) Cirrus
(B) Saturn
(C) Uranus
(D) Venus
Ans : (D)

42. ‘Horse Latitude’ related to—
(A) Thermal Belt
(B) Sea Route
(C) Pressure Belt
(D) Eco Belt
Ans : (B)

43. Which one of the following layers have maximum density ?
(A) Exosphere
(B) Ionosphere
(C) Stratosphere
(D) Troposphere
Ans : (B)

44. The name of the founder of the Red Cross is—
(A) Henry Dunant
(B) Baden Powell
(C) Frederick Passey
(D) U-Thant
Ans : (B)

45. The city of Rome is situated on the bank of river—
(A) Vistula
(B) Avon
(C) Rhine
(D) Tiber
Ans : (D)

46. Vinegar is produced from—
(A) Ethanoic Acid
(B) Valeric Acid
(C) Methanoic Acid
(D) Butanoic Acid
Ans : (C)

47. The famous temple of ‘Neelkhanth Mahadev’ is situated in which district ?
(A) Dehradun
(B) Haridwar
(C) Pauri Garhwal
(D) Rudraprayag
Ans : (B)

48. Who is known as ‘Gandhi of Uttarakhand’ ?
(A) Late Indramani Badoni
(B) Sridev Suman
(C) Sunderlal Bahuguna
(D) Chandi Prasad Bhatt
Ans : (A)

49. Who is named as ‘Jhansi Ki Rani’ in the history of Garhwal ?
(A) Teelu Rauteli
(B) Maharani Gularia
(C) Jiarani
(D) None of the above
Ans : (C)

50. Who is the first Indian whose name is entered in ‘Guinese Book of World Records’ on making world record in shorthand ?
(A) Shri Kishan Chandra Joshi
(B) Dr. Gopal Das Bisht
(C) Shri Badri Dutt Pandey
(D) Dr. Harshavanti Bisht
Ans : (B)

51. When was the Nehru Institute of Mountaineering, Uttarkashi established ?
(A) 14 November, 1951
(B) 14 November, 1965
(C) 9 November, 2000
(D) 9 November, 1991
Ans : (B)

52. The confluence of Alaknanda and Bhagirathi river is—
(A) Devprayag
(B) Rudraprayag
(C) Nandprayag
(D) Karnaprayag
Ans : (A)

53. L.P.G. mainly contains—
(A) Methane
(B) Methane and Ethane
(C) Hydrogen, Methane and Ethane
(D) Butane and Propane
Ans : (D)

54. ‘Fire Temple’ is the worship place of which religion ?
(A) Christianity
(B) Yahudi
(C) Muslim
(D) Parsi
Ans : (B)

55. Where in 1943, Netaji Subhash Chandra Bose announced the temporary Government for the freedom of India ?
(A) Colombo
(B) Manila
(C) Singapore
(D) Rangoon
Ans : (C)

56. Which one is not one of the four Vedas ?
(A) Rigveda
(B) Samveda
(C) Atharvaveda
(D) Ayurveda
Ans : (D)

57. Name of Shivaji’s mother—
(A) Ahilya Bai
(B) Jodhabai
(C) Jeeja Bai
(D) Panna Bai
Ans : (C)

58. Which city is called ‘City of Lakes’ ?
(A) Udaipur
(B) Jabalpur
(C) Jammu
(D) Mumbai
Ans : (A)

59. Which out of the following rivers terminates in the Arabian Sea ?
(A) Krishna
(B) Indus
(C) Yamuna
(D) Gomti
Ans : (B)

60. Who wrote ‘Geetanjali’ ?
(A) Sharat Chandra
(B) Ishwar Chandra Vidyasagar
(C) Rabindra Nath Tagore
(D) Bankim Chandra Chaterjee
Ans : (C)

61. ‘Uber Cup’ is related to which game ?
(A) Baseball
(B) Badminton
(C) Football
(D) Basket Ball
Ans : (B)

62. Veer Chandra Singh Garhwali is related to—
(A) Kakori-Case
(B) Meerut-Armed Revolt
(C) Chauri-Chaura Case
(D) Peshwar Military Revolt
Ans : (D)

63. Which of the following is/are treated as artificial currency ?
(D) Both ADR and SDR
Ans : (C)

64. In India, the interest rate on saving accounts in all the nationalized commercial banks is fixed by—
(A) Union Ministry of Finance
(B) Union Finance Commission
(C) Indian Banks Association
(D) None of the above
Ans : (D)

65. What does S and P 500 relate to ?
(A) Super Computer
(B) A new technique in e-business
(C) A new technique in bridge building
(D) A index of stock of large companies
Ans : (D)

66. Gilt-edged market means—
(A) Bullion market
(B) Market of Government Securities
(C) Markets of Guns
(D) Market of Pure metals
Ans : (B)

67. Which one of the following ports of India handles the highest tonnage of import cargo ?
(A) Calcutta
(B) Kandla
(C) Mumbai
(D) Visakhapatnam
Ans : (C)

68. ‘Chapchar Kut’ festival is celebrated in—
(A) Arunachal Pradesh
(B) Assam
(C) Mizoram
(D) Sikkim
Ans : (C)

69. First Indian actress to be awarded ‘Padamshri’—
(A) Smita Patil
(B) Nargis Dutt
(C) Meena Kumari
(D) Madhubala
Ans : (B)

70. ‘Charak Sanhita’ is related to which of the following ?
(A) Art
(B) Law
(C) Adminstration of State
(D) Medicine
Ans : (D)

71. During which five year plan was the Emergency clamped, new election took place and Janta Party was elected ?
(A) Third
(B) Fourth
(C) Fifth
(D) Sixth
Ans : (C)

72. If a Panchayat is dissolved, elections are to be held within—
(A) 1 month
(B) 3 months
(C) 6 months
(D) 1 year
Ans : (C)

73. Who was the speaker of the first Lok Sabha ?
(A) Hukum Singh
(B) G. V. Mavalankar
(C) K.M. Munshi
(D) U.N. Dhebar
Ans : (B)

74. The resolution for removing the Vice-President of India can be moved in the—
(A) Lok Sabha alone
(B) Either House of Parliament
(C) Joint Sitting of Parliament
(D) Rajya Sabha Alone
Ans : (D)

75. The salaries and allowances of the Judges of the High Court are charged to the—
(A) Consolidated Fund of India
(B) Consolidated Fund of the State
(C) Contingency Fund of India
(D) Contingency Fund of the State
Ans : (B)

76. Which one of the following rights was described by Dr. B. R. Ambedkar as the heart and soul of the constitution ?
(A) Right to freedom of religion
(B) Right to property
(C) Right to equality
(D) Right to Constitutional Remedies
Ans : (D)

77. The state which has the largest number of seats reserved for the scheduled tribes in Lok Sabha is—
(A) Bihar
(B) Gujarat
(C) Uttar Pradesh
(D) Madhya Pradesh
Ans : (D)

78. Which one among the following has the highest energy ?
(A) Blue light
(B) Green light
(C) Red light
(D) Yellow light
Ans : (A)

79. The marine animal called dugong which is vulnerable to extinction is a/an—
(A) Amphibian
(B) Bony fish
(C) Shark
(D) Mammal
Ans : (D)

80. In making the saffron spice, which one of the following parts of the plant is used ?
(A) Leaf
(B) Petal
(C) Sepal
(D) Stigma
Ans : (D)

81. The full name of EONR is—
(A) East Organisation for North Region
(B) European Organisation for Nuclear Research
(C) English Organisation for Nuclear Research
(D) None of these
Ans : (B)

82. In the context of alternative sources of energy, Ethanol as a viable bio-fuel can be obtained from—
(A) Potato
(B) Rice
(C) Sugarcane
(D) Wheat
Ans : (C)

83. In the following matching which one of them does not match ?
(A) Baki Etihas—Badal Sarkar
(B) Sita Swayamber—Vishnu Das Bhave
(C) Yayati—Girish Karnad
(D) Gidha—Jabar Patel
Ans : (D)

84. The ‘Instrument of Instructions’ contained in the Government of India Act, 1935 have been incorporated in the Constitution of India in the year 1950 as—
(A) Fundamental Rights
(B) Directive Principle of State Policy
(C) Extent of executive power of State
(D) Conduct of business of the Government of India
Ans : (B)

85. Reserve Bank of India was Established in—
(A) 1929
(B) 1942
(C) 1935
(D) 1947
Ans : (C)

86. Hereditary information in animals and plants is stored in—
(C) Ribosomes
(D) None of these
Ans : (A)

87. Point out the wrong match—
(A) Plague — Rat
(B) Rabies — Dog
(C) Polio — Monkey
(D) Tapeworm — Pig
Ans : (C)

88. Diabetes is caused due to lack of—
(A) Sugar
(B) Insulin
(C) Calcium
(D) Iron
Ans : (B)

89. The satellite launching center in India is located at—
(A) Thumba
(B) Bangalore
(C) Sri Harikota
(D) Trombay
Ans : (C)

90. The Indian Institute of Remote Sensing is located in—
(A) Nainital
(B) Dehradun
(C) Haridwar
(D) Delhi
Ans : (B)

91. Central Building Reserach Institute is located at—
(A) Lucknow
(B) Varanasi
(C) Roorkee
(D) Chennai
Ans : (C)

92. Optical fiber are used in—
(A) CAT Scans
(B) X-ray photos
(C) Ultrasonic Scans
(D) Endoscopy
Ans : (A)

93. The concept of carbon credit is originated from which one of the following ?
(A) Earth Summit, Rio-de Janerio
(B) Kyoto Protocol
(C) Montreal Protocol
(D) G-8, Summit Helligendamm
Ans : (B)

94. Who is known as ‘Missile Man of India’ ?
(A) Arjun Singh
(B) Dr. C. V. Raman
(C) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
(D) H.J. Bhabha
Ans : (C)

95. The largest gland of body is—
(A) Liver
(B) Pancreas
(C) Pituitary
(D) Adrenal
Ans : (A)

96. Cryogenic Engine is used in—
(A) Sub-marine
(B) Glider
(C) Aeroplane
(D) Satellite Launch Vehicle
Ans : (D)

97. On which of the following rivers Hirakund Dam is built ?
(A) Godawari
(B) Ganga
(C) Narmada
(D) Mahanadi
Ans : (D)

98. Kaziranga Sanctuary is for the protection of—
(A) Birds
(B) Tiger
(C) Rhinoceros
(D) Elephant
Ans : (C)

99. Pt. Ravishankar is an exponent of—
(A) Sitar
(B) Sarod
(C) Tabla
(D) Flute
Ans : (A)

100. The Eiffel Tower is situated at—
(A) London
(B) Berlin
(C) Paris
(D) Washington
Ans : (C)

101. The second largest delta is on the river of—
(A) Narmada
(B) Krishna
(C) Brahamputra
(D) Godawari
Ans : (B)

102. Volume of blood in normal body is—
(A) 3-4 litre
(B) 10-12 litre
(C) 8-10 litre
(D) 5-6 litre
Ans : (D)

103. ‘Lord Buddha’ was born at—
(A) Vaishali
(B) Lumbini
(C) Kapilvastu
(D) Patliputra
Ans : (B)

104. Who is known as ‘Father of Computer’ ?
(A) Blaze Pascal
(B) Charles Bavage
(C) A.P.J. Abdul Kalam
(D) Homi Bhabha
Ans : (B)

105. Who is known as ‘Lady with the lamp’ ?
(A) Sarojini Naidu
(B) Jone of Arc
(C) Mother Teresa
(D) Florence Nightingale
Ans : (D)

106. ‘Garba Dance’ is associated with which state?
(A) Punjab
(B) Haryana
(C) Gujarat
(D) Orissa
Ans : (C)

107. ‘Alfred Noble’ is known for—
(A) Microphone
(B) Type-writer
(C) Dynamite
(D) Gramophone
Ans : (C)

108. ‘World Environment Day’ is celebrated on which date ?
(A) 5th June
(B) 2nd October
(C) 10th November
(D) 19th November
Ans : (A)

109. Jim Corebett National Park was established in the year—
(A) 1936
(B) 1947
(C) 1982
(D) 1957
Ans : (A)

110. ‘Project Tiger’ was started in the year—
(A) 1972
(B) 1973
(C) 1982
(D) 1990
Ans : (B)

111. Normal blood sugar level in human is—
(A) 80-100 mg/100 ml of blood
(B) 50-80 mg/100 ml of blood
(C) 110-170 mg/100 ml of blood
(D) 115-140 mg/100 ml of blood
Ans : (A)

112. The United Nations Organisation came into existence in—
(A) 1946
(B) 1945
(C) 1947
(D) 1950
Ans : (B)

113. The headquarters of International Labour Organisation is located in—
(A) Geneva
(B) The Hague
(C) New York
(D) Rome
Ans : (A)

114. ‘Dar-es-Salaam’ is capital of—
(A) Kenya
(B) Tanzania
(C) Japan
(D) Israel
Ans : (B)

115. ‘Kyat’ is the currency of—
(A) Myanmar
(B) Saudi Arabia
(C) Japan
(D) Libya
Ans : (A)

116. Who is called the ‘Grand Old Man of India’?
(A) Netaji Subhash Chandra Bose
(B) Gopal Krishna Gokhale
(C) Dadabhai Nauroji
(D) Mahatma Gandhi
Ans : (C)

117. Mark the incorrect pair—
(A) Frontier Gandhi—Maulana Abul Kalam Azad
(B) Deshbandhu—Chitranjan Dass
(C) Deenbandhu—C.F. Andrews
(D) Lok Nayak—Jai Prakash
Ans : (A)

118. Article-370 of the Indian Constitution is related to—
(A) Jammu and Kashmir
(B) Sikkim
(C) Punjab
(D) Assam
Ans : (A)

119. The minimum age required for an Indian citizen to become a member of the Lok Sabha is—
(A) 21 years
(B) 25 years
(C) 30 years
(D) 35 years
Ans : (B)

120. What is the principle by which is cooling system (Radiator) in a motor car works ?
(A) Conduction only
(B) Convection only
(C) Radiation only
(D) Both conduction and radiation
Ans : (D)

121. Which among the following do/does not belong/belongs to the GSM family of wireless technology ?
(D) None of these
Ans : (B)

122. Which one of the following types of waves are used in a night vision apparatus ?
(A) Radio wave
(B) Microwave
(C) IR wave
(D) None of these
Ans : (C)

123. Which one of the following is used as an explosive ?
(A) Phosphorous Trichloride
(B) Mercuric Oxide
(C) Graphite
(D) Nitroglycerine
Ans : (D)

124. Consider the following—
1. Camphor
2. Chicory
3. Vanilla
Which of the above is/are plant product(s)?
(A) 1 and 2 only
(B) 3 only
(C) 1 and 3 only
(D) 1, 2 and 3
Ans : (D)

125. In the context of Indian wildlife, the flying fox is a—
(A) Bat
(B) Kite
(C) Stork
(D) Vulture
Ans : (A)

126. The main chemical substance present in the bones and teeth of animal is—
(A) Sodium Chloride
(B) Sugar
(C) Calcium Phosphate
(D) Calcium Sulphate
Ans : (C)

127. What is the colour of ‘Black Box’ of an aeroplane ?
(A) Black
(B) Red
(C) Violet
(D) Orange
Ans : (D)

128. ‘Foot and Mouth Disease’ is found in—
(A) Cattles and sheep
(B) Cattles and pigs
(C) Sheep and goats
(D) All of the above
Ans : (D)

129. In Computer terminology CD means—
(A) Compact disc
(B) Compressed disc
(C) Computerised data
(D) Compressed data
Ans : (A)

130. ‘Alzeheimer Disease’ effects which organ of the body ?
(A) Ear
(B) Brain
(C) Eye
(D) Abdomen
Ans : (B)

131. Main Constituent of honey is—
(A) Glucose
(B) Sucrose
(C) Maltose
(D) Fructose
Ans : (D)

132. Which of the following is the richest source of Vitamin C ?
(A) Carrot
(B) Guava
(C) Mango
(D) Orange
Ans : (B)

133. If a potato is placed on a pure paper plate which is white and unprinted and put in a microwave oven. The potato heat up the paper plate does not. This is because—
(A) Potato is mainly made up of starch whereas paper is mainly made up of cellulose
(B) Potato contains water whereas paper does not contains water
(C) Potato transmits microwaves whereas paper reflects microwaves
(D) None of these
Ans : (A)

134. ‘Swaraj is my Birth-Right’ who gave this slogan ?
(A) Subhash Chandra Bose
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Lal Bahadur Shastri
(D) Jawahar Lal Nehru
Ans : (B)

135. In India ‘Silicon Valley’ is situated in—
(A) Madras (Chennai)
(B) Mumbai
(C) Bangalore (Bengaluru)
(D) Kolkata
Ans : (C)

136. ‘Chilli Saltpetre’ is associated with—
(A) Sodium Nitrate
(B) Cupric Chloride
(C) Potassium Nitrate
(D) Sodium Chloride
Ans : (A)

