Monday, January 31, 2011

Uttar Pradesh PSC General Studies Question Paper 2010

1. The earliest evidence of agriculture in Indian sub-continent is found at—
(A) Lothal
(B) Harappa
(C) Mehrgarh
(D) Mundigak
Ans : (C)
2. During the Rig Vedic period Niska was an ornament of—
(A) Ear
(B) Neck
(C) Arm
(D) Wrist
Ans : (B)
3. Which of the following were regarded as the hub of Aryan culture during the later Vedic period ?
(A) Anga, Magadh
(B) Kosal, Videha
(C) Kuru, Panchal
(D) Matsya, Surasena
Ans : (C)
4. Who among the following was the first to take initiative for water resource management in the Girnar region ?
(A) Chandragupta Maurya
(B) Asoka
(C) Rudradaman
(D) Skandagupta
Ans : (A)
5. That Lumbini was the birth place of Gautama Buddha, is confirmed by an inscription of—
(A) Asoka
(B) Kanishka
(C) Harsha
(D) Dharmapala
Ans : (A)
6. Who among the following Gupta Kings had another name Devagupta ?
(A) Samudragupta
(B) Chandragupta II
(C) Kumaragupta
(D) None of the above
Ans : (B)
7. Kumaradevi, a queen of Govinda Chandra Gahadavala, constructed Dharma-Chakra Jina Vihara at—
(A) Bodha Gaya
(B) Rajgrih
(C) Kushinagar
(D) Sarnath
Ans : (D)
8. Which of the following dynasties frequently assigned to the ladies high ranking positions in administration ?
(A) Chola
(B) Chalukya
(C) Pala
(D) Sena
Ans : (B)
9. Who among the following Rajput rulers is known to have written a book on music ?
(A) Jayachandra Gahadavala
(B) Prithviraj Chauhan
(C) Rana Kumbha
(D) Man Singh
Ans : (C)
10. Which Sultan of Delhi was a contemporary of the Mongol leader Chengiz Khan ?
(A) Iltutmish
(B) Razia
(C) Balban
(D) Alauddin Khalji
Ans : (A)
11. Who among the following was the continuing link between Sher Shah and Akbar in the field of land revenue administration ?
(A) Birbal
(B) Todar Mal
(C) Bhagwan Das
(D) Bhar Mal
Ans : (B)
12. With which medieval ruler would you associate the statement ‘I would have lost the empire just for a handful of millet’ ?
(A) Alauddin Khalji
(B) Muhammad Tughlaq
(C) Sher Shah
(D) Aurangzeb
Ans : (C)
13. The Maratha King became a nonentity and the Peshwa the virtual ruler from the time of—
(A) Balaji Vishwanath
(B) Baji Rao I
(C) Balaji Rao
(D) Madnav Rao I
Ans : (B)
14. Thomas Roe was received in audience by Jehangir at—
(A) Agra
(B) Ajmer
(C) Delhi
(D) Fatehpur Sikri
Ans : (A)
15. Which one of the following musical instruments was mastered by Aurangzeb ?
(A) Sitar
(B) Pakhawaj
(C) Veena
(D) None of the above
Ans : (C)
16. Which son of Aurangzeb revolted against his father, weakening the latter’s position against the Rajputs ?
(A) Azam
(B) Akbar
(C) Muazzam
(D) Kam Baksh
Ans : (B)
17. Who were the first Europeans to come to India for trade ?
(A) Dutch
(B) English
(C) French
(D) Portuguese
Ans : (D)
18. What did the Act V of 1843 make illegal ?
(A) Child marriage
(B) Infanticide
(C) Sati
(D) Slavery
Ans : (D)
19. Who among the following was the leader of the revolution of 1857 in Assam ?
(A) Diwan Maniram Dutta
(B) Kandarpeshwar Singh
(C) Purandar Singh
(D) Piali Barua
Ans : (A)
20. Which of the following Acts transferred the Government of India from East India Company to the Crown ?
(A) Government of India Act 1858
(B) Indian Councils Act 1861
(C) Royal Titles Act 1876
(D) Indian Councils Act 1892
Ans : (A)
21. The first meeting of Indian National Congress was held at—
(A) Bombay
(B) Poona
(C) Madras
(D) Calcutta
Ans : (A)
22. The paper ‘Indian Mirror’ was published during 1861 from—
(A) Bombay
(B) Calcutta
(C) Madras
(D) Pondicherry
Ans : (B)
23. Name the organization formed by Surendranath Banerjee which merged with the Indian National Congress in 1886—
(A) East India Association
(B) London India Society
(C) Indian Association
(D) Indian National Conference
Ans : (C)
24. Who among the following introduced the Vernacular Press Act ?
(A) Lord Lytton
(B) Lord Ripon
(C) Lord Curzon
(D) Lord Hastings
Ans : (A)
25. The President of Surat Session of Indian National Congress, 1907 was—
(A) R. B. Ghosh
(B) B. G. Tilak
(C) Annie Besant
(D) G. K. Gokhale
Ans : (A)
26. Who among the following had started Indian Home Rule Society in London ?
(A) Annie Besant
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Shyamji Krishna Varma
(D) Mohandas Karamchand Gandhi
Ans : (C)
27. The first Trade Union was founded in India in the year 1918 by—
(A) N. M. Joshi
(B) B. P. Wadia
(C) V. V. Giri
(D) S. A. Dange
Ans : (B)
28. Who resigned from the membership of Viceroy’s Executive Council as a protest against Jallianwala Bagh Massacre ?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Rabindranath Tagore
(C) Shankaran Nair
(D) Jamnalal Bajaj
Ans : (C)
29. Who had opposed the Champaran Satyagraha of Mahatma Gandhi ?
(A) Rabindranath Tagore
(B) N. G. Ranga
(C) Rajkumar Shukla
(D) Rajendra Prasad
Ans : (A)
30. In which one of the following languages was the first issue of the Journal Ghadar published ?
(A) Urdu
(B) Hindi
(C) English
(D) Marathi
Ans : (A)
31. Who was the author of the book ‘Bandi Jiwan’ ?
(A) Dinabandhu Mitra
(B) Hema Chandrakar
(C) Ram Prasad Bismil
(D) Sachindra Sanyal
Ans : (D)
32. Consider the following events connected with Indian National Movement :
1. Gandhi-Irvin Pact
2. Execution of Bhagat Singh
3. Karachi Session of Indian National Congress, 1931
4. Martyrdom of Chandra Shekhar Azad
Find the correct chronological order of the events from the codes given below—
Codes :
(A) 4, 1, 2, 3
(B) 1, 2, 3, 4
(C) 2, 3, 4, 1
(D) 4, 1, 3, 2
Ans : (A)
33. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists : List-I
(a) Annie Besant
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Jawahar Lal Nehru
(d) Ambika Charan Majumdar
1. Home Rule Movement
2. Champaran Satyagraha
3. Lucknow Session of Indian
National Congress, 1916
4. Lahore Session of Indian
National Congress, 1929
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3
(B) 1 2 3 4
(C) 4 3 2 1
(D) 3 2 1 4
Ans : (A)
34. Who among the following said about the Act of 1935 "a car which has brake but no engine" ?
(A) Jawahar Lal Nehru
(B) C. Rajgopalachari
(C) Mahatma Gandhi
(D) S. C. Bose
Ans : (A)
35. Who formed the Radical Democratic Party in 1940 ?
(A) Indrasen
(B) M. N. Roy
(C) Somendranath Tagore
(D) Shachindranath Sanyal
Ans : (B)
36. Who started the individual Satyagraha ?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Pattabhi Sitaramayya
(C) Jawahar Lal Nehru
(D) Vinoba Bhave
Ans : (D)
37. Who among the following called the movements of Gandhiji as ‘political blackmail’ ?
(A) Lord Chelmsford
(B) Lord Wavel
(C) Lord Linlithgow
(D) Lord Montague
Ans : (C)
38. Muslim League observed the ‘Direct Action Day’ on—
(A) 12 August 1942
(B) 16 August 1943
(C) 16 August 1946
(D) 14 August 1947
Ans : (C)
39. Arrange in chronological order the following events which occurred during post-independence period :
1. Liberation of Goa
2. Dalai Lama fled to India
3. Chou En-Lai visited India
4. India visit of Khrushchev and Bulganin
Select the correct answer from the codes given below—
Codes :
(A) 1, 3, 2, 4
(B) 2, 1, 4, 3
(C) 3, 4, 1, 2
(D) 4, 2, 3, 1
Ans : (D)
40. Who among the following were responsible for the creation of Ratha monuments at Mamallapuram ?
(A) Cholas
(B) Pallavas
(C) Pandyas
(D) Chalukyas
Ans : (B)
41. The ancient monuments of Elephanta are mostly
1. Buddhist
2. Jain
3. Saivite
4. Vaishnavite
Select the correct answer from the code given below—
Code :
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 1 and 3
Ans : (C)
42. Which of the following temples is considered as a wonder of rock-cut architecture ?
(A) Brihadisvara Temple, Tanjavur
(B) Lingaraja Temple, Bhubaneshwar
(C) Kailash Temple, Ellora
(D) Kandaria Mahadeva Temple, Khajuraho
Ans : (C)
43. Ruins of which of the following represent the old capital of Vijayanagar ?
(A) Ahmadnagar
(B) Bijapur
(C) Golconda
(D) Hampi
Ans : (D)
44. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Akbar’s Tomb —Sikandara
(B) Jahangir’s Tomb —Sahdara
(C) Tomb of Shaikh Salim Chishti —Fatehpur Sikri
(D) Tomb of Shaikh Nizamuddin Aulia —Ajmer
Ans : (D)
45. Which of the following was the birth place of Guru Nanak ?
(A) Amritsar
(B) Nabha
(C) Nankana
(D) Nander
Ans : (C)
46. Where did Maharaja Jaisingh II built observatories ?
1. Delhi
2. Jaipur
3. Ujjain
4. Varanasi
Select the correct answer from the codes given below—
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 1 and 3
(C) 2 and 3
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans : (D)
47. Who among the following transformed the traditional Ganapati festival of Maharashtra into a national festival and gave it a political character ?
(A) Ramdas
(B) Shivaji
(C) Mahadev Govind Ranade
(D) Bal Gangadhar Tilak
Ans : (D)
48. Who among the following had founded the ‘Indian Society of Oriental Art’ to revive ancient art traditions of India ?
(A) Abanindra Nath Tagore
(B) Nand Lal Bose
(C) Asit Kumar Haldhar
(D) Amrita Shergill
Ans : (A)
49. Who among the following was offered Membership of the Royal Asiatic Society of Paris ?
(A) Dadabhai Naoroji
(B) Michael Madhusudan Dutta
(C) Raja Rammohan Roy
(D) Vivekanand
Ans : (B)
50. The first University Chair of Sanskrit was founded in—
(A) England
(B) France
(C) Germany
(D) Russia
Ans : (C)
51. Who among the following had said, ‘God intended me to look upon all religions with one eye, that is why he took away the light from the other’ ?
(A) Maharaja Ranjit Singh
(B) Maharaja Sher Singh
(C) Maharaja Dalip Singh
(D) None of the above
Ans : (A)
52. Who among the following deities is represented in art as holding a plough ?
(A) Krishna
(B) Balarama
(C) Kartikeya
(D) Maitreya
Ans : (B)
53. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(A) Jawahar Lal Nehru —Hind Swaraj
(B) Maulana Abul Kalam Azad —India Wins Freedom
(C) Subhash Chandra Bose —Indian Struggle
(D) Lala Lajpat Rai —Unhappy India
Ans : (A)
54. Which one of the following will be the year of Saka Samvat in December 2009 ?
(A) 1931
(B) 1952
(C) 2066
(D) 2087
Ans : (A)
55. The smallest million city of India is—
(A) Amritsar
(B) Allahabad
(C) Rajkot
(D) Vijayawada
Ans : (C)
56. Why is Dhanbad most densely inhabited district of Chhota Nagpur plateau ?
(A) Fertile soil and irrigational facilities by canals from the Damodar
(B) Availability of coal, iron ore, mica, copper etc.
(C) Development of mining industries and industrialization
(D) All the above
Ans : (D)
57. Which one of the following classes of towns are included in the category of small towns by the Census of India ?
(A) Class VI
(B) Class V and VI
(C) Class IV, V and VI
(D) Class III, IV, V and VI
Ans : (D)
58. In India maximum number of cities reporting slums are found in—
(A) Andhra Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Tamil Nadu
(D) Uttar Pradesh
Ans : (B)
59. The coast areas of which of the following oceans are called ‘ring of fire’ ?
(A) Atlantic Ocean
(B) Pacific Ocean
(C) Indian Ocean
(D) None of the above
Ans : (B)
60. ‘Operation Green’ was launched in Uttar Pradesh on—
(A) July 1, 2001
(B) October 2, 2001
(C) July 1, 2005
(D) June 6, 2006
Ans : (C)
61. The country which has the finest system of protected lands in the world is—
(A) China
(B) Costa Rica
(C) India
(D) Switzerland
Ans : (D)
62. In India maximum alkali area is found in the State of—
(A) Gujarat
(B) Haryana
(C) Punjab
(D) Uttar Pradesh
Ans : (A)
63. In India Project Elephant was launched in the year—
(A) 1968
(B) 1970
(C) 1972
(D) 1974
Ans : Project Elephant was started in 1992
64. Which one of the following pairs is correctly matched ?
(A) Simlipal —Assam
(B) Nokrek —Meghalaya
(C) Dehong Debang —Sikkim
(D) Agasthyamalai —Karnataka
Ans : (B)
65. According to the 2001 Census Report, male female ratio in India is—
(A) 1000 : 930
(B) 1000 : 934
(C) 1000 : 926
(D) 1000 : 933
Ans : (D)
66. Which State of India has the largest Muslim population according to the 2001 Census ?
(A) Assam
(B) Bihar
(C) Uttar Pradesh
(D) West Bengal
Ans : (C)
67. Among the following States which one has the highest sex ratio, according to 2001 Census ?
(A) Andhra Pradesh
(B) Chhattisgarh
(C) Himachal Pradesh
(D) Jharkhand
Ans : (B)
68. The State which recorded the minimum population growth rate during 1991-2001 is—
(A) Andhra Pradesh
(B) Kerala
(C) Tamil Nadu
(D) West Bengal
Ans : (B)
69. In which year was the first regular Census held in India ?
(A) 1921
(B) 1881
(C) 1911
(D) 1931
Ans : (B)
70. Which of the following countries are included in the ‘Golden Crescent’ ?
