Friday, August 9, 2013

APPSC Research Assistant (Engineering) G.S. Paper 2013

Assistant Engineers, Assistant Motor Vehicles Inspectors,Observers (Non-Engineering) Exam G.S Paper (Exam Held On: 16-06-2013)

Rajya Sabha Secretariat Combined Preliminary Examination 2013

Rajya Sabha Secretariat Junior Proof ReaderTranslator 2013

Rajya Sabha Secretariat Preliminary Examination for the post of Junior Parliamentary Reporter (Hindi)


Rajya Sabha Secretariat Staff Car Driver Solved Paper 2013


Sunday, August 4, 2013

SSC Combined Graduate Level (Tier-I) Exam. 2013 Solved Paper

SSC Combined Graduate Level (Tier-I) Exam., 2013

 General Awareness
 (Held on 21-4-2013)

1. Which one of the following is responsible for the working of Newton's colour disc experiment ?
(A) Formation of pure spectra (B) Formation of impure spectra
(C) Persistence of vision (D) Principle of complementary colour
Ans : (C)

2. The dimension MLT-2 corresponds to–
(A) force (B) work done
(C) acceleration (D) velocity
Ans : (A)

3. Who is the founder of quantum theory of radiation ?
(A) Einstein (B) Bohr
(C) Plank (D) S. N. Bose
Ans : (C)

4. Fiber optics cable used in communication, works on the principle of–
(A) regular reflection of light (B) diffuse reflection of light
(C) reflection of light (D) total internal reflection of light 
Ans : (D)

5. Which was the first electronic computer constructed at the Moore School of Engineering ?
Ans : (C)

6. Which among the following standard protocols is the most widely used by the Internet?
Ans : (A)

7. The outer skin most of the crustaceans are made up of a carbohydrate. This carbohydrate is–
(A) cellulose (B) galactose
(C) chitin (D) starch
Ans : (C)

8. Rutherford's scattering experiment proved the presence of–
(A) atoms in all matter (B) electrons in atoms
(C) neutrons in atoms (D) nucleus in atoms
Ans : (D)

9. When a metal is heated in a flame, the electrons absorb energy and jump to higher energy state. On coming back to the lower energy state, they emit light, which we can observe in–
(A) Raman spectra (B) Absorption spectra
(C) Emission spectra (D) Fluorescence
Ans : (C)

10. Blood pressure may be increased by the excessive secretion of–
(A) Thyroxine (B) Testosterone
(C) Estradiol (D) Estrol
Ans : (B)

11. The concept of 'Green House Gases' was postulated by–
(A) Joseph Furier (B) Abdul Kalam
(C) M. S. Swaminathan (D) Richael Carlson
Ans : (A)

12. 'Bhopal gas tragedy' 1984 is related to–
(A) Aluminium Phosphide (B) Methyl bromide
(C) Methyl isocyanate (D) Carbon dioxide
Ans : (C)

13. The Particulate Matter (PM-10) exhaled from the polluted atmosphere is often filtered out during the process of–
(A) Coughing (B) Sneezing
(C) A and B (D) Urination
Ans : (C)

14. Sarus crane is the state bird of–
(A) Rajasthan (B) Uttar Pradesh
(C) Madhya Pradesh (D) West Bengal
Ans : (B)

15. The Tongario volcano erupted on November 21, 2012 is in–
(A) Australia (B) Indonesia
(C) Papua New Guinea (D) New Zealand
Ans : (D)

16. The Daocheng Yading Airport is located in–
(A) Thailand (B) Philippines
(C) China (D) Tibet
Ans : (C)

17. BCCI named the "Indian Cricketer of the year 2011-12" to honour–
(A) Sunil Gavaskar (B) VVS Laxman
(C) Virat Kohli (D) Yuva Raj
Ans : (C)

18. 'Martyr's Day' is marked on–
(A) January 1 (B) January 15
(C) January 30 (D) January 9
Ans : (C)

19. Who won the World Carrom Championship 2012 ?
(A) Rashmi Kumari (B) Mirabai Chanu
(C) Nishantha Fernando (D) Nuthaki Priyanka
Ans : (A)

