Sunday, September 22, 2013


SSC Combined Higher Secondary Level (10+2) Exam 2012 For Data Entry Operators and Lower Division Clerks General Awareness Solved Paper

1. Who will act as the Chairman of Public Accounts Committee ? 
(A) The Speaker of the Lok Sabha (B) The Vice-President of India 
(C) The Leader of the Opposition in Lok Sabha (D) The Leader of the House 
Ans : (*)

2. Who was chosen unanimously as the President of India ? 
(A) K. R. Narayanan (B) Dr. A.P.J. Abdul Kalam 
(C) Dr. S. Radhakrishnan (D) Neelam Sanjiva Reddy 
Ans : (D)

3. The Constitution of India was passed by the Constituent Assembly on– 
(A) 26th November, 1949 (B) 26th January, 1949 
(C) 17th October, 1949 (D) 14th November, 1949 
Ans : (A)

4. The power to decide an election petition is vested in the– 
(A) High Court (B) Election Commission 
(C) Parliament (D) Supreme Court 
Ans : (A)

5. The 1857 Mutiny failed mainly because– 
(A) of lack of planning and leadership (B) it was premature 
(C) the British got French support (D) the British numbered more. 
Ans : (A)

6. The Story of ‘My Experiments with Truth’ is the autobiography of– 
(A) Bal Gangadhar Tilak (B) Mahatma Gandhi 
(C) Lala Lajpat Rai (D) Gopal Krishna Gokhale 
Ans : (B)

7. The basic characteristic of a capitalistic economy is– 
(A) absence of monopoly (B) large-scale production in primary industries 
(C) full employment (D) the private ownership of the means of production 
Ans : (D)

8. Which one of the following taxes is not a direct tax? 
(A) Sales tax (B) Estate duty 
(C) Gift tax (D) Wealth tax 
Ans : (A)

9. UNDP prepares– 
(A) Human Development Index (B) Standard of Living Index 
(C) Index Number of Price Level (D) Physical Quality Index 
Ans : (A)

10. Fiscal policy refers to– 
(A) Government borrowings from abroad 
(B) Sharing of its revenue by Central Government with States 
(C) Sale and purchase of securities by RBI 
(D) Government taxes, expenditure and borrowings 
Ans : (D)

11. Public opinion gets an authoritative expression in a democracy through– 
(A) Pressure groups (B) Public meetings 
(C) Newspapers (D) Parliament 
Ans : (D)

12. Which one of the following is not a determining factor of a country's foreign policy ? 
(A) Cultural conditions (B) Religious conditions 
(C) National interests (D) Interdependence 
Ans : (D)

13. Which of the following is not correctly matched ? 
(A) Uttar Pradesh – Lucknow 
(B) Arunachal Pradesh – Itanagar 
(C) Himachal Pradesh – Shillong 
(D) Andhra Pradesh – Hyderabad
Ans : (C)

14. Tides in the sea have stored in them–
(A) Gravitational potential energy (B) A combination of all the three forms of energy 
(C) Hydraulic energy (D) Kinetic energy 
Ans : (D)

15. Delivery of developed foetus is scientifically called as– 
(A) Abortion (B) Ovulation 
(C) Parturition (D) Oviposition 
Ans : (C)

16. Thyroxine hormone is secreted by–
(A) Adrenal gland (B) Testes 
(C) Pituitary gland (D) Thyroid gland 
Ans : (D)

17. The digestive juice which has no enzyme is– 
(A) Intestinal juice (B) Gastric Juice 
(C) Bile (D) Saliva 
Ans : (C)

18. An essential feature of seed germination is the presence of– 
(A) Light (B) Temperature 
(C) Minerals (D) Water 
Ans : (D)

19. Plants that grow on stones and rocks are– 
(A) Psammophytcs (B) Lithophytes 
(C) Halophytes (D) Aerophytes 
Ans : (B)

20. Who among the following made the Ganapari festival very popular in Maharashrra ? 
(A) Mahadev Ranade (B) Bal Gangadhar Tilak 
(C) Gopal Krishna Gokhale (D) Annie Besant 
Ans : (B)

21. The Mughal ruler who built the Buland, Darwaza was– 
(A) Humayun (B) Bahadur Shah 
(C) Akbar (D) Babur 
Ans : (C)

22. Diarchy in the provinces was introduced through the– 
(A) Government of India Act, 1919 (B) Government of India Act, 1935 
(C) Indian Councils Act, 1861 (D) Indian Councils Act, 1892 
Ans : (A)

23. Which of the following is the world’s largest desert? 
(A) The Great Australian Desert (B) Arabian Desert 
(C) Gobi (D) Sahara 
Ans : (D)

24. The rate of erosion in a stream is lowest where– 
(A) the river joins the sea (B) depth is greater 
(C) breadth is greater (D) velocity is more 
Ans : (A)

25. The name ‘Sahyadri’ is related to– 
(A) A rain-bearing wind (B) Himalayan Peak 
(C) Western Ghats (D) Cyclone hazards 
Ans : (C)

26. People die in an atmosphere of carbon dioxide because– 
(A) of want of oxygen (B) of suffocation 
(C) it is a poisonous gas (D) it destroys tissues 
Ans : (A)

