Pages

Tuesday, September 7, 2010

U.P. P.C.S. Combined Lower Subordinate (Pre.) Exam

U.P. P.C.S. Combined Lower Subordinate (Pre.) Exam
(Indian History)


1. The officer responsible for the safe custody of land records during the Gupta period was known as—
(A) Dhruvadhikarana
(B) Karanika
(C) Samaharta
(D) Shaulkika
Ans : (B)

2. The Prakrit text Gaudavaho describes the deeds of—
(A) Bhaskaravarman
(B) Isanavarman
(C) Sasanka
(D) Yasovarman
Ans : (D)

3. Which of the following refers to 'Pushyabhuti' as the founder of the Vardhana dynasty ?
(A) Kadambari
(B) Harshacharita
(C) Banskhera Inscription of Harsha
(D) Yuan-Chwang
Ans : (B)

4. The first Gupta ruler to assume the title of the 'Maharajadhiraja' was—
(A) Srigupta
(B) Chandragupta I
(C) Samudragupta
(D) Ghatotkacha
Ans : (B)

5. Which one of the following statements about Chinese pilgrim Fa-Hien's travel in India is not correct ?
(A) He came to India during the reign of Chandragupta II
(B) His object was to visit the holy places of Buddhism
(C) He came by the sea route
(D) He visited whole India and went back to his country by the land route
Ans : (C)

6. Which was the first work to recognise the payment of officers by grants of land ?
(A) Kautilya's Arthasastra
(B) Indica of Megasthenese
(C) Manusmriti
(D) Harsacharita of Bana
Ans : (C)

7. Below are given the pairs of names of the Dharmashastra-writers and their patrons. Indicate the incorrect match—
(A) Ballalasena – Dharmapala
(B) Hemadri – Yadava Mahadeva
(C) Laxmidhara – Govindachandra Gahadawala
(D) Mitra Misra – Virasinha Bundela
Ans : (A)

8. Who among the following was celebrated with the title of 'Gangai-Konda' ?
(A) Rajaraja I
(B) Rajendra I
(C) Mahendravarman I
(D) Kulottunga I
Ans : (B)

9. Which Chola emperor received a letter on golden leaves from the Burmese king Kyanzittha ?
(A) Rajaraja I
(B) Rajendra I
(C) Kulottunga I
(D) Rajadhiraja I
Ans : (C)

10. Who among the following boldly stood for the sacrificial vedic tradition and opposed the theory of Sanyasa ?
(A) Kumarila
(B) Ramanuja
(C) Gaudapada
(D) Yamunacharya
Ans : (A)

11. In the case of a man dying without a son, whom Yajnavalkya places first in order of succession ?
(A) Wife
(B) Daughters
(C) Parents
(D) Brothers
Ans : (A)

12. Consider the following statements and select the correct answer from the code given
below—
Assertion (A) : The Gahadawalas had friendly relations with the Cholas.
Reason (R) : A fragmentary Gahadawala inscription has been found incised below an inscription of Kulottunga I.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are ture, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (A)

13. Who among the following Europeans was first to come to India to establish trade relations with their country ?
(A) Dutch
(B) British
(C) Portuguese
(D) French
Ans : (C)

14. Which of the following gives the administrative divisions of the chola kingdom in the correct descending order ?
(A) Mandalam, Valanadu, Kurram
(B) Mandalam, Nadu, Kottam
(C) Kurram, Nadu, Kottam
(D) Nadu, Kurram, Taniyur
Ans : (C)

15. Which one of the following was the primary village assembly in the chola village administration ?
(A) Nadu
(B) Sabha
(C) Ur
(D) Mahasabha
Ans : (C)

16. Which one of the following states was a milch-cow for the British ?
(A) Hydrabad
(B) Punjab
(C) Mysore
(D) Avadh
Ans : (D)

17. Match the authors with their books—
(a) Subramanya Bharti
(b) Bhai Vir Singh
(c) Rabindra Nath Tagore
(d) Michael Madhusudan Dutt
1. Gitanjali
2. Meghnad Badh Kavya
3. Rana Surat Singh
4. Kuyil Pattu
Select the correct answer from the code given below—
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4
(B) 4 2 1 3
(C) 4 3 1 2
(D) 4 3 2 1
Ans : (C)