137. The drug ‘Quinine’ is obtained from which plant ?
(A) Cannabis Plant
(B) Cinchona Plant
(C) Tulsi Plant
(D) Sunflower plant
Ans : (B)

138. Who invented ‘Television’ ?
(A) Edison
(B) Galelio
(C) Baired
(D) Franklin
Ans : (C)

139. Which of the following instrument is used to measure intensity of sun-rays ?
(A) Astrometer
(B) Crescograph
(C) Acteometer
(D) Barometer
Ans : (A)

140. Which of the following is the highest mountain peak of Uttarakhand ?
(A) Nandadevi
(B) Chaukhambha
(C) Kamet
(D) Mount Everest
Ans : (A)

Wednesday, November 16, 2011

Haryana Teacher’s Eligibility Test 2011

Environmental Studies 
(Teachers for classes I to V)
(Exam Held On: 06-11-2011)

1. Who is the founder of Lodhi dynasty?
    a) Behlul Lodhi
    b) Ibrahim Lodi
    c) Sikander Lodi
    d) None of the above

2. The State in India with the largest coastline is
    a) Tamil Nadu
    b) Kerala
    c) Gujarat
    d) Andhra Pradesh

3. What is rank of India in Human Development Index 2010 report?
    a) 112
    b) 119
    c) 117
    d) 132

4. Who was most responsible for the unification of Germany?
    a) Hitler
    b) Gary Baldy
    c) Bismarck
    d) Mussolini

5. Which of the following is largest river?
    a) Ganga
    b) Brahmputra
    c) Yamuna
    d) Godavari

6. Which is the oldest Veda book?
    a) Sama-Veda
    b) Yajur-Veda
    c) Rig-Veda
    d) Atharva-Veda

7. Who is the Chief Election Commissioner of India?
    a) S.Y.Qureshi
    b) Navin Chawla
    c) S.H. Kapadia
    d) P. J. Thomas

8. India has how much per cent area of world’s total geographical area?
    a) 2.4%
    b) 3.5%
    c) 3.2%
    d) 3.8%

9. Where was Gautama Buddha Born?
    a) Porbandar
    b) Sarnath
    c) Lumbini
    d) Bodh Gaya

10. What is the sex-ratio of India in Census 2011?
     a) 920
     b) 930
     c) 935
     d) 940

11. Konark temple is located in
     a) Tamilnadu
    b) Maharashtra
     c) Orissa
     d) Karanatka

12. The coast runs from south of Goa to Cape Comorin on India’s southern tip is
     a) Malabar
     b) Konkan
     c) Coromandel
     d) Sethu

13. Dantewada, which recently came into news due to Maoist attack is a district of
     a) Assam
     b) Chhatisgarh
     c) Bihar
     d) West Bengal

14.Which of the following pairs is not correctly matched?
     a) Kalpakkam  -  Tamil Nadu
     b) Tarapur      -  Rajasthan
     c) Narora         -  Uttar Pradesh
     d) Kaiga          -  Karanatka
15. According to 2011Census, density of population in India is
    a) 382
    b) 376
    c) 358
    d) 392

16. Which of the following persons was a members of India’s Constituent Assembly?
     a) Khurshid Ahmad
     b) Sachidanand Sinha
     c) Ranbir Singh Hooda
     d) Beni Prasad Verma

17. DDT is
     a) synthetic bactericides
     b) natural pesticieds
     c) non biodegradable pollutants
     d) Dichloro Diphenyl Titanium

18. Which of the following statements is TRUE about chemical reactions?
     a) All chemical reactions are reversible
     b) All chemical reactions releases heat during decomposition of molecules
     c) Each chemical reaction is carried out by breaking bond between the molecules
     d) All the above

19. Which of the following method is used to produce Oxygen in school laboratories?
     a) By heating KClO3 with MnO2
     b) By electrolysis of H2O
     c) By photosynthesis
     d) All the above

20. Detergent is mixture of
     a) strong acid and strong base
     b) weak acid and weak base
     c) Strong base and weak acid
     d) strong acid and weak base
21. Which of the following metals is used in amalgam?
     a) Carbon
     b) Sodium
     c) Gold
     d) Mercury

22. Sometimes the bottom of steel utensils turn black during cooking. Which of the following
     conclusions can be drawn for the same? 
     a) steel utensils have high percentage of carbon
     b) steel utensils have high percentage of iron
     c) Insufficient combustion of fuel takes place
     d) Non-Conventional source of energy is used

23. What will be the name of subtances used in the mixture in place of A and B in the following
      activity carried by a science teacher in classroom?
    a) iron, sand
     b) sand, iron
     c) wood, sand
     d) lead, sand

24. If a bar magnet is broken into four pieces how many magnetic poles are there?
     a) Two
     b) Four
     c) Six
     d) Eight
25. If mass if the body is doubled, Kinetic energy will be
     a) same
     b) halved
     c) doubled
     d) four times
26. The acceleration of a particle executing S.H.M. is
     a) always constant
     b) maximum at extreme position
     c) maximum at the mean position
     d) always zero

27. One-horned Rhinoceros are found in which of following states?
     a) Gujarat
     b) Assam
     c) Karanatka
     d) Madhya Pradesh

28. Why does an egg sink in pure water but float in salt water?
     a) density of egg is less than density of pure water
     b) density of egg is less than density of salt water
     c) density of egg is more than density of salt water
     d) None of the above

29. A solution having pH value 2 represents a
     a) Weak Acid
     b) Weak Base
     c) Strong Base
     d) Strong Acid

SBI Associate Banks Probationary Officers Exam., 2011

General Awareness, Marketing and Computers
(Exam Held on 7-8-2011)

1. A major Public Sector Bank raised interest rates on loans by 25 basis points–was news in some major financial newspapers recently. This means bank has raised interest by 25 basis points of–
(A) Savings Bank Interest Rate
(B) Base Lending Rate
(C) Repo Rates
(D) Present Rates on Deposits
(E) Discounted Rates of Interest
Ans : (B)

2. The Finance Minister of India in one of his press conferences said that inflationary pressure is likely to continue following recent increase in rates of some commodities in international markets. Which of the following commodities was he referring to as it gets frequent increase at international levels and disturbs our Home Economy substantially ?
(A) Gold and Silver
(B) Petroleum products
(C) Tea and Coffee
(D) Sugar
(E) Jute and Jute products
Ans : (B)

3. Immediately prior to change in the measure of Food Inflation, which of the following indexes was being used for measuring it?
(A) Wholesale Price Index
(B) Consumer Price Index
(C) Interest Rates offered by banks on deposits
(D) Sensex and Nifty
(E) None of these
Ans : (B)

4. What is the full form of 'FINO' a term we see frequently in financial newspapers ?
(A) Financial Investment Network and Operations
(B) Farmer's Investment in National Organisation
(C) Farmers Inclusion News and Operations
(D) Financial Inclusion Network and Operations
(E) None of these
Ans : (E)

5. Which of the following is / are commodity/ies on which subsidy is given to farmers / poor in India ?
1. Fertilizer
2. Kerosene
3. LPG
(A) Only1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 3
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (E)

6. 'Bhagyam Oilfields' which were recently in news are located in which of the following states in India ?
(A) Rajasthan
(B) Gujarat
(C) Assam
(D) Maharashtra
(E) Karnataka
Ans : (A)

7. The Finance Minister of India recently decided to review the position of 'Bad Debts' in priority sector. Which of the following is/are the reason(s) owing to which PM took this decision ?
1. Bad Debt in agriculture is still rising substantially every year despite special treatment to it.
2. Bad Debt in other areas of priority sector is almost nil now,
3. Govt. is planning to disburse another installment of Rs. 1,60,000 crore which will bring 'Bad Debts' almost at 'Nil level' and no special treatment will be needed in next fiscal year.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (E)

8. Which amongst the following countries is not a member of the TAPI pipe line project, which was in news recently ?
(A) India
(B) Afghanistan
(C) Portugal
(D) Pakistan
(E) Turkmenistan
Ans : (C)

9. An agreement on Arms Reduction popularly known as 'START' is one of the major issues in the way of smooth relations between which of the following two countries ?
(A) India–Pakistan
(B) India–China
(C) China–Japan
(D) USA–Russia
(E) Russia–Iran
Ans : (D)

10. The International WWW Conference-2011 was organized in which of the following places in March 2011 ?
(A) London
(B) Paris
(C) Vienna
(D) Manila
(E) Hyderabad
Ans : (E)

11. Which of the following international agencies/ organizations had initiated an "International Convention for the 'Protection of All Persons from Enforced Disappearance' , which came into effect recently ?
(A) World Health Organisation (WHO)
(B) International Court of Justice
(C) International Maritime Organisation
(D) International Atomic Energy Agency
(E) United Nations organization
Ans : (E)

