Wednesday, September 22, 2010

Haryana School Teachers Eligibility Test (Master/Mistress), 2009 Solved Paper

Haryana School Teachers Eligibility Test (Master/Mistress), 2009
(Held on 13-12-2009)
Social Science

1. What aspiration the doctrine of Lebensraum denotes in the foreign policy of Hitler ?
(A) Colonial expansion of Germany
(B) Membership of League of Nations for Germany
(C) To acquire labourers (workmen) for Germany
(D) Territorial expansion of Germany
Ans : (D)

2. Blue Revolution is related with—
(A) Mineral production
(B) Semi precious stones trade
(C) Fishing
(D) Food processing
Ans : (C)

3. Who appoints the Chief Election Commissioner ?
(A) President
(B) Supreme Court
(C) Prime Minister
(D) Parliament
Ans : (A)

4. GDP is the total value of …… produced during a particular year.
(A) All final goods and services
(B) All intermediate and final goods
(C) All goods and services
(D) All intermediate goods and services
Ans : (A)

5. Which country first granted universal adult franchise ?
(A) New Zealand
(B) America
(C) Germany
(D) Britain
Ans : (C)

6. State, which constituted maximum in rubber production in India, is—
(A) Kerela
(B) Andhra Pradesh
(C) Karnataka
(D) Tamil Nadu
Ans : (A)

7. In which year Mandal Commission was constituted ?
(A) 1980
(B) 1979
(C) 1977
(D) 1975
Ans : (B)

8. Which war resulted into the unification of Germany and Italy ?
(A) Crimean War, 1854
(B) The First Balkan War, 1912
(C) The battle of Sedan, 1870
(D) The battle of Sedova, 1866
Ans : (A)

9. Which African country got independence first ?
(A) Zambia
(B) Ghana (Gold Coast)
(C) South Africa
(D) Nigeria
Ans : (B)

10. ‘Himadri’ is the name, used for—
(A) Lesser Himalayas
(B) Outer Himalayas
(C) Trans Himalayas
(D) Greater Himalayas
Ans : (D)

11. Which of the following is not an essential element of a political party ?
(A) Members
(B) Money
(C) Leadership
(D) Ideology
Ans : (B)

12. Which of these is not a function of RBI ?
(A) Formulating monetary policy
(B) Deciding the value of rupee
(C) Printing Currency
(D) Maintaining minimum cash balance of commerical banks
Ans : (B)

13. Who said it “Democracy is a rule of the people, for the people and by the people” ?
(A) J. S. Mill
(B) Diecy
(C) Aristotle
(D) Abraham Lincoln
Ans : (D)

14. How many types of ‘Ration Cards’ are in India ?
(A) 5
(B) 4
(C) 2
(D) 3
Ans : (D)

15. Which of the following is a challenge to democracy in India ?
(A) Political parties
(B) Strong bureaucracy
(C) Use of money in politics
(D) Large size of the country
Ans : (C)

16. Match the following—
(a) Charles Dickens
(b) Thomas Hardy
(c) Emily Brante
(d) Daniel Defoe
1. Wuthering Heights
2. Pickwick Papers
3. Mayor of Casterbridge
4. Robinson Crusoe
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1
(B) 2 3 4 1
(C) 2 3 1 4
(D) 3 2 1 4
Ans : (C)

17. The tribe belonging to the hills of Orissa is—
(A) Galong
(B) Digari
(C) Juang
(D) Patkoi
Ans : (C)

18. What was the real purpose behind the Berlin Conference of 1884-85 ?
(A) To find the solution of Turkish problem
(B) To find the solution of Russian-Austrian dispute
(C) To divide Africa for the colonial interest of European powers
(D) To resolve the disputes of Balkan nations
Ans : (C)

19. How many industries are now reserved for public sector ?
(A) Four
(B) Six
(C) Five
(D) Three
Ans : (D)

20. Which of the following is the highest mountain peak in India ?
(A) K–2
(B) Mount Abu
(C) Kanchanjanga
(D) Mount Everest
Ans : (A)

21. How many Lok Sabha constituencies are in India ?
(A) 545
(B) 543
(C) 540
(D) 560
Ans : (B)

22. Where is the headquarters of BIS located ?
(A) Bangalore
(B) Mumbai
(C) New Delhi
(D) Jaipur
Ans : (C)

23. Who is the father of consumer movement ?
(A) Aruna Ray
(B) Rajendra Singh
(C) Ralph Nadar
(D) Mahatma Gandhi
Ans : (C)