1. Afghanistan
2. Iran
3. Iraq
4. Pakstan
Select the correct answer from the codes given below—
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 3 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 1, 2 and 4
Ans : (D)
71. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(A) Kimberley —Diamond
(B) Witwatersrand —Gold
(C) Katomga —Copper
(D) Saar —Iron ore
Ans : (D)
72. Which one of the following countries has the highest birth rate ?
(A) Afghanistan
(B) Bangladesh
(C) India
(D) Pakistan
Ans : (D)
73. Alexandria is a port of—
(A) Egypt
(B) Israel
(C) Jordan
(D) Libya
Ans : (A)
74. Which one of the following South Asian countries has the highest population density ?
(A) Sri Lanka
(B) India
(C) Nepal
(D) Pakistan
Ans : (B)
75. Persian Gulf does not form border with—
(A) Bahrain
(B) Iraq
(C) Kuwait
(D) Oman
Ans : (D)
76. Which one of the following countries is the third largest economy of the world ?
(A) Japan
(B) Malaysia
(C) India
(D) China
Ans : (A)
77. The Equator passes through—
(A) Central African Republic
(B) Kenya
(C) Sarawak
(D) Venezuela
Ans : (B)
78. Which of the following pairs is correctly matched ?
Minerals—Producing Areas
(A) Copper—Arizona
(B) Coal—Carajas
(C) Iron Ore—Rastanura
(D) Petroleum—Donbas
Ans : (A)
79. Which of the following are active volcanoes ?
1. Aconagua
2. Cotopaxi
3. Etna
4. Fujiyama
Select the correct answer from the code given below—
Code :
(A) 1 and 2
(B) 3 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 2, 3 and 4
Ans : Incorrect Options
80. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(A) Ghana—Accra
(B) Kenya—Nairobi
(C) Namibia—Windhooks
(D) Nigeria—Rabat
Ans : (D)
81. Through which of the following straits does a tunnel connect the United Kingdom and France ?
(A) Davis Strait
(B) Denmark Strait
(C) Strait of Dover
(D) Strait of Gibralter
Ans : (C)
82. In which of the following group of countries maize is used as staple food ?
(A) Western Europe
(B) Russia
(C) Middle Africa
(D) South-East Asia
Ans : (C)
83. The biggest port in India is—
(A) Vishakhapatnam
(B) Mumbai
(C) Tuticorin
(D) Kandla
Ans : (B)
84. Sankosh river forms boundary between—
(A) Bihar and West Bengal
(B) Assam and Arunachal Pradesh
(C) Assam and West Bengal
(D) Bihar and Jharkhand
Ans : (B)
85. Pir Panjal range lies in—
(A) Arunachal Pradesh
(B) Jammu and Kashmir
(C) Punjab
(D) Uttarakhand
Ans : (B)
86. Which of the following city of Uttar Pradesh is not joined by Nationla Highway 2 ?
(A) Agra
(B) Allahabad
(C) Lucknow
(D) Varanasi
Ans : (C)
87. Which of the following rivers is an example of the superimposed drainage ?
(A) Alaknanda
(B) Kosi
(C) Chambal
(D) Godawari
Ans : (C)
88. Which factors have facilitated the locational shift of the sugar industry from North India to South India ?
1. Per acre higher yield of sugar cane
2. Higher sucrose content of sugar cane
3. Longer crushing season
4. Cheap labour
Select the correct answer from the codes given below—
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 1, 2 and 3
(D) 2, 3 and 4
Ans : (C)
89. Which of the following crops are grown mostly under subsistence farming ?
(A) Millets and Rice
(B) Cotton and Tobacco
(C) Tea and Coffee
(D) Vegetables and Fruits
Ans : (A)
90. Teak and Sal are the products of—
(A) Tropical Dry Deciduous Forests
(B) Tropical Evergreen Forests
(C) Tropical Thorn Forests
(D) Alpine Forests
Ans : (A)
91. On which one of the following rivers is ‘Tulbul’ Project located ?
(A) Chenab
(B) Ravi
(C) Beas
(D) Jhelum
Ans : (D)
92. Which one of the following is the actual source of the Son river ?
(A) Amarkantak in Shahdol district
(B) Son Muda in Shahdol district
(C) Son Bachharwar in Bilaspur district
(D) Mandla plateau
Ans : (A)
93. Which one of the following pairs is correctly matched ?
Nuclear Plant—Year of Commissioning
(A) Kota—1989
(B) Kakrapar—1984
(C) Kaiga—1999
(D) Kalpakkam—1995
Ans : (C)
94. Rubber industry in India is located at—
(A) Panjim
(B) Bangalore
(C) Puducherri
(D) Aurangabad
Ans : (B)
95. In March 2009 the BrahMos Missile was tested at—
(A) Pokharan
(B) Chandipur
(C) Cape Canveral
(D) Sri Harikota
Ans : (A)
96. The countries, which participated in Malabar-2009 exercises, were—
(A) China, England, Russia
(B) China, India, Russia
(C) India, USA, Japan
(D) Japan, England, USA
Ans : (C)
97. Three ‘Phalcon AWACS’ supplied by Israel were received in India for the first time in—
(A) March 2009
(B) April 2009
(C) May 2009
(D) February 2009
Ans : (C)
98. The winner of Nobel Peace Prize for 2008 is—
(A) Al Gore
(B) Muhammad Yunus
(C) Martti Ahtisaari
(D) Wangari Maathai
Ans : (C)
99. Who among the following has been chosen for ‘Hoover Medal’ in March 2009 for his contribution to the upliftment of the poor and the rural people ?
(A) Sam Patroda
(B) A.P.J. Abdul Kalam
(C) M. S. Swaminathan
(D) Baba Amte
Ans : (B)
100. In April 2009, G-20 Summit was held in—
(A) Geneva
(B) London
(C) Paris
(D) Rome
Ans : (B)
101. India was represented in the Annual Meet of the World Economic Forum, held in Davos (Switzerland) in January 2009, by—
(A) Manmohan Singh
(B) Kamal Nath
(C) P. Chidambaram
(D) Kapil Sibbal
Ans : (B)
102. The first woman to be the Speaker of Lok Sabha is—
(A) Vijay Lakshmi Pandit
(B) Sarojini Naidu
(C) Indira Gandhi
(D) Meira Kumar
Ans : (D)
103. Which movie has been given the Best Movie Award in 66th Golden Globe Awards ?
(A) Mall E
(B) Slumdog Millionaire
(C) The Dark Night
(D) The Reader
Ans : (B)
104. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
Recent Padma Awardees—Awards
(A) Bhimsen Joshi– Bharat Ratna
(B) Abhinav Bindra – Padma Vibhushan
(C) Shekhar Gupta – Padma Bhushan
(D) Aishwarya Rai – Padma Shri
Ans : (B)
105. Who among the following won the best actor award in the awards ceremony of International Indian Film Academy held at Macau ?
(A) Amitabh Bachchan
(B) Hritik Roshan
(C) Abhishek Bachchan
(D) Salman Khan
Ans : (B)
106. Where did Prime Minsiter Manmohan Singh, having taken charge of the new government after 2009 elections, meet Pakistan President Asif Ali Zardari for the first time ?
(A) Cairo
(B) London
(C) Shanghai
(D) Yekaterinburg
Ans : (D)
107. Which among the following countries attended as observers the Shanghai Cooperation Organization (SCO) Summit held on 16 June 2009 ?
1. Russia
2. India
3. Pakistan
4. Iran
Select the correct answer from the codes given below—
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 3 and 4
(D) 2, 3 and 4
Ans : (D)
108. Name the player who has been awarded the 2008 Rajiv Gandhi Khel Ratna Award ?
(A) Sachin Tendulkar
(B) Anil Kumble
(C) Gautam Gambhir
(D) M. S. Dhoni
Ans : (D)
109. The only Indian Gold Medal Winner in Olympic 2008 is—
(A) Sudesh Kumar
(B) Pankaj Advani
(C) Mahesh Bhupati
(D) Abhinav Bindra
Ans : (D)
110. The winner of Asia Cup Hockey Tournament, 2009 was—
(A) China
(B) Malaysia
(C) Pakistan
(D) South Korea
Ans : (D)
111. The winner State of 17th Senior National Women’s Football Championship held in March 2009, was—
(A) Manipur
(B) Nagaland
(C) Tamil Nadu
(D) West Bengal
Ans : (A)
112. The two games, which have been excluded from the Olympic Games to be held in 2012 in London, are—
(A) Badminton and Table Tennis
(B) Basketball and Volleyball
(C) Tennis and Wrestling
(D) Softball and Baseball
Ans : (D)
113. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(A) Sushil Kumar—Wrestling
(B) Anand Pawar—Badminton
(C) Arjun Rao—Archery
(D) Pankaj Advani—Shooting
Ans : (D)
114. The captain of the Indian Hockey Team which won Sultan Azlan Shah Hockey Tournament, 2009 was—
(A) Dilip Tirkey
(B) Rajpal Singh
(C) Sandeep Singh
(D) V. Raghunath
Ans : (C)
115. Asia Cup Hockey Tournament was held in May 2009 in—
(A) India
(B) Malaysia
(C) South Korea
Ans : (B)
116. In which of the following States the National Games, 2011 will be held ?
(A) Delhi
(B) Goa
(C) Maharashtra
(D) Rajasthan
Ans : (B)
117. A cropping system where crops are grown in the inter spaces between rows of planted trees is called—
(A) Relay cropping
(B) Mixed cropping
(C) Inter-cropping
(D) Alley cropping
Ans : (D)
118. Application of gypsum is required more in the crop of—
(A) Paddy
(B) Berseem
(C) Wheat
(D) Groundnut
Ans : (A)
119. The upper limit of available water in soil is determined at—
(A) 1/3 bar
(B) 1/2 bar
(C) 2/3 bar
(D) 1 bar
Ans : (A)
120. The place of origin of red gram is—
(A) America
(B) India
(C) South Africa
(D) Egypt
Ans : (C)
121. University of Horticulture and Forestry is located at—
(A) Coimbatore
(B) Solan
(C) Palampur
(D) Pant Nagar
Ans : (B)
122. Heroin is obtained from—
(A) Indian hemp
(B) Opium poppy
(C) Tobacco
(D) Arecanut
Ans : (B)
123. The leading producer of soybean in India is—
(A) Chhattisgarh
(B) Madhya Pradesh
(C) Maharashtra
(D) Uttar Pradesh
Ans : (B)
124. ‘Varuna’ is a variety of—
(A) Mustard
(B) Linseed
(C) Sunflower
(D) Sesamum
Ans : (A)
125. Farming of cloves is done in—
(A) Kerala
(B) Karnataka
(C) Tamil Nadu
(D) Uttar Pradesh
Ans : (A)
126. Consider the following statements—
Assertion (A) : West Bengal is the leading producer of fish in India.
Reason (R) : West Bengal has well developed fishing industry along the sea coast.
Select the correct answer from the codes given below—
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (C)
127. In India the largest area under rice cultivation lies in the State of—
(A) Andhra Pradesh
(B) Orissa
(C) Uttar Pradesh
(D) West Bengal
Ans : (C)
128. The most popular sport goods come from—
(A) Ludhiana
(B) Jalandhar
(C) Kanpur
(D) Agra
Ans : (B)
129. Which bank became the first bank to open its branch in China ?
(A) IDBI Bank
(B) HDFC Bank
(C) State Bank of India
(D) Punjab National Bank
Ans : (C)
130. After the merger of Air India and Indian Airlines, the new entity is now known as—
(A) Indian Airways
(B) India Airlines
(C) Air India
(D) Indo-Air
Ans : (A)
131. Which sector got high rate of growth in its cooperative units ?
(A) Sugar
(B) Cotton textile
(C) Jute
(D) Cement
Ans : (B)
132. The headquarters of the World Bank are at—
(A) Manila
(B) Washington
(C) New York
(D) Geneva
Ans : (B)
133. Inside trading is related to—
(A) Share market
(B) Horse racing
(C) Taxation
(D) International trade
Ans : (A)
134. Mixed Economy means—
(A) Co-existence of small and large industries
(B) Co-existence of public and private sectors
(C) Co-existence of rich and poor
(D) Promoting both agriculture and industry in the economy
Ans : (B)
135. Diesel Locomotive engines are manufactured in India at—
(A) Chitranjan
(B) Jamshedpur
(C) Varanasi
(D) Chennai
Ans : (C)
136. Invisible Export means export of—
(A) Services
(B) Prohibited goods
(C) Unrecorded goods
(D) Goods through smuggling
Ans : (A)
137. The headquarters of World Trade Organization are at—
(A) Doha
(B) Geneva
(C) Rome
(D) New York
Ans : (B)
138. The city of Jaunpur was founded by—
(A) Muhammad Tughlaq
(B) Firoz Shah Tughlaq
(C) Ibrahim Shah Sharqi
(D) Sikandar Lodi
Ans : (B)
139. The density of population of Uttar Pradesh according to 2001 Census, is—
(A) 689 per square km
(B) 589 per square km
(C) 489 per square km
(D) 389 per square km
Ans : (A)
140. In U.P. which one of the following tribes has the highest population ?
(A) Saharia
(B) Tharu
(C) Agaria
(D) Mahigir
Ans : (B)
141. The State of Uttar Pradesh accounts for—
(A) 60 Lok Sabha seats
(B) 70 Lok Sabha seats
(C) 80 Lok Sabha seats
(D) 90 Lok Sabha seats
Ans : (C)
142. Obra Thermal Power Plant was established with the help of—
(A) Soviet Russia
(B) Japan
(C) Germany
(D) America
Ans : (A)
143. According to 2001 Census the female literacy percentage in U.P. is—
(A) 38.87
(B) 43.53
(C) 33.12
(D) 42.22
Ans : (D)
144. Which is the highest Dam in U.P. ?
(A) Mata-Tila
(B) Meja
(C) Rihand
(D) Ram-Ganga
Ans : (D)
145. In U.P. Uranium is available in the district of—
(A) Lalitpur
(B) Jhansi
(C) Mirjapur
(D) Hamirpur
Ans : (A)
146. Firozabad is famous for producing—
(A) Bangles
(B) Locks
(C) Knives
(D) Shoes
Ans : (A)
147. Which one of the following is not a folk song of U.P. ?
(A) Birha
(B) Dhola Maru
(C) Kajri
(D) Rasia
Ans : (B)
148. Syed Salar Fair is held at—
(A) Bahraich
(B) Mankapur
(C) Barabanki
(D) Khalilabad
Ans : (A)
149. In U.P. Urdu Training and Research Centre is situated in—
(A) Barabanki
(B) Bareilly
(C) Lucknow
(D) Rampur
Ans : (C)
150. Central Institute of Subtropical Horticulture is located at—
(A) Jhansi
(B) Saharanpur
(C) Lucknow
(D) Varanasi
Ans : (C)