12. 'BRIC' which was the Organisation of 4 nations namely Brazil, Russia, India and China has now become 'BRICS'. Which is the fifth nation included in it ?
(A) South Korea
(B) Sp Lanka
(C) Singapore
(D) Spain
(E) South Africa
Ans : (E)

13. The process of acquisition of agricultural land and its compensation to farmers recently came up as a major issue in which of the following states ? (It also created law and order problem in the State)
(A) Haryana
(B) Gujarat
(C) Uttar Pradesh
(D) Rajasthan
(E) Punjab
Ans : (C)

14. What does the letter 'L' denote in term 'LAF' as referred every now and then in relation to monetary policy of the RBI ?
(A) Liquidity
(B) Liability
(C) Leveraged
(D) Longitudinal
(E) Linear
Ans : (A)

15. BP Pic which was in news recently is a major international company in field of–
(A) Heavy Machinery
(B) Oil exploration and processing
(C) Atomic Energy
(D) Information Technology
(E) None of these
Ans : (B)

16. Who amongst the following has been appointed as the new coach of the Indian Cricket team for a period of two years ?
(A) Stuart Law
(B) Allan Border
(C) Gary Kirsten
(D) Duncan Fletcher
(E) Allan Donald
Ans : (D)

17. Why was Kanishtha Dhankhars name in news recently ?
(A) She was crowned Femina Miss India-2011
(B) She was adjudged Best Actress-2010 by Film Fare
(C) She is the new Capital of India's woman cricket team
(D) She is the new Dy. Minister Textile in place of Dayanidhi Maran
(E) None of these
Ans : (A)

18. K. Balachander, who was awarded prestigious Dada Saheb Phalke Award-2010, is basically a/an–
(A) Actor
(B) Director
(C) Photographer
(D) Music Director
(E) Choreographer
Ans : (D)

19. Banks and other financial institutions in India are required to maintain a certain amount of liquid assets like cash, precious metals and other short term securities as a reserve all the time. In Banking World this is known as–
(B) Fixed Asset
(E) None of these
Ans : (A)

20. Which of the following Space agencies recently launched three satellites and placed them into Polar Sun Synchronous Orbit successfully?
(C) cnsa
Ans : (D)

21. As per the decision taken by the Govt. of India recently, "Bamboo is a liberated item now". What does it really mean ?
1. Bamboo, henceforth will be treated as a minor forest produce only.
2. Now villagers are free to sell bamboo in their community forest areas.
3. Gramsabha is given right to issue transport passes to legally transport the produce.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (D)

22. Union Cabinet recently passed a Rs. 7000 crore project to clean-up which of the following rivers in India?
(A) Narmada
(B) Ravi
(C) Ganga
(D) Chambal
(E) Krishna
Ans : (C)

23. As per estimates of the Planning Commission of India the target growth rate of 12th Five Year Plan is set to–
(A) 7 to 8%
(B) 8.0% to 8.5%
(C) 9% to 9.5%
(D) 10 to 10.5%
(E) 11%
Ans : (E)

24. Goodluck Jonathan was recently reelected the President of–
(A) South Africa
(B) Nigeria
(C) Kosovo
(D) Haiti
(E) None of these
Ans : (B)

25. Which of the following schemes is not launched by the Ministry of Rural Development, Govt. of India ?
(A) National Old Age Pension Scheme
(B) National Maternity Benefit Scheme
(C) National Family Benefit Scheme
(D) Mid-Day Meal Scheme
(E) All are launched by Ministry of Rural Development
Ans : (D)

26. Where you are likely to find an embedded operating system ?
(A) on a desktop operating system
(B) on a networked PC
(C) on a network server
(D) on a PDA
(E) on a mainframe
Ans : (D)

27. An online discussion group that allows direct 'live' communication is known as–
(A) Webcrawler
(B) chat group
(C) regional service provider
(D) hyperlink
(E) e-mail
Ans : (B)

28. Which of the following is a program that uses a variety of different approaches to identify and eliminate spam ?
(A) Directory search
(B) Anti-spam program
(C) Web server
(D) Web storefront creation package
(E) Virus
Ans : (B)

29. Connection or link to other documents or Web Pages that contain related information is called–
(A) dial-up
(B) electronic commerce
(C) hyperlink
(D) e-cash
(E) domain name
Ans : (C)

30. Which of the following is a programming language for creating special programs like
applets ?
(A) Java
(B) cable
(C) domain name
(D) Net
Ans : (A)

31. The system unit–
(A) coordinates input and output devices
(B) is the container that houses electronic components
(C) is a combination of hardware and software
(D) controls and manipulates data
(E) does the arithmetic operations
Ans : (C)

32. System software–
(A) allows the user to diagnose and troubleshoot the device
(B) is a programming language
(C) is part of a productivity suit
(D) is an optional form of software
(E) helps the computer manage internal resources
Ans : (E)

33. Computer and communication technologies, such as communication links to the Internet that provide help and understanding to the end user is known as–
(A) presentation file
(B) information technology
(C) program
(D) worksheet file
Ans : (B)

34. Which of the following is contained on chips connected to the system board and is a holding area for data instructions and information ? (processed data waiting to be output to secondary storage)
(A) program
(B) mouse
(C) Internet
(D) memory
(E) modem
Ans : (D)

35. Microsoft's Messenger allows users to–
(A) to bypass a browser to surf the Web
(B) create a blog
(C) communicate via direct live communication
(D) identify and eliminate spam
(E) make graphic presentations
Ans : (C)

36. Portable computer, also known as laptop computer, weighing between 4 and 10 pounds is called–
(A) general-purpose application
(B) Internet
(C) scanner
(D) printer
(E) notebook computer
Ans : (E)

37. The main circuit-board of the system unit is the–
(A) computer program
(B) control unit
(C) motherboard
(E) None of these
Ans : (C)

38. Which of the following is billionth of a second ?
(A) Gigabyte
(B) Terabyte
(C) Nanosecond
(D) Microsecond
(E) Terasecond
Ans : (C)

39. Online Marketing is the function of which of the following ?
(A) Purchase Section
(B) Production Department
(C) I.T. Department
(D) Designs Section
(E) A collective function of all staff
Ans : (E)

40. Customisation is useful for–
(A) Designing customer specific products
(B) Call centers
(C) Publicity
(D) Motivating the staff
(E) Cold calls
Ans : (A)

41. The key challenge to market driven strategy is–
(A) Selling maximum products
(B) Employing maximum DSAs
(C) Delivering superior value to customers
(D) Being rigid to changes
(E) Adopting short term vision
Ans : (C)

42. Effective Selling skills depends on–
(A) Size of the sales teams
(B) Age of the sales teams
(C) Peerstrength
(D) Knowledge level of the sales team
(E) Educational level of the sales team
Ans : (C)

43. Generation of sales leads can be improved by–
(A) Being very talkative
(B) Increasing personal and professional contacts
(C) Being passive
(D) Engaging Recovery Agents
(E) Product designs
Ans : (B)

44. A Market Plan is–
(A) Performance Appraisal of marketing staff
(B) Company Prospectus
(C) Documented marketing strategies
(D) Business targets
(E) Call centre
Ans : (C)

45. Marketing channels mean–
(A) Delivery objects
(B) Sales targets
(C) Delivery outlets
(D) Delivery boys
(E) Sales teams
Ans : (C)

46. Social Marketing means–
(A) Share market prices
(B) Marketing by the entire society
(C) Internet Marketing
(D) Marketing for a social cause
(E) Society bye-laws
Ans : (D)

47. Service Marketing is the same as–
(A) Internet Marketing
(8) Telemarketing
(C) Internal Marketing
(D) Relationship Marketing
(E) Transaction Marketing
Ans : (D)

48. Market driven strategies include–
(A) Identifying problems
(8) Planning marketing tactics of peers
(C) Positioning the Organisation and its brands in the market place
(D) Internal marketing
(E) Selling old products
Ans : (C)

49. Innovation in marketing is same as–
(A) Motivation
(8) Perspiration
(C) Aspiration
(D) Creativity
(E) Teamwork
Ans : (D)

50. Personal Loans can be canvassed among–
(A) Salaried persons
(8) Pensioners
(C) Foreign Nationals
(D) NRI customers
(E) Non-customers
Ans : (A)

Tuesday, November 15, 2011



S.S.C. C.P.O. Sub-Inspector Exam. 2011 Solved Paper

General Knowledge and General Awareness 
(Exam Held on 28-8-2011) 

1. The adoption of High Yielding Variety Programme in Indian Agriculture started in–
(A) 1968
(B) 1967
(C) 1966
(D) 1965
Ans : (C)

2. 'Brown Revolution' is–
(A) Growth of fodder industry
(B) Growth of sea products
(C) Growth of milk and milk products
(D) Growth of food processing and soft drinks industries in India
Ans : To encourage tribal people to grow socially responsible and environment friendly coffee to cater to the demand from developed countries.