27. Which of the following acts as photosensitizer during photosynthesis ? 
(A) Chlorophyll (B) Chlorine 
(C) Oxygen (D) Nitrogen 
Ans : (A)

28. What happens when bleaching powder is left exposed to air ? 
(A) It gradually loses its oxygen (B) It gradually loses its chlorine 
(C) It turns dark brown in colour (D) It turns yellow in colour 
Ans : (B)

29. Arsenic pollution leads to– 
(A) Dyslexia (B) Allergy 
(C) White foot disease (D) Black foot disease 
Ans : (B)

30. Which one of the following does not contribute to pollution ? 
(A) Hydroelectric Power Plant (B) Atomic Power Plant 
(C) Thermal Power Plant (D) Nuclear Power Plant 
Ans : (A)

31. Which of the following are the two major components of dry air (by volume) ? 
(A) Nitrogen and Ammonia (B) Oxygen and Carbon dioxide 
(C) Nitrogen and Oxygen (D) Oxygen and Argon 
Ans : (C)

32. Tactile hair is found in the body of– 
(A) Reptiles (B) Birds 
(C) Insects (D) Mammals 
Ans : (D)

33. The source of energy m the Sun is– 
(A) radioactivity (B) electrical energy 
(C) nuclear fission (D) nuclear fusion 
Ans : (D)

34. Which one of the following materials is used as controller in a nuclear reactor power generator– 
(A) Graphite (B) Heavy water 
(C) Cadmium (D) Beryllium 
Ans : (C)

35. Banking of curves on road or railway track is done to provide– 
(A) gravitational force (B) angular velocity 
(C) centripetal force (D) centrifugal force 
Ans : (C)

36. ………. is type of application software used for communication.
(A) Database (B) Image editing 
(C) FIP (D) Word processing 
Ans : (C)

37. A floppy disk is– 
(A) used as the primary memory in computer systems (B) made up of magnetic material 
(C) a semiconductor random-access memory (D) an EPROM 
Ans : (B)

38. MDI stands for– 
(A) Multiple Design Interaction (B) Multiple Document Interaction 
(C) Multiple Document Interface (D) Multiple Design Interface 
Ans : (C)

39. Find the odd one out– 
(A) FCI – Financial assistance to commercial institutions 
(B) EXIM Bank– Financing of export-import trade 
(C) IDBI – Industrial Finance 
(D) SIDBI – Financial assistance to small industries 
Ans : (A)

40. The Twelfth Five-Year Plan will be operative for the period– 
(A) 2012 – 2017 (B) 2013 – 2018 
(C) 2010 – 2015 (D) 2011 – 2016 
Ans : (A)

41. The State with largest gap in male and female literacy is– 
(A) Rajasthan (B) Kerala 
(C) Uttar Pradesh (D) Madhya Pradesh 
Ans : (A)

42. “Better to reign in hell than serve in heaven.” Who said these words? 
(A) William Wordsworth (B) Lord Tennyson 
(C) William Shakespeare (D) Milton 
Ans : (D)

43. Comprehensive Test Ban Treaty (CTBT) is associated with the ban on which of the following ? 
(A) Ban on nuclear tests for developing arsenals (B) Ban on terrorism 
(C) Ban on certain organisations under UN Laws (D) Ban on money laundering activities 
Ans : (A)

44. The Pulitzer Prize is associated with which of the following? 
(A) Journalism (B) Olympic Garnes 
(C) Environmental Protection (D) Civil Aviation 
Ans : (A)

45. Which one of the following is not an example of Lotic ecosystem ? 
(A) Pond (B) Estuary 
(C) Stream (D) Lagon 
Ans : (A)

46. Permissible noise level at industrial area during daytime is– 
(A) 120 dB (A) (B) 140 dB (A) 
(C) 40 dB (A) (D) 75 dB (A)
Ans : (D)

47. Benazir Bhutto, the former Pakistan Prime Minister, was assassinated in– 
(A) Rawalpindi (B) Islamabad 
(C) Hyderabad (D) Karachi 
Ans : (A)

48. Which of the following is correctly matched? 
Research Institutes Headquarters
(A) Silk Research Institute – Bangalore 
(B) Sugar Research Institute – Chennai 
(C) Leather Research Institute – Lucknow 
(D) Rice Research Institute – Cuttack 
Ans : (D)

49. Who was affectionately known as the Grand Old Man of India ? 
(A) Bal Gangadhar Tilak (B) Dadabhai Naoroji 
(C) Gopal Krishna Gokhale (D) Mahatma Gandhi 
Ans : (B)

50. India test-fired successfully its Agni-V, surface-to-surface ICBM from Wheeler Island on– 
(A) 17th March, 2012 (B) 19th April, 2012 
(C) 7th March, 2012 (D) 7th April, 2012
Ans : (B)

IBPS Common Written Examination (CWE) for Clerical Cadre 2012 General Awareness Solved Paper

1. Which of the following is the Currency of Bahrain ? 
(A) Peso (B) Dinar (C) Riyal 
(D) Baht (5) Kwacha 
Ans : (B)

2. Which of the following organisations/bodies formulates the rule of international trade among/between the nations ? 
(A) World Trade Organisation (B) Asian Development Bank 
(C) International Monetary Fund (D) World Bank 
(5) United Nations Development Programme 
Ans : (A)