24. Which is the most poor state of India ?
(A) Madhya Pradesh
(B) Uttar Pradesh
(C) Orissa
(D) Bihar
Ans : (C)

25. Who among the following worked for eradication of caste inequalities ?
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) Lokmanya Tilak
(C) Periyar Ramaswami Naickar
(D) Lala Lajpat Rai
Ans : (C)

26. Which of the following is most affected by chemical weathering ?
(A) Sand stone
(B) Granite
(C) Lime stone
(D) Igneous rocks
Ans : (D)

27. The slogan of Janta Party in 1977 elections was—
(A) Increase in food production
(B) Green revolution
(C) Save democracy
(D) Garibi Hatao
Ans : (C)

28. Which state has the lowest IMR in India ?
(A) Maharashtra
(B) Kerela
(C) Punjab
(D) Gujarat
Ans : (B)

29. The struggle for democracy is centred round—
(A) Elections and vote
(B) Resources and strength
(C) Political equalitiy, freedom and justice
(D) Power and government
Ans : (C)

30. What is literary percentage of Rural India, as per the census 2001 ?
(A) 37•68
(B) 39•93
(C) 59•04
(D) 49•93
Ans : (C)

31. For how many days budget proposals can be detained by Rajya Sabha ?
(A) 15 days
(B) 25 days
(C) 30 days
(D) 14 days
Ans : (D)

32. Which English novelist used social impacts of industrialisation as subject-matter of his/her novels ?
(A) Jane Austen
(B) Daniel Defoe
(C) Richardson
(D) Charles Dickens
Ans : (D)

33. How many members UNO has at present ?
(A) 192
(B) 190
(C) 189
(D) 195
Ans : (A)

34. River, which joins Rann of Kutch, is—
(A) Luni
(B) Chambal
(C) Mahi
(D) Subarmati
Ans : (A)

35. A political party can be recognised as a state party, if—
(A) It gets at least 5 seats in the state legislative assembly elections
(B) It gets 2% votes in the state legislative assembly elections
(C) It gets at least 6% votes and win 2 seats in the state legislative assembly elections
(D) It gets 10% votes in the state legislative assembly elections
Ans : (C)

36. What is the largest source of credit in rural households of India ?
(A) Money Lenders
(B) Landlords
(C) Commerical Banks
(D) Cooperative Societies
Ans : (A)

37. Which of the following country does not provide right to vote to women ?
(A) Brazil
(B) Spain
(C) Saudi Arabia
(D) China
Ans : (C)

38. When was ‘Antyodaya Anna Yojana’ launched ?
(A) Year 2004
(B) Year 2003
(C) Year 2000
(D) Year 1998
Ans : (C)

39. Which of the following is not true ?
(A) Democracy produces good governance
(B) Democracy is not free from corruption
(C) Democracy has greater success in regulating elections
(D) Democracy is not good for big countries
Ans : (D)

40. Which among the following Hindi literators is considered as ‘Upanyas Samrat’ (the greatest novelist) ?
(A) Devkinandan Khatri
(B) Munshi Premchand
(C) Acharya Hazari Prasad Dwivedi
(D) Acharya Ram Chandra Shukla
Ans : (B)

41. The state, which is a leading chemical fertilizer producer in India, is—
(A) Madhya Pradesh
(B) Gujarat
(C) Maharashtra
(D) Tamil Nadu
Ans : (D)

42. Which among the following was not the cause of economic depression ?
(A) Growing habit of speculation
(B) World wide famine
(C) Repercussion of first world war
(D) Narrow economic nationalism
Ans : (A)

43. Which of the following is a selfemployment programme ?
(A) Jawahar Gram Samridhi Yojna
(B) Prime Minister Rozgar Yojna
(C) Swarna Jayanti Gram Swarozgar Yojna
(D) All of the above
Ans : (C)

44. Which of the following rivers is not a tributary of the river Indus ?
(A) Chenab
(B) Gandak
(C) Jhelum
(D) Beas
Ans : (B)

45. How many seats are reserved for scheduled caste in Lok Sabha ?
(A) 70
(B) 78
(C) 79
(D) 75
Ans : (C)

46. What is the name of the grade standard which is given to the agriculture products in India ?
(B) ISI Mark
(C) Hall Mark
(D) All of the above
Ans : (A)

47. In S.H.G. (Self Help Group) most of the decisions regarding savings and loan activities are taken by—
(A) Members
(B) Government
(C) Bank
Ans : (D)

48. The estimated calorie intake to determine the poverty in India for a rural person is—
(A) 2200 calories
(B) 2000 calories
(C) 2400 calories
(D) 2100 calories
Ans : (C)