Govt. Inter College Lecturer Screening Exam. 2009

General Studies

1. ‘Arihant’ is—
(A) A missile, recently launched from Sriharikota
(B) India’s indigenously built tank
(C) India’s first indigenously built pilotless plane
(D) India’s first indigenously built nuclear submarine
Ans : (B)

2. Who of the following has been recently appointed as the Chair-person of the Children Film Society of India ?
(A) Asha Parikh
(B) Nandita Das
(C) Sharmila Tagore
(D) Waheeda Rahman
Ans : (B)

3. Kandhamal, which recently came into news for communal unrest, is located in—
(A) Jharkhand
(B) Chhattisgarh
(C) Orissa
(D) Bihar
Ans : (C)

4. Liberhan Commission report relates to—
(A) Administrative reforms
(B) Demolition of Babri Mosque
(C) Godhra incident in Gujarat in 2002
(D) Tax reforms
Ans : (B)

5. Whom did Serena Williams beat in the finals to win Wimbledon, 2009 (Women’s Singles) title ?
(A) Dinara Safina
(B) Elena Dementieva
(C) Venus Williams
(D) Vera Zuenareva
Ans : (C)

6. Somdev Devbarman, who was in the news recently, is associated with—
(A) Hockey
(B) Football
(C) Lawn Tennis
(D) Cricket
Ans : (C)

7. ‘Vande Matram’ song was much in news recently. It is related to—
(A) Arvind Ghosh
(B) Bankim Chandra
(C) Rabindra Nath Tagore
(D) Sharat Chandra
Ans : (B)

8. Consider the following statements about Barack Obama—
1. Barrack Obama is the 44th President of America.
2. He is the second non-white President of America.
3. He is of African origin.
Select the correct answer from the code given below :
Code :
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) 3 only
(D) 1 and 3
Ans : (D)

9. Who among the following rulers are reported to have performed Asvamedha sacrifice ?
1. Pushyamitra
2. Pravarasena I
3. Pulakesin I
4. Samudra Gupta
Indicate the correct answer from the codes given below :
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 3 and 4
(C) 1 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans : (C)

10. What was the amount of ‘Sardeshmukhi’ charged by Shivaji ?
(A) One-third
(B) One-fifth
(C) One-eighth
(D) One-tenth
Ans : (D)

11. Which of the following Union Territories have a State assembly ?
1. Chandigarh
2. Delhi
3. Pondicherry
4. Lakshdweep
Select the correct answer from the Codes given below :
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 1, 2 and 3
(D) 2, 3 and 4
Ans : (B)

12. ‘Economic and Social Planning’ is a subject in the—
(A) Union list
(B) State list
(C) Concurrent list
(D) None of the above
Ans : (C)

13. The Vice-President is elected by—
(A) The people
(B) The electoral college which elects the President
(C) The members of both Houses of Parliament
(D) Also by the members of the State Legislatures
Ans : (C)

14. The minimum age for election as a member of the hosue of people must be—
(A) 23 years
(B) 25 years
(C) 27 years
(D) 30 years
Ans : (B)

15. Night blindness is caused by the deficiency of—
(A) Vitamin E
(B) Vitamin C
(C) Vitamin A
(D) Vitamin B1
Ans : (C)

16. India’s largest ship breaking yard is located in Gujarat at—
(A) Alang
(B) Kandla
(C) Okha
(D) Porbander
Ans : (A)

17. Who amongst the following was the first recipient of Bharat Ratna ?
(A) C. Rajagopalachari
(B) Jawahar Lal Nehru
(C) Rajendra Prasad
(D) S. Radhakrishnan
Ans : (A)

18. Which of the following gurus founded the ‘Khalsa’ ?
(A) Nanak
(B) Har Kishan
(C) Teg Bahadur
(D) Govind Singh
Ans : (D)

19. Who of the following got the Moti Masjid, Agra constructed during his reign ?
(A) Akbar
(B) Aurangzeb
(C) Jahangir
(D) Shahjahan
Ans : (D)

20. ‘Lucknow Pact’ was signed between the Congress and the Muslim League in the year—
(A) 1913
(B) 1914
(C) 1915
(D) 1916
Ans : (D)

21. Buddhist, Hindu and Jain rock-cut caves exist at—
(A) Ajanta
(B) Elephanta
(C) Ellora
(D) Nasik
Ans : (C)

22. Palk Strait makes maritime boundary between India and—
(A) Bangladesh
(B) Maldives
(C) Pakistan
(D) Sri Lanka
Ans : (D)

23. Trans-border trade through Nathu La is done between India and—
(A) Bangladesh
(B) Bhutan
(C) China
(D) Nepal
Ans : (C)

24. Which one of the following is not a Siva temple ?
(A) Kedarnath temple
(B) Jagannath temple
(C) Mahakaleswar temple
(D) Viswanath temple
Ans : (B)

25. Light from the Sun reaches Earth in about—
(A) 2 minutes
(B) 4 minutes
(C) 8 minutes
(D) 16 minutes
Ans : (C)

26. In which of the following crops, Uttar Pradesh is the largest producer in the country ?
(A) Barley
(B) Maize
(C) Potato
(D) Rice
Ans : (C)

27. The number of members nominated by the President to the Council of States is—
(A) 6
(B) 8
(C) 10
(D) 12
Ans : (D)

28. Light year is a unit of—
(A) Light
(B) Time
(C) Distance
(D) Intensity of light
Ans : (C)

29. The three primary colours are—
(A) Violet, Black, Blue
(B) Yellow, Orange, Red
(C) Blue, Yellow, Red
(D) Blue, Green, Red
Ans : (D)

30. The ‘Man of the Series’ in ICC T-20 World Cup, 2009 was—
(A) Chris Gayle
(B) Sanath Jayasurya
(C) Shahid Afridi
(D) Tillakaratne Dilshan
Ans : (D)

UPPSC Inter College Lecturer Screening Question paper 2009


1. The epigraph of The Waste Land is borrowed from—
(A) Virgil
(B) Petronius
(C) Seneca
(D) Homer
Ans : (D)

2. Who called The Waste Land ‘a music of ideas’ ?
(A) Allen Tate
(B) J. C. Ransom
(C) I. A. Richards
(D) F. R. Leavis
Ans : (A)

3. T. S. Eliot has borrowed the term ‘Unreal City’ in first and third sections from—
(A) Baudelaire
(B) Irving Babbit
(C) Dante
(D) Laforgue
Ans : (C)

4. Which of the following myths does not figure in The Waste Land ?
(A) Oedipus
(B) Grail Legend of Fisher King
(C) Philomela
(D) Sysyphus
Ans : (D)

5. Joe Gargery is Pip’s—
(A) brother
(B) brother-in-law
(C) guardian
(D) cousin
Ans : (C)

6. Estella is the daughter of—
(A) Joe Gargery
(B) Abel Magwitch
(C) Miss Havisham
(D) Bentley Drummle
Ans : (A)

7. Which book of John Ruskin influenced Mahatma Gandhi ?
(A) Sesame and Lilies
(B) The Seven Lamps of Architecture
(C) Unto This Last
(D) Fors Clavigera
Ans : (C)

8. Graham Greene’s novels are marked by—
(A) Catholicism
(B) Protestantism
(C) Paganism
(D) Buddhism
Ans : (A)

9. One important feature of Jane Austen’s style is—
(A) boisterous humour
(B) humour and pathos
(C) subtlety of irony
(D) stream of consciousness
Ans : (B)