3. The total value of goods and services produced in a country during a given period is–
(A) Disposable income
(B) National income
(C) Per capita income
(D) Net national income
Ans : (B)

4. Mechanization of Indian agriculture on a considerable scale is not possible due to–
(A) Small holdings
(B) Lack of tractors
(C) Poverty of the peasants
(D) Indifference of the people
Ans : (A)

5. Which one of the following is not a function of the central bank in an economy?
(A) Dealing with foreign exchange
(B) Controlling monetary policy
(C) Controlling government spending
(D) Acting as a banker's bank
Ans : (C)

6. The three-tier Panchayat Raj System in India was proposed by the–
(A) Balwant Rai Mehta Committee
(B) Ashok Mehta Committee
(C) Royal Commission
(D) None of the above
Ans : (A)

7. Under which Article of the Constitution is the President's Rule introduced in a State due to the failure of the constitutional machinery ?
(A) 352
(B) 356
(C) 360
(D) 350
Ans : (B)

8. Through which principle / device did Mahatma Gandhi strive to bridge economic inequalities ?
(A) Abolition of machinery
(B) Establishment of village industries
(C) Adoption of non-violence
(D) Trusteeship theory
Ans : (D)

9. Who said that "Oh! Disrespectable democracy! I love you!" ?
(A) G. B. Shaw
(B) Carpenter
(C) Lord Bryce
(D) Appa Dorai
Ans : (A)

10. The member-states of the U.N.O. have delegated the primary responsibility for maintaining world peace and security to the–
(A) General Assembly
(B) Economic and Social Council (EcoSoC)
(C) Security Council
(D) International Court of Justice
Ans : (C)

11. Which one of the following was the last Buddhist text produced in India ?
(A) Divya Vandana
(B) Dohakosa
(C) Vajrachedika
(D) Vamsathapakasini
Ans : (C)

12. Arthasastra was written by–
(A) Dhanananda
(B) Kautilya
(C) Bimbisara
(D) Pushyamitra
Ans : (B)

13. Who translated Ramayana into Persian ?
(A) Abul Fazl
(B) Badauni
(C) Abdul Latif
(D) Isar Das
Ans : (A)

14. Which one of the following was the first English ship that came to India ?
(A) Elizabeth
(B) Bengal
(C) Red Dragon
(D) Mayflower
Ans : (A)

15. The All India Muslim League was founded by–
(A) Maulana Ahmed Ali
(B) Mohammad Ali Jinnah
(C) Agha Khan
(D) Hakim Ajmal Khan
Ans : (C)

16. Golden Revolution refers to–
(A) Sericulture
(B) Horticulture
(C) Apiculture
(D) Viticulture
Ans : (B)

17. Which one of the following is a major port on the East Coast of India ?
(A) Kandla
(B) Vishakhapattnam
(C) Karikal
(D) Pondicherry (Puducherry)
Ans : (B)

18. The approximate circumference of the Earth is–
(A) 13,000 km
(B) 20,000 km
(C) 25,000 km
(D) 30,000 km
Ans : (A)

19. When did India join the International Tsunami Warning System ?
(A) 2004
(B) 2005
(C) 2006
(D) 2007
Ans : (A)

20. 'Cod' is a variety of–
(A) Goat
(B) Fish
(C) Crop
(D) Coral
Ans : (B)

21. A large number of identical plants can be obtained in a short span of time through–
(A) Large number of seeds of a single plant
(B) Stem cuttings
(C) Tissue culture technique
(D) Hydroponics method
Ans : (C)

22. The smallest flowering plant is–
(A) Wolffia
(B) Lemma
(C) Azolla
(D) Ficus
Ans : (A)

23. Leukaemia or blood cancer is characterised by abnormal increase of the–
(A) Red blood cells
(B) White blood cells
(C) Blood platelets
(D) Blood plasma
Ans : (B)

24. The total number of bones in our body is–
(A) 226
(B) 206
(C) 256
(D) 236
Ans : (B)

25. The poison of honey bee is–
(A) Acidic
(B) Alkaline
(C) Saltish
(D) Protein
Ans : (A)

26. Birds which swim in water have–
(A) Webbed feet
(B) Broad wings
(C) Long beaks
(D) Toes with claws
Ans : (A)

27. A balloon filled with helium rises in air because–
(A) Air exerts an upward force on the balloon
(B) The balloon is weightless
(C) Helium is less dense than air
(D) Helium pushes down on the air below the balloon
Ans : (C)

28. One can distinguish a telescope from a microscope by observing–
(A) Length
(B) Colour
(C) Size of the lens
(D) Length and size of the lens
Ans : (C)

29. The sound produced by a bat is–
(A) Audible
(B) Subsonic
(C) Infrasonic
(D) Ultrasonic
Ans : (D)

30. When a bar magnet is cut into two equal halves, the pole strength of each piece–
(A) Becomes double
(B) Becomes half
(C) Becomes zero
(D) Remains the same
Ans : (D)

31. Cooking oil is converted into vegetable ghee by the process of–
(A) Crystallisation
(B) Condensation
(C) Hydrogenation
(D) Oxidation
Ans : (C)

32. Rusting of iron requires–
(A) Oxygen and carbon dioxide
(8) Oxygen and water
(C) Carbon dioxide only
(0) Oxygen only
Ans : (B)

33. Glass is a–
(A) Pure solid
(B) Supercooled liquid
(C) Gel
(D) Polymer
Ans : (B)

34. Uranium eventually decays into a stable isotope of–
(A) Radium
(B) Thorium
(C) Lead
(D) Polonium
Ans : (C)

35. Which of the toxic heavy metals is found in modem tannery industries ?
(A) Nickel
(B) Zinc
(C) Chromium
(D) Lead
Ans : (C)

36. Which of the following contains high content of lead ?
(A) Coal
(B) Cooking gas
(C) High octane fuel
(D) Low octane fuel
Ans : (C)

37. Electrostatic precipitator is used to control–
(A) Air pollution
(B) Water pollution
(C) Solid waste
(D) Noise pollution
Ans : (A)

38. National Environmental Engineering Research Institute is located at–
(A) Pune
(B) Delhi
(C) Nagpur
(D) Chennai
Ans : (C)

39. A new technology which provides the ability to create an artificial world and have people interact with it is called–
(A) Televirtuality
(B) Virtual reality
(C) Alternate reality
(D) 3-D reality
Ans : (A)

40. A parallel port is most often used by a–
(A) Printer
(B) Monitor
(C) Mouse
(D) External storage device
Ans : (A)

41. Kuchipudi is a dance-drama associated with the State of–
(A) Assam
(B) Andhra Pradesh
(C) Odisha
(D) Manipur
Ans : (B)

42. X-rayswere discovered by–
(A) Faraday
(B) Roentgen
(C) H. Davy
(D) Lavoisier
Ans : (B)

43. Who among the following is not a recipient of Dadasaheb Phalke Award ?
(A) V. Shantaram
(B) Raj Kapoor
(C) Mukesh Bhatt
(D) Lata Mangeshkar
Ans : (C)

44. The book 'Great Soul: Mahatma Gandhi and His Struggle with India' was in news some time back and was banned in some Indian States including Gujarat. The author of the book is–
(A) Joseph Lelyveld
(B) Michael Ondaatje
(C) Jack Welch
(D) Duncan Green
Ans : (A)

45. The secret operation carried out successfully by the US Navy Seals, in which Osama Bin Laden, the world's most wanted terrorist was killed, was code-named as–
(A) Jasmine
(B) Rose
(C) Geronimo
(D) Cobra
Ans : (C)

46. As per the latest 'Sample Registration Survey Report' released some time back by the Census Office at New Delhi, there has been a significant improvement in the 'Newborn Mortality Rate' per 1000 live births in India during the period 1990-2009. What has been the percentage drop during this period ?
(A) 33%
(B) 29%
(C) 35%
(D) 42%
Ans : (A)

47. Premlata Agarwal has become the oldest Indian woman to scale Mount Everest at the age of 45. She belongs to the State of–
(A) Jharkhand
(B) Uttar Pradesh
(C) Rajasthan
(D) Bihar
Ans : (A)

48. The government set up a committee headed by the Chairman, Central Board of Direct Taxes some time back to go into–
(A) Codification of tax laws
(B) The entire structure of tax laws including the question of imposition of bank tax
(C) The concerns of the foreign investors in India with regard to taxation matters
(D) Aspects of generation of black money, its transfer abroad and bringing back such money into India's legitimate financial system
Ans : (D)

49. Who got the 'Purple Cap' for taking maximum number of wickets in IPL-4 series ?
(A) Harbhajan Singh
(B) Lasith Malinga
(C) Daniel Vettori
(D) Albie Morkel
Ans : (B)

50. At which place did the Union Finance Minister, Pranab Mukherjee lay the foundation stone for anew banknote paper mill some time back ?
(A) Surat
(B) Aurangabad
(C) Mysore
(D) Guntur
Ans : (C)

Monday, November 14, 2011




Friday, November 11, 2011


The UPSC Civil Services Main Examination 2011 commenced on October 29, 2011.