49. How many fundamental rights were provided in the Indian Constitution orginally ?
(A) 7
(B) 9
(C) 5
(D) 6
Ans : (A)

50. Which of the following was a French dynasty ?
(A) Saxons
(B) Habsburg
(C) Romonov
(D) Bourbons
Ans : (D)

51. What is the prescribed educational qualification for elected representatives in India ?
(A) Secondary
(B) No educational qualification prescribed
(C) Post-graduation
(D) Graduation
Ans : (B)

52. BMI refers to—
(A) Body Mass in India
(B) Basic Materials in India
(C) Body Material Index
(D) Body Mass Index
Ans : (D)

53. In which year a democratic constitution was adopted by the United States of America ?
(A) 1787
(B) 1791
(C) 1760
(D) 1780
Ans : (A)

54. Which of the following is known as ‘Manchester of India’ ?
(A) Chennai
(B) Ahmedabad
(C) Mumbai
(D) Jaipur
Ans : (B)

55. A coalition government means—
(A) Government formed by the majority party
(B) Government elected by the Parliament
(C) Government nominated by the President
(D) Government formed by alliance of two or more political parties
Ans : (D)

56. Which among the following can not be considered as the social impact of industrialisation ?
(A) Urbanisation
(B) Decrease in gender discrimination
(C) Origin of Labour class
(D) Origin of nuclear family
Ans : (B)

57. Which of the following is not a feature of democracy ?
(A) Struggle by the people
(B) Rule of one man
(C) Popular participation
(D) Freedom of press
Ans : (B)

58. Which is not a tertiary sector activity ?
(A) Electricity production
(B) Education
(C) Trade
(D) Transport
Ans : (A)

59. Right to information is a law that allows people to—
(A) Register a complain against the government
(B) Watch proceedings in the Legislative Assembly
(C) Find out what is happening in the government
(D) Take part in elections
Ans : (C)

60. Which of the following cities is located on IST line ?
(A) Lucknow
(B) Varanasi
(C) Allahabad
(D) Kanpur
Ans : (C)

61. In democracy rulers—
(A) work according to liking of their party
(B) work according to liking of some people
(C) are free to do what they like
(D) have to follow rules
Ans : (D)

62. Minimum support price of Agriculture Products is recommended by—
Ans : (A)

63. Which of the following metro cities has the highest density of population ?
(A) Chennai
(B) Delhi
(C) Mumabi
(D) Kolkata
Ans : (C)

64. Which of the following is not correctly matched ?
Literator — Language
(A) Bankim Chandra Chatterji — Bangla
(B) Jai Shankar Prasad — Hindi
(C) Fakir Mohan Senapati — Oriya
(D) Chandu Menon — Tamil
Ans : (D)

65. Hydel Power projet in Himachal Pradesh is—
(A) Salal
(B) Lower Jhelum
(C) Chamera
(D) Mukeria
Ans : (C)

66. Which among the following American President gave the slogan of ‘New–Deal’ ?
(A) Roosevelt
(B) Truman
(C) Hoover
(D) Eisenhower
Ans : (A)

67. Which of the following is not a non-conventional source of energy ?
(A) Tidal energy
(B) Coal
(C) Solar energy
(D) Biogas
Ans : (B)

68. ‘Sundarvan’ is situated—
(A) Along the delta of rivers Ganga and Brahmaputra
(B) Along Himalayan foot hills
(C) Along Malabar coast
(D) Along the delta of river Godavari
Ans : (A)

69. Beside Hindi, how many languages have been recognised by the Constitution as scheduled languages ?
(A) 25
(B) 21
(C) 18
(D) 15
Ans : (B)

70. Under COPRA a district level court may deal only with the case involving claims upto—
(A) Rs. 1 crore
(B) More than 1 crore
(C) Rs. 20 lakhs
(D) Rs. 20 thousand
Ans : (C)

71. In which year COPRA was enacted ?
(A) 1987
(B) 1988
(C) 1985
(D) 1986
Ans : (D)

72. When was ‘National Rural Employment Guarantee Act’ passed ?
(A) October 2005
(B) December 2005
(C) November 2005
(D) September 2005
Ans : (D)

73. Which of the following is not correct about pressure groups ?
(A) All pressure groups are political parties
(B) Pressure groups are useful in democracy
(C) It seeks to promote interest of a particular group
(D) It tries to influence the government
Ans : (A)

74. In France ‘Tithe tax’ was collected by—
(A) Church
(B) Local Municipal Bodies
(C) Feudal Lords
(D) King
Ans : (A)

75. What was the immediate cause of Russian Revolution of 1905 A.D. ?
(A) Police attack on a peaceful procession (The event of bloody Sunday)
(B) Famine
(C) Russian defeat in war
(D) Economic crisis
Ans : (A)