3. Which of the following services is provided only by the Reserve Bank of India?
(A) Compilation of economic data (B) Issue of currency notes 
(C) Purchase and sale of gold/gold coins (D) Sale of Demand Drafts 
(5) Safe deposit lockers for keeping valuables 
Ans : (B)

4. Which of the following Committees/Task Force was set up to suggest reforms in Banking Sector ? 
(A) Task Force on Infrastructure (B) Narasimham Committee 
(C) Rajinder-Sachar Committee (D) Swaminathan Committee 
(5) None of these 
Ans : (B)

5. Pranab Mukherjee won the Presidential election against– 
(A) P. A. Sangma (B) Pratibha Pail (C) Hamid Ansari 
(D) A. P. J. Abdul Kalam (5) None of these 
Ans : (A)

6. ‘SEBI’ Tightens Consent Normswas the headline in some papers/magazines recently. What is the full form of SEBI ? 
(A) Secured Economy Bureau of India (B) Small Economy Based Investment 
(C) Securities and Exchange Board of India (D) Severe Ecological Balance and Internet 
(5) Society for Ecological Balance and Internet 
Ans : (C)

7. Which of the following is the Capital of Australia? 
(A) Perth (B) Sydney (C) Hobart 
(D) Darwin (5) Canberra 
Ans : (5)

8. Which of the following nations is not the member of OPEC ? 
(A) Algeria (B) Iran (C) Libya 
(D) Qatar (5) France 
Ans : (5)

9. Ms. Christine Lagarde is the– 
(A) Managing Director of the International Monetary Fund (IMF) (B) President, World Bank 
(C) Secretary General of UNO (D) Foreign Minister of Russia 
(5) None of these 
Ans : (A)

10. Which of the following terms is used in the game of Football ? 
(A) Baseline (B) Chop (C) Back Pass 
(D) Drop Shot (5) Grand Slam 
Ans : (C)

11. Which of the following is a Public Sector Undertaking ? 
(A) AXIS Bank (B) Reliance Power (C) Hindustan Motors 
(D) Indian Oil Corporation Ltd. (5) Ambuja Cements 
Ans : (D)

12. Ms. Hillary Clinton who was on a visit to India in May 2012 is the Secretary of State of– 
(A) Britain (B) France (C) USA 
(D) Germany (5) None of these 
Ans : (C)

13. The 6th World Water Forum was organised in March 2012 in– 
(A) London (B) Tokyo (C) Perth 
(D) Berlin (5) Marseilles 
Ans : (5)

14. Which of the following countries had launched a Spy Satellite Kobalt-M in May 2012? 
(A) France (B) China (C) Iran 
(D) Russia (5) USA 
Ans : (D)

15. Which of the following countries is the newest member of the FIFA ? 
(A) South Sudan (B) Bangladesh (C) Brazil 
(D) Cuba (5) Chile 
Ans : (A)

16. Which of the following is the name of a Patton Tank developed in India? 
(A) Agni (B) Arjun (C) Shakti 
(D) Basant (5) Pawan 
Ans : (B)

17. Jim Yong Kim has taken over as the new President of– 
(A) World Bank (B) IMF (C) ADB 
(D) UNESCO (5) Bank of America 
Ans : (A)

18. How many members are nominated by the President of India to the Rajya Sabha ? 
(A) 5 (B) 6 (C) 8 
(D) 9 (5) None of these 
Ans : (5)

19. Which of the following is a food grain grown in India ? 
(A) Rose (B) Mustard (C) Sunflower 
(D) Banana (5) Paddy 
Ans : (5)

20. Dr. D. Subbarao is a well known name in the field of– 
(A) Science & Technology (B) Politics (C) Sports 
(D) Banking (5) Literature 
Ans : (D)

21. Viswanathan Anand is a world famous– 
(A) Cricket player (B) Chess player (C) Hockey player 
(D) Golf player (5) Lawn Tennis player 
Ans : (B)

22. Which of the following is decided by the RBI? 
(A) Interest rate on time deposits (B) Rent of safe deposit vaults 
(C) Inflation Rate (D) Dearness Allowance to Govt. Employees 
(5) Cash Reserve Ratio 
Ans : (5)

23. Members of the Lok Sabha are elected for a period of– 
(A) 4 years (B) 5 years (C) 6 years 
(D) 3 years (5) 6 1/2 years 
Ans : (B)

24. Which of the following Acts ensures that every child gets school education? 
(A) RTI Act (B) RTE Act (C) Apprentice Act 
(D) Govt. Grants Act (5) None of these 
Ans : (B)

25. Which of the following books is written by Anita Desai ? 
(A) Where Shall We Go This Summer (B) A General and His Army 
(C) An Eye to China (D) Between Hope and History (5) Coolie 
Ans : (A)

26. Which of the following Awards is given to Cine persons for their life time achievement ? 
(A) Saraswati Samman (B) Kalidas Samman (C) Arjuna Award 
(D) Dada Saheb Phalke Award (5) Kirti Chakra 
Ans : (D)