Time Allowed : Three Hours                                     Maximum Marks : 300

Candidates should attempt ALL questions.
The number of marks carried by each question is indicated at the end of the question.

Answer must be written in ENGLISH.

Question No. 3 must be attempted only on the precis sheet (s) provided in this question paper.

The Precis sheet (s) must then be attached securely to the answer book by the candidate.

1. Write an essay in about 300 words on any one of the following : 100

(a) The predicaments of Democracy.
(b) In India when inflation rises govenance stalls.
(c) Modern world's fears about nuclear energy.
(d) Information Technology transforming the Indian Society.
(e) Inventions generate necessity.

2. Read carefully the passage below and write your answers to the questions that follow in clear, correct and concise language:

'Water is the basis of all life. Every animal and every plant contains a substantial proportion of free or combined water in its body, and no kind of physiological activity is possible in which the fluid does not play an essential part. Water is, of course, necessary for animal life. While moisture in the soil is equally imperative for the life and growth of plants and trees. Though the quantity necessary varies enormously with the species. The conservation and utilisation of water is thus fundamental for human welfare. Apart from artesian water the ulimate source in all cases is rain or snowfall. Much of Indian Agriculture depends on seasonal rainfall and is therefore very sensitive to any failure or irregularity of the same. It is clear that the adoption of techniques preventing soil erosion would also help to conserve and keep the water where it is wanted. In other words, on and in the soil, and such techniques therefore serve a double purpose. Its is evident, however that in a country having only a seasonal rainfall an immense quantity of rain-water must be necessarily run off the ground. The collection and utilization of water is therefore of vital importance. Much of it flows down into the streams and rivers and ultimately finds its way to the sea. The harnessing of our rivers. the waters of which now mostly run to waste is a great national problem which must be considered and dealt with on national lines. Closely connected with the conservation of water supplies is the problem of afforestation. The systematic planning of suitable trees in every possible or even in impossible areas and the developement of what one can call civilized forests as distinguished from wild and untamed jungle is one the most urgent needs of India. Such plantation would directly and indirectly prove a source of untold wealth to the country. They would check soil erosion and conserve the rainfall of the country from flowing away to waste and would provide the necessary supplies of cheap fuel and thus stop unnecessary waste of farmyard manure.

1. Where does the world get water from ?
2. What is the national problem relating to our rivers ?
3. What are the benefits of afforestation ?
4. What is fundamental for human welfare ?
5. What are the advantages of preventing soil erosion ?

3. Make a precis of the following passage in about 204 words. It is not necessary to suggest a title. Failure to write within the word limit may result in deduction of marks. The precis must be written on seprate precis sheets provided, which must then be fastened securely inside the answer book.  75

'While all the religious teachers tell us that compassion gives us a motive for existence, a guide for action and a reason for courage and help us to diminish the sum of human suffering, in the very name of God, who is all compassion, abominable crimes have been committed in the world. It is not enough to believe in God of love but we must love. The rains that makes the lower plains fertile are formed in the upper layers of the atmosphere.

The saints are the masters who are not stained-glass figures, remote and ethereal in their sancity. There is nothing in them, which we would like to spread everywhere in the world. It is there but what it is, we cannot say. It is there in their blood and bones, in the breath of their speech, in the lights and shades of their speech, in the lights and shades of their personalities, a mystery that can be lived but no spoken in words.

On the rock of moral law and not on the shifting sands of political or economic expediency can be built a civilized society with individual freedom, social justice and political equality. Truth, freedom and righteousness are essential to peace. The Evangelist tells us how 'the devil taketh him up into an exceeding high mountain, and showeth him all the kingdoms of the world, and the glory of them. And saith unto him, 'All these things will I give thee, if thou wilt fall down and worship me'. Then saith Jesus unto him, Get thee hence, Satan; for it is written, Thou shalt worship thy Lord, Thy God and Him alone shalt thou serve'.

In the new society we need a new universal religion. By it we mean not a uniform religion but a religion of awareness and love of wisdom and compassion, prajna and karuna. of truth and love. Religion must be cured of their provincialism and made to reveal their universality. This does not mean spiritual vagueness or ambiguity.

Tolerance implies an elementary right belonging to the dignity of every man. The right to believe like the right to live a free, unfettered ----is fundamental to the concept of both----we have had in our country peaceful co-existence of different religions. It is not passive co-existence but an active fellowship, a close inter-relation of the best of different religions.
Co-existence is the first step and fraternity is the goal. We have not adhered steadfastly to these ideals and have suffered often. Yet the ideal has been kept in view and support by great leaders like Ram Mohan Roy, Ramakrishna, Tagore and Gandhiji.

The view of tolerance is based on the conviction that all transcendental use of the logical categories, all attempt to submit the transcendent to the finite are wrong. Nature and history announce God's presence but do not disclose his whole nature. Religions are cut off from one another by mutual incomprehensiveness. We are born or trained in certain traditions of religion.
Loyalty to tradition does not mean imprisonment within it. We adopt different symbolic representations of the supreme determined by our age, circumstances, upbringing and by narrower loyalties of caste, class, race or nation. Whatever progress we make at the expense of those values is morally wrong.

The seers of all religions affirm that the various peoples of the world form a community with a common purpose and a common destiny. It is said that the whole world is the fatherland of a noble soul. The application of this universality of spirit requires us to look upon our common enemies not as monsters of evil but as misled by their obsessions and as capable of change.

4. (a) Rewrite the following sentences after making necessary corrections :  10

1. Saints desire nothing________the society.
2. I regret at the delay in doing this.
3. I congratulate you for your success.
4. Ram as well as Mohan have gone.
5. He has passed order on my application.
6. He is more intelligent than any boy.
7. What will be ensued on this.
8. This is high time that we should change the bike.
9. I did nothing but laughed.
10. I informed him, "Leave the room."

(b) Supply the missing words :

1. The wages of sin ______death.  5
2. I trust______God.
3. I have no fondness_____music.
4. I have no doubt_____your honesty.
5. I am Conscious______my duties.

(c) Use the correct forms of the verbs in brackets :  5

1. I remember ______her when she was a little girl. (SEE)
2. You will ______twenty-four hours to consider your decision. (GIVE)
3. Can you hear what he_____? (SAY)

(d) Write the opposites of the following :  5

1. Notorious
2. Legitimate
3. Responsible
4. Satisfaction
5. Promotion

5. Answer as directed :

(a) Rewrite the following sentences removing ''.   5

1. He is too honest to steal.
2. He is too weak to run.
3. She is too shy to sing.
4. He was too shocked to speak.
5. The matter will be too complicated to resolve.

(b) Rewrite the following sentences using 'It' in the beginning as a subject.

1. To scold the boys would be foolish.
2. Smoking is bad for him.
3. To call after ten was unusual for him.
4. Keeping the windows open on the roadside does not look decent.
5. To play games on sundays is not allowed.