76. ……… refers to total income of country divided by total population.
(A) National income
(B) Personal income
(C) Per capita income
(D) Disposable income
Ans : (C)

77. Salvador Allende was President of—
(A) Argentina
(B) Peru
(C) Brazil
(D) Chile
Ans : (D)

78. Konkan coast is situated between—
(A) Goa and Thiruvananthapuram
(B) Tuticorin and Puduchery
(C) Mumabi and Goa
(D) Goa and Daman
Ans : (D)

79. Amnesty International is related to which of the following ?
(A) Food Aid
(B) Human Rights
(C) Education
(D) Law and Justice
Ans : (B)

80. Which among the following is not correctly matched ?
(A) James Hargreaves—Spinning Jenny
(B) James Watt —Diesel Engine
(C) Stephenson—Steam Engine
(D) Graham Bell —Telephone
Ans : (B)

81. Which agency of UNO is responsible to maintain peace and security ?
(A) Security Council
Ans : (A)

82. Which type of unemployment is mainly found in urban areas ?
(A) Educated unemployment
(B) Cyclical unemployment
(C) Disguised unemployment
(D) Seasonal unemployment
Ans : (A)

83. Democratic Reforms should relate to—
(A) Good governance
(B) Collection of more taxes
(C) Not providing money to politicial parties
(D) Assigning more power to government
Ans : (A)

84. Which of the following physiographic divisions of India is known as the store house of minearls ?
(A) Chhotanagpur plateau
(B) Deccan plateau
(C) Aravalli region
(D) Malwa plateau
Ans : (A)

85. Who said it “I have fought against white domination and I have fought against black domination” ?
(A) Fidel Castro
(B) Sukarno
(C) Nelson Mandela
(D) Boutras Ghali
Ans : (C)

86. What is buffer stock ?
(A) Stock of raw material
(B) Stock of goods
(C) Stock of wheat and rice
(D) Stock of money
Ans : (B)

87. Where in India Jhoom cultivation is practised ?
(A) Western India
(B) North Eastern India
(C) Western Ghats
(D) Southern India
Ans : (B)

88. W.T.O. was started on the initiative of …… countries.
(A) Develped
(B) Developing
(C) Under-developed
(D) All of the above
Ans : (D)

89. Which of the following is not owned by Hindustan Fertilizer Corporation Ltd. ?
(A) Nangal
(B) Durgapur
(C) Namrup
(D) Barauni
Ans : (C)

90. Which among the following are famous as Bretton Woods institutions ?
(B) World Trade Organisation (W.T.O.) and World Trade Center (W.T.C.)
(C) World Bank and International Monetary Fund (I.M.F.)
(D) World Health Organisation and International Labour Organisation (I.L.O.)
Ans : (C)

91. Development of a country can generally be determined by its—
(A) Per capita income
(B) Average literacy level
(C) Health status of its people
(D) All of the above
Ans : (D)

92. Hirakud project is situated along which of the following rivers ?
(A) Son
(B) Godavari
(C) Mahanadi
(D) Mahi
Ans : (C)

93. Which of the following is known as the third tier of government ?
(A) Union Public Service Commission
(B) Election Commission
(C) Supreme Court
(D) Local Self Government
Ans : (C)

94. When was the W.T.O. established ?
(A) 1st March, 1996
(B) 1st January, 1996
(C) 1st January, 1995
(D) 1st December, 1995
Ans : (C)

95. Which of these is not a standard for qualtiy ?
(A) Hall Mark
(B) Jago Grahak Jago
(D) Agmark
Ans : (B)

96. What is the most difficult challenge faced by independent India ?
(A) Unemployment
(B) Poverty
(C) Pollution
(D) Population
Ans : (D)

97. Who wrote the book ‘Discovery of India’ ?
(A) Govind Ballabh Pant
(B) Madan Mohan Malviya
(C) Mahatma Gandhi
(D) Jawaharlal Nehru
Ans : (D)

98. Who was the architect of ‘Reign of Terror’ during French Revolution ?
(A) Marat
(B) Napoleon
(C) Dante
(D) Robespierre
Ans : (D)

99. What were the ‘Soviets’ in Russia ?
(A) Peasant organisations
(B) Military regiments
(C) Police force
(D) Local autonomous organisations in Russia
Ans : (D)

100. ‘Opium Wars’ are related to—
(A) History of Vietnam
(B) History of Modern Japan
(C) History of Modern China
(D) History of Modern France
Ans : (C)

101. The fundamenal basis of a political party is—
(A) Power
(B) Strength
(C) Ideology
(D) Money
Ans : (C)

102. River, which is known as ‘Dakshin Ganga’ (Ganga of South), is—
(A) Mahanadi
(B) Pennar
(C) Tungbhadra
(D) Cauvery
Ans : (D)