10. The title of the poem ‘The Second Coming’ is taken from—
(A) The Bible
(B) The Irish mythology
(C) The German mythology
(D) The Greek mythology
Ans : (A)

11. The main character in Paradise Lost Book I and Book II is—
(A) God
(B) Satan
(C) Adam
(D) Eve
Ans : (B)

12. In Sons and Lovers, Paul Morel’s mother’s name is—
(A) Susan
(B) Jane
(C) Gertrude
(D) Emily
Ans : (C)

13. The twins in Lord of the Flies are—
(A) Ralph and Jack
(B) Simon and Eric
(C) Ralph and Eric
(D) Simon and Jack
Ans : (A)

14. Mr. Jaggers, in Great Expectations, is a—
(A) lawyer
(B) postman
(C) judge
(D) school teacher
Ans : (A)

15. What does ‘I’ stand for in the following line ?
‘To Carthage then I came’
(A) Buddha
(B) Tiresias
(C) Smyrna Merchant
(D) Augustine
Ans : (D)

16. The following lines are an example of …… image. ‘The river sweats
Oil and tar’……
(A) visual
(B) kinetic
(C) erotic
(D) sensual
Ans : (C)

17. Which of the following novels has the subtitle
‘A Novel Without a Hero’ ?
(A) Vanity Fair
(B) Middlemarch
(C) Wuthering Heights
(D) Oliver Twist
Ans : (A)

18. In ‘Leda and the Swan’, who wooes Leda in guise of a swan ?
(A) Mars
(B) Hercules
(C) Zeus
(D) Bacchus
Ans : (D)

19. Who invented the term ‘Sprung rhythm’ ?
(A) Hopkins
(B) Tennyson
(C) Browning
(D) Wordsworth
Ans : (A)

20. Who wrote the poem ‘Defence of Lucknow’ ?
(A) Browning
(B) Tennyson
(C) Swinburne
(D) Rossetti
Ans : (C)

21. Which of the following plays of Shakespeare has an epilogue ?
(A) The Tempest
(B) Henry IV, Pt I
(C) Hamlet
(D) Twelfth Night
Ans : (A)

22. Hamlet’s famous speech ‘To be, or not to be; that is the question’ occurs in—
(A) Act II, Scene I
(B) Act III, Scene III
(C) Act IV, Scene III
(D) Act III, Scene I
Ans : (D)

23. Identify the character in The Tempest who is referred to as ‘an honest old councellor’—
(A) Alonso
(B) Ariel
(C) Gonzalo
(D) Stephano
Ans : (C)

24. What is the sub-title of the play Twelfth Night ?
(A) Or, What is you Will
(B) Or, What you Will
(C) Or, What you Like It
(D) Or, What you Think
Ans : (B)

25. Which of the following plays of Shakespeare, according to T. S. Eliot, is ‘artistic failure’ ?
(A) The Tempest
(B) Hamlet
(C) Henry IV, Pt I
(D) Twelfth Night
Ans : (B)

26. Who is Thomas Percy in Henry IV, Pt I ?
(A) Earl of Northumberland
(B) Earl of March
(C) Earl of Douglas
(D) Earl of Worcester
Ans : (A)

27. Paradise Lost was originally written in—
(A) ten books
(B) eleven books
(C) nine books
(D) eight books
Ans : (D)

28. In Pride and Prejudice, Lydia elopes with—
(A) Darcy
(B) Wickham
(C) William Collins
(D) Charles Bingley
Ans : (B)

29. Who coined the phrase ‘Egotistical Sublime’?
(A) William Wordsworth
(B) P. B. Shelley
(C) S. T. Coleridge
(D) John Keats
Ans : (C)

30. Who is commonly known as ‘Pip’ in Great Expectations ?
(A) Philip Pirrip
(B) Filip Pirip
(C) Philip Pip
(D) Philips Pirip
Ans : (C)

31. The novel The Power and the Glory is set in—
(A) Mexico
(B) Italy
(C) France
(D) Germany
Ans : (A)

32. Which of the following is Golding’s first novel ?
(A) The Inheritors
(B) Lord of the Flies
(C) Pincher Martin
(D) Pyramid
Ans : (B)

33. Identify the character who is a supporter of Women’s Rights in Sons and Lovers ?
(A) Mrs. Morel
(B) Annie
(C) Miriam
(D) Clara Dawes
Ans : (A)

34. Vanity Fair is a novel by—
(A) Jane Austen
(B) Charles Dickens
(C) W. M. Thackeray
(D) Thomas Hardy
Ans : (C)

35. Shelley’s Adonais is an elegy on the death of—
(A) Milton
(B) Coleridge
(C) Keats
(D) Johnson
Ans : (C)

36. Which of the following is the first novel of D. H. Lawrence ?
(A) The White Peacock
(B) The Trespasser
(C) Sons and Lovers
(D) Women in Love
Ans : (A)

37. In the poem ‘Tintern Abbey’, ‘dearest friend’ refers to—
(A) Nature
(B) Dorothy
(C) Coleridge
(D) Wye
Ans : (B)

38. Who, among the following, is not the second generation of British Romantics ?
(A) Keats
(B) Wordsworth
(C) Shelley
(D) Byron
Ans : (B)

39. Which of the following poems of Coleridge is a ballad ?
(A) Work Without Hope
(B) Frost at Midnight
(C) The Rime of the Ancient Mariner
(D) Youth and Age
Ans : (C)

40. Identify the writer who was expelled from Oxford for circulating a pamphlet—
(A) P. B. Shelley
(B) Charles Lamb
(C) Hazlitt
(D) Coleridge
Ans : (A)

41. Keats’s Endymion is dedicated to—
(A) Leigh Hunt
(B) Milton
(C) Shakespeare
(D) Thomas Chatterton
Ans : (A)

42. The second series of Essays of Elia by Charles Lamb was published in—
(A) 1823
(B) 1826
(C) 1834
(D) 1833
Ans : (D)

43. Which of the following poets does not belong to the ‘Lake School’ ?
(A) Keats
(B) Coleridge
(C) Southey
(D) Wordsworth
Ans : (A)

44. Who, among the following writers, was not educated at Christ’s Hospital School, London ?
(A) Charles Lamb
(B) William Wordsworth
(C) Leigh Hunt
(D) S. T. Coleridge
Ans : (A)

45. Who derided Hazlitt as one of the members of the ‘Cockney School of Poetry’ ?
(A) Tennyson
(B) Charles Lamb
(C) Lockhart
(D) T. S. Eliot
Ans : (D)

46. Tennyson’s poem ‘In Memoriam’ was written in memory of—
(A) A. H. Hallam
(B) Edward King
(C) Wellington
(D) P. B. Shelley
Ans : (A)

47. Who, among the following, is not connected with the Oxford Movement ?
(A) Robert Browning
(B) John Keble
(C) E. B. Pusey
(D) J. H. Newman
Ans : (A)

48. Identify the work by Swinburne which begins ‘‘when the hounds of spring are on winter’s traces…’’—
(A) Chastelard
(B) A Song of Italy
(C) Atalanta in Calydon
(D) Songs before Sunrise
Ans : (C)

49. Carlyle’s work On Heroes, Hero-Worship and the Heroic in History is a course of—
(A) six lectures
(B) five lectures
(C) four lectures
(D) seven lectures
Ans : (B)

50. Who is praised as a hero by Carlyle in his lecture on the ‘Hero as King’ ?
(A) Johnson
(B) Cromwell
(C) Shakespeare
(D) Luther
Ans : (B)

51. Identify the work by Ruskin which began as a defence of contemporary landscape artist especially Turner—
(A) The Stones of Venice
(B) The Two Paths
(C) The Seven Lamps of Architecture
(D) Modern Painters
Ans : (D)

52. The term ‘the Palliser Novels’ is used to describe the political novels of—
(A) Charles Dickens
(B) Anthony Trollope
(C) W. H. White
(D) B. Disraeli
Ans : (D)

53. Identify the poet whom Queen Victoria, regarded as the perfect poet of ‘love and loss’—
(A) Tennyson
(B) Browning
(C) Swinburne
(D) D. G. Rossetti
Ans : (D)

54. A verse form using stanza of eight lines, each with eleven syllables, is known as—
(A) Spenserian Stanza
(B) Ballad
(C) Ottava Rima
(D) Rhyme Royal
Ans : (C)

55. Identify the writer who first used blank verse in English poetry—
(A) Sir Thomas Wyatt
(B) William Shakespeare
(C) Earl of Surrey
(D) Milton
Ans : (C)

56. The Aesthetic Movement which blossomed during the 1880s was not influenced by—
(A) The Pre-Raphaelites
(B) Ruskin
(C) Pater
(D) Matthew Arnold
Ans : (D)

57. Identify the rhetorical figure used in the following line of Tennyson : ‘‘Faith unfaithful kept him falsely true.’’
(A) Oxymoron
(B) Metaphor
(C) Simile
(D) Synecdoche
Ans : (A)

58. W. B. Yeats used the phrase ‘the artifice of eternity’ in his poem—
(A) Sailing to Byzantium
(B) Byzantium
(C) The Second Coming
(D) Leda and the Swan
Ans : (A)

59. Who is Pip’s friend in London ?
(A) Pumblechook
(B) Herbert Pocket
(C) Bentley Drummle
(D) Jaggers
Ans : (D)

60. Who is Mr. Tench in The Power and the Glory ?
(A) A teacher
(B) A clerk
(C) A thief
(D) A dentist
Ans : (C)

61. Pride and Prejudice was originally a youthful work entitled—
(A) ‘Last Impressions’
(B) ‘False Impressions’
(C) ‘First Impressions’
(D) ‘True Impressions’
Ans : (C)

62. Identify the novel in which the character of Charlotte Lucas figures—
(A) Great Expectations
(B) The Power and the Glory
(C) Lord of the Flies
(D) Pride and Prejudice
Ans : (D)

63. ‘There’s a special providence in the fall of a sparrow.’’
The line given above occurs in
(A) Hamlet
(B) Henry IV, Pt I
(C) The Tempest
(D) Twelfth Night
Ans : (A)

64. Who said that Shakespeare in his comedies has only heroines and no heroes ?
(A) Ben Jonson
(B) John Ruskin
(C) Thomas Carlyle
(D) William Hazlitt
Ans : (B)

65. Sir John Falstaff is one of Shakespeare’s greatest—
(A) comic figures
(B) historical figures
(C) romantic figures
(D) tragic figures
Ans : (A)

66. That Milton was of the Devil’s party without knowing it, was said by—
(A) Blake
(B) Eliot
(C) Johnson
(D) Shelley
Ans : (A)

67. Who called Shelley ‘a beautiful and ineffectual angel beating in the void his luminous wings in vain’ ?
(A) Walter Pater
(B) A. C. Swinburne
(C) Matthew Arnold
(D) T. S. Eliot
Ans : (C)

68. Essays of Elia are—
(A) full of didactic sermonising
(B) practically autobiographical fragments
(C) remarkable for their aphoristic style
(D) satirical and critical
Ans : (B)

69. The theme of Tennyson’s Poem ‘The Princess’ is—
(A) Queen Victoria’s coronation
(B) Industrial Revolution
(C) Women’s Education and Rights
(D) Rise of Democracy
Ans : (C)

70. Thackeray’s Esmond is a novel of historical realism capturing the spirit of—
(A) the Medieval age
(B) the Elizabethan age
(C) the age of Queen Anne
(D) the Victorian age
Ans : (A)

71. Oedipus Complex is—
(A) a kind of physical ailment
(B) a kind of vitamin
(C) a brother’s attraction towards his sister
(D) a son’s attraction towards his mother
Ans : (D)

72. ‘My own great religion is a belief in the blood, the flesh as being wiser than the intellect.’’ Who wrote this ?
(A) Graham Greene
(B) D. H. Lawrence
(C) Charles Dickens
(D) Jane Austen
Ans : (B)

73. Shakespeare makes fun of the Puritans in his play—
(A) Twelfth Night
(B) Hamlet
(C) The Tempest
(D) Henry IV, Pt I
Ans : (A)

74. ‘The rarer action is in virtue that in vengeance.’ This line occurs in—
(A) Hamlet
(B) Henry IV, Pt I
(C) The Tempest
(D) Twelfth Night
Ans : (C)

75. Jane Austen’s Pride and Prejudice is a—
(A) Picaresque novel
(B) Gothic novel
(C) Domestic novel
(D) Historical novel
Ans : (C)