27. Commonwealth Games-2014 will be organised in– 
(A) London (B) New Delhi (C) Glasgow 
(D) Toronto (5) Wellington 
Ans : (C)

28. Who among the following is a Cabinet Minister in Union Cabinet? 
(A) Sachin Pilot (B) Milind Deora (C) A. K. Antony 
(D) Rahul Gandhi (5) None of these 
Ans : (C)

29. Which of the following statements is true about Rashtriya Swasthya Bima Yojana launched by the Government of India? 
(A) This scheme is only for children upto 14 years of age 
(B) Scheme was launched in 1983 but was withdrawn in 2000 
(C) In 12th Five-Year Plan about 7 crore families will be provided insurance cover under the scheme 
(D) All those-who are above 60 will get an insurance cover of Rs. 10 lakh 
(5) None of these 
Ans : (5)

30. What does the letter ‘C’ denote in the term ‘CBS’ as used in banking operations ? 
(A) Central (B) Critical (C) Commercial 
(D) Core (5) Capital 
Ans : (D)

31. Who among the following is the Foreign Secretary of India at present ? 
(A) Ajit Seth (B) S. K. Tripathi (C) Pulok Chatterjee 
(D) Mukul Joshi (5) None of these 
Ans : (5)

32. Who among the following was a famous author of Sanskrit language ? 
(A) Kalidas (B) Mirabai (D) Tulsidas 
(D) Jaidev (5) Raskhan 
Ans : (C)

33. Deepika Kumari’s name is associated with– 
(A) Swimming (B) Archery (C) Billiards 
(D) Golf (5) Cricket 
Ans : (B)

34. Which of the following countries has imposed new sanctions on Iran and Syria? 
(A) India (B) Sri Lanka (C) Russia 
(D) USA (5) South Africa 
Ans : (D)

35. Which of the following places in India does not have a nuclear power plant? 
(A) Narora (B) Rawatbhata (C) Silchar 
(D) Tarapore (5) Kalpakkam 
Ans : (C)

36. Who among the following is from Trinamool Congress Party ? 
(A) Srikant Jena (B) Navin Jindal (C) Gurudas Dasgupta 
(D) Dinesh Trivedi (5) Sanjay Nirupam 
Ans : (D)

37. Which of the following terms is not associated with banking/finance? 
(A) RTGS (B) SLR (C) Repo Rate 
(D) Credit (5) LBW 
Ans : (5)

38. Oscar Awards are given in the field of– 
(A) Economics (B) Social Service (C) Literature 
(D) Films (5) Sports 
Ans : (D)

39. Which of the following Cups/Trophies is associated with the game of Cricket? 
(A) Ranji Trophy (B) Davis Cup (C) Thomas Cup 
(D) Nehru Trophy (5) Agha Khan Cup 
Ans : (A)

40. Which of the following is a Union Territory of India ? 
(A) Uttarakhand (B) Chandigarh (C) Himachal Pradesh 
(D) Kerala (5) West Bengal
Ans : (B)

Staff Selection Commission Combined Graduate Level Exam (Tier-I) 2012 General Awareness Solved Paper

1. Gross Domestic Product is the monetary value of– 
(A) stock of goods and services (B) all final goods and services produced in a year 
(C) goods produced for the market only (D) goods produced for the market and for self consumption 
Ans : (B)

2. Which one of the following market structures has a kinked demand curve? 
(A) Perfect competition (B) Monopoly 
(C) Oligopoly (D) Monopolistic competition 
Ans : (C)

3. Which of the following pairs is not correct? 
(A) I Plan – (1951 – 1956) 
(B) III Plan – (1966 – 1971) 
(C) Xl Plan – (2007 – 2012) 
(D) VI Plan – (1980 – 1985) 
Ans : (B)

4. Which of the following institutions deals with credit to Agriculture and Rural Development ? 
Ans : (B)

5. As per the results of the 2011 Population Census, which of the following groups occupies the three top places in respect of literacy ? 
(A) Kerala, Goa, West Bengal (B) Chandigarh, Goa, Kerala 
(C) Kerala, Lakshadweep, Mizoram (D) Mizoram, Kerala, Tripura 
Ans : (C)

6. District Judges in a State are appointed by the– 
(A) Advocate-General of the State (B) Council of Ministers of the State 
(C) Governor (D) Chief Justice of High Court 
Ans : (C)

7. Who will head the Jury of the Awards Committees of Padma Ratna and other highest honorary awards ?
(A) President of India (B) Vice-President of if India
(C) Home Minister (D) Prime Minister of India 
Ans : (B)

8. Most important responsibility of a Welfare State is– 
(A) to preserve private property (B) to promote religion of the people 
(C) to check exploitation (D) to check encroachments on Fundamental Rights
Ans : (C)

9. Which of the following statements are correct? 
1. Assam shares a border with Bangladesh and Bhutan. 
2. West Bengal shares a border with Bhutan and Nepal. 
3. Mizoram shares a border with Bangladesh and Myanmar. 
(A) 1, 2, 3 (B) 1, 2 
(C) 2, 3 (D) 1, 3 
Ans : (A)