103. When was National Human Rights Commission constituted in India ?
(A) 1989
(B) 1995
(C) 1993
(D) 1990
Ans : (C)

104. What was the Zollverain ?
(A) Economic union of German states
(B) Religious association of Geman States
(C) Political organisation of German states
(D) Cultural organisation of German states
Ans : (A)

105. ‘Red Sindhi’ is—
(A) A buffalo breed
(B) A horse breed
(C) A cow breed
(D) A human breed
Ans : (C)

106. In year 2001, the literacy rate of India was—
(A) 70%
(B) 61%
(C) 65%
(D) 48%
Ans : (C)

107. Who distributes symbols to political parties ?
(A) Election Commission
(B) Prime Minister’s Office (PMO)
(C) Parliament
(D) Cabinet
Ans : (A)

108. The activities of Primary, Secondary and Tertiary sectors are—
(A) Organised
(B) Unorganised
(C) Independent
(D) Interdependent
Ans : (D)

109. Apartheid was related to—
(A) Racial discrimination
(B) Struggle for independence
(C) Forced imprisonment
(D) Categorisation of people
Ans : (A)

110. For which of the following nation groups the word ‘Indo-China’ is used ?
(A) Loas–Malayasia–Indonesia
(B) Vietnam–Korea–Japan
(C) Vietnam–Laos–Cambodia
(D) Cambodia – Philippines–Indonesia
Ans : (C)

111. Which rank does Ahmedabad stand at in urban population as per census 2001 ?
(A) Tenth
(B) Eleventh
(C) Sixth
(D) Seventh
Ans : (D)

112. In which continent ‘novel’ as a literary form first originated ?
(A) Eurpoe
(B) America
(C) Asia
(D) Africa
Ans : (A)

113. Which of the following plant is not engaged in production of heavy water ?
(A) Talcher
(B) Tarapur
(C) Trambey
(D) Hazira
Ans : (C)

114. Where did the Industrial Revolution first begin ?
(A) Germany
(B) England
(C) France
(D) Russia
Ans : (B)

115. Which of the following sources contribute most in irrigation in India ?
(A) Pond
(B) Canal
(C) Wells and Tube wells
(D) All of the above
Ans : (B)

116. Which of the following contributes most in electric power generation in India ?
(A) Hydel
(B) Winds
(C) Thermal
(D) Atomic
Ans : (C)

117. Which of the following statement is correct ?
(A) Democracy accommodates social diversity
(B) Democracy promotes social diversity
(C) Democracy aggravates social classes
(D) Democracy leads to disintegration
Ans : (A)

118. At present (2006) what is the total membership of W.T.O. ?
(A) 160
(B) 153
(C) 150
(D) 149
Ans : (B)

119. According to the census (2001) what is the sex ratio in India ?
(A) 930
(B) 933
(C) 946
(D) 926
Ans : (B)

120. What is the full form of NSSO—
(A) National Social Survey Organization
(B) National Social Sample Organization
(C) National Sample Survey Organization
(D) National Statistical Survey Organization
Ans : (C)

121. Match the following—
Power Plants Places
(a) Periyar
(b) Durga Duani
(c) Anta
(d) Narora
Nature of Plant
1. Thermal
2. Tidal Energy
3. Atomic
4. Hydro Power
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 4 2
(B) 4 2 1 3
(C) 2 4 3 1
(D) 3 2 4 1
Ans : (B)

122. The doctrine of ‘Separation of Power’ is a contribution of which Francis thinker ?
(A) Voltaire
(B) Didaro
(C) Montesquieu
(D) Rousseau
Ans : (C)

123. What is the full form of ‘Commintern’ ?
(A) Communist Terminology
(B) Confederation of Communists
(C) Communist International
(D) Commissar International
Ans : (C)

124. When did the Santhal Uprising happen ?
(A) 1898-99
(B) 1930-32
(C) 1830-32
(D) 1855-56
Ans : (D)

125. Equinox position occurs on—
(A) July 4
(B) December 22
(C) March 21
(D) January 3
Ans : (C)

126. Which of the following is not an island of the Arabian sea ?
(A) Minicoy
(B) Sriharikota
(C) Kheriabet
(D) Bhatkal
Ans : (B)

127. Which of the following is true about sharing of power by government bodies ?
(A) Undermine unity of the country
(B) Creates a balanace of power
(C) Delays government decisions
(D) Increases instability
Ans : (B)

128. Which among the following statements is not true about the European revolutions of 1848 ?
(A) Installation of national assembly at Frankfurt by German states
(B) The passing of first Reform Act in England
(C) Installation of Constitutional Monarchy in Naples
(D) Installation of Republican Government in France
Ans : (B)

