Pages

Tuesday, September 21, 2010

BSF ASST. SUB INSPECTOR MODEL PAPER

Syllabus and Model Test paper Science for Border Security Force BSF exam Assistant Sub Inspector & Head Constable. This exam will Consist of a Written paper of 2 hrs 30 Minutes Duration containing objective type questions of 200 Marks.
This Paper will be Subdivided into Paper I Physics : 60 Marks
Paper II Mathematics : 60 Marks
Paper III Chemistry : 30 Marks
Paper IV English and GK : 50 Marks
For paper I,II and III Questions will be of 10+2 Level

MODEL QUESTIONS:

1. Which of the following elements are present in all proteins?
1. Carbon
2. Hydrogen
3. Oxygen
4. Nitrogen
(a) 2 and 3
(b) 1, 2 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) l, 2,3and 4
Answer: d
2. The main difference between raw soyabeans and cooked soyabeans is in respect of
(a) Calorific value
(b) Amino acid composition
(c) Protein content
(d) Biological value of proteins
Answer: c
3. Oranges are rich source of
(a) Carbohydrates
(b) Fats
(c) Proteins
(d) Vitamins
Answer: d
4. Persons suffering from gout
(a) Are given high doses of insulin
(b) Have increased number of red blood cells in their body
(c) Have too much acid in their blood
(d) Are given vitamin B complex to regain the loss of body weight
Answer: c
5. In which of the following types of diseases can X-ray be used as a treatment?
(a)Pathological
(b) Cancerous
(c)Cardiovascular
(d) Psychological
Answer: b
6. Which of the following toxic gases in the environment lowers the resistance to pneumonia in human beings?
(a)Sulphur dioxide
(b) Nitrogen dioxide
(c)Carbon dioxide
(d) Hydrogen chloride
Answer: a
7. Match the following:
Pulse Protein %
A. Cow pea 1. 22.9
B. Rajmah 2. 43.2
C. Soyabean 3. 24.1
D. Dry peas 4. 19.7
ABCD ABCD
(a) l 4 3 2 (b)1 234
(c) 3 1 24 (d) 4312
Answer: c
8. Which of the following diseases is inheritable?
(a)Leukemia
(b) Color blindness
(c) Malignancy
(d) Hepatitis
Answer: b
9. Which of the following has the lowest carbohydrate content?
(a) Rice
(b) Millet
(c) Sorghum
(d) Ragi
Answer: d
10. Which of the following is of the highest nutritive value?
(a) Arhar
(b) Maize
(c)Soyabean
(d) Groundnut
Answer: c
11. A pregnant woman is advised to undergo abortion if she contracts a disease called
(a) Measles
(b) Small pox
(c) Chicken pox
(d) German measles
Answer: d
12. Staple food crops, such as potatoes, are low in
(a) Starch and vitamins
(b) Protein and oil
(c) Sugars and carbohydrates
(d) Vitamins and minerals
Answer: b
13. A boy suffers from color blindness. It is a/an
(a)Infectious Disease
(b) Virus Disease
(c) Disease due to Fungal Infection
(d) Genetic Disease
Answer:d
14. Which of the following is least infectious?
(a) Leprosy
(b) Hepatitis
(c) Tuberculosis
(d) Conjunctivitis
Answer: b
15. Which of the following is not a mosquito borne disease?
(a)Dengue fever
(b) Malaria
(c) Sleeping sickness
(d) Filariasis
Answer: a
16. A mirage is the result of
(a) fluctuation in refractive index of the atmosphere with height
(b) increase in refractive index of the atmosphere with height
(c) decrease in refractive index of the atmosphere
(d) refraction of light through air having very large temperature gradients
Answer: d
17. Which of the following pairs is correctly matched?
Disease Causative agent
(a) Scabies Entamoeba hisiolytica
(b) Pneumonia Sarcoptes sps.
(c) Filaria Wuchereria bancrofti
(d) Tetanus Haemophi pertussis
Answer: b
18. Which of the following are correct?
1. Nicotine occurs in tobacco plant.
2. Morphine occurs in green buds of poppy plant.
3. Cocaine is used as a local anesthetic.
(a) l and 2
(b) 2and 3
(c) l and3
(d) 1, 2 and 3
Answer: c
19. The best method for improving the nutrient composition of a diet is by
(a) Combining various foods
(b) Use of sprouted cereals & pulses
(c) Use of boiled foods
(d) Use of processed foods
Answer: a
20. Which of the following has been found useful in keeping cholesterol level down?
(a)Tulsi
(b) Turmeric
(c)Garlic
(d) Serpentina
Answer: c
21. Which fruit can diabetic patients eat freely?
(a)Banana
(b) Guava
(c)Orange
(d) Mango
Answer: c
22. Which of the following statements is true with respect to Leukemia?
(a) Number of RBCs increases in blood.
(b) Number of WRCs increases in blood.
(c) Number of both RBCs and WOCs decreases in blood.
(d) Number of WBCs decreases in blood.
Answer: b