General Studies


Time Allowed : Three Hours                                    Maximum Marks : 300

Each question is printed both in Hindi and in English.
Answer must be written in the medium specified in the Admission Certificate issued to you, which must be stated clearly on the cover of the answer-book in the space provided for the purpose. No marks will be given for the answer written in a medium other than that specified in the Admission Certificate.
Candidates should attempt all questions strictly in accordance with the instructions given under each question.
The number of marks carried by each question is indicated at the end of the question is indicated at the end of the question.
Two (2) graph sheets are attached to this question paper for attempting questions 9(b) and 10(c). The graph sheets are to be carefully detached from the question paper and securely attached to the answer book by the candidate.
1. Answer any two of the following in about 250 words:    20x2=40
(a) List the Central Asian Republics and identify those of particular strategic and economic importance to India. Examine the opportunities and bottlenecks in enhancing relations with these countries.
(b) Critically examine the security and strategic implications of the so-called ‘string of pearls’ theory for India.
(c) “Compared to the South Asian Free Trade Area (SAFTA), the Bay of Bengal Initiative for Multisectoral Technical and Economic Cooperation Free Trade Area (BIMSTEC FTA) seems to be more promising.” Critically evaluate.
2. Answer any three of the following in about 150 words each:  12x3=36
(a) Subsequent to the Nuclear Suppliers’ Group (NSG) waiver in 2008, what are the agreements on nuclear energy that India has signed with different countries?
(b) Trace the progress of India’s efforts for a joint counter-terrorism strategy with China. What are the likely implications of the recent Xinjiang violence on these efforts?
(c) Bring out the importance of the ‘Small and Medium Enterprises Expo and Conference’ held in Dubai last year for Indian business.
(d) What are the salient features of the political and economic relationship between India and South Africa?
3. Answer either of the following in about 250 words:    20
(a) “The causes and implications of the Jasmine Revolution and its spread are as much economic in nature as they are political.” Critically evaluate.
(b) In the context of the ‘Euro-zone’ debt crisis, examine the proposed ‘six-pack’ solution. Do you think that this has a better chance of success than the earlier Stability and Growth Pact?
4. Answer any four of the following in about 150 words each:  12x4=48
(a) “As regards the increasing rates of melting of Arctic Sea ice, the interests of the Arctic Council nations may not coincide with those of the wider world.” Explain.
(b) Is there still a role for the concept of balance of power in contemporary international politics? Discuss.
(c) “Strategic interests seem to be replacing commercial interests for the host country with regard to Cam Ranh Bay.” Amplify.
(d) To what extent has the withdrawal of al-Shabab from Mogadishu given peace a real chance in Somalia? Assess.
(e) On a Formula-one (F-1) racing car track, information to drivers is generally signalled through the standardized use of flags of different colours. Describe the meanings associated with any six flags listed below:
(i) White flag
(ii) Black flag
(iii) Yellow flag
(iv) Blue flag
(v) Black and white flag divided diagonally
(vi) Chequered flag
(vii) Yellow and red striped flag
5. Comment on any thirteen of the following in about 50 words each:    5x13=65
(a) International Year of Chemistry
(b) The scourge of e-waste
(c) ‘Designer’ poultry eggs
(d) INSPIRE programme of the Department of Science and Technology
(e) The ‘Kessler syndrome’ with reference to space debris
(f) Omega-3 fatty acids in our food
(g) Difference between ‘spin-dyring’ and ‘tumble-drying’ technology with reference to drying of washed clothes
(h) The diminishing population of vultures
(i) ‘Arensic-bug’ and the significance of its discovery
(j) F-22 ‘Raptor’ aircraft
(k) ‘Concentrated’ solar energy and ‘photovoltaic’ solar energy
(l) Analog, hybrid and IP systems in CCTV technology
(m) Various applications of Kevlar
(n) Differences between Compact Disc (CD), Digital Versatile Disc (DVD) and Blu-ray Disc
6. Comment on the following in about 50 words each:    5x5=25
(a) Functions of the World Customs Organization. (WCO)
(b) Success of international intervention in Cote d’Ivoire (Ivory Coast)
(c) Strategies adopted by Colombia to eliminates its drug cartels
(d) World Food Programme (WFP) of the United Nations (UN)
(e) Sculpture of the broken chair in front of the UN building at Geneva
7. Why have each of the following been in the news recently? (Each answer in a sentence or two only)    2x10=20
(a) Tiangong-1
(b) K-computer
(c) Gliese 581g
(d) MABLE robot
(e) ‘Operation Shady Rat’
(f) ‘SAGA-220’
(g) ‘Billion Acts of Green’
(h) L’Aquila earthquake
(i) OPERA detecter at Gran Sasso
(j) Saturn’s Titan

8. Why have the following been in the news recently? (Each answer in a sentence or two only)    2x5=10
(a) 'News International' newspaper
(b) Mustafa Abdul-Jalil
(c) Abel Kirui
(d) Natalie Portman
(e) Nawaf Salam

9. (a) List the requisities of a good table.
Present the following in a suitable tabular form:     5
(a) In-1980 out of a 1750 workers of a factory, 1200 were members of a union. The number of women employed was 200 of which 175 did not belong to the union. In 1985 the number of union workers increased to 1580 of which 1290 were men. On the other hand the number of non-union workers fell down to 208 of which 180 were men. In 1990 there were 1800 employees who belonged to the union and 50 who did not belong to the union. Of all the employees in 1990, 300 were women of which only 8 did not belong to the union.
(b) Draw an given for the following distribution, Read the median from the graph. How many students get between 60 and 72?
Marks No. of students
50-55 6
55-60 10
60-65 22
65-70 30
70-75 16
75-80 12
80-100 15
(c) From the following data calculate the missing frequency:
No. of tables No. of persons cured
4-8 11
8-12 13
12-16  16
16-20 14
20-24 ?
24-28 9
28-32 17
32-36 6
36-40 4
 The average number of tables to cure fever was 19.9
(d) Life time of 400 tubes tested in a company is distributed as follows:
Life-time(Hours) No. of tubes
300-399 14
400-499 46
500-599 58
600-699 76
700-799 68
800-899 62
900-999 48
1000-1099 22
1100-1199 6
Determine:        4
(i) Relative frequency of sixth class.
(ii) Percentage of tubes whose life-time does not exceed 600 hours.
(iii) Percentage of tubes whose life-time is greater than or equal to 900 hours.
(iv) Percentage of tubes whose life-time is at least 500 but less than 1000 hours.
10. (a) A car travels 25km at 25km at 50 kph, and 25 km at 75 kph. Find the average speed of the car for the entire journey.
(b) The mean of 200 items was 50. Later on it was found that two items were wrongly read as 92 and 8 instead of 192 and 88. Find the correct mean.    4
(c) Students were asked how long it took them to walk to school on a particular morning. A cumulative frequency distribution was formed.
Time taken (minutes) C.f.
<5 28
<10 45
<15  81
<20 143
<25 280
<30 349
<35 374
<40 395
<45 400
(i) Draw a cumulative Frequency curve.
(ii) Estimate how many students took less than 18 minutes.
(iii) 6% of students took x minutes or longer. Find x.        6

(d) An investors buys Rs. 1200 worth of shares in a company each month. During the first five months he bought the shares at a price of Rs. 10, Rs. 12, Rs. 15, Rs. 20 and Rs. 24 per share. After 5 months, what is the average price paid for the shares by him?

Thursday, November 10, 2011

Dena Bank Clerk Exam. Solved Paper

Dena Bank Clerk Exam., 2011 
English Language 
(Held on 6-3-2011) 

Directions– (Q. 1–15) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words / expressions are given in bold in the passage to help you locate them while answering some of the questions.

"My God, it speaks" uttered the Emperor of Brazil and the receiver of the Telephone slipped from his hand and banged aground. At the other end Alexander Graham Bell was still on line.

This incident goes back to 1876 when at an exhibition in Philadelphia (USA), Alexander Graham Bell was giving a demonstration of his new invention. This strange instrument known as Telephone was to revolutionize life in the years to come.

Bell was born at Edinborough, Scotland. He was a teacher and, was dedicated to the noble cause of teaching the deaf and the dumb. Due to a severe illness, Bell was sent to Canada in 1870, where too he got engaged in helping the dumb-deaf to hear and speak. Thereafter, he shifted to the USA but continued with his work by opening a school for deaf and dumb.

Bell was fond of scientific inventions and was ever engaged in making some machines in his spare time. While at Boston, he tried to communicate through metal wire. His companion in this work was Watson. One day while experimenting with his instrument, Bell spoke to Watson standing at a distance. Watson was taken by a pleasant surprise as he had heard Bell clearly through his instrument. The instrument was a success and Bell patented it.

Graham Bell had some sterling qualities of head and heart. Apart from being an artist, he was a kind human being, ready to help the needy. He established an institution for the deaf and dumb children. He died in 1922 in Canada. The entire Northern America paid him a tribute by hanging up their telephones for awhile during his funeral.