129. The first textile industry in India was established at—
(A) Ahmedabad
(B) Gwalior
(C) Kolkata
(D) Mumbai
Ans : (C)

130. The workforce population includes people from—
(A) 18 to 60 years
(B) 21 to 60 years
(C) 25 to 59 years
(D) 15 to 59 years
Ans : (D)

131. Which of the following should not happen in a good democracy ?
(A) Respect to minority voice
(B) Discrimination on the basis of caste, religion and gender
(C) Free and fair elections
(D) Good governance
Ans : (B)

132. Underemployment occurs when people—
(A) Are working less than what they are capacble of doing
(B) Are not paid for their work
(C) Do not want to work
(D) Are working in busy manner
Ans : (A)

133. The institution which prepares constitution is called—
(A) Election Commission
(B) Constituent Assembly
(C) Parliament
(D) Legislature
Ans : (B)

134. Match the following—
National Leader
(a) Ahamad Sukarno
(b) Ho-Chi-Minh
(c) Aung-San
(d) Gamal Abdel Nasser
1. Egypt 2. Myanmar
3. Indonesia 4. Vietnam
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 2 3
(B) 4 3 2 1
(C) 1 2 3 4
(D) 3 4 2 1
Ans : (D)

135. Which of the following is the largest natural port of India ?
(A) Chennai
(B) Kolkata
(C) Kandla
(D) Mumbai
Ans : (D)

136. The credit of inventing the printing technique goes to—
(A) Egypt
(B) India
(C) China
(D) France
Ans : (C)

137. Which of the following states has registered lowest population growth in last decade (1991–2001) ?
(A) Tamil Nadu
(B) Karnataka
(C) Goa
(D) Kerela
Ans : (D)

138. Which among the following can not be considered as a reason of industrial revolution in Europe ?
(A) Population growth in Europe and the discovery of new markets in America and Asia
(B) High intellectual level of European citizens
(C) Renaissance and the origin of scientific attitude in Europe
(D) Mercantile revolution and beginning of capitalism
Ans : (B)

139. Which of the following is the period of sixth five year plan ?
(A) 1974-78
(B) 1985-90
(C) 1992-97
(D) 1980-85
Ans : (D)

140. Aliabet is situated—
(A) Near Kolkata (West Bengal)
(B) Near Thiruvananthapuram (Kerela)
(C) Near Bhavnagar (Gujarat)
(D) Near Mumbai (Maharashtra)
Ans : (C)

141. Which countries in the world has highest women political representation ?
(A) India
(B) Russia
(C) Nordic countries (Sweden, Finland, Norway)
(D) America
Ans : (A)

142. What are the main sectors into which Indian economy is classified on the basis of ownership ?
(A) Primary and Secondary Sector
(B) Secondary and Tertairy Sector
(C) Private and Public Sector
(D) All of the above
Ans : (C)

143. When the first complete census was done in India ?
(A) 1951
(B) 1911
(C) 1872
(D) 1881
Ans : (D)

144. How many people in India live in poverty ?
(A) 26 crore
(B) 28 crore
(C) 32 crore
(D) 30 crore
Ans : (A)

145. Proportion of rural population in India as per 2001 census is—
(A) 27•8
(B) 78•2
(C) 72•2
(D) 27•2
Ans : (C)

146. The fall of Bastille took place on—
(A) July 4, 1914
(B) September 1, 1939
(C) July 4, 1776
(D) July 14, 1789
Ans : (D)

147. In post revolution Russia, which among the following policies was adopted for economic development ?
(A) Corporatisation
(B) Mixed Economy
(C) Privatisation
(D) Five Years Planning
Ans : (C)

148. Where was the Imperial Forest Research Institute situated ?
(A) New Delhi
(B) Dehradun
(C) Simla
(D) Imphal
Ans : (B)

149. Khetri in Rajasthan is famous for—
(A) Iron
(B) Coal
(C) Zinc
(D) Copper
Ans : (D)

150. Who were the protagonists of Chartist Movement in England ?
(A) Workmen (Labourers)
(B) Capitalists
(C) Upper class Citizens
(D) Peasants
Ans : (A)

151. What is not true about a federal system ?
(A) Promote unity of the country
(B) Encourage dictatorship
(C) Ensure power sharing
(D) Accommodate regional diversity
Ans : (B)

152. Who was the founder of ‘Young Itlay’ movement ?
(A) Mussolini
(B) Cavour
(C) Garibaldi
(D) Mazzini
Ans : (D)

153. Which of the following is associated with Aluminium production ?
Ans : (C)

154. In India the infant mortality rate has come down from 147 per thousand in 1951 to …… in 2000.
(A) 65
(B) 80
(C) 70
(D) 75
Ans : (D)