76. ‘Heaven lies about us in our infancy’. This line occurs in the poem—
(A) Immortality Ode
(B) Tintern Abbey
(C) The Second Coming
(D) Leda and the Swan
Ans : (A)

77. Wordsworth calls himself ‘a Worshipper of Nature’ in his poem—
(A) Immortality Ode
(B) Tintern Abbey
(C) The Prelude
(D) The Solitary Reaper
Ans : (B)

78. When Wordsworth’s ‘Immortality Ode’ was first published in 1802, it had only—
(A) Stanzas I to IV
(B) Stanzas I to V
(C) Stanzas I to VI
(D) Stanzas I to VII
Ans : (B)

79. Which method of narration has been employed by Dickens in his novel Great Expectations ?
(A) Direct or epic method
(B) Documentary method
(C) Stream of Consciousness technique
(D) Autobiographical method
Ans : (A)

80. Who said ‘Keats was a Greek’ ?
(A) Wordsworth
(B) Coleridge
(C) Lamb
(D) Shelley
Ans : (B)

81. D. G. Rossetti was a true literary descendant of—
(A) Keats
(B) Byron
(C) Shelley
(D) Wordsworth
Ans : (A)

82. To which character in Hamlet does the following description apply ?
‘‘The tedious wiseacre who meddles his way to his doom.’’
(A) Claudius
(B) Hamlet
(C) Polonius
(D) Rosencrantz
Ans : (B)

83. ‘Brevity is the soul of wit’ is a quotation from—
(A) Milton
(B) William Shakespeare
(C) T. S. Eliot
(D) Ruskin
Ans : (B)

84. ‘Dost thou think, because thou art virtuous, there shall be no more cakes and ale’. Who speaks the lines given above in Twelfth Night ?
(A) Duke Orsino
(B) Malvolio
(C) Sir Andrew Aguecheek
(D) Sir Toby Belch
Ans : (D)

85. In Paradise Lost, Book I, Satan is the embodiment of Milton’s—
(A) Sense of injured merit
(B) Hatred of tyranny
(C) Spirit of revolt
(D) All these
Ans : (C)

86. Who calls poetry ‘the breadth and finer spirit of all knowledge’ ?
(A) Wordsworth
(B) Shelley
(C) Keats
(D) Coleridge
Ans : (A)

87. Twelfth Night opens with the speech of—
(A) Viola
(B) Duke
(C) Olivia
(D) Malvolio
Ans : (B)

88. What was the cause of William’s death in Sons and Lovers ?
(A) An accident
(B) An overdose of morphia
(C) Suicide
(D) Pneumonia
Ans : (D)

89. Which poem of Coleridge is an opium dream ?
(A) Kubla Khan
(B) Christabel
(C) The Ancient Mariner
(D) Ode on the Departing Year
Ans : (A)

90. Which stanza form did Shelley use in his famous poem ‘Ode to theWest Wind’ ?
(A) Rime royal
(B) Ottava rima
(C) Terza rima
(D) Spenserian Stanza
Ans : (C)

91. The phrase ‘Pathetic fallacy’ is coined by—
(A) Milton
(B) Coleridge
(C) Carlyle
(D) John Ruskin
Ans : (D)

92. Tracts for the Times relates to—
(A) The Oxford Movement
(B) The Pre-Raphaelite Movement
(C) The Romantic Movement
(D) The Symbolist Movement
Ans : (A)

93. The Chartist Movement sought—
(A) Protection of the political rights of the working class
(B) Recognition of chartered trading companies
(C) Political rights for women
(D) Protection of the political rights of the middle class
Ans : (A)

94. Who wrote Biographia Literaria ?
(A) Byron
(B) Shelley
(C) Coleridge
(D) Lamb
Ans : (C)

95. Who was Fortinbras ?
(A) Claudius’s son
(B) Son to the king of Norway
(C) Ophelia’s lover
(D) Hamlet’s friend
Ans : (B)

96. How many soliloquies are spoken by Hamlet in the play Hamlet ?
(A) Nine
(B) Seven
(C) Five
(D) Three
Ans : (C)

97. ‘The best lack all conviction, while the worst are full of passionate intensity.’
The above lines have been taken from—
(A) The Waste Land
(B) Tintern Abbey
(C) The Second Coming
(D) Prayer for My Daughter
Ans : (C)

98. William Morel in Sons and Lovers is drawn after—
(A) Lawrence’s father
(B) Lawrence’s brother
(C) Lawrence himself
(D) None of these
Ans : (D)

99. The most notable characteristic of Keats’ poetry is—
(A) Satire
(B) Sensuality
(C) Sensuousness
(D) Social reform
Ans : (C)

100. The key-note of Browning’s philosophy of life is—
(A) agnosticism
(B) optimism
(C) pessimism
(D) scepticism
Ans : (B)

101. The title of Carlyle’s ‘Sartor Resartus’ means—
(A) Religious Scripture
(B) Seaside Resort
(C) Tailor Repatched
(D) None of these
Ans : (C)

102. Epipsychidion is composed by—
(A) Coleridge
(B) Wordsworth
(C) Keats
(D) Shelley
Ans : (D)

103. ‘The better part of valour is discretion’ occurs in Shakespeare’s—
(A) Hamlet
(B) Twelfth Night
(C) The Tempest
(D) Henry IV, Pt I
Ans : (D)

104. Epic similes are found in which work of John Milton ?
(A) Paradise Lost
(B) Sonnets
(C) Lycidas
(D) Areopagitica
Ans : (A)

105. Identify the writer who used a pseudonym, Michael Angelo Titmarsh, for much of his early work—
(A) Charles Dickens
(B) W. M. Thackeray
(C) Graham Greene
(D) D. H. Lawrence
Ans : (C)

106. Browning’s famous poem ‘Rabbi Ben Ezra’ is included in—
(A) Dramatis Personae
(B) Dramatic Idyls
(C) Asolando
(D) Red Cotton Night-Cap Country
Ans : (A)

107. S. T. Coleridge was an Associate of—
(A) The Royal Society of Edinburgh
(B) The Royal Society of London
(C) Royal Society of Arts
(D) Royal Society of Literature
Ans : (D)

108. Which of the following is an unfinished novel by Jane Austen ?
(A) Sense and Sensibility
(B) Mansfield Park
(C) Sandition
(D) Persuasion
Ans : (C)

109. Why did Miss Havisham remain a spinster throughout her life in Great Expectations ?
(A) She was poor
(B) She was arrogant
(C) Because she was betrayed by the bridegroom
(D) She was unwilling to marry
Ans : (B)

110. W. B. Yeats received the Nobel Prize for literature in the year—
(A) 1938
(B) 1925
(C) 1932
(D) 1923
Ans : (D)

111. The Romantic Revival in English Poetry was influenced by the—
(A) French Revolution
(B) Glorious Revolution of 1688
(C) Reformation
(D) Oxford Movement
Ans : (A)

112. The Pre-Raphaelite poets were mostly indebted to the poets of the—
(A) Puritan movement
(B) Romantic revival
(C) Neo-classical age
(D) Metaphysical school
Ans : (B)

113. ‘O, you are sick of self-love.’ Who is referred to in these words in Twelfth Night ?
(A) Orsino
(B) Sir Andrew
(C) Sir Toby
(D) Malvolio
Ans : (D)

114. Hamlet is—
(A) an intellectual
(B) a man of action
(C) a passionate lover
(D) an over ambitious man
Ans : (C)

115. Which of Shakespeare’s characters exclaims; ‘Brave, new, world !’ ?
(A) Ferdinand
(B) Antonio
(C) Miranda
(D) Prospero
Ans : (C)

116. Paradise Lost shows an influence of—
(A) Paganism
(B) Pre-Christian theology
(C) Christianity and the Renaissance
(D) Greek nihilism
Ans : (C)

117. The style of Paradise Lost is—
(A) more Latin than most poems
(B) more spontaneous than thought out
(C) more satirical than spontaneous
(D) more dramatic than lyrical
Ans : (A)

118. In Pride and Prejudice we initially dislike but later tend to like—
(A) Mr. Bennet
(B) Wickham
(C) Bingley
(D) Darcy
Ans : (D)

119. Who in Hamlet suggests that one should neither be a lender nor a borrower ?
(A) Gertrude
(B) Polonius
(C) Horatio
(D) Hamlet
Ans : (B)

120. Shakespeare’s Henry IV, Pt I contains his—
(A) senecan attitude
(B) patriotism
(C) love of nature
(D) platonic ideals
Ans : (B)

UPPCS Lower Subordinate Services Preliminary Question Paper 2008

1. The Thermometer suitable to measure 2000°C temperature is—
(A) total radiation thermometer
(B) gas thermometer
(C) mercury thermometer
(D) vapour pressure thermometer
Ans : (A)

2. The gas used for artificial ripening of green fruit is—
(A) ethane
(B) ethylene
(C) carbon dioxide
(D) oxytocin
Ans : (B)

3. In which of the following districts India's largest mica belt is found ?
(A) Balaghat and Chhindwara
(B) Udaipur, Ajmer and Alwar
(C) Hazaribagh, Gaya and Monghyr
(D) Salem and Dharmapuri
Ans : (C)

4. Silent valley is situated in—
(A) Uttarakhand
(B) Kerala
(C) Arunachal
(D) Jammu and Kashmir
Ans : (B)

5. The fastest computer of the world is—
(A) Param-10000
(B) J-8
(C) Yenha-3
(D) T-3A
Ans : (A)

6. Which one of the following organizations is not related to science and technology ?
Ans : (C)

7. The name of the ICBM developed by India with a strike range of more than 2000 km is—
(A) Prithvi
(B) Trishul
(C) Akash
(D) Agni-II
Ans : (D)

8. Geneco technology is—
(A) A defence system for prevention from AIDS
(B) A method for the development of species for food crops
(C) A techniques for pre-information regarding genetic diseases
(D) A technique for prevention of cataract
Ans : (C)

9. 2, 4-D is—
(A) an insecticide
(B) an explosive
(C) a fungicide
(D) a herbicide
Ans : (D)

10. The percentage of nuclear enery in India's total energy generation is—
(A) 60%
(B) 27%
(C) 10%
(D) 2%
Ans : (D)

11. ‘Satish Dhawan Space Centre’ is located at—
(A) Vishakhapatnam
(B) Goa
(C) Shri Hari Kota
(D) Chennai
Ans : (C)

12. Which one of the following scientists has carried out researches both in the field of biology and physics ?
(A) Jagdish Chandra Bose
(B) Har Govind Khorana
(C) C. V. Raman
(D) Homi J. Bhabha
Ans : (A)

13. Which one of the following is a bacterial disease ?
(A) Herpes
(B) Polio
(C) Pox
(D) Tetanus
Ans : (D)

14. An Offshore Patrol Vessel was inducted into Coast Guard in March 2010. It is named—
(A) Eagle
(B) Vishwast
(C) Jatayu
(D) Aashwast
Ans : (B)

15. To insulate the country from disruptions in supply of crude oil, India has eastablished ‘India Strategic Petroleum Reserves Ltd.’ It will construct underground storages at three places. Identify the place which has not been selected for the purpose.
(A) Vishakhapatnam
(B) Manglore
(C) Padur
(D) Ankaleshwar
Ans : (D)

16. Presidents of USA and Russia recently signed a historic treaty committing their respective country to drastically reduce arms. It was signed on—
(A) 15 January, 2010
(B) 18 May, 2009
(C) 08 April, 2010
(D) 12 February, 2010
Ans : (C)

17. Russia has agreed recently to construct how many units of nuclear Reactor at Kudankulam in Tamil Nadu ?
(A) 02
(B) 04
(C) 05
(D) 06
Ans : (A)

18. Who of the following has been appointed as Chairman of Mumbai Stock Exchange in March, 2010 ?
(A) Prof. Rakesh Mohan
(B) Prof. Bhagawati
(C) S. Ram Dorai
(D) Prof. Manoranjan Misra
Ans : (C)

19. Who of the following is the fourth woman Judge appointed in the Supreme Court in India in April, 2010 ?
(A) Justice Fatima Beevi
(B) Justice Sujata Manohar
(C) Justice Gyan Sudha Misra
(D) Justice Ruma Pal
Ans : (C)

