Saturday, August 25, 2012

Indian Post Office Recruitment 2012 in Various States

Department of Posts (DOP)/ India Post or Indian Postal Department, Govt. of India invites applications from the eligible Applicants for filling of vacancies of Postal Assistants/ Sorting Assistants/ Postal Assistants across India in various Postal Circles of India. 
Job Post: Postal Assistants/ Sorting Assistants/ Postal Assistants
Total Post: 5000+ 
* J&K Postal Circle: 49 ( Details: Jobs in J&K Postal Circle )
* Punjab Postal Circle: 93 Jobs
* Odisha Postal Circle: 180 Jobs
* Harayana  Postal Circle: 150
* Delhi Postal Circle: 342 Jobs
* Himachal Pradesh Postal Circle: 97 Jobs
* Kerala Postal Circle: 180 Jobs
* Maharashtra Postal Circle: 97 Jobs
* Tamilnadu Postal Circle Recruitment 2012 : 621 Jobs
* Uttarakhand Postal Circle: 83 Jobs
* Rajasthan Postal Circle: 100+ Jobs
* Andhra Pradesh Postal Circle: 388 Jobs
Pay Scale: Rs. 5200-20200 with Grade pay of Rs. 2400 + admissible allowance.
Age Limit: 18-27 years; The Age limit is relaxable for Applicants belonging to Scheduled Caste/ Scheduled Tribe Applicants up to 5 years and for Applicants belonging to Other Backward Classes up to 3 years and for Government servants up to the age of 40 years in accordance with the Instructions or orders issued by Government of India from time to time. Age relaxation for Ex-servicemen would be as per extant orders of government of India

Qualification: (i) 10 +2 Standard or 121h Class pass with at least 60 % marks and above, from any recognized University/Board of School Education, Board of Secondary Education with English as a compulsory subject (excluding vocational streams) for OC candidates, 55 % and above for Other Backward Classes and 45% and above for Scheduled Castes/Scheduled Tribes shall apply. (ii) Should have studied local language of the State or Union Territory of the Postal Circle concerned or Hindi as a subject at least in Matriculation or equivalent.

Exam Pattern: The Applicants shall be subjected to an Aptitude Test with a total 100 marks covering the following subjects/topics. Aptitude Test (Paper- I) will be comprising following four parts (A/B/C/D). The total duration of the Aptitude Test will be 2 hrs (120 Minutes). There is no negative marking.
Application form: The Prescribed application form to apply for Jobs in Department of Posts can be obtained from the Head Post Office and the Identified Post Offices of the concerned Postal circles on a cash payment of Rs 50/-.The last date for obtaining the Application form is 25th September, 2012
Examination fees: An examination fee of Rs 200 will have to deposited in the post office of the Concerned Postal Circle.After depositing the fee, candidates are required to obtain ACG-67/UCR receipt.There is no fee for SC/ST/PH and Women candidates.

How to Apply: Candidates are required to fill the prescribed Application form, by following the Instructions given in the Information Booklet and attach the Required Certificates , Documents and Fee Receipt with the application form and sent it to the Direct Recruitment Cell, New Delhi HO, New Delhi-1100010″ on or before 01-10-2012 through Speed Post/Registered Post of India Post only.

Last date: 1st Oct. 2012

For Job details visit: 


    The Applicants shall be subjected to an Aptitude Test with  a total 100 marks covering the following subjects/topics. Aptitude Test will be comprising following four parts (A/B/C/D). The total duration of the Aptitude Test will be 2 Hrs. (120 minutes). There is no negative marking.

Part - A:    25 Questions on General Knowledge - Questions on Current events, Sports, History, Geography, Basic economics, General Polity, Indian Constitution, Science environment etc. - 25 Marks

Part - B:    25 Questions on Mathematics of matriculation standard which may cover number system, simplification, decimals, corrections, simple and compound interest, percentage, average, profit & loss, discount, mensuration, time & work and time & distance etc. - 25 Marks

Part - C:    25 Questions on English covering grammar (prepositions, adverbs, conjunction, direct / indirect speech, singular & plural, tenses, antonyms / synonyms etc. - 25 Marks

Part - D:    25 Questions on  Reasoning and Analytical Ability - 25 Marks
You might also like:

Postal Assistant/Sorting Assistant Exam. 2010 Solved Paper

(Exam Held On 25-7-2010)

1. Jatak stories are written in ancient …… language.
(A) Sanskrit
(B) Brahmi
(C) Greek
(D) Pali
Ans : (D)

2. Who among the following is the Head of Indian Republic ?
(A) Prime Minister
(B) President
(C) Speaker of Lok Sabha
(D) Vice-President
Ans : (B)

3. On which of the following dates was the Indian Constitution approved by the Constituent Assembly ?
(A) November 26, 1949
(B) January 26, 1950
(C) August 15, 1947
(D) January 30, 1948
Ans : (A)

4. Which countries take part in Commonwealth games ?
(A) All the countries of the world
(B) The countries which had been under British rule
(C) Countries of Asian-Pacific region
(D) Developing nations
Ans : (B)

5. Vishwanathan Anand is associated with which of the following games ?
(A) Snooker
(B) Billiards
(C) Chess
(D) Ice-Hockey
Ans : (C)

6. What is the full form of ‘http’ ?
(A) Hypo Test Transfer Protocol
(B) Hyper Text Transfer Protocol
(C) Hyper Test Transfer Proxy
(D) None of these
Ans : (B)

7. The following generates and spreads polio—
(A) Parasite
(B) Bacteria
(C) Virus
(D) Protozoa
Ans : (C)

8. Naphthoquinone is the chemical name of which of the following ?
(A) Vitamin A
(B) Vitamin C
(C) Vitamin K
(D) Vitamin D
Ans : (C)

9. Who is honoured as the best Member of Parliament of 2009 ?
(A) Hema Malini
(B) Jaipal Reddy
(C) M. M. Joshi
(D) Manmohan Singh
Ans : (C)

10. According to some archaeologists, the structure of Lothal indicates to be which of the following ?
(A) Fort
(B) Dockyard
(C) Public building
(D) Great tank
Ans : (B)

11. Consultants of liquefied petroleum gas are—
(A) Butane and Propane
(B) Ethane and Hexane
(C) Ethane and Nonane
(D) Butane and Nonane
Ans : (A)

12. What is the name of the hobby of collecting postal stamps ?
(A) Philanthrophy
(B) Numismatics
(C) Philately
(D) Philology
Ans : (C)