20. The animal who can consume more salt among the following is–
(A) Sheep (B) Camel
(C) Donkey (D) Dog
Ans : (A)

21. Which of the following is only domestic Airport ?
(A) Dabolin Airport Goa (B) Srinagar Airport
(C) Devi Ahilyabai Holkar Airport (D) None of the above
Ans : (D)

22. Tick the correct option with regards to the contribution towards GDP (Gross Domestic Product) from Agriculture–
(A) During 1950-51 (GDP 51.88%) and 2011-12 (GDP 14.01%)
(B) During 1950-51 (GDP 11.00%) and 2011-12 (GDP 25%)
(C) During 1990-91 (GDP 29.53%) and 2011-12 (GDP 66.77%)
(D) During 1980-81 (GDP 35.69%) and 2011-12 (GDP 20.69%)
Ans : (A)

23. Second India-Africa Forum summit-2011 was held in–
(A) Eretrea (B) Ethiopia
(C) Sudan (D) Nigeria
 Ans : (B)

24. Where did Aurangzeb die ?
(A) Pune (B) Aurangabad
(C) Ahmad Nagar (D) Mumbai
Ans : (C)

25. The principle of maximum social advantage is the basic principle of–
(A) Micro Economics (B) Macro Economics
(C) Fiscal Economics (D) Environmental Economics
Ans : (C)

26. Which Five Year Plan is not correct among the following ?
(A) First 1951-56 (B) Second 1956-61
(C) Third 1961-66 (D) Fourth 1966-71
Ans : (D)

27. The ordinary and maximum tolerance limit of sound by human being is–
(A) 50 db to 70 db (decibel) (B) 60 db to 80 db (decibel)
(C) 65 db to 75 db (decibel) (D) 70 db to 85 db (decibel)
Ans : (D)

28. An economic theory is a / an–
(A) Axion (B) Proposition
(C) Hypothesis (D) Tested hypothesis
Ans : (B)

29. Indian Special Economic Rules amendment came in the year–
(A) 2000 (B) 2002
(C) 2004 (D) 2006
 Ans : (D)

30. Provisions of citizenship in Indian Constitution, became applicable in–
(A) 1950 (B) 1949
(C) 1951 (D) 1952
Ans : (B)

31. Who gave the title of 'Sardar' to Ballabh Bhai Patel ?
(A) Mahatma Gandhi (B) Vinoba Bhave
(C) Women of Bardoli (D) Peasants of Gujrat
Ans : (C)

32. According to Marx, the source of value is–
(A) Capital (B) Land
(C) Labour (D) None of the above
Ans : (C)

33. The National Emergency in India declared by the President of India due to the external aggression or armed revolt through–
(A) Article-352 (B) Article-356
(C) Article-360 (D) Article-368
Ans : (A)

34. The Community Development Programme was launched in the year–
(A) 1950 (B) 1952
(C) 1951 (D) 1953
Ans : (B)

35. What Satyagraha was held at Nagpur in 1923 ?
(A) Salt Satyagraha (B) Individual Satyagraha
(C) Ryots Satyagraha (D) Flag Satyagraha
Ans : (D)

36. Which one of the following is not a sect of Buddhism ?
(A) Mahayana (B) Hinayana
(C) Digambar (D) Theravad
Ans : (D)

37. Who was the viceroy when Delhi became the capital of British India ?
(A) Lord Curzon (B) Lord Minto 
(C) Lord Hardinge (D) Lord Wavell
Ans : (C)

38. Who established the Indian Civil Liberties Union in 1936 ?
(A) Subhash Chandra Bose (B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Jawahar Lal Nehru (D) Rajendra Prasad
Ans : (C)

39. Which of the following Was established first ?
(A) Banaras Hindu University 1916 (B) University of Bombay 1857
(C) Aligarh Muslim University 1875 (D) University of Allahabad 1889 
Ans : (B)

40. 'Yosemite' is a–
(A) River (B) Peak
(C) Waterfall (D) Dam
Ans : (C)