23. The injection of anti -toxin is given to prevent
(a) Tetanus
(b) Tuberculosis
(c) Typhoid
(d) Malaria
Answer: a
24. Which of the following results from the germination of pulses?
1. Increase in thiamine
2. Increase in riboflavin
3 Increase in Vitamin C
(a) 1 and 2
(b) 2and 3
(c) 1and 3
(d) 1,2and 3
Answer: a
25. Which of the following diseases is/are likely to spread in the entire community if a leaky septic tank contaminates the water supply?
1. Cholera
2. Typhoid
3. Tuberculosis
4. Leprosy
(a) l only
(b) l and2
(c) 1,2and4
(d) 2, 3 and 4
Answer: b
26. Ready source of energy available for athletes is
(a) Carbohydrates
(b) Fats
(c) Proteins
(d) Vitamins
Answer: a
27. Milk, cheese and eggs are the source of vitamins?
(a) B and C
(b)A and C
(c)C and D
(d) A and D
Answer: d
28 Which of the following contains a water sol neurotoxin which causes lathyrism?
(a)Masoor
(b)Urd
(c) Moong
(d)Kesari
Answer: d
29. Which of the following is termed as good cholesterol?
(a)HDL
(b) LDL
(c)LSD
(d) BHC
Answer: a
30. Prolonged consumption of pigeon pea (arhar or tur dal) adulterated with kesari dal (Lathyrus sativus) leads to
(a) Glaucoma
(b) Liver cirrhosis
(c) Paralysis
(d) Dropsy
Answer: c
31. Who are likely to get tapeworms?
(a)Meat eaters
(b) Pork eaters
(c)Beef eaters
(d) Fish eaters
Answer: b
32. Which element in human diet is considered a major cause of heart disease?
(a) Cholesterol
(b) Carbohydrates
(c)Proteins
(d) Fats
Answer: a
33. A girl ate sweets while fanning the flies away. Due to this, she suffered from a disease diagnosed as
(a)Kwashiorkor
(b) Tuberculosis
(c)Diptheria
(d) Cholera
Answer: d
34. AIDS stands for
(a) Acquired Immune Defective Symptom
(b) Acquired Immune Deficiency Symptom
(c) Acquired Infection Deficiency Syndrome
(d)Acquired Immune Deficiency Syndrome
(e) Abnormal Immune Deficiency Syndrome
Answer: d
35. Which of the following is a water borne disease?
(a)Tuberculosis
(b) Cholera
(c) Influenza
(d) Malaria
Answer: b
36. The virus of AIDS affects the growth of
(a) Hemoglobin
(b) RBCs in blood
(c)T cells in blood
(d) Grey cells in brain
Answer: c
37. Tetracycline is used
(a) For air purification
(b) As a pest killer
(c) As anti-plague drug
(d) As a preservative
Answer: c
38. Refrigeration is a process in which the decomposition of food
(a) Retarded
(b) Stopped
(c) Speeded up
(d) Delayed
Answer: d
39. Thought, feeling and perception get altered when one is under the influence of
(a) Amphetamines
(b) Tranquilizers
(c) Morphine
(d) Hashish
Answer: d
40. An ideal godown for storing food grains is the one which keeps the grain
(a) With constant air circulation
(b) In proper humidity
(c) Cool and free from pest
(d) In well-lighted condition
Answer: c
41. The human body is immune to which disease?
(a) Jaundice
(b) Diabetes
(c) Small pox
(d) Tuberculosis
Answer: c
42. Mother’s milk is preferred to cow’s milk because it contains
(a) More fats and more lipids
(b) Less fats and less lipids
(c) More lipids and less fat
(d) More fats and less lipids
Answer: b
43. Which of the following are affected by AIDS?
1. Blood circulatory system
2. Nervous system
3. Immune system
4. Respiratory system
(a) l, 2and3
(b) 2,3and4
(c) 1, 2and4
(d)1,3and4
Answer: d
44. Which of the following chemicals is used for preserving fruit juices?
(a) Ammonium sulphate
(b) Sodium hydroxide
(c) Sodium benzoate
(d) Potassium nitrate
Answer: c
45. Which of the following is not a cereal?
(a) Rice
(b) Mustard
(c) Barley
(d) Maize
Answer: b
46. UP-308 is a variety of
(a) Wheat
(b) Rice
(c) Millet
(d) Cotton
Answer: a
47. Which of the following is adapted to grow in dry places?
(a) Hydrophytes
(b) Helophytes
(c) Xerophytes
(d) Sciophytes
Answer: c
48. Cotton fiber is rooted from
(a) Leaf
(b) Root
(c) Stem
(d) Seed
Answer: d
49. Plant identical to mother plant can be had from
(a) Seeds
(b) Stem cutting
(c) Both of these
(d) None of these
Answer: c
50. The biological process accomplished in preparing wine from grapes is very similar to the one involved in the preparation of
(a) Curd from milk
(b) Cream from milk
(c) Quinine from cinchona
(d) Penicillin from penicillium
Answer: a

2 comments:

  1. please give me some model test paper and some pervious question paper of ASI RM IN BSF

    ReplyDelete
  2. please give me some model test paper of maths of ASI RM IN BSF

    ReplyDelete