18. "The emergence of British power in India is from the battle of Buxar." Who made this statement ?
(A) Sir Stephen
(B) Ramsay Muir
(C) Dr. K. K. Datta
(D) Dr. R. C. Majumdar
Ans : (B)

19. In 1757 Siraj-ud-Daulah attacked British factory at—
(A) Dhaka
(B) Calcutta
(C) Kasimbazar
(D) Murshidabad
Ans : (B)

20. Which Governor of Madras presidency made treaty of Mangalore with Tipu ?
(A) Eyercoote
(B) Stephenson
(C) Wellesely
(D) Lord Macartany
Ans : (D)

21. What was the bone of contention between Nizam Ali, the ruler of Hyderabad and the English ?
(A) Masulipatanam
(B) Karnataka
(C) The Sarkar of Guntur
(D) The Northern Sarkars
Ans : (C)

22. The statement "we have crippled our enemy without making our friends too formidable." is associated with—
(A) Fourth Anglo-Mysore war
(B) Third Anglo-Mysore war
(C) Second Anglo-Mysore war
(D) First Anglo-Mysore war
Ans : (B)

23. Who among the following Mughal emperors, granted permission to trade free of tax in the territories of Bengal, Hyderabad and Gujarat to the British ?
(A) Muhammad Shah
(B) Aurangzeb
(C) Bahadur Shah
(D) Farrukh Siyar
Ans : (D)

24. Where did the British East India Company open its first factory in India ?
(A) Masulipatanam
(B) Surat
(C) Bharuch
(D) Mumbai
Ans : (B)

25. The Whitley commission was concerned with—
(A) Labour
(B) Education
(C) Public Health
(D) Reorganisation of civil services
Ans : (A)

26. Match the following treaties with the years of their conclusion—
(a) Treaty of Srirangapatnam
(b) Treaty of Sangoli
(c) Treaty of Manglore
(d) Treaty of Rajghat
1. 1792 2. 1806
3. 1816 4. 1784
Find the correct answer from code given below—
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 1 4
(B) 2 3 1 4
(C) 4 3 1 2
(D) 1 3 4 2
Ans : (D)

27. Whom did Sir Charles Napier replace as British Resident of Sindh ?
(A) Alexander Burnier
(B) James Outram
(C) Sir John Karne
(D) Sir Eyre Coote
Ans : (B)

28. When was the East India Company brought under the parliamentary control ?
(A) 1773
(B) 1784
(C) 1793
(D) None of the above
Ans : (A)

29. Which one of the following Acts created 'Board of control' ?
(A) Regulating Act, 1773
(B) Pitt's India Act, 1784
(C) Act of 1813
(D) Act of 1833
Ans : (B)

30. Which one of the following historians has written about the nature of the movement of 1857 that "It was neither first nor national nor a war of independence." ?
(A) T. R. Holmes
(B) R. C. Majumdar
(C) S. B. Chaudhuri
(D) G. B. Mallison
Ans : (B)

31. Which one of the following pairs
is not correctly matched ?
(A) Jhansi — Laxmi Bai
(B) Gwalior — Tatya Tope
(C) Kanpur — Nana Saheb
(D) Allahabad — Kunwar Singh
Ans : (D)

32. The official historian of the movement of 1857 was—
(A) S. N. Sen
(B) R. C. Majumdar
(C) Tarachand
(D) V. D. Savarkar
Ans : (A)

33. Match the following associations with their presidents—
(a) British Indian Association, 1851
(b) Deccan Association, 1852
(c) Bombay Association, 1852
(d) British Indian Madras Association, 1850
1. Raja Radhakant Dev
2. Gopal Hari Deshmukh
3. C. Y. Mudaliar
4. Jamshedji Jijabhai
Select the correct answer from the code given below—
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3
(B) 1 2 4 3
(C) 1 2 3 4
(D) 1 2 4 3
Ans : (D)

34. Who had chaired the Indian Education commission in 1882 ?
(A) Macaulay
(B) Sadler
(C) W. W. Hunter
(D) None of the above
Ans : (C)

35. Who was the founder of Seva Sadan in Bombay ?
(A) Baharamji Malabari
(B) Shiva Narrain Agnihotri
(C) R. G. Bhandarkar
(D) B. K. Jayakar
Ans : (A)

