Pages

Saturday, September 21, 2013

Symbiosis Entrance Test (SET) 2013 Solved Paper

General Knowledge 

1. The currency of European Union is– 
(A) Deutsche Mark (B) Great Britain Pound (GBP) 
(C) Euro (D) Francs 
Ans : (C)

2. India has the maximum volume of foreign trade with– 
(A) USA (B) Russia 
(C) China (D) UK 
Ans : (C)

3. Who is currently the Leader of the Opposition in Lok Sabha? 
(A) Rajnath Singh (B) L. K. Advani 
(C) Sushma Swaraj (D) Manmohan Singh 
Ans : (C)


4. Who is/was the youngest Chief Minister of Uttar Pradesh? 
(A) Akhilesh Yadav (B) Mayawati 
(C) Kalyan Singh (D) Rajnath Singh 
Ans : (A)

5. Which one of the following observations is not true about the Quit India Movement of 1942 ? 
(A) It was a non-violent movement 
(B) It was led by Mahatma Gandhi 
(C) It was a spontaneous movement 
(D) It did not attract the labour class in general 
Ans : (C)

6. Which one of the following books is written by an Indian Author? 
(A) Five Point Someone (B) Harry Potter 
(C) Beautiful Mind (D) Animal Farm 
Ans : (A)

7. Which one of the following Indian Movies made it to the final nominations of Best Foreign Film Category at the Oscars? 
(A) Paheli (B) 1947 The Earth
(C) Salaam Bombay (D) Black 
Ans : (C)

8. Saffron is obtained from which part of plants? 
(A) leaf (B) stem 
(C) anther and whole flower (D) stigma and style 
Ans : (D)

9. Department of Pharmaceuticals comes under which of these ministries? 
(A) Ministry of Health (B) Ministry of Chemicals and Fertilizers 
(C) Ministry of Food Processing (D) Ministry of Consumer Affairs 
Ans : (B)

10. Who was the author of the book named Setbji? 
(A) Shobha De (B) Arundhati Roy 
(C) Chetan Bhagat (D) Salman Rushdie 
Ans : (A)

11. Who is currently the Chief Executive Officer of Tata Consultancy Services (TCS)? 
(A) Ratan Tata (B) Natarajan Chandrasekaran 
(C) Anil Ambani (D) Narayana Murthy 
Ans : (B)

12. Who is currently the Chief Minister of Bihar? 
(A) Nitish Kumar (B) Sharad Yadav 
(C) Lalu Prasad Yadav (D) Mulayam Singh Yadav 
Ans : (A)

13. The pashmina is a variety of wool obtained from– 
(A) Sheep (B) Cow 
(C) Goat (D) Horse 
Ans : (C)

14. Which of the following is the main constituent of biogas? 
(A) Methane and carbon dioxide (B) Methane and carbon monoxide 
(C) Hydrogen and carbon dioxide (D) Butane and carbon dioxide 
Ans : (A)

15. Who is the writer of the International Bestseller ‘The White Tiger’? 
(A) Aravind Adiga (B) Paul Coelho 
(C) Chetan Bhagat (D) Salman Rushdie 
Ans : (A)

16. A present group of nations known as G-8 started first as G-7. Which one among the following was not one of them? 
(A) Canada (B) Japan 
(C) Italy (D) Russia 
Ans : (B)

17. The Security Council of UN consists of 5 permanent members, and the remaining 10 members are elected by the General Assembly for a term of– 
(A) 1 year (B) 2 years 
(C) 3 years (D) 5 years 
Ans : (B)

18. Which one of the following planets has largest number of satellites or moons? 
(A) Jupiter (B) Mars 
(C) Saturn (D) Venus 
Ans : (A)

19. Which one of the following rivers does not originate in India? 
(A) Beas (B) Chenab 
(C) Ravi (D) Sutlej 
Ans : (D)

20. Which one among the following South Asia countries has the highest population density? 
(A) India (B) Pakistan 
(C) Sri Lanka (D) Nepal 
Ans : (A)

21. Who won a Bronze medal for India in Boxing at the 2012 London Olympics? 
(A) Mary Kom (B) Vijendra Singh 
(C) Sushil Kumar (D) Vijay Kumar 
Ans : (A)