41. The first Indian Satellite Arybhatta was launched in–
(A) 1972 (B) 1975
(C) 1977 (D) 1979
Ans : (B)

42. Where is the shore based steel plant located ?
(A) Tuticorin (B) Salem 
(C) Vishakhapatnam (D) Mangalore
Ans : (C)

43. Which two of the following are connected by the North South corridor ? 
(A) srinagar and Kanyakumari (B) Mumbai and Chennai
(C) Amritsar and Kolkata (D) Hyderabad and Bhopal 
Ans : (A)

44. The pollutants which move downward with percolating groundwater are called–
(A) Leachates (B) Pollutates
(C) Earthites (D) Percolates
Ans : (A)

45. Lungs are located in the–
(A) abdominal cavity (B) pericardial cavity
(C) peritoneal cavity (D) pleural cavity
Ans : (D)

46. Which one of the following is the ideal food for newborn babies?
(A) Water (B) Sugar
(C) Honey (D) Milk
Ans : (D)

47. Transcription means synthesis of–
(A) Lipids (B) Protein
Ans : (D)

48. Hydrochloric acid is secreted by the cells lining the–
(A) Oral cavity (B) Stomach
(C) Ileum (D) Colon
 Ans : (B)

49. Emulsification is–
(A) breaking fats into small globules (B) digestion of fats
(C) absorption of fats (D) storage of fats
Ans : (A)

50. Taxonomy is a science that deals with–
(A) Morphology (B) Anatomy
(C) Classification (D) Economic uses
Ans : (C)

SBI Probationary Officers (2nd Shift) Exam Solved Paper

SBI Probationary Officers (2nd Shift) Exam., 2013
General Awareness, Marketing and Computer
(Held on 28-4-2013)

1. Every year March 20 is celebrated as what day ?
(A) World Sparrow Day (B) International Women's Day (C) World Cuckoo Day 
(D) International Child Day (E) International Mother's Day
Ans : (A)

2. Invisible Export means export of–
(A) Services (B) Prohibited goods (C) Restricted goods 
(D) Goods as per OGL list (E) Other than those given as options
Ans : (A)

3. One of the famous Indian Sportsperson released his/her autobiography–'Playing to Win' in November 2012. Name the sports-person correctly–
(A) Saina Nehwal (B) Mary Kom (C) Yuvraj Singh 
(D) Sachin Tendulkar (E) Sushil Kumar
Ans : (A)

4. The NRIs while investing in the equity of a company cannot buy more than prescribed percentage of the paid up capital of that company .What is the prescribed percentage ? 
(A) 2% (B) 3% (C) 4% 
(D) 5% (E) 6%
Ans : (D)

5. Government as part of the recapitalisation plan, infused capital in State Bank of India recently. Indicate the approximate capital infusion–
(A) Rs. 500 cr. (B) Rs. 1000 cr. (C) Rs. 1,500 cr. 
(D) Rs. 2,000 cr. (E) Rs. 3,000 cr.
Ans : (E)

6. Prof. Muhammad Yunus, the recipient of the Nobel Peace Prize 2006 is the exponent of which of the following concepts in the field of banking ?
(A) Core Banking (B) Micro Credit (C) Retail Banking 
(D) Real Time Gross Settlement (E) Internet Banking
Ans : (B)

7. Banks in India are required to maintain a portion of their demand and time liabilities with the Reserve Bank of India. This portion is called–
(A) Statutory Liquidity Ratio (B) Cash Reserve Ratio (C) Bank Deposit 
(D) Reverse Repo (E) Government Securities
Ans : (B)

8. The European Union has adopted which of the following as a common currency ?
(A) Dollar (B) Dinar (C) Yen 
(D) Euro (E) Peso
Ans : (D)

9. Who is the Captain of Australian Cricket Team, which currently (March 2013) visited India ?
(A) Michael Clarke (B) Shane Watson (C) Shane Warne 
(D) Michael Hussey (E) Ricky Ponting 
Ans : (A)

10. Who is the author of the book 'Women of Vision' ?
(A) Ravinder Singh (B) Preeti Shenoy (C) Amish Tripathi 
(D) Durjoy Dutta (E) Alam Srinivas
Ans : (E)

11. Which of the following term is associated with the game of Cricket ?
(A) Bouncer (B) Love (C) Goal 
(D) Mid Court (E) Collision
Ans : (A)