10. Arrange the following Presidents in chronological order as to who came first and who came later– 
1. Fakhruddin Ali Ahmed 2. Zakir Hussain 
3. Justice Hidayatullah 4. A. P. J. Abdul Kalam 
(A) 3, 2, 1, 4 (B) 2, 3, 1, 4 
(C) 2, 1, 3, 4 (D) 2, 3, 4, 1 
Ans : (B)

11. Which one of the following events are chronologically correct ? 
(A) Civil Disobedience Movement – Quit India Movement – The Cabinet Mission Plan 
(B) The Cabinet Mission Plan – Civil Disobedience Movement – Quit India Movement 
(C) Quit India Movement – Civil Disobedience Movement – Cabinet Mission Plan 
(D) Civil Disobedience Movement – The Cabinet Mission Plan – Quit India Movement 
Ans : (A)

12. Who founded the Vikramasila University ? 
(A) Dhruva (B) Devapala 
(C) Dharmapala (D) Mahipala 
Ans : (C)

13. Which of the following was not known during the Rigvedic period ? 
(A) Joint family system (B) Agriculture 
(C) Varna system (caste) (D) Marriage system 
Ans : (C)

14. Match the following– 
a. Pallavas b. Chalukyas
c. Rashtrakutas d. Hoysalas 
1. Dantidurg 2. Vishnuvardhan 
3. Simhavishnu 4. Pulakesin I 
a b c d 
(A) 2 1 4 3 
(B) 3 4 1 2 
(C) 1 4 2 3 
(D) 4 3 2 1 
Ans : (B)

15. Abul Fazl wrote– 
(A) Babur-Nama (B) Humayun-Nama 
(C) Akbar-Nama (D) Alamgir-Nama 
Ans : (C)

16. Which of the following is called the ‘Crossroads of the Pacific’ ? 
(A) Tonga (B) Fiji 
(C) Hawaii (D) Ellice 
Ans : (B)

17. Which one of the following is an act of man that disturbs the ecological balance? 
(A) Vanamahotsav (B) Afforestation 
(C) Lumbering (D) Social forestry 
Ans : (C)

18. Which one is not correctly matched? 
(A) Longcoy – Russia (B) Rhine – Germany 
(C) Glasgow – Great Britain (D) Pittsburg – USA 
Ans : (A)

19. How many States in India are coastal ? 
(A) 7 (B) 8 
(C) 9 (D) 10 
Ans : (C)

20. International boundary between India and Pakistan is demarcated by– 
(A) McMahon Line (B) Durand Line 
(C) Radcliffe Line (D) Maginot Line 
Ans : (C)

21. Which one of the following is called the amphibian in plant kingdom ? 
(A) Algae (B) Fungi 
(C) Bryophyta (D) Pteridophyta 
Ans : (C)

22. Find the odd one out– 
(A) Hookworm (B) Guinea worm 
(C) Tapeworm (D) Ringworm 
Ans : (D)

23. National Institute of Nutrition is a research institute located in the State of– 
(A) Andhra Pradesh (B) Himachal Pradesh 
(C) Madhya Pradesh (D) Uttar Pradesh 
Ans : (A)

24. A tree’s age can be found by– 
(A) measuring its height (B) counting the number of annual rings 
(C) counting the number of branches (D) no means 
Ans : (B)

25. The left aortic arch is observed in– 
(A) Amphibians (B) Mammals 
(C) Reptiles (D) Aves 
Ans : (B)

26. Tendon connects– 
(A) Bone to bone (B) Muscle to bone 
(C) Bone to muscle (D) Muscle to muscle 
Ans : (B)

27. Mercury is generally used in thermometers because it has a– 
(A) high fluidity (B) high density 
(C) high conductivity (D) high specific heat 
Ans : (C)

28. To an observer on the lunar surface, during daytime, the sky will appear to be– 
(A) Light yellow (B) Blue 
(C) Orange (D) Black 
Ans : (D)

29. Which of the following quantities is the measure of ‘inertia’ ? 
(A) Velocity (B) Acceleration 
(C) Mass (D) Weight 
Ans : (C)

30. The intensity of a wave– 
1. follows inverse square law. 
2. is proportional to its amplitude. 
3. is proportional to the square of the amplitude. 
(A) 1 and 2 are true (B) 2 and 3 are true 
(C) Only 2 is true (D) 1 and 3 are true 
Ans : (D)

31. Which data communication method is used for sending data in both directions at the same time ? 
(A) Super duplex (B) Simplex 
(C) Half duplex (D) Full duplex 
Ans : (D)

32. What does the acronym ISDN stand for? 
(A) Indian Standard Digital Network (B) Integrated Services Digital Network 
(C) Intelligent Services Digital Network (D) Integrated Services Data Network 
Ans : (B)

33. Darkening property of photo- 
chromatic glass is due to the presence of 
(A) silver bromide (B) silver oxide 
(C) silver nitrate (D) silver chloride 
Ans : (D)

34. Supersonic aircrafts discharge the following substance into the stratosphere: 
(A) NOx (B) SOx 
(C) CO2 (D) H2
Ans : (B)