36. Match List-I with List-II and select the correct answer by using codes given below—
List-I
(a) Laxmi Bai
(b) Tatya Tope
(c) Nana Saheb
(d) Bahadur Shah
List-II
1. Deported to Rangoon
2. Fled to Nepal
3. Captured and executed
4. Killed in battle
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1
(B) 2 4 3 1
(C) 1 2 3 4
(D) 4 2 3 1
Ans : (A)

37. Which of the following pairs are correctly matched ?
1. Brahmo Samaj – Swami Brahmanand
2. Dev Samaj – Swami Satyanand Agnihotri
3. Arya Samaj – Swami Dayanand
4. Ram Krishna Mission – Swami Ramkrishna Paramhansa
Choose the correct answer from the codes given below—
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 3 and 4
(D) 1 and 4
Ans : (B)

38. Which one of the following journals had conducted a bitter campaign against the abolition of the practice of Sati ?
(A) Sambad Kaumadi
(B) Bangadoot
(C) Samachar Darpan
(D) Samachar Chandrika
Ans : (A)

39. In which of the following places 'Jatiya Sarkar' a parallel government was formed during the Quit India Movement ?
(A) Satara
(B) Tamaluk
(C) Ballia
(D) None of the above
Ans : (B)

40. Which one of the following was elected as president of Indian National Congress after the resignation of Subhas Chandra Bose ?
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) Pattabhi Sitaramayya
(C) Sarojini Naidu
(D) Maulana Abul Kalam Azad
Ans : (A)

41. The party which observed 'Black day' on 3 July, 1947 against partition of India was—
(A) Indian National Congress
(B) Forward Bloc
(C) Hindu Mahasabha
(D) Communist Party of India
Ans : (C)

42. Who was the author of 'Pather Dabi' a novel which glorified the path of violent revolution and which was banned by the British Government ?
(A) Premchand
(B) Sharatchandra Chatterji
(C) Bankimchandra Chatterji
(D) Ajai Ghosh
Ans : (B)

43. The newspaper 'Man in India' was edited by—
(A) Surjit Chadra Sinha
(B) Ashok Kumar Sarkar
(C) Ram Gopal Maheshwari
(D) Shiv Prasad Gupta
Ans : (A)

44. Who edited "Sahid Bhagat Singh : Dastavejo Ke Aine Mein" ?
(A) Irfan Habib
(B) Malavinder Jit Singh
(C) Chaman Lal
(D) Amalesh Tripathi
Ans : (C)

45. Which of the following writers was not associated with 'economic nationalism' ?
(A) R. C. Dutt
(B) G. V. Joshi
(C) Dadabhai Naoroji
(D) Annie Besant
Ans : (D)

46. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R)—
Assertion (A) : Dadabhai Naoroji founded East India Association in London.
Reason (R) : He wanted to influence the British Public Opinion.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (R) is true, but (A) is false
Ans : (A)

47. Which one of the following was not a member of the Hunter committee set up to enquire into the Jallianwala bagh massacre ?
(A) Lord Hunter
(B) General Dyer
(C) W. F. Rice
(D) Sir Thomas Smith
Ans : (B)

48. Which one of the following was not a slave of Mohammad Ghori ?
(A) Ikhtiyaruddin Bhakhtiyar Khalji
(B) Tajuddin Yaldauz
(C) Qutbuddin Aibak
(D) Shamsuddin Iltutmish
Ans : (D)

49. Who among the following writers has described the seven fold division of the Hindu society ?
(A) Ibn Khordadbah
(B) Abu zaid-Alhasan
(C) Al-Beruni
(D) Utbi
Ans : (A)

50. The foreign invader who plundered somnath temple was—
(A) Mohammad Ghori
(B) Masud III
(C) Muhammad Bin-Qasim
(D) Mahmud Ghaznavi
Ans : (D)

51. The first hand account of conquest of India by Mohammad Ghori and the history of newly established Turkish kingdom is found in which of the following texts ?
(A) Faqra-i-Muddabir
(B) Qamil-ut-Tawarikha
(C) Tabaqat-i-Nasiri
(D) Kitab-ul-Yamini
Ans : (C)

52. Select from the following options, the Arab invader who defeated Dahira, the king of Sindh in 712 A.D.—
(A) Budail
(B) Muhammad-bin-Qasim
(C) Sultan Mahmud
(D) Ubaidullah
Ans : (B)

53. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Diwan-i-Mushtakharaj – Alauddin Khalji
(B) Diwan-i-Amirkohi – Mohammad Tughlaq
(C) Diwan-i-Khairat – Firoz Shah Tughlaq
(D) Diwan-i-Riyasat – Balban
Ans : (D)

54. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R)—
Assertion (A) : Alauddin built the siri fort.
Reason (R) : He wished to safeguard Delhi from Mongol invasions.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (R) is true, but (A) is false
Ans : (A)

55. The statement "India is not Arabia, it is not practically feasible to convert it into Darul Islam." is associated with—
(A) Iltutmish
(B) Balban
(C) Alauddin Khalji
(D) Mohammad-Bin-Tughlaq
Ans : (A)

56. With which sultan of Delhi do you associate the compilation of Kingship theory and principles of administration called 'vassayya' ?
(A) Iltutmish
(B) Balban
(C) Alauddin Khalji
(D) Firoz Shah Tughlaq
Ans : (B)

57. Which of the following is correct ?
(A) The ministers during the Sultanate period were appointed and dismissed by the Khalifa
(B) The ministers during the Sultanate period were appointed and dismissed by the Ulema
(C) The ministers during the Sultanate period were appointed and dismissed by the Qazi
(D) The ministers during the Sultanate period were appointed and dismissed by the Sultan
Ans : (D)

58. Which one of the following works of Amir Khusrau deals with the military expeditions of Alauddin Khalji ?
(A) Nuh Siphar
(B) Khajain-ul-Futuh
(C) Miftah-ul-Futuh
(D) Quairanus Sadain
Ans : (B)

59. Given below are two statements labelled as Assertion (A) and Reason (R)—
Assertion (A) : Bahlol's theory was 'Kingship is kinship'.
Reason (R) : Bahlol respected Afghan tribal sentiments.
In the context of the above statements, which one of the following is correct ?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (R) is true, but (A) is false
Ans : (A)

60. What was the religion of the king Krishnadeva Raya ?
(A) Vaishnavism
(B) Shaivism
(C) Jainism
(D) Buddhism
Ans : (A)

61. In which capacity thousands of women were employed in the empire of Vijayanagar ?
(A) Accountants
(B) Royal bodyguards
(C) Palace guards
(D) All of the above
Ans : (D)

62. Select the correct chronological order of following reformers of the medieval Bhakti movements by using code given below—
1. Namdeva
2. Vallabhacharya
3. Ramananda
4. Kabir
(A) 1, 2, 3, 4
(B) 2, 3, 4, 1
(C) 3, 4, 1, 2
(D) 4, 1, 2, 3
Ans : (C)

63. Who was the founder of Pushti marg ?
(A) Chaitanya Mahaprabhu
(B) Vallabhacharya
(C) Madhavacharya
(D) Yamunacharya
Ans : (B)

64. Who was the founder of Qalandariya sect ?
(A) Skeikh Badiuddin Shah
(B) Kutubuddin Kalandar
(C) Shah Abdullah
(D) Abdul Aziza Makki
Ans : (D)

65. In which Hindu Kingdom of medieval India the image of deity Tirupati or Lord Venkateshvara has been depicted on its gold coins ?
(A) The Vijayanagar Empire
(B) The Kingdom of Hoyasalas of Dwarasamudra
(C) The Kingdom of Kakathiyas of Warrangal
(D) The Kingdom of Yadavas of Devagiri
Ans : (A)

66. Who built the city of Nagalapura ?
(A) Bukka I
(B) Devaraya I
(C) Krishnadeva Raya
(D) Virupaksha
Ans : (C)

67. In which language did Babur wrote his autobiography ?
(A) Farsee
(B) Arabi
(C) Turki
(D) None of the above
Ans : (C)

68. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R)—
Assertion (A) : Akbar was the greatest among the Mughal emperors and one among the
great rulers of India.
Reason (R) : He was an ambitious ruler.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (A)

69. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists—
List-I (Sufi order)
(a) Qadiriya order
(b) Firdausiya order
(c) Chistiya order
(d) Suhrawardia order
List-II (Sufi Saints)
1. Khwaja Nizamuddin
2. Shaikh Shahabuddin
3. Shaikh Sharfuddin Yahya Manairi
4. Shaikh Abdul Qadir Gilani
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 3 1
(B) 3 2 4 1
(C) 1 3 2 4
(D) 4 3 1 2
Ans : (D)