12. The Holidays for the Banks are declared as per–
(A) Reserve Bank Act (B) Banking Regulation Act (C) Negotiable Instruments Act 
(D) Securities and Exchange Board of India Act (E) Companies Act
Ans : (C)

13. In banking business, when the borrowers avail a Term Loan, initially they are given a repayment holiday and this is referred as–
(A) Subsidy (B) Interest Water (C) Re-phasing 
(D) Interest concession (E) Moratorium
Ans : (E)

l4. One of IT Company from India has become the first Indian Company to trade on NYSE Euronext London and Paris markets from February 2013 onwards. Which is this company ?
(A) Wipro Infotech Ltd. (B) L&T Infotech (C) HCL Technologies LTD. 
(D) Infosys Technologies Limited (E) Polaris Financial Technology Ltd.
Ans : (D)

l5. Banking Ombudsman is appointed by–
(A) Government of India (B) State Governments (C) RBI 
(D) ECGC (E) Exim Bank
Ans : (C)

l6. BSE (Bombay Stock Exchange), the oldest stock exchange in Asia has joined hands with one more International index in February 2013. This association has resulted in change of name of BSE index. What is the change of name effected ?
(A) Dow Jones BSE Index (B) NASDAQ BSE Index (C) S&P BSE Index 
(D) Euronext BSE Index (E) Other than those given as options
Ans : (C)

17. Interest on Savings deposit now-a-days is–
(A) Fixed by RBI (B) Fixed by the respective Banks (C) Fixed by the Depositors
(D) Fixed as per the contract between Bank and the Consumer Court (E) Not pay by the Bank
Ans : (B)

18. The customers' by opening and investing in the Tax Saver Deposit Account Scheme in a bank would get benefit under–
(A) Sales Tax (B) Customs Duty (C) Excise Duty 
(D) Professional Tax (E) Income Tax
Ans : (E)

19. Pre-shipment finance is provided by the banks only to–
(A) Credit Card Holders (B) Students aspiring for further studies (C) Brokers in equity market 
(D) Village Artisans (E) Exporters
Ans : (E)

20. A non-performing asset is–
(A) Money at call and short notice (B) An asset that ceases to generate income
(C) Cash balance in till (D) Cash balance with RBI
(E) Balance with other banks
Ans : (B)

21. Interest below which a bank is not expected to lend to customers is known as–
(A) Deposit Rate (B) Base Rate (C) Prime Lending Rate 
(D) Bank Rate (E) Discount Rate
Ans : (B)

22. Government usually classifies its expenditure in term of planned and non-planned expenditure. Identify, which is the correct definition of Planned expenditure ?
(A) It represents the expenditure of all the State Governments
(B) It represents the total expenditure of the Central Government
(C) It is the expenditure which is spent through centrally sponsored programmes and flagship schemes of Government
(D) It represents the expenditure incurred on Defence
(E) Other than those given as options
Ans : (E)

23. Which of the following organization is made specifically responsible for empowering Micro, Small and Medium enterprises in India ?
Ans : (C)

24. The Union Budget for 2013-14 proposed by the Finance Minister on February 28, 2013 announced introduction of new variety of bonds by the Government. What is the name of these bonds ?
(A) Deep discount bonds (B) Zero Coupon bonds (C) Bullet Bonds 
(D) Inflation Indexed Bonds (E) Inflation Variable Bonds
Ans : (D)

25. RBI has released its guidelines for entry of new banks in the private sector in the month of February 2013. One of the norms is at least a prescribed percentage of branches of new bank should be set in unbanked rural centres with a population of upto 9,999 people. What is the percentage of such branches prescribed in the norms?
(A) 10% (B) 15% (C) 18% 
(D) 25% (E) Other than those given as options
Ans : (D)

26. A joystick is primarily used to/for–
(A) Control sound on the screen (B) Computer gaming (C) Enter text 
(D) Draw pictures (E) Print text
Ans : (B)

27. The CPU comprises of Control, Memory and …………….. units.
(A) Microprocessor (B) Arithmetic/Logic (C) Output 
(D) ROM (E) Input
Ans : (B)