35. Chemical nature of laughing gas is– 
(A) Nitric oxide (B) Hydrogen chloride 
(C) Nitrous oxide (D) Sulphur dioxide 
Ans : (C)

36. The difference between isotopes of an element is due to the presence of a different number of– 
(A) protons (B) neutrons 
(C) electrons (D) photons 
Ans : (B)

37. The increasing abundance of greenhouse gases in the atmosphere has led to the following effects except– 
(A) Global warming (B) Depletion of ozone layer in the stratosphere 
(C) Oxygen fertilisation effect (D) Carbon dioxide fertilisation effect
Ans : (C)

38. Which of the following fuels causes minimum environmental pollution? 
(A) Diesel (B) Kerosene 
(C) Hydrogen (D) Coal 
Ans : (C)

39. Minamata epidemic that caused several deaths in Japan in 1965 occurred due to pollution in water by– 
(A) Lead (B) Mercury 
(C) Fluoride (D) DDT 
Ans : (B)

40. Ozone affects human health by causing severe pulmonary edema at a concentration of– 
(A) 0.2 ppm (B) 0.3 ppm 
(C) 3.0 ppm (D) 9.0 ppm 
Ans : (D)

41. The first President to sail in a submarine in India was– 
(A) K. R. Narayanan (B) Dr. A.P.J. Abdul Kalam 
(C) V.V. Giri (D) N. Sanjeeva Reddy 
Ans : (B)

42. Cooking vessels have wooden or bakelite handles because– 
(A) wood and bakelite are bad conductors of heat (B) the handle must be strong 
(C) the handle should be attractive (D) None of the above 
Ans : (A)

43. “Deshbandhu” is the title of– 
(A) B. R. Ambedkar (B) C. R. Das 
(C) B. C. Pal (D) Rabindranath Tagore 
Ans : (B)

44. Which one of the following pairs is incorrect? 
(A) Jeev Milkha Singh – Golf 
(B) Irfan Pathan – Cricket 
(C) Abhinav Bindra – Rifle shooting 
(D) Sania Mirza – Badminton 
Ans : (D)

45. In which of the following States, is the child-sex ratio the lowest as per the 2011 Census ? 
(A) Haryana (B) Punjab 
(C) Chhattisgarh (D) Bihar 
Ans : (A)

46. Kaziranga ational Park is situated in– 
(A) Odisha (B) Gujarat 
(C) Rajasthan (D) Assam 
Ans : (D)

47. Who is the author of the book ‘If Cricket is Religion, Sachin is God’ ? 
(A) Vijai Santhanam (B) Shyam Balasubramaniam 
(C) Both (A) and (B) (D) None of the above 
Ans : (C)

48. Which of the following statements is not correct about Sunder Lal Bahuguna? 
(A) He is an eminent environmentalist 
(B) He was awarded Padma Bhushan in 2009 
(C) He started the ‘Chipko Movement’ to create awareness of deforestation 
(D) He was elected to Lok Sabha from Uttarkashi in Uttarakhand 
Ans : (D)

49. The three countries, in serial order, who won the highest number of Gold medals in the Beijing Olympics Games were– 
(A) China, USA, Russia (B) China, USA, Germany 
(C) China, Germany, Australia (D) China, Germany, USA 
Ans : (A)

50. The first woman from India to be conferred the Sainthood by Pope Benedict XVI is– 
(A) Sister Desouza (B) Sister Madorana 
(C) Sister Alphonsa (D) Sister Nirmala
Ans : (C)

Oriental Insurance Company Assistant Administrative Officer’s Recruitment Exam 2012 Solved Paper

General Knowledge 

1. Government of India launched the Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission in– 
(A) 2002 (B) 2005 
(C) 2007 (D) 2010 
Ans : (B)

2. When is National Energy Conservation Day celebrated ? 
(A) 16th August (B) 5th September 
(C) 10th November (D) 14th December 
Ans : (D)

3. Which of the Cups/Trophies is associated with the game of Football ? 
(A) SAFF Cup (B) Deodhar Trophy 
(C) Indira Gandhi Gold Cup (D) Wimbledon Trophy 
Ans : (A)

4. According to Transparency International Corruption Perception Index, 2011, what is India’s rank amongst 183 countries? 
(A) 91 (B) 93 
(C) 95 (D) 97 
Ans : (C)

5. Many times we read a term DoT in various newspapers in connection with 2G Spectrum. What is its full form? 
(A) Directorate of Technology (B) Directorate of Tele-Services 
(C) Department of Transport (D) Department of Telecom 
Ans : (C)

6. Which of the following books is written by Sunil Gavaskar ? 
(A) A Brief History of Time (B) A Sense of Time 
(C) Sunny Days (D) Great Expectations 
Ans : (C)

7. Which of the following international events is associated with the game of Car Racing– 
(A) Singapore Grandprix (B) Dubai Open 
(C) Twenty20 (D) FIFA World Cup 
Ans : (A)

8. For training troops in counter terrorist operations and for enhancing defence cooperation and military relations, which country held Joint- Military Training Exercise, SHAKTI- 2011 with India ? 
(A) Sri Lanka (B) USA 
(C) France (D) UK 
Ans : (C)