155. Which of the following is a correct statement about democracy ?
(A) Democracy discourages people’s initiatives
(B) Democracy and development go together
(C) Dictatorship is better than democracy
(D) Democracy promotes inequalities
Ans : (B)

156. NREGA stands for—
(A) National Rural Equal Guarantee Act
(B) National Rural Equal Grant Act
(C) National Rual Employment Guaratnee Activity
(D) National Rural Employment Guarantee Act
Ans : (D)

157. In which year elections to the constituent Assembly were held in India ?
(A) January 1947
(B) July 1946
(C) August 1947
(D) December 1946
Ans : (B)

158. Which of the following is not correctly matched ?
European Coloniser —African Territories
(A) David Livingstone—Zambisi Valley
(B) De Braza —Cape Colony
(C) Henry Stanley—Congo River Valley
(D) Cecil Rhodes —Rhodesia
Ans : (B)

159. Shivasamudram Hydro Power Project is situated in the state—
(A) Karnataka
(B) Maharashtra
(C) Tamil Nadu
(D) Kerela
Ans : (A)

160. Match the following—
(a) Paris
(b) London
(c) New York
(d) Cairo
Related River
1. Thames
2. Seine
3. Nile
4. Hudson
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 1 2 3
(B) 1 4 3 2
(C) 1 2 3 4
(D) 2 1 4 3
Ans : (D)

161. The corridor connecting Thiruvananthapuram with Western Tamil Nadu is known as—
(A) Aleppi
(B) Calicut
(C) Palghat
(D) Shenkotta
Ans : (C)

162. Which of the following neighbouring countries has better performance in terms of human development than India ?
(A) Nepal
(B) Pakistan
(C) Bangladesh
(D) Sri Lanka
Ans : (D)

163. What does the abbreviations DPIP stands for ?
(A) District Population Improvement Programme
(B) District Poverty Initiative Programme
(C) Department of Poverty Improvement Programme
(D) Department of Population Improvement Programme
Ans : (B)

164. ‘Ten Degree Channel’ is located between—
(A) Little Nicobar island and Great Nicobar island
(B) Battimalv island and Chaura island
(C) Car Nicobar island and Battimalv island
(D) Car Nicobar island and Little Andaman island
Ans : (D)

165. Who said this : “Politics be guided by ethics” ?
(A) Sardar Patel
(B) Ambedkar
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Mahatma Gandhi
Ans : (D)

166. Formal sources of credit does not includes—
(A) Banks
(B) Cooperatives
(C) Employers
(D) None of the above
Ans : (C)

167. A feature of Martial Law is—
(A) Army takes part in election
(B) Army is not a part of civil administration
(C) Army assumes political power
(D) Army of a country invades the other country
Ans : (C)

168. Identify the state where ‘Green Revolution’ was not introduced first—
(A) Rajasthan
(B) Western Uttar Pradesh
(C) Punjab
(D) Haryana
Ans : (A)

169. Which of the following physiographic divisions in India owns highest population density ?
(A) Coastal plains
(B) Western desert
(C) Lower Gangetic plain
(D) Upper Gangetic plain
Ans : (C)

170. ‘Metternich’ was the—
(A) Foreign Minister of Russia
(B) President of France
(C) Foreign Minister of Austria
(D) Chancellor of Prussia
Ans : (C)

171. What was the nature of Fascist ideology ?
(A) Humanism
(B) Liberalism
(C) Radical Nationalism
(D) Socialism
Ans : (C)

172. When did the II World War begin ?
(A) On July 14, 1940
(B) On August 4, 1940
(C) On November 1, 1939
(D) On September 1, 1939
Ans : (D)

173. Second highest density of population is found at (census 2001)—
(A) Pondicherry
(B) Lakshwadeep
(C) Delhi
(D) Chandigarh
Ans : (D)

174. Who was a socialist thinker among the following ?
(A) Jermi Bentham
(B) Adam Smith
(C) Saint Simon
(D) T. H. Green
Ans : (C)

175. Match the following—
Defeated Nations in Ist World War
(a) Germany
(b) Austria
(c) Turkey
(d) Hungary
Name of Treaty
1. Treaty of Saint Germain
2. Treaty of Versailles
3. Treaty of Trianon
4. Treaty of Sevres
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3
(B) 1 4 2 3
(C) 2 3 4 1
(D) 2 1 4 3
Ans : (D)

176. Which among the following indirectly prepared the back ground of the unification of Germany ?
(A) Peter the Great
(B) Joseph Ferdinand
(C) Napolean Bonapart
(D) Matternich
Ans : (D)