28. Which of the following uses a handheld operating system ?
(A) A super computer (B) A personal computer (C) A laptop 
(D) A mainframe (E) A PDA
Ans : (E)

29. To display the contents of a folder in Windows Explorer you should–
(A) click on it (B) collapse it (C) name it 
(D) give it a password (E) rename it
Ans : (A)

30. 'C' in CPU denotes–
(A) Central (B) Common (C) Convenient 
(D) Computer (E) Circuitry
Ans : (A)

31. …………….. is the most important/powerful computer in a typical network.
(A) Desktop (B) Network Client (C) Network server 
(D) Network station (E) Network switch
Ans : (C)

32. Which is not a storage device ?
(A) A CD (B) A DVD (C) A Floppy disk 
(D) A Printer (E) A Hard disk
Ans : (D)

33. Which bf the following refers to the rectangular area for displaying information and running programs ?
(A) Desktop (B) Dialog box (C) Menu 
(D) Window (E) Icon
Ans : (B)

34. …………….. devices convert human-understandable data and programs into a form that the computer can process.
(A) Printing (B) Output (C) Solid state 
(D) Monitor (E) Input
Ans : (E)

35. The software that is used to create text-based documents are referred to as–
(A) DBMS (B) suites (C) spreadsheets 
(D) presentation software (E) word Processors
Ans: (E)

36. …………….. is a Windows utility program that locates and eliminates unnecessary fragments and rearranges files and unused-disk space to optimize operations. 
(A) Backup (B) Disk Cleanup (C) Disk Defragmenter 
(D) Restore (E) Disk Restorer
Ans: (C)

37. Which of the following refers to too much electricity and may cause a voltage surge?
(A) Anomaly (B) Shock (C) Spike 
(D) Virus (E) Splash 
Ans: (C)

38. A (n) …………….. appearing on a web page opens another document when clicked. 
(A) anchor (B) URL (C) hyperlink 
(D) reference (E) heading
Ans: (C)

39. A successful marketing Person requires one of the following qualities–
(A) Empathy (B) Sympathy (C) Insistence 
(D) Aggressiveness (E) Pride
Ans: (B)

40. Market segmentation can be resorted to by dividing the target group as per–
(A) Income levels of customers (B) Age of the employees (C) Needs of the sales persons (D) Marketing skills of the employees (E) Size of the Organisation 
Ans: (A)

41. Innovation in marketing is same as–
(A) Abbreviation (B) Communication (C) Creativity 
(D) Aspiration (E) Research work 
Ans: (E)

42. Effective Selling Skills depends on–
(A) Number of languages known to the DSA (B) Data on marketing staff (C) Information regarding IT market 
(D) Knowledge of related market (E) Ability to talk fast 
Ans: (D)

43. A Direct Selling Agent (DSA) is required to be adept in–
(A) Surrogate marketing (B) Training Skills (C) Communication skills 
(D) Market Research (E) OTC Marketing 
Ans: (C)

44. Leads can be best sourced from–
(A) Foreign customers (B) Yellow pages (C) Dictionary 
(D) List of vendors (E) Local supply chains
Ans: (B)

45. Value added services means–
(A) Low cost products (B) High cost products (C) At par services 
(D) Additional services for the same cost (E) Giving Discounts
Ans: (D)

46. Post-sales activities includes–
(A) Sales presentation (B) Customer Feedback (C) Customer indentification 
(D) Customer apathy (E) Product design 
Ans: (B)

47. The target market for Debit Cards is–
(A) All existing account-holders (B) All agriculturists (C) All DSAs 
(D) All vendors (E) All outsourced agents 
Ans: (A)

48. The Competitive position of a company can be improved by–
(A) increasing the selling price (B) reducing the margin (C) ignoring competitors 
(D) increasing the cost price (E) understanding and fulfilling customers’ needs
Ans: (E)

49. A good Brand can be built up by way of–
(A) Customer grievances (B) Break-down of IT support (C) Old age 
(D) Large number of products (E) Consistent offering of good services 
Ans: (E)

50. The ‘USP’ of a product denotes–
(A) Usefulness of the product (B) Drawback of a product (C) Main functions 
(D) Number of allied products available (E) High selling features of a product
Ans: (E)