1. Which of the following is not mentioned in the passage as a quality of Graham Bell ?
(A) Lover of art
(B) Kind natured person
(C) Cooperative individual
(D) Curiosity
(E) All these are mentioned
Ans : (D)

2. The words uttered by the Emperor of Brazil suggest that he was extremely–
(A) angry
(B) insulted
(C) surprised
(D) agitated
(E) sad
Ans : (C)

3. Which of the following made Bell to invent telephone ?
(A) His activity of teaching
(B) His service to the deaf and dumb
(C) His keen interest in scientific inventions
(D) Encouragement received from Watson
(E) The request from Emperor of Brazil
Ans : (C)

4. What according to the passage was the contribution of invention of telephone ?
(A) Interaction between two persons at some distance was possible
(B) Rich people were able to communicate with others
(C) Graham Bell could converse with Watson regarding invention through telephone
(D) It revolutionized human life
(E) None of these
Ans : (A)

5. Graham Bell made the telephone call of his invention to the Emperor from the city of –
(A) Edinborough
(B) Philadelphia
(C) Brazil
(D) Boston
(E) None of these
Ans : (B)

6. The teaching activity undertaken by Bell was considered 'noble' particularly because–
(A) he was teaching the physically under-privileged persons
(B) there was nobody else in the field of education
(C) he was not accepting any salary for that job
(D) he was a very famous scientist of his times
(E) None of these
Ans : (A)

7. The North Americans paid their last respects to Bell by–
(A) attending his funeral
(B) suspending telephone lines for some time during his funeral
(C) establishing an institution for the deaf and dumb children
(D) showing their readiness to help the poor and needy
(E) patenting his invention
Ans : (B)

8. Bell had gone to Canada in 1870 for–
(A) treating a patient who was seriously ill
(B) helping the deaf and dumb children to hear and speak
(C) undergoing medical treatment for himself
(D) devoting his full time to his invention
(E) giving demonstration of his invention
Ans : (C)

9. Bell establishing an institution for the deaf and dumb children shows that he was–
(A) an expert scientist
(B) a curious explorer
(C) a dedicated social worker
(D) genuinely emphatic towards the technology
(E) None of these
Ans : (C)

Directions–(Q. 10–12) Choose the word or group of words which is MOST NEARLY THE SAME in meaning as the word printed in bold as used in the passage.

10. Dedicated
(A) Appointed
(B) Deployed
(C) Devoted
(D) Religious
(E) Noteworthy
Ans : (C)

11. Apart from
(A) In addition to
(B) At a long distance
(C) Separated from
(D) Inspite of
(E) As against
Ans : (C)

12. Revolutionize
(A) Affect adversely
(B) Develop gradually
(C) Illuminate completely
(D) Change drastically
(E) Emphasize favourably
Ans : (D)

Directions– (Q. 13–15) Choose the word which is MOST OPPOSITE in meaning of the word printed in bold as used in the passage.

13. Pleasant
(A) Admirable
(B) Disgusting
(C) Nice
(D) Indecent
(E) Unexpected
Ans : (B)

14. Strange
(A) Familiar
(B) Unseen
(C) Illfamed
(D) Novel
(E) Conservative
Ans : (A)

15. Continued
(A) Irregular
(B) Destroyed
(C) Reckoned
(D) Suspended
(E) Carried on
Ans : (D)

Directions– (Q. 16–30) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E) i.e. 'No error'. (Ignore the errors of punctuation, if any).

16. It was clear from the way (A) / they were behaving (B) / that they had been (C) / lost their senses. (D) No error (E)
Ans : (C)

17. A small piece (A) / of bread is (B) / better than (C) / having nothing to eat. (D) No error (E)
Ans : (E)

18. When he had been (A) / walked along the road (B) / a wild and ferocious dog (C) / hit him hard and knocked him down. (D) No error (E)
Ans : (A)

19. That boy possess (A) / three beautiful pens (B) / but he would not (C) / show them to anyone. (D) No error (E)
Ans : (C)

20. I am grateful to you (A) / and all your friends (B) / for Showing sympathy (C) / and kindness with me. (D) No error (E)
Ans : (D)

21. Though I had been (A) / his friend for quite a long time, (B) / I refused to help him (C) / because his ill nature. (D) No error (E)
Ans : (D)

22. Families are (A) / fortunate enough to own (B) / a house in the city (C) / are very few. (D) No error (E)
Ans : (E)

23. Ramesh has been both (A) / a dishonestly person (B) / and a gambler (C) / since his childhood. (D) No error (E)
Ans : (B)

24. Everyone of us know (A) / that he is not capable of (B) / remaining under water (C) / for such a long time. (D) No error (E)
Ans : (A)

25. He is the man (A) / who I know (B) / has helped my son (C) / in the final examination. (D) No error (E)
Ans : (B)

26. The number of employees (A) / reporting sick (B) / has reduced significantly (C) / because of the incentive. (D) No error (E)
Ans : (E)

27. Your television set (A) / is superior to (B) / our television set (C) / by all respects. (D) No error (E)
Ans : (D)

28. I have been (A) / living in Hyderabad (B) / at my uncle (C) / since my birth. (D) No error (E)
Ans : (C)

29. The leader was so shrewd (A) / that he could not deceive (B) / by the words of (C) / the sycophant courtiers. (D) No error (E)
Ans : (B)

30. The boy who was guilt for (A) / having broken the window glass (B) / came out (C) / with the truth. (D) No error (E)
Ans : (A)

Directions– (Q. 31–35) Rearrange the following sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
1. He felt that his honest ways were responsible for the poverty and starvation of his family.
2. Sixteen miles away from Mysore, there is a dense forest.
3. He told them how his honesty was useless and asked if he should try an alternative.
4. They 1old him that they would prefer starving to dishonesty.
5. Once there lived a poor but honest woodcutter in the forest.
6. So he wanted to discuss his feeling with his wife and children.

31. Which of the following should be the SECOND sentence ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (E)

32. Which of the following should be the FIFTH sentence ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (C)

33. Which of the following should be the FIRST sentence ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (B)

34. Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (D)

35. Which of the following should be the THIRD sentence ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (A)

Directions– (Q. 36–40) Pick out the most effective word from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningful complete.

36. You must ensure the correctness of the information before…………….to conclusion.
(A) drawing
(B) enabling
(C) leaning
(D) jumping
(E) examining
Ans : (A)

37. The rocket…………….the target and did not cause any casualty.
(A) sensed
(B) reached
(C) missed
(D) exploded
(E) aimed
Ans : (C)

38. It is desirable to take…………….in any business if you want to make profit.
(A) advice
(B) risk
(C) loan
(D) recourse
(E) perseverance
Ans : (B)

39. They wasted all the money on purchase of some…………….items.
(A) excellent
(B) important
(C) significant
(D) quality
(E) trivial
Ans : (E)

40. When he found the wallet his face glowed but soon it faded as the wallet was…………….
(A) empty
(B) vacant
(C) recovered
(D) stolen
(E) expensive
Ans : (A)

Directions– (Q. 41–50) In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Jamshedji Tata is ...(41)... to be the path-finder of modern industrial builders. He is known as the grandfather of the Indian industry for his acumen and enthusiasm. Nobody else could have ...(42)... of the new industries started by Jamshedji at that time when industrial ...(43)... and revolution was yet to come to India.

Jamshedji's father Nasarvanji Tata used to trade in jute with China and Britain. He started...(44) ...from India. Jamshedji started a cloth mill in Nagpur more than hundred years ago. At that time almost all the …(45)... used to come from Lancashire in England. What Jamshedji ...(46)... was praiseworthy.

Jamshedji ...(47)... very well that an industrial revolution can only be brought in the country by setting up iron and steel industry …(48). ..he did not live to see the industry he had in mind, he had done all...(49)... work. In fact, he laid the ground work for it. He had planned the entire steel city now known as Jamshedpur, complete with streets, roads, schools, parks, play grounds, temples, mosques, churches, etc. His...(50) ...was fulfilled by his sons, Sir Dorabji Tata and Sir Rattan Tata, when they started the Tata Iron & Steel Factory in 1907 just after three years of his death.

41. (A) rewarded
(B) agreed
(C) empowere?
(D) determined
(E) considered
Ans : (E)

42. (A) absolved
(B) thought
(C) ventured
(D) set
(E) planned
Ans : (B)

43. (A) imports
(B) acts
(C) machinery
(D) awakening
(E) factories
Ans : (D)

44. (A) export
(B) industries
(C) import
(D) trade
(E) dispatch
Ans : (A)

45. (A) goods
(B) imports
(C) cloth
(D) machines
(E) industries
Ans : (C)

46. (A) did
(B) dreamt
(C) agreed
(D) told
(E) meant
Ans : (A)

47. (A) felt
(B) advocated
(C) planned
(D) thought
(E) knew
Ans : (E)

48. (A) Because
(B) Although
(C) Surprisingly
(D) Luckily
(E) Even
Ans : (B)

49. (A) insignificant
(B) complete
(C) trivial
(D) preliminary
(E) external
Ans : (D)

50. (A) need
(B) task
(C) dream
(D) industry
(E) sentiment
Ans : (C)