9. Which country has test-fired nuclear capable Hatf-7 cruise missile ? 
(A) Japan (B) China 
(C) Russia (D) Pakistan 
Ans : (D)

10. In which year Dadasaheb Phalke Award was instituted ? 
(A) 1965 (B) 1969 
(C) 1972 (D) 1974 
Ans : (B)

11. Iron Lady ‘Irom Chanu Sharmila’ belongs to– 
(A) Arunachal Pradesh (B) Nagaland 
(C) Meghalaya (D) Manipur 
Ans : (D)

12. Which state has topped in India’s Child Right Index, 2011 ? 
(A) Karnataka (B) Kerala 
(C) Gujarat (D) Maharashtra 
Ans : (B)

13. India celebrated its ……….. Republic Day on January 26, 2012. 
(A) 61st (B) 62nd 
(C) 63rd (D) 64th 
Ans : (C)

14. The weight in the revised Wholesale Price Index implemented from September 2010 is given to which of the following items ? 
(A) Food items (B) Manufactured items 
(C) Fuel (D) Primary articles 
Ans : (D)

15. Which blood vessel in human body normally carry the amount of urea– 
(A) Hepatic Vein (B) Portal Vein 
(C) Dorsal Aroeta (D) Renal Vein 
Ans : (B)

16. The Directive Principle of State Policy was adopted from the– 
(A) Britain Constitution (B) Irish Constitution 
(C) US Constitution (D) Swiss Constitution 
Ans : (B)

17. Where was electricity first introduced on a commercial scale in India ? 
(A) Kolkata (B) Mumbai 
(C) Chennai (D) Darjeeling 
Ans : (D)

18. ‘Yang in Yin’ formed the basis of Chinese– 
(A) Medicine (B) Philosophy 
(C) Religion (D) Astronomy 
Ans : (B)

19. Virgin Forest are located in– 
(A) Assam (B) Gujarat 
(C) Kerala (D) Mizoram 
Ans : (C)

20. The State contributes 70% of India’s coffee and silk. Name this state– 
(A) Karnataka (B) Assam 
(C) Rajasthan (D) Punjab
Ans : (A)

Saturday, September 21, 2013

Symbiosis Entrance Test (SET) 2013 Solved Paper

General Knowledge 

1. The currency of European Union is– 
(A) Deutsche Mark (B) Great Britain Pound (GBP) 
(C) Euro (D) Francs 
Ans : (C)

2. India has the maximum volume of foreign trade with– 
(A) USA (B) Russia 
(C) China (D) UK 
Ans : (C)

3. Who is currently the Leader of the Opposition in Lok Sabha? 
(A) Rajnath Singh (B) L. K. Advani 
(C) Sushma Swaraj (D) Manmohan Singh 
Ans : (C)

4. Who is/was the youngest Chief Minister of Uttar Pradesh? 
(A) Akhilesh Yadav (B) Mayawati 
(C) Kalyan Singh (D) Rajnath Singh 
Ans : (A)

5. Which one of the following observations is not true about the Quit India Movement of 1942 ? 
(A) It was a non-violent movement 
(B) It was led by Mahatma Gandhi 
(C) It was a spontaneous movement 
(D) It did not attract the labour class in general 
Ans : (C)

6. Which one of the following books is written by an Indian Author? 
(A) Five Point Someone (B) Harry Potter 
(C) Beautiful Mind (D) Animal Farm 
Ans : (A)

7. Which one of the following Indian Movies made it to the final nominations of Best Foreign Film Category at the Oscars? 
(A) Paheli (B) 1947 The Earth
(C) Salaam Bombay (D) Black 
Ans : (C)

8. Saffron is obtained from which part of plants? 
(A) leaf (B) stem 
(C) anther and whole flower (D) stigma and style 
Ans : (D)

9. Department of Pharmaceuticals comes under which of these ministries? 
(A) Ministry of Health (B) Ministry of Chemicals and Fertilizers 
(C) Ministry of Food Processing (D) Ministry of Consumer Affairs 
Ans : (B)

10. Who was the author of the book named Setbji? 
(A) Shobha De (B) Arundhati Roy 
(C) Chetan Bhagat (D) Salman Rushdie 
Ans : (A)

11. Who is currently the Chief Executive Officer of Tata Consultancy Services (TCS)? 
(A) Ratan Tata (B) Natarajan Chandrasekaran 
(C) Anil Ambani (D) Narayana Murthy 
Ans : (B)

12. Who is currently the Chief Minister of Bihar? 
(A) Nitish Kumar (B) Sharad Yadav 
(C) Lalu Prasad Yadav (D) Mulayam Singh Yadav 
Ans : (A)

13. The pashmina is a variety of wool obtained from– 
(A) Sheep (B) Cow 
(C) Goat (D) Horse 
Ans : (C)

14. Which of the following is the main constituent of biogas? 
(A) Methane and carbon dioxide (B) Methane and carbon monoxide 
(C) Hydrogen and carbon dioxide (D) Butane and carbon dioxide 
Ans : (A)

15. Who is the writer of the International Bestseller ‘The White Tiger’? 
(A) Aravind Adiga (B) Paul Coelho 
(C) Chetan Bhagat (D) Salman Rushdie 
Ans : (A)