70. To whom did Shaikh Nizamuddin Auliya bestow the title of 'Ain-i-Hind (Mirror of India) ?
(A) Shaikh Sirajuddin Usmani
(B) Shaikh Nasiruddin Chirag Dehlavi
(C) Khwaja Syed Muhammad Gesudaraj
(D) Shaikh Bahauddin Zakaria
Ans : ()

71. Given below are two statements labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R)—
Assertion (A) : Mughal emperors from Humayun to Jahangir were obsessed with 'Nur' or light.
Reason (R) : They considered kingship as a light emanating from God to king.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is the true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (A)

72. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the code given below the lists—
List-I (Years)
(a) 1527 A.D.
(b) 1540 A.D.
(c) 1565 A.D.
(d) 1575 A.D.
List-II (Events)
1. Battle of Tukarai
2. Battle of Talikota
3. Battle of Kanwah
4. Battle of Kannauj
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 3 4 1
(C) 3 4 2 1
(D) 4 1 3 2
Ans : (C)

73. When was the famous 'Treaty of Chittor' signed during the reign of Jahangir ?
(A) 1605 A.D.
(B) 1610 A.D.
(C) 1615 A.D.
(D) 1620 A.D.
Ans : (C)

74. Which Mughal emperor wrote a will and instructed his sons, that they continue Asad Khan as the vazir ?
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shahjahan
(D) Aurangzeb
Ans : (D)

75. Match List-I with List-II and select the correct answer, using the code given below the lists—
List-I (Year)
(a) 1627 A.D.
(b) 1659 A.D.
(c) 1666 A.D.
(d) 1674 A.D.
List-II (Events)
1. Shivaji crowned himself at Raigarh and assumed title of Maharaja Chhatrapati.
2. Escape of Shivaji from Agra.
3. Birth of Shivaji.
4. Afzal, Khan was killed by Shivaji.
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1
(B) 3 4 2 1
(C) 3 2 1 4
(D) 1 3 4 2
Ans : (B)

76. Which one of the following statements is not correct about the Mughal paintings ?
(A) The Mughal school of painting represents one of the most significant phases of Indian art.
(B) Akbar patronized both Persian and Indian painters.
(C) The Mughal school of painting was always under foreign influence.
(D) Jahangir had also taken much interest to promote the Mughal painting.
Ans : (C)

77. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
Emperor / Name
(A) Babur : Zahiruddin Muhammad
(B) Humayun : Nasiruddin Muhammad
(C) Akbar : Jalaluddin Muhammad
(D) Jahangir : Muhiuddin Muhammad
Ans : (D)

78. What was 'Paga' in the Maratha administration ?
(A) Independent soldiers
(B) State dependant soldiers
(C) Professional soldiers
(D) Soldiers of other country
Ans : (B)

79. Which one of the following Harappan sites provides the evidence of the fire-alters ?
(A) Alamgirpur
(B) Banavali
(C) Kalibangan
(D) Kunal
Ans : (C)

80. Which of the following Harappan city sites had bipartite division – high citadel and lower town ?
1. Harappa
2. Mohenjodaro
3. Kalibangan
4. Surkotada
Select the correct answer from the code given below—
Codes :
(A) 1 only
(B) 1 and 2
(C) 1, 2 and 3
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans : (C)

81. Which one of the following wives of Shivaji became sati ?
(A) Puttabai
(B) Sakawarbai
(C) Soyrabai
(D) None of the above
Ans : ()

82. Which one of the following statements is not correct about Shivaji ?
(A) He was simple and religious in his personal life
(B) He did not force any Muslim to embrace Hinduism
(C) He forced prisoners of war to become slave
(D) He organised Marathas against Mughal empire
Ans : (C)

83. Who among the following priests, led the confederacy of the ten kings against Sud-asa ?
(A) Visvamitra
(B) Vasishtha
(C) Bharadwaja
(D) Gritsamada
Ans : (A)

84. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below—
List-I
(a) Rigveda
(b) Yajurveda
(c) S-amaveda
(d) Atharvaveda
List-II
1. Gopatha Brahamana
2. Satapatha Brahmana
3. Aitareya Brahmana
4. Tandya Brahmana
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 3 1
(B) 3 2 4 1
(C) 4 3 1 2
(D) 1 3 2 4
Ans : (B)