177. The width of India from East to West is—
(A) 15200 km
(B) 2933 km
(C) 3214 km
(D) 7516 km
Ans : (B)

178. When and where the most devastating famine occurred in India ?
(A) Famine of Orissa in 1926
(B) Famine of Bihar in 1947
(C) Famine of Bengal in 1943
(D) Famine of Rajasthan in 1943
Ans : (C)

179. Which of the following is not true about political parties ?
(A) Political parties are involved in grouping
(B) Political parties are faced with leadership clashes
(C) Political parties are involved in corruption
(D) Political parties are not required in democracy
Ans : (D)

180. In Minimum Support Price there is—
(A) Purchase of food grains by farmers
(B) Purchase of food grains by government
(C) Purchase of food grains by traders
(D) Purchase of food grains by foreign countries
Ans : (B)

181. A Republican state is that—
(A) Where head of the state is elected
(B) Where head of the state is appointed
(C) Where head of the state is hereditary
(D) Where head of the state is nominated
Ans : (A)

182. Who were the founders of ‘Orange-Free State’ in South Africa ?
(A) French
(B) German
(C) Britishers
(D) Dutch
Ans : (D)

183. Chipko movement was effectively led by—
(A) Ramanathan
(B) Ranganathan
(C) S. L. Bahuguna
(D) H. N. Bahuguna
Ans : (C)

184. Where in the world was the first underground rail service started ?
(A) Calcutta
(B) New York
(C) Paris
(D) London
Ans : (D)

185. EI-NINO orginates in—
(A) Indian Ocean
(B) Mediterranean Sea
(C) Pacific Ocean
(D) Atlantic Ocean
Ans : (C)

186. When is the National Consumer Day celebtrated ?
(A) December 24
(B) March 24
(C) March 15
(D) April 15
Ans : (A)

187. Where the Gir National Park is located ?
(A) Maharashtra
(B) Madhya Pradesh
(C) Uttarakhand
(D) Gujarat
Ans : (D)

188. Which of the following is not a ‘Tiger project’ ?
(A) Indravati
(B) Ghataprabha
(C) Ranthambhor
(D) Sariska
Ans : (B)

189. Answer to communalism is—
(A) Secularism
(B) Special status to majority religions
(C) Ban on religion
(D) Control over religious activities
Ans : (A)

190. Which is the largest producing sector of Indian Economy ?
(A) Tertiary Sector
(B) Public Sector
(C) Primary Sector
(D) Secondary Sector
Ans : (A)

191. In 1904-05 Russia was defeated by which of the following countries ?
(A) Turkey
(B) Japan
(C) France
(D) Germany
Ans : (B)

192. In which year Parliament of India enacted R.T.I. (Right to Information) Act ?
(A) 2006
(B) 2007
(C) 2004
(D) 2005
Ans : (D)

193. Which of the following states is a leading tea producer ?
(A) Uttarakhand
(B) Kerela
(C) Assam
(D) Himachal Pradesh
Ans : (C)

194. The Congress of Vienna (1814-15) was convened—
(A) To resolve the Spanish succession dispute
(B) To keep peace and security in the European territories of Turkish empire
(C) For the political settlement of European states after the fall of Napoleon
(D) For the division of African colonies among European powers
Ans : (C)

195. Which among the following wasnot a cause of Hitler’s rise ?
(A) Repercussions of economic depression
(B) The weakness of French government
(C) The treaty of Versailles
(D) Failure of Vimar republic
Ans : (B)

196. In November 1936, between which countries the Anti Commintern Pact took place ?
(A) Between Turkey-Italy
(B) Between England-France
(C) Between Germany-Japan
(D) Between Germany-Italy
Ans : (C)

197. Where is the highest malefemale ratio in India (census 2001) ?
(A) Mizoram
(B) Kerela
(C) Pondicherry
(D) Delhi
Ans : (B)

198. Who among the following is considered as the Father of Scientific Socialism ?
(A) Charles Fourier
(B) Karl Marx
(C) Robert Oven
(D) Louis Blanc
Ans : (B)

199. What is the literal meaning of the title of Hitler’s autobiography ‘Mein Kampf’ ?
(A) My Life
(B) My Country
(C) My Struggle
(D) My Victory
Ans : (C)

200. From the following activities, which is a Non-economic activity ?
(A) Neena helps her son with his home-work
(B) Shilpa is a nurse in a hospital
(C) Anoop works as a teacher in a school
(D) Kartik works in a private firm
Ans : (A)


  1. please send me question papers for haryana state teacher eligibile test for class v to viii on my

  2. please send me question paper foe tet exam from class 1 to 5 on my id