20. A World Expo 2010 as a grand event to showcase the best achievements of human civilisation has been opened on May 1, 2010. Where was this expo opened ?
(A) In Shanghai
(B) In Kuala Lumpur
(C) In Tokyo
(D) In Moscow
Ans : (A)

21. Air Force Exercise Garuda-2010 was held by India jointly with which of the following countries ?
(A) France and Singapore
(B) Australia and France
(C) Singapore and Australia
(D) None of these
Ans : (A)

22. Which one of the following states bagged the ‘National Rural Health Mission Award’ of the Government of India in April, 2010 ?
(A) Uttar Pradesh
(B) Orissa
(C) Madhya Pradesh
(D) Rajasthan
Ans : (D)

23. Who of the following has been included in the ‘Hall of Fame’ by I.C.C. in March, 2010 ?
(A) Sachin Tendulkar
(B) Sunil Gavaskar
(C) Kapil Dev
(D) Anil Kumble
Ans : (C)

24. Who said, ‘Imperialism’ is dead as ‘dodo’ ?
(A) Ramje Macdonald
(B) Winston Churchill
(C) Clement Attlee
(D) Lord Wavell
Ans : (B)

25. The annual session of Muslim League in the year 1970 was held at—
(A) Dacca
(B) Karachi
(C) Aligarh
(D) Lucknow
Ans : (B)

26. The Indian National Congress had launched the Non Co-operation Movement in the year—
(A) 1918 A.D.
(B) 1919 A.D.
(C) 1920 A.D.
(D) 1921 A.D.
Ans : (C)

27. Who amongst the following made regular broadcast on Congress Radio operated during Quit India Movement ?
(A) Jaya Prakash Narayan
(B) Subhas Chandra Bose
(C) Ram Manohar Lohia
(D) Sucheta Kriplani
Ans : (C)

28. Which of the following newspapers advocated revolutionary terrorism during the period of Indian freedom struggle ?
1. Sandhya
2. Yugantar
3. Kaal
Choose the correct answer from the code given below :
Codes :
(A) 1, 2
(B) 1, 3
(C) 2, 3
(D) 1, 2, 3
Ans : (D)

29. The movement in India which became popular during the first World War was the—
(A) Swadeshi and Boycott Movement
(B) Home Rule Movement
(C) Separatist Movement
(D) Swarajist Party Movement
Ans : (B)

30. Arrange the following events in chronological order and choose the correct answer using the code given below :
1. Jallianwalabagh Massacre
2. Chaurichaura Episode
3. Champaran Movement
4. Moplah Rebellion
Codes :

(A) 1, 2, 3, 4
(B) 2, 1, 3, 4
(C) 3, 1, 4, 2
(D) 3, 1, 2, 4
Ans : (C)

31. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the codes given below the Lists :
List-I(a) Abul Kalam Azad
(b) Pherozeshah Mehta
(c) Annie Besant
(d) Mahatma Gandhi
List-II1. Bombay Chronicle
2. Al-Hilal
3. Young India
4. New India

Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3
(B) 1 2 3 4

(C) 2 1 3 4
(D) 3 2 1 4
Ans : (A)

32. Who of the following was the President of Indian National Congress for consecutive six years ?
(A) Jawahar Lal Nehru
(B) Dadabhai Naoroji
(C) Abul Kalam Azad
(D) Gopal Krishna Gokhale
Ans : (C)

33. Who of the following had started the Khilafat Movement ? Choose the answer from the code given below :
1. Shaukat Ali
2. Mohammad Ali
3. Shariatullah
4. Abul Kalam Azad
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 1, 3 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 1, 2, 3, 4
Ans : (A)

34. Kakori Conspiracy Case took place in the year—
(A) 1920
(B) 1925
(C) 1930
(D) 1935
Ans : (B)

35. In the Interim Government (1946) who held the Railways Portfolio ?
(A) Baldev Singh
(B) T. T. Chudrigar
(C) Asaf Ali
(D) Abdul Rab Nishtar
Ans : (C)

36. The Province where Indian National Congress did not form ministry after the General election of 1937 was—
(A) Orissa
(B) Bihar
(C) Madras
(D) Bengal
Ans : (D)

37. The transfer of capital of British India from Calcutta to Delhi was effected during the period of—
(A) Lord Minto

(B) Lord Hardinge
(C) Lord Chelmsford
(D) Lord Reading
Ans : (B)

38. Who was the leader of the Swadeshi Movement in Madras ?
(A) Srinivas Sastri
(B) Rajagopalachari
(C) Chidambaram Pillai
(D) Chintamani
Ans : (C)

39. Which one of the following statements is not correct about Dadabhai Naoroji ?
(A) He wrote a book ‘Poverty and Un-British rule in India’
(B) He worked as a professor of Gujarati in the University College, London
(C) He laid the foundation of woman's education in Bombay
(D) He was elected as a member of British Parliament on the ticket of the Conservative Party
Ans : (D)

40. Which one of the following was directly related to the Poona Pact of 1932 ?
(A) Indian women
(B) Indian labour class
(C) Indian farmers
(D) Indian depressed class
Ans : (D)

41. Subhas Chandra Bose had founded ‘Forward Bloc’ in the year—
(A) 1936 A.D.
(B) 1937 A.D.
(C) 1938 A.D.
(D) 1939 A.D.
Ans : (D)

42. The Gujarra minor rock edict, in which the name of Ashoka is mentioned, is located in—
(A) Mirzapur district of Uttar Pradesh
(B) Datia district of Madhya Pradesh
(C) Jaipur district of Rajasthan
(D) Champaran district of Bihar
Ans : (B)

43. Choose the correct pair from the following—
(A) Khajuraho —Chandellas
(B) Ellora caves —Saka
(C) Mahabalipuram—Rashtrakutas
(D) Meenakshi Temple—Pallavas
Ans : (A)

44. Which of the following sites has yielded skeleton of dog along with human skeleton in burial ?
(A) Brahmagiri
(B) Burzahom
(C) Chirand
(D) Maski
Ans : (B)

45. Which of the following Ashokan inscriptions is devoted to the principle of religious tolerance completely ?
(A) Rock edict XIII
(B) Rock edict XII
(C) Pillar inscription VII
(D) Bhabru minor rock edict
Ans : (C)

46. The earliest evidence of agriculture in Indian sub-continent comes from—
(A) Koldihwa
(B) Lahuradeva
(C) Mehargarh
(D) Tokwa
Ans : (C)

47. Which of the following mentions about the meeting of Sandrokottas (Chandragupta Maurya) with Alexander, the Great ?
(A) Pliny
(B) Justin
(C) Strabo
(D) Megasthenese
Ans : (D)

48. Which Sultan of Delhi assumed the title of Alexander the Great ?
(A) Balban
(B) Alauddin Khalji
(C) Mahammad Bin Tughlaq

(D) Sikandar Lodi
Ans : (B)

49. Who among the following was given the title of ‘Shaikh-ul-Hind’ ?
(A) Baba Fariduddin
(B) Khwaja Qutbuddin Bakhtiyar Kaki
(C) Khwaja Moinuddin Chisti
(D) Shaikh Salim Chishti
Ans : (C)

50. Which one of the following is correctly matched ?
(A) Kakatiya : Devagiri
(B) Hoyasala : Dwarsamudra
(C) Yadav : Warangal
(D) Pandya : Madura
Ans : (B)

51. Who of the following introduced silver coin called ‘tanka’ ?
(A) Alauddin Khilji
(B) Qutub-ud-din Aibak
(C) Iltutmish
(D) Balban
Ans : (C)

52. From the following names identify the one who was not the brother of Humayun.
(A) Kamran
(B) Usman
(C) Askari
(D) Hindal
Ans : (B)

53. ‘Permanent Settlement’ was introduced during the tenure of—
(A) Warren Hastings
(B) Lord Cornwallis
(C) Sir John Shore
(D) Lord Wellesley
Ans : (B)

54. In whose reign was the ‘Treaty of Chittor’ signed between Mughal and the Rana of Mewar ?
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shahjahan
(D) Aurangzeb
Ans : (B)

55. Which medieval Indian ruler prior to Akbar has been referred to as the ‘Akbar of Kashmir’ ?
(A) Ibrahim Shah Sharqi
(B) Sultan Sikandar
(C) Zainul Abedin
(D) Mahmud Gawan
Ans : (C)

56. The Bengali leader who opposed socio-religious reforms and support orthodoxy was—
(A) Radhakant Deb
(B) Nemisadhan Bose
(C) Hemchandra Biswas
(D) Hemchandra De
Ans : (A)

57. Varindra Ghosh was associated with—
(A) Anushilan Samiti
(B) Sadhava Samaj
(C) Abhinava Bharat
(D) Swadesh Bandhav Samiti
Ans : (A)

58. Who was the first Sultan of Delhi to have levied ‘Haqq-i-Sharab’ or irrigation tax ?
(A) Alauddin Khalji
(B) Ghiyasuddin Tughlaq
(C) Mohammad Bin Tughlaq
(D) Firoz Tughlaq
Ans : (D)

59. Which Sultan of Delhi had established a separate agriculture department and had planned the ‘rotation of crops’ ?
(A) Iltutmish
(B) Balban
(C) Alauddin Khalji
(D) Mohammad Bin Tughlaq
Ans : (D)

60. As per world statistics 2008, what approximate percentage of world population lives in Asia ?
(A) 61%
(B) 63%
(C) 65%
(D) 66%
Ans : (A)

61. The State having highest scheduled caste population in India is—
(A) Rajasthan
(B) Maharashtra
(C) Madhya Pradesh

(D) Uttar Pradesh
Ans : (D)

62. Ujjain is situated at the bank of—
(A) Chambal river
(B) Kschipra river
(C) Godavari river
(D) Narmada river
Ans : (B)

63. Bagalihar Project lies on the—
(A) Jhelum river
(B) Ravi river
(C) Chenab river
(D) Indus river
Ans : (C)

64. Drakensberg is a mountain of—
(A) Botswana
(B) Namibia
(C) South Africa
(D) Zambia
Ans : (C)

65. Which one of the following is a cold current of the South Atlantic Ocean ?
(A) Canary Current
(B) Benguela Current
(C) Agulhas Current
(D) Brazil Current
Ans : (B)

66. Which region of the world, would you associate with ‘Bushmen’ ?
(A) East Africa
(B) Sahara Desert
(C) New Zealand
(D) Kalahari
Ans : (D)

67. Identify the only tributary of River Ganges which rises in the plains—
(A) Son
(B) Sharda or Saryu
(C) Gomti
(D) Ram Ganga
Ans : (C)

68. Uttar Pradesh holds the first place in India in the production of—
(A) Rice and wheat
(B) Wheat and sugarcane
(C) Rice and Sugarcane
(D) Wheat and pulses
Ans : (B)

69. Which one of the following is the tertiary activity ?
(A) Forestry
(B) Manufacturing
(C) Farming
(D) Marketing
Ans : (D)

70. Chilka lake is situated in—

(A) West Bengal
(B) Andhra Pradesh
(C) Orissa
(D) Tamil Nadu
Ans : (C)

71. The distance of Moon from the Earth is—
(A) 364 thousand kms
(B) 300 thousand kms
(C) 446 thousand kms
(D) 384 thousand kms
Ans : (D)

72. Japan is one of the leading industrial countries of the world because—
(A) It has ample mineral resources
(B) It has ample bio-energy resources
(C) Industrial revolution was initiated here
(D) It has high technological capacity
Ans : (D)

73. The planet which is called twin sister of earth is—
(A) Mercury
(B) Venus
(C) Mars
(D) Pluto
Ans : (B)

74. The deepest lake of the World is—
(A) Pushkar lake in Rajasthan
(B) Lake superior in America
(C) Victoria lake in Africa
(D) Baikal lake in Russia
Ans : (D)

75. The deepest trenches of the ocean are found in—
(A) Indian Ocean
(B) Pacific Ocean
(C) Arctic Ocean
(D) Atlantic Ocean
Ans : (B)

76. The Fundamental Duties of a citizen do not include duty—
(A) to protect and improve the natural environment
(B) to cherish and follow the noble ideals which inspired our national struggle for freedom
(C) to strive towards abolition of untouchability
(D) to develop scientific temper, humanism and the spirit of enquiry and reform
Ans : (C)