85. Which one of the following statements about the Indus Civilization is correct ?
(A) The authors of the Indus Valley Civilization had no trade relations with countries outside India
(B) The authors of the Indus Valley Civilization did not worship Gods and Goddesses
(C) The Indus Valley people know how to construct carts
(D) The Indus Valley people were not familiar with cotton
Ans : (C)

86. Which of the Vedic Gods is described as supervising the moral order ?
(A) Indra
(B) Varuna
(C) Rudra
(D) Vishnu
Ans : (B)

87. What was main contribution of Jainism to Indian Philosophy ?
(A) The doctrine of rebirth
(B) The doctrine of Syadvada
(C) The doctrine of immortality of soul
(D) The doctrine of Brahma is nirguna
Ans : (B)

88. Arrange in a chronological sequence the following varsavasas of Gautam Buddha during the first decade of his enlightenment—
1. Kausambi
2. Rajagriha
3. Risipattana
4. Vaisali
Select the correct answer from the code given below—
Codes :
(A) 2, 1, 3, 4
(B) 3, 4, 2, 1
(C) 4, 3, 1, 2
(D) 3, 2, 4, 1
Ans : (D)

89. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given below—
List-I (Jain Tirthankara)
(a) Ajit Nath
(b) Vimal Nath
(c) Shanti Nath
(d) Parshava Nath
List-II (Birth Place)
1. Kashi
2. hastinapur
3. Kampilya
4. Ayodhya
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 3 4 1
(C) 3 4 1 2
(D) 4 3 2 1
Ans : (D)

90. The Jain Tirthankara Mahavira has been mentioned in the early Buddhist Literature as—
(A) Nigantha Nataputta
(B) Vardhamana
(C) Vesaliya
(D) Videhaputta
Ans : (A)

91. Which of the following inscriptions proves Chandragupta Maurya's conquest of Saurashtra ?
(A) Ashoka's rock edict of Shahbajgarhi
(B) Ashoka's rock edict of Mansehra
(C) Seventh pillar edict of Ashoka
(D) Junagarh rock edict of Rudradamana
Ans : (D)

92. The Syrian ambassador who visited the court of Bindusara was—
(A) Dionysus
(B) Daimachus
(C) Hegesander
(D) Athenaus
Ans : (B)

93. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below—
List-I (Ashoka's contemporary rulers)
(a) Antiyoka
(b) Antikini
(c) Maka
(d) Turamaya
List-II (Countries where they ruled)
1. Cyrene
2. Egypt
3. Macedonia
4. Syria
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 2 3
(B) 2 1 3 4
(C) 3 2 4 1
(D) 4 3 1 2
Ans : (D)

94. Which of the following is not a text of Buddhism ?
(A) Jatakas
(B) Acharangasutra
(C) Dighnikaya
(D) Sumangalavilasini
Ans : (B)

95. Who among the following has been considered a Lady Tirthankara in the Svetambara
tradition ?
(A) Sumatinatha
(B) Santinatha
(C) Mallinatha
(D) Kunthunatha
Ans : (C)

96. Which of the following inscriptions of the time of Kanishka indicates that his empire was extended upto Champa in the east ?
(A) Sarnath Inscription
(B) Saheth-Maheth inscription
(C) Rabataka inscription
(D) None of the above
Ans : (A)

97. Who captured the famous 'silk route' of central Asia ?
(A) Ashoka
(B) Kanishka
(C) Menander
(D) Harsha
Ans : (B)

98. Consider the following statements and select the correct answer from the code given
below—
Assertion (A) : Bacchanalian scenes are also found in Mathura art.
Reason (R) : The Mathura artists were aware of the Gandhara art tradition.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are ture, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (D)

99. What was the function of the officer known as 'Gopa' during the reign of Chandragupta Maurya ?
(A) He was incharge of a Janapada
(B) He was incharge of a group of villages
(C) He was incharge of a Dronamukha
(D) He was the president of a municipal board
Ans : (B)

100. Which of the following Mauryan pillars were surmounted by lion capital ?
1. Koluha Pillar
2. Lauriya Nandangarh Pillar
3. Sanchi Pillar
4. Sarnath Pillar
Select the correct answer from the code given below—
Codes :
(A) 1, 2, 3 and 4
(B) 1, 2 and 3
(C) 3 and 4
(D) 2 and 3
Ans : (A) 

No comments:

Post a Comment

Post a Comment