16. A present group of nations known as G-8 started first as G-7. Which one among the following was not one of them? 
(A) Canada (B) Japan 
(C) Italy (D) Russia 
Ans : (B)

17. The Security Council of UN consists of 5 permanent members, and the remaining 10 members are elected by the General Assembly for a term of– 
(A) 1 year (B) 2 years 
(C) 3 years (D) 5 years 
Ans : (B)

18. Which one of the following planets has largest number of satellites or moons? 
(A) Jupiter (B) Mars 
(C) Saturn (D) Venus 
Ans : (A)

19. Which one of the following rivers does not originate in India? 
(A) Beas (B) Chenab 
(C) Ravi (D) Sutlej 
Ans : (D)

20. Which one among the following South Asia countries has the highest population density? 
(A) India (B) Pakistan 
(C) Sri Lanka (D) Nepal 
Ans : (A)

21. Who won a Bronze medal for India in Boxing at the 2012 London Olympics? 
(A) Mary Kom (B) Vijendra Singh 
(C) Sushil Kumar (D) Vijay Kumar 
Ans : (A)

22. Who among the following is the founder of World Economic Forum? 
(A) Klaus Schwab (B) John Kenneth Galbraith 
(C) Joseph Stiglitz (D) Paul Krugman 
Ans : (A)

23. In the context of alternative sources of energy, ethanol as a viable bio-fuel can be obtained from–
(A) Potato (B) Rice 
(C) Sugarcane (D) Wheat
Ans : (C)

24. Who is the founder of Facebook? 
(A) Mark Zuckerberg (B) Mark Twain 
(C) Steve Jobs (D) Bill Gates 
Ans : (A)

25. Who is the founder of Microsoft? 
(A) Steve Jobs (B) Bill Gates 
(C) Mark Biondi (D) Bill Clinton 
Ans : (B)

26. Give the full form of WPI– 
(A) World Population Index (B) Wholesale Price Index 
(C) World Price Index (D) Wholesale Production Index 
Ans : (B)

27. Who amongst the following actors has never won an Oscar for the Best Actor in a Hollywood film? 
(A) Al Pacino (B) Jack Nicholson 
(C) Daniel Day Lewis (D) Leonardo Di Caprio 
Ans : (D)

28. The salaries and allowances of the Judges of the High Court are charged to the– 
(A) Consolidated Fund of India (B) Consolidated Fund of the State 
(C) Contingency Fund of India (D) Contingency Fund of the State 
Ans : (B)

29. During the time of which Mughal Emperor did the English East India Company establish its first factory in India? 
(A) Akbar (B) Jahangir 
(C) Shahjahan (D) Aurangzeb 
Ans : (B)

30. Who recently took over the chairmanship of the Tata Group ? 
(A) Azim Premji (B) Cyrus Mistry 
(C) Ratan Tata (D) Adi Misry 
Ans : (B)

31. Who won a Bronze medal for India in Badminton at the 2012 London Olympics? 
(A) Saina Nehwal (B) Sania Mirza 
(C) Pulela Gopichand (D) Prakash Padukone 
Ans : (A)

32. In which country did the first Marxist revolution take place– 
(A) Germany (B) Italy 
(C) Great Britain (D) Russia 
Ans : (D)

33. Which one of the following countries was never taken over by any European power as a colony? 
(A) Thailand (B) Brunei 
(C) Indonesia (D) Singapore 
Ans : (A)

34. Who won the 2011 Cricket World Cup that took place in India, Sri Lanka and Bangladesh ? 
(A) Pakistan (B) Sri Lanka 
(C) West Indies (D) India 
Ans : (D)

35. Monetary Policy decisions in India are taken by– 
(A) Reserve Bank of India (B) Government of India 
(C) State Bank of India (D) None of the above 
Ans : (A)

36. General Measures to study rural-urban disparities–
(A) Sex ratio, Literacy Rate, Per Capita Income 
(B) Credit Allocation, Sex Ratio, literacy Rate, Per Capita Income 
(C) Per Capita Income, Physical Quality of Life Index, Sex Ratio, literacy Rate, Credit Allocation 
(D) None of the above 
Ans : (C)

37. “World Development Report” is an annual publication of– 
(A) United Nations Development Programme 
(b) International Bank of Reconstruction and Development 
(C) International Monetary Fund 
(D) World Trade Orzanisation 
Ans : (B)

38. In the context of the Indian freedom struggle, 16th October 1905 is well known for which one of the following reasons? 
(A) The formal proclamation of Swadeshi Movement was made in Calcutta Town hall 
(B) Partition of Bengal took effect 
(C) Dadabhai Naoroji declared that the goal of Indian National Congress was Swaraj 
(D) LokmanyaTilak started Swadeshi Movement in Poona 
Ans : (B)

39. Who was the captain of the Indian cricket team that won the Under-19 World Cup in 2012? 
(A) Pankaj Singh (B) Virat Kohli 
(C) Unmukt Chand (D) Mahendra Singh Dhoni 
Ans : (C)

40. Which of the following country does not follow Euro as their currency? 
(A) Germany (B) Belgium 
(C) Switzerland (D) Portugal
Ans : (C)