77. Education which was initially a state subject was transferred to the Concurrent list by the—
(A) 24th Amendment
(B) 25th Amendment
(C) 42nd Amendment
(D) 44th Amendment
Ans : (C)

78. The Constitution is silent in the Directive Principles of State Policy about—
(A) adult education
(B) living wages for workers
(C) free legal aid to the poor
(D) Primary education to children till they complete the age of 6 years
Ans : (A)

79. The Drafting Committee of the Constituent Assembly under Dr. B. R. Ambedkar had how many other members ?
(A) 7
(B) 6
(C) 5
(D) 4
Ans : (B)

80. The distribution of legislative power between the centre and the states in the Constitution is given in—
(A) Sixth schedule
(B) Seventh schedule
(C) Eighth schedule
(D) Ninth schedule
Ans : (B)

81. The number of High Court of Judicature in India is—
(A) Twenty
(B) Twenty one
(C) Twenty two
(D) Twenty three
Ans : (B)

82. Which one of the following states does not have a bicameral legislature ?
(A) Uttar Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Bihar
(D) Karnataka
Ans : (B)

83. The cardinal features of political system in India are—
1. It is a democratic republic.
2. It has a Parliamentary form of government.
3. The supreme power vests in people of India.
4. It provide for a unified authority
Select the correct answer from the codes given below :
Codes :(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4
(D) All the four
Ans : (D)

84. The basis of determining dearness allowances to employees of India is—
(A) National Income
(B) Consumer Price Index
(C) Standard of Living
(D) Per Capita Income
Ans : (B)

85. Narsinham Committee related to—
(A) Higher education reforms
(B) Tax structure reforms
(C) Banking structure reforms
(D) Planning implementation reforms
Ans : (C)

86. Note issuing department of Reserve Bank of India should always possess the minimum gold stock worth—
(A) Rs. 85 crore
(B) Rs. 115 crore
(C) Rs, 200 crore

(D) None of the above
Ans : (B)

87. ‘Smart Money’ is a term used for—
(A) Internet Banking
(B) Credit Card
(C) Saving Account in the Bank
(D) Current Account in the Bank
Ans : (B)

88. The aim of differentiated Interest scheme was to provide concessional loans to—
(A) Weaker Section of Society
(B) Public Sector Industries
(C) Public Limited Companies
(D) Big Exporters
Ans : (A)

89. The first Industry to develop in India was the—
(A) Cottage industry
(B) Cement industry
(C) Iron and steel industry
(D) Engineering industry
Ans : (A)

90. Which one of the following states was having the highest Human Development Index in the year 2001 ?
(A) Assam
(B) Kerala
(C) Uttar Pradesh
(D) Madhya Pradesh
Ans : (B)

91. In which one of the following Countries High Yield variety seed were developed for the first time ?
(A) Argentina
(B) China
(C) Mexico
(D) India
Ans : (C)

92. Which one of the following per capita daily calorie intake has been recommended for determining the poverty line in rural areas in India ?
(A) 2200
(B) 2400
(C) 2500
(D) 2600
Ans : (B)

93. In India which agency is entrusted with the collection of data of capital formation ?
(A) RBI and Central Statistical Organisation
(B) RBI and SBI
(C) RBI and all other Commercial Banks
(D) Central Statistical Organisation and National Sample Survey
Ans : (D)

94. Which one of the following duration is related to XI Five Year Plan in India ?
(A) 2005-10
(B) 2006-11
(C) 2007-12
(D) 2008-13
Ans : (C)

95. Open market operations of RBI refer to—
(A) buying and selling of shares
(B) auctioning of foreign exchange
(C) trading in securities
(D) transactions in gold
Ans : (A)

96. Which of the following is the smallest bone in the human body ?
(A) Vomer
(B) Stapes
(C) Malleus
(D) Incus
Ans : (B)
97. Which of the following is fish ?
(A) Sea cucumber
(B) Sea cow
(C) Sea horse
(D) Sea lion
Ans : (C)

98. The yellow colour of human urine is due to a pigment called—
(A) Cytochrome
(B) Urochrome
(C) Haemochrome
(D) Phenolichrome
Ans : (B)

99. The branch of study dealing with old age and aging is called—
(A) Oncology
(B) Gerentology
(C) Teratology
(D) Ornithology
Ans : (B)

100. Emphysaema is a disease caused by environmental pollution in which the affected organ of the body is—
(A) liver
(B) kidney
(C) lungs
(D) brain
Ans : (C)

Uttar Pradesh PSC General Studies Question Paper Solved 2008

1. The only Indian Governor General was—
(A) C. Rajagopalachari
(B) Pattabhi Sitaramayya
(C) Rajendra Prasad
(D) Sardar Vallabhbhai Patel
Ans : (A)

2. Which plan became the basis for Indian independence ?
(A) Cripps Plan
(B) Wavell Plan
(C) Mountbatten Plan
(D) None of the above
Ans : (C)

3. Which part of Indian Constitution has been described as the soul of the Constitution ?
(A) Fundamental Rights
(B) Directive Principle of State Policy
(C) The Preamble
(D) Right to Constitutional Remedies
Ans : (D)

4. Name the Indian who attended all the Three Round Table Conferences—
(A) B. R. Ambedkar
(B) Mahatma Gandhi
(C) Mohammad Ali Jinnah
(D) Tej Bahadur Sapru
Ans : (A)

5. Rabindranath Tagore relinquished his Nighthood as a measure of protest against—
(A) Partition of Bengal
(B) Press Act of 1910
(C) Jallianwala Bagh Massacre
(D) Salt Laws
Ans : (C)

6. The 52nd amendment to the Constitution of India deals with—
(A) Defection
(B) Reservation
(C) Election
(D) Protection of minorities
Ans : (A)

7. The Panchayati Raj was recommended by—
(A) The Government of India Act, 1935
(B) The Cripps Mission of 1942
(C) The Indian Independence Act, 1947
(D) Balwantrai Mehta Committee Report, 1957
Ans : (D)

8. The President of India can nominate—
(A) 10 members to Rajya Sabha
(B) 2 members to Rajya Sabha
(C) 15 members to Rajya Sabha
(D) 12 members to Rajya Sabha
Ans : (D)

9. UNO has fixed the target for ‘Education for All’ till the year—
(A) 2012
(B) 2013
(C) 2014
(D) 2015
Ans : (D)

10. The subjects on which both the Centre and State Governments can legislate are contained in—
(A) The Union List
(B) The State List
(C) The Concurrent List
(D) Residuary List
Ans : (C)

11. Which State Legislative Assembly has the maximum strength (number of members) ?
(A) Andhra Pradesh
(B) West Bengal
(C) Maharashtra
(D) Uttar Pradesh
Ans : (D)

12. The concept of ‘Fundamental Rights’ enshrined in the Indian Constitution was borrowed from which country’s constitution ?
(A) France
(B) Britain
(C) U.S.A.
(D) Russia
Ans : (C)

13. The maximum strength of Lok Sabha has been fixed at—
(A) 540
(B) 545
(C) 552
(D) 555
Ans : (C)

14. The Constitution of India was adopted by the Constituent Assembly on—
(A) August 15, 1947
(B) June 30, 1948
(C) November 26, 1949
(D) January 26, 1950
Ans : (C)

15. In India the Chairman of the Public Accounts Committee is appointed by—
(A) President of India
(B) Prime Minister of India
(C) Speaker of the Lok Sabha
(D) Chairman of the Rajya Sabha
Ans : (C)

16. Which one of the following statements is correct regarding the introduction of money bill ?
(A) Money bill is introduced in Rajya Sabha
(B) It can be introduced in either of the Houses of Parliament
(C) It cannot be introduced in the Lok Sabha
(D) It is introduced in the Lok Sabha
Ans : (D)

17. Who is the Chairman of the Planning Commission ?
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Finance Minister
(D) Governor of Reserve Bank
Ans : (B)

18. The minimum age required for election to Rajya Sabha is—
(A) 25 years
(B) 30 years
(C) 32 years
(D) 35 years
Ans : (B)

19. Which one of the following taxes is levied and collected by the Union but distributed between Union and States ?
(A) Corporation tax
(B) Tax on income other than on agricultural income
(C) Tax on railway fares and freights
(D) Customs
Ans : (B)

20. Sikkim became a new state by–
(A) 30th Amendment
(B) 34th Amendment
(C) 35th Amendment
(D) 36th Amendment
Ans : (C)

21. On which Indian river is the highest bridge of the world being constructed ?
(A) Chenab
(B) Satluj
(C) Jhelum
(D) Beas
Ans : (A)

22. Match List-I (category) with List-II (54th National Film Award winners) and select the correct answer from the codes given below the lists—
(a) Best Feature Film
(b) Best Popular Film
(c) Best Children Film
(d) Best Hindi Film
1. Care of Footpath
2. Khosla ka Ghosla
3. Pullijaman
4. Lage Raho Munnabhai
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 2 4
(B) 3 4 1 2
(C) 3 2 4 1
(D) 4 2 1 3
Ans : (B)

23. In which district of Uttar Pradesh has the first Police Museum of the country been established ?
(A) Allahabad
(B) Agra
(C) Ghaziabad
(D) Lucknow
Ans : (C)

24. The Commercial Banks were Nationalised in—
(A) 1947
(B) 1951
(C) 1969
(D) 1992
Ans : (C)

25. Asia’s first human DNA Bank has been set up in—
(A) New Delhi
(B) Hyderabad
(C) Lucknow
(D) Mumbai
Ans : (C)

26. The distribution of finances between centre and states is done on the recommendation of—
(A) Finance Ministry
(B) Finance Commission
(C) Reserve Bank of India
Ans : (B)

27. In which one of the following districts of Uttar Pradesh has the Indian Carpet Technology Institute been established ?
(A) Agra
(B) Mirzapur
(C) Moradabad
(D) Sant Ravi Das Nagar
Ans : (D)

28. Which of the following Banks is first in establishing its branch in China ?
(A) Bank of Baroda
(B) Punjab National Bank
(C) State Bank of India
(D) UCO Bank
Ans : (C)

29. Sarva Shiksha Abhiyan covers—
(A) all children in the age group 3–10
(B) all children in the age group 4–8
(C) all children in the age group 5–15
(D) all children in the age group 6–14
Ans : (D)

30. Swavalamban Scheme is concerned with providing—
(A) employment to rural women folk
(B) employment to urban women folk
(C) employment to disabled persons
(D) providing training and skills to women
Ans : (D)

31. Mixed economy means—
(A) existence of both small and big industries
(B) existence of both private and public sectors
(C) existence of both primary and secondary sectors
(D) none of the above
Ans : (B)

32. How many IITs will be set up in the 11th Five Year Plan ?
(A) 6
(B) 7
(C) 8
(D) 9
Ans : (C)

33. Among the following which country has the highest life expectancy at birth (in years) ?
(A) Japan
(B) Denmark
(C) U.S.A.
(D) Switzerland
Ans : (A)

34. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists—
List-I (Place)
(a) Vishakhapatnam
(b) Muri
(c) Gurgaon
(d) Panki
List-II (Industry)
1. Automobile
2. Ship-building
3. Fertiliser
4. Aluminium
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1
(B) 2 4 1 3
(C) 1 2 3 4
(D) 2 4 3 1
Ans : (B)

35. Which among the following is a public sector Commercial Bank ?
(A) ICICI Bank
(B) HDFC Bank
(C) Indian Overseas Bank
(D) UTI Bank
Ans : (C)

36. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists—
List-I (Mineral Production)
(a) Mineral Oil
(b) Gypsum
(c) Gold
(d) Bauxite
List-II (State)
1. Orissa
2. Karnataka
3. Gujarat
4. Rajasthan
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 1 4 3
(C) 4 3 1 2
(D) 3 4 2 1
Ans : (D)

37. Consider the following statements—
Assertion (A) : Atomic energy in India promises to meet the future energy demand of the country.
Reason (R) : Atomic minerals are ubiquitous in India.
Select the correct answer from the code given below :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (C)

38. Which of the following states has the longest coast line ?
(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Kerala
(D) Tamil Nadu
Ans : (A)

39. Which of the following rock systems in India is the main source of coal deposits ?
(A) Dharwar system
(B) Gondwana system
(C) Cudappa system
(D) Vindhyan system
Ans : (B)

