Friday, August 20, 2010

United India Insurance Co. Administrative Officers Exam., 2009

United India Insurance Co. Administrative Officers Exam., 2009
(Held on 24-5-2009)
General Knowledge and Current Affairs : Solved Paper

1. What is Siam now known as ?
(A) Laos
(B) Thailand
(C) Vietnam
(D) Cambodia
Ans : (B)

2. The correct group of cities, through which National Highway No. 8 passes is—
(A) Bikaner, Ajmer, Kota
(B) Jodhpur, Jaipur, Bikaner
(C) Jaipur, Udaipur, Ahmedabad
(D) Jaipur, Pune, Udaipur
Ans : (C)

3. Through its power of judicial review, the Supreme Court ensures—
(A) Judicial Supremacy
(B) A democrtic government in the country
(C) A constitutional government in the country
(D) That Parliament Sovereignty is curbed
Ans : (D)

4. Which unit of valuation is known as ‘Paper Gold’ ?
(A) Petrodollar
(C) Eurodollar
Ans : (B)

5. What is the playing time of the full version of the Indian National Anthem ?
(A) 47 seconds
(B) 50 seconds
(C) 52 seconds
(D) 60 seconds
Ans : (C)

6. When was Barack Obama sworn in as the 44th President of U.S.A. ?
(A) January 15, 2009
(B) January 20, 2009
(C) January 25, 2009
(D) January 30, 2009
Ans : (B)

7. The Movie ‘Slumdog Millionaire’ is based on a novel ‘Q and A’ written by an Indian—
(A) Khuswant Singh
(B) Khalid Mohammad
(C) Sabarjit Singh
(D) Vikas Swarup
Ans : (D)

8. Who has been appointed the first Director-General of the ‘National Investigation Agency (NIA)’ ?
(A) P. S. Sharma
(B) A. Gopalswami
(C) Radha Vinod Raju
(D) K. C. Verma
Ans : (C)

9. Under which Article of the Indian Constitution, can the President of India withhold his assent to a Bill passed by both the houses of Parliament ?
(A) Article, 100
(B) Article, 111
(C) Article, 200
(D) Article, 222
Ans : (B)

10. Which language is spoken by the people of Tripura ?
(A) Bengali
(B) Telugu
(C) Assamese
(D) Malayalam
Ans : (A)

11. Surya Shekhar Ganguly is a player of—
(A) Chess
(B) Cricket
(C) Golf
(D) Hockey
Ans : (A)

12. We very frequently read about Special Economic Zones (SEZs) in newspapers. These SEZs were established with which of the following objectives ?
1. To protect domestic market from direct competition from multinationals
2. To provide more capital to agricultural and allied activities
3. To attract foreign investment directly
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) 1, 2 and 3 all
Ans : (C)

13. With which is ‘Uro Cup’ associated ?
(A) Cricket
(B) Football
(C) Polo
(D) Wrestling
Ans : (B)

14. World Environment Day is on—
(A) June, 5
(B) June, 11
(C) June, 17
(D) June, 30
Ans : (A)

15. Which rock-shelter in India bears largest number of paintings ?
(A) Adamgarh
(B) Bhimbetka
(C) Ghagharia
(D) Lekhia
Ans : (B)

16. Heat received by earth from the sun is known as—
(A) Isolation
(B) Solar heat
(C) Solar radiation
(D) Thermal radiation
Ans : (A)

17. Who invented Coronograph which allowed the study of the sun without waiting for a total solar eclipse ?
(A) Donald Menzel
(B) Pierre Jenseen
(C) John Evershed
(D) Bernard Lyot
Ans : (D)

18. Who wrote ‘The Structure of the Universe’, giving in detail the origin of the universe and its present status, among other things ?
(A) Robert Jastrow
(B) S. Chandrashekhar
(C) Jayant V. Narlikar
(D) Carl Sagan
Ans : (C)

19. Name the Sri Lankan town which has been the Tamil Tiger’s administrative and political headquarters and has been captured by the army recently ?
(A) Kandy
(B) Jaffana
(C) Kilinochchi
(D) Mullaithivu
Ans : (C)

20. Which committee recommended abolition of tax rebates under Section, 88 ?
(A) Kelkar Committee
(B) Rangarajan Committee
(C) Chelliah Committee
(D) Shome Committee
Ans : (D)

No comments:

Post a Comment