22. Who among the following is the founder of World Economic Forum? 
(A) Klaus Schwab (B) John Kenneth Galbraith 
(C) Joseph Stiglitz (D) Paul Krugman 
Ans : (A)

23. In the context of alternative sources of energy, ethanol as a viable bio-fuel can be obtained from–
(A) Potato (B) Rice 
(C) Sugarcane (D) Wheat
Ans : (C)

24. Who is the founder of Facebook? 
(A) Mark Zuckerberg (B) Mark Twain 
(C) Steve Jobs (D) Bill Gates 
Ans : (A)

25. Who is the founder of Microsoft? 
(A) Steve Jobs (B) Bill Gates 
(C) Mark Biondi (D) Bill Clinton 
Ans : (B)

26. Give the full form of WPI– 
(A) World Population Index (B) Wholesale Price Index 
(C) World Price Index (D) Wholesale Production Index 
Ans : (B)

27. Who amongst the following actors has never won an Oscar for the Best Actor in a Hollywood film? 
(A) Al Pacino (B) Jack Nicholson 
(C) Daniel Day Lewis (D) Leonardo Di Caprio 
Ans : (D)

28. The salaries and allowances of the Judges of the High Court are charged to the– 
(A) Consolidated Fund of India (B) Consolidated Fund of the State 
(C) Contingency Fund of India (D) Contingency Fund of the State 
Ans : (B)

29. During the time of which Mughal Emperor did the English East India Company establish its first factory in India? 
(A) Akbar (B) Jahangir 
(C) Shahjahan (D) Aurangzeb 
Ans : (B)

30. Who recently took over the chairmanship of the Tata Group ? 
(A) Azim Premji (B) Cyrus Mistry 
(C) Ratan Tata (D) Adi Misry 
Ans : (B)

31. Who won a Bronze medal for India in Badminton at the 2012 London Olympics? 
(A) Saina Nehwal (B) Sania Mirza 
(C) Pulela Gopichand (D) Prakash Padukone 
Ans : (A)

32. In which country did the first Marxist revolution take place– 
(A) Germany (B) Italy 
(C) Great Britain (D) Russia 
Ans : (D)

33. Which one of the following countries was never taken over by any European power as a colony? 
(A) Thailand (B) Brunei 
(C) Indonesia (D) Singapore 
Ans : (A)

34. Who won the 2011 Cricket World Cup that took place in India, Sri Lanka and Bangladesh ? 
(A) Pakistan (B) Sri Lanka 
(C) West Indies (D) India 
Ans : (D)

35. Monetary Policy decisions in India are taken by– 
(A) Reserve Bank of India (B) Government of India 
(C) State Bank of India (D) None of the above 
Ans : (A)

36. General Measures to study rural-urban disparities–
(A) Sex ratio, Literacy Rate, Per Capita Income 
(B) Credit Allocation, Sex Ratio, literacy Rate, Per Capita Income 
(C) Per Capita Income, Physical Quality of Life Index, Sex Ratio, literacy Rate, Credit Allocation 
(D) None of the above 
Ans : (C)

37. “World Development Report” is an annual publication of– 
(A) United Nations Development Programme 
(b) International Bank of Reconstruction and Development 
(C) International Monetary Fund 
(D) World Trade Orzanisation 
Ans : (B)

38. In the context of the Indian freedom struggle, 16th October 1905 is well known for which one of the following reasons? 
(A) The formal proclamation of Swadeshi Movement was made in Calcutta Town hall 
(B) Partition of Bengal took effect 
(C) Dadabhai Naoroji declared that the goal of Indian National Congress was Swaraj 
(D) LokmanyaTilak started Swadeshi Movement in Poona 
Ans : (B)

39. Who was the captain of the Indian cricket team that won the Under-19 World Cup in 2012? 
(A) Pankaj Singh (B) Virat Kohli 
(C) Unmukt Chand (D) Mahendra Singh Dhoni 
Ans : (C)

40. Which of the following country does not follow Euro as their currency? 
(A) Germany (B) Belgium 
(C) Switzerland (D) Portugal
Ans : (C)

1 comment:

  1. How to Become LIC Agent in Delhi? How to Join LIC as an Agent call us: 9953122754 for more detail visit our website http://www.becomelicagentdelhi.in

    ReplyDelete