40. Laterite soil is found in—
(A) Uttar Pradesh
(B) Himachal Pradesh
(C) Punjab
(D) Maharashtra
Ans : (D)

41. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Kirghiz — Central Asia
(B) Masai — West Africa
(C) Red Indians — North America
(D) Eskimos — Greenland
Ans : (B)

42. Chilka lake is situated in—
(A) West Bengal
(B) Andhra Pradesh
(C) Orissa
(D) Tamil Nadu
Ans : (C)

43. Damodar is a tributary of river—
(A) Ganga
(B) Hugli
(C) Padma
(D) Suvarn Rekha
Ans : (B)

44. Sangam Yojana is concerned with—
(A) provision for clean drinking water
(B) provision for cleaning rivers
(C) promoting communal harmony
(D) helping the invalids
Ans : (D)

45. National Dairy Development Board is located in—
(A) Anand
(B) Gandhinagar
(C) Vadodara
(D) Valsad
Ans : (A)

46. Economic Planning is included in the Constitution of India in—
(A) Union List
(B) State List
(C) Concurrent List
(D) Special List
Ans : (C)

47. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Kimberley — Diamond
(B) Havana — Meat packing
(C) Milan — Silk
(D) Sheffield — Cutlery
Ans : (C)

48. Dudhawa National Park is situated in the district of—
(A) Lalitpur
(B) Pilibhit
(C) Lakhimpur Khiri
(D) Sonbhadra
Ans : (C)

49. The correct descending order of major states of India in terms of density of population (2001) is—
(A) Uttar Pradesh, West Bengal, Bihar, Kerala
(B) West Bengal, Kerala, Bihar, Uttar Pradesh
(C) Uttar Pradesh, Kerala, West Bengal, Bihar
(D) West Bengal, Bihar, Uttar Pradesh, Kerala
Ans : (B)

50. The major coffee producing state in India is—
(A) Kerala
(B) Karnataka
(C) Tamil Nadu
(D) West Bengal
Ans : (B)

51. Which one of the following is the most urbanized states of India according to 2001 Census ?
(A) Gujarat
(B) West Bengal
(C) Maharashtra
(D) Kerala
Ans : (C)

52. According to 2001 Census the least densely populated states of India in ascending order are—
(A) Arunachal Pradesh, Mizoram, Nagaland and Sikkim
(B) Arunachal Pradesh, Nagaland, Mizoram and Sikkim
(C) Arunachal Pradesh, Mizoram, Sikkim and Nagaland
(D) Mizoram, Arunachal Pradesh, Sikkim and Nagaland
Ans : (C)

53. Among the following which fruit is a rich source of iron ?
(A) Jamun
(B) Karonda
(C) Loquat
(D) Guava
Ans : (A)

54. Vitamin which promotes wound healing is—
(A) Vitamin B
(B) Vitamin C
(C) Vitamin A
(D) Vitamin D
Ans : (C)

55. Bauxite is an ore of—
(A) Aluminium
(B) Boron
(C) Lead
(D) Silver
Ans : (A)

56. Which of the following methods is used to determine the age of the earth ?
(A) Carbon dating
(B) Germanium dating
(C) Uranium dating
(D) All the above
Ans : (C)

57. Name the gas which under normal conditions produces pollution in the atmosphere ?
(A) Carbon monoxide (CO)
(B) Carbon dioxide (CO2)
(C) Nitrogen (N2)
(D) Oxygen (O2)
Ans : (A)

58. Electron-volt is the unit for—
(A) energy
(B) charge of electron
(C) potential difference
(D) power
Ans : (A)

59. An atom bomb is based on the principle of—
(A) nuclear fission
(B) nuclear fusion
(C) nuclear spallation
(D) none of these
Ans : (A)

60. Titan is the largest moon or satellite of—
(A) Mars
(B) Venus
(C) Jupiter
(D) Saturn
Ans : (D)

61. The most toxic metal pollutant of the automobile exhaust is—
(A) Copper
(B) Lead
(C) Cadmium
(D) Mercury
Ans : (B)

62. Which of the following disease is caused by a virus ?
(A) Diphtheria
(B) Malaria
(C) Cholera
(D) Hepatitis
Ans : (D)

63. If the circumference of a circle is increased by 50%, then the area will be increased by—
(A) 50%
(B) 100%
(C) 125%
(D) 225%
Ans : (D)

64. The term ‘Siamese Twins’ is used for—
(A) twins in which there is one male and one female
(B) twins in which both are females
(C) twins suffering from a common disease of siam
(D) twins physically attached to each other
Ans : (D)

65. Every solar eclipse takes place on—
(A) full moon only
(B) new moon only
(C) both (A) and (B)
(D) neither (A) nor (B)
Ans : (B)

66. The headquarter of which of the following is correctly given ?
(A) UNO — London
(B) WTO — Geneva
(C) ILO — New York
(D) FAO — Chicago
Ans : (B)

67. White bud of maize is caused due to deficiency of—
(A) N
(B) Zn
(C) Cu
(D) Mn
Ans : (B)

68. A number is 20 more than its 20%. The number is—
(A) 20
(B) 25
(C) 50
(D) 80
Ans : (B)

69. The train which was started on April 14, 2008 between Kolkata (India) and Dhaka (Bangladesh) has been named—
(A) Sadbhavna Express
(B) Shanti Express
(C) Maitri Express
(D) Aman Express
Ans : (C)

70. Thailand’s Ponsana Boonsak won the men’s singles of the India open Grand Prix Badminton championship held in Hyderabad in April 2008. In the final he defeated—
(A) Anand Pawar
(B) Arvind Bhat
(C) Chetan Anand
(D) Zhendong Guo
Ans : (C)

71. Indian Institute of Remote sensing is located at—
(A) Ahmedabad
(B) Dehradun
(C) Shriharikota
(D) None of the above
Ans : (D)

72. The winner of the 62nd Santosh Trophy, held in June 2008, was—
(A) Karnataka
(B) West Bengal
(C) Services
(D) Punjab
Ans : (D)

73. Who among the following was the Chief Guest on the occasion of Republic Day, 2008 ?
(A) British Prime Minister Gardon Brown
(B) French President Nicolas Sarcozy
(C) Danish Prime Minister Anders Fogh Rasmussen
(D) Russian President Vladimir Putin
Ans : (B)

74. In April 2008 fourth convention of Nuclear safety was held in—
(A) Vienna
(B) London
(C) Paris
(D) Rome
Ans : (A)

75. Who among the following received Padma Vibhushan Award of 2008 ?
1. Madhuri Dixit
2. Ratan Tata
3. Sachin Tendulkar
4. Viswanathan Anand
Select the correct answer from the code given below—
(A) 1, 2
(B) 2, 3
(C) 3, 4
(D) 2, 3, 4
Ans : (B)

76. March 24 (2008) was observed as—
(A) World AIDS Day
(B) World Disabled Day
(C) World Environment Day
(D) World Tuberculosis (TB) Day
Ans : (D)

77. Which one of the following pairs of Harappan sites and their locations is not correctly matched ?
(A) Alamgirpur — Uttar Pradesh
(B) Banawali — Haryana
(C) Diamabad — Maharashtra
(D) Rakhigarhi — Rajasthan
Ans : (D)

78. Jivaka, the famous physician of the time of Gautama Buddha, was associated with the court of—
(A) Bimbisara
(B) Chanda Pradyota
(C) Prasenajeta
(D) Udayana
Ans : (A)

79. After President’s signature on the recommendation of Delimitation Commission, Parliamentary and Assembly Constituencies with certain exemptions, will be redefined. Which of the following are exempted ?
1. Arunachal Pradesh and Manipur
2. Assam
3. Nagaland
4. Jharkhand
Select the correct answer from the code given below—
(A) 1 only
(B) 2 and 3
(C) 3 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans : (D)

80. The winner of French Open, 2008 (Ladies singles) was—
(A) Dinara Safina
(B) Ana Ivanovic
(C) Jelena Jankovic
(D) Svetlana Kuznetsova
Ans : (B)

81. Who among the following was of the view that the Earth revolves round the Sun ?
(A) Aryabhatta
(B) Brahmagupta
(C) Varahamihira
(D) None of the above
Ans : (A)

82. What is the difference (in years) between the Vikrama and Saka eras ?
(A) 57 years
(B) 78 years
(C) 135 years
(D) 320 years
Ans : (C)

83. Who among the following rulers paid attention to the water resource management in Girnar region some centuries before the Christian era ?
1. Mahapadma Nanda
2. Chandragupta Maurya
3. Ashoka
4. Rudradaman
Select the correct answer from the code given below—
(A) 1, 2
(B) 2, 3
(C) 3, 4
(D) 2, 3, 4
Ans : (D)

84. Ptolemy Philadelphus with whom Ashoka had diplomatic relations was the ruler of—
(A) Cyrene
(B) Egypt
(C) Macedonia
(D) Syria
Ans : (B)

85. The inscription belonging to which one of the following dynasties confirms the tradition that Lumbini was the birth place of Sakyamuni Buddha ?
(A) Maurya
(B) Sunga
(C) Satavahana
(D) Kushana
Ans : (A)

86. Which literature had its classical age under Krishnadeva Raya, the famous Vijayanagara king ?
(A) Konkani
(B) Malayalam
(C) Tamil
(D) Telugu
Ans : (D)

87. The city of Jaunpur was founded by—
(A) Mohammad-bin-Tughlaq
(B) Firoz Shah Tughlaq
(C) Ibrahim Shah Sharqi
(D) Sikandar Lodi
Ans : (B)

88. The department of Public Works was established for the first time by—
(A) Alauddin Khalji
(B) Balban
(C) Firoz Shah Tughlaq
(D) Iltutmish
Ans : (C)

89. Who were the ‘Nayanars’ ?
(A) Saivites
(B) Saktas
(C) Vaishnavites
(D) Sun worshippers
Ans : (A)

90. Who among the following kings had strong leaning towards Jainism ?
(A) Dasratha
(B) Brihadratha
(C) Kharavela
(D) Huvishka
Ans : (C)

91. Which one of the following rulers had granted Diwani to the East India Company ?
(A) Farrukhsiyar
(B) Shah Alam-I
(C) Shah Alam-II
(D) Shujaud Daula
Ans : (C)

92. The transfer of capital of British India from Calcutta to Delhi was effected during the period of—
(A) Lord Minto
(B) Lord Hardinge
(C) Lord Chelmsford
(D) Lord Reading
Ans : (B)

93. The Durand line demarcated India’s border with—
(A) Afghanistan
(B) Burma
(C) Nepal
(D) Tibet
Ans : (A)

94. What was the rate of exchange between the Copper Dam and Silver Rupaya under Sher Shah ?
(A) 16 : 1
(B) 32 : 1
(C) 40 : 1
(D) 64 : 1
Ans : (C)

95. Arrange the following events of Akbar’s reign in a chronological order :
1. Abolition of Jazia
2. Construction of Ibadatkhana
3. Signing of Mahzar
4. Foundation of Din-i-Ilahi
Select the correct answer from the code given below—
(A) 1, 2, 3, 4
(B) 2, 3, 4, 1
(C) 1, 3, 2, 4
(D) 3, 4, 1, 2
Ans : (A)

96. After the arrest of Gandhiji during the Salt Satyagraha, who took his place as leader of the movement ?
(A) Abbas Tyabji
(B) Abul Kalam Azad
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Vallabhbhai Patel
Ans : (A)

97. Which one of the following revolutionaries involved in Kakori case had escaped the trial ?
(A) Sachindra Nath Bakshi
(B) Mukundi Lal
(C) Chandra Shekhar Azad
(D) Manmath Nath Gupta
Ans : (A)

98. Who changed the name of Hindustan Republic Association founded by Sachindra Sanyal to ‘Hindustan Socialist Republic Association’ ?
(A) Ras Behari Bose
(B) Batukeshwar Datt
(C) Sardar Bhagat Singh
(D) Chandra Shekhar Azad
Ans : (C)

99. Which one of the following revolutionaries was executed in the Gorakhpur Jail ?
(A) Ramprasad Bismil
(B) Rajendra Lahiri
(C) Roshan Singh
(D) Ashfaqullah Khan
Ans : (A)

100. Whose sustained efforts led to the establishment of the first women’s university in Bombay ?
(A) Dayaram Gidumal
(B) D. K. Karve
(C) Ramabai
(D) Mahadev Govind Ranade
Ans : (B)