Pages

Sunday, September 22, 2013

SSC Combined Higher Secondary Level (10+2) Exam 2012 For Data Entry Operators and Lower Division Clerks General Awareness Solved Paper

1. Who will act as the Chairman of Public Accounts Committee ? 
(A) The Speaker of the Lok Sabha (B) The Vice-President of India 
(C) The Leader of the Opposition in Lok Sabha (D) The Leader of the House 
Ans : (*)

2. Who was chosen unanimously as the President of India ? 
(A) K. R. Narayanan (B) Dr. A.P.J. Abdul Kalam 
(C) Dr. S. Radhakrishnan (D) Neelam Sanjiva Reddy 
Ans : (D)

3. The Constitution of India was passed by the Constituent Assembly on– 
(A) 26th November, 1949 (B) 26th January, 1949 
(C) 17th October, 1949 (D) 14th November, 1949 
Ans : (A)

4. The power to decide an election petition is vested in the– 
(A) High Court (B) Election Commission 
(C) Parliament (D) Supreme Court 
Ans : (A)

5. The 1857 Mutiny failed mainly because– 
(A) of lack of planning and leadership (B) it was premature 
(C) the British got French support (D) the British numbered more. 
Ans : (A)

6. The Story of ‘My Experiments with Truth’ is the autobiography of– 
(A) Bal Gangadhar Tilak (B) Mahatma Gandhi 
(C) Lala Lajpat Rai (D) Gopal Krishna Gokhale 
Ans : (B)

7. The basic characteristic of a capitalistic economy is– 
(A) absence of monopoly (B) large-scale production in primary industries 
(C) full employment (D) the private ownership of the means of production 
Ans : (D)

8. Which one of the following taxes is not a direct tax? 
(A) Sales tax (B) Estate duty 
(C) Gift tax (D) Wealth tax 
Ans : (A)

9. UNDP prepares– 
(A) Human Development Index (B) Standard of Living Index 
(C) Index Number of Price Level (D) Physical Quality Index 
Ans : (A)

10. Fiscal policy refers to– 
(A) Government borrowings from abroad 
(B) Sharing of its revenue by Central Government with States 
(C) Sale and purchase of securities by RBI 
(D) Government taxes, expenditure and borrowings 
Ans : (D)

11. Public opinion gets an authoritative expression in a democracy through– 
(A) Pressure groups (B) Public meetings 
(C) Newspapers (D) Parliament 
Ans : (D)

12. Which one of the following is not a determining factor of a country's foreign policy ? 
(A) Cultural conditions (B) Religious conditions 
(C) National interests (D) Interdependence 
Ans : (D)

13. Which of the following is not correctly matched ? 
(A) Uttar Pradesh – Lucknow 
(B) Arunachal Pradesh – Itanagar 
(C) Himachal Pradesh – Shillong 
(D) Andhra Pradesh – Hyderabad
Ans : (C)

14. Tides in the sea have stored in them–
(A) Gravitational potential energy (B) A combination of all the three forms of energy 
(C) Hydraulic energy (D) Kinetic energy 
Ans : (D)

15. Delivery of developed foetus is scientifically called as– 
(A) Abortion (B) Ovulation 
(C) Parturition (D) Oviposition 
Ans : (C)

16. Thyroxine hormone is secreted by–
(A) Adrenal gland (B) Testes 
(C) Pituitary gland (D) Thyroid gland 
Ans : (D)

17. The digestive juice which has no enzyme is– 
(A) Intestinal juice (B) Gastric Juice 
(C) Bile (D) Saliva 
Ans : (C)

18. An essential feature of seed germination is the presence of– 
(A) Light (B) Temperature 
(C) Minerals (D) Water 
Ans : (D)

19. Plants that grow on stones and rocks are– 
(A) Psammophytcs (B) Lithophytes 
(C) Halophytes (D) Aerophytes 
Ans : (B)

20. Who among the following made the Ganapari festival very popular in Maharashrra ? 
(A) Mahadev Ranade (B) Bal Gangadhar Tilak 
(C) Gopal Krishna Gokhale (D) Annie Besant 
Ans : (B)

21. The Mughal ruler who built the Buland, Darwaza was– 
(A) Humayun (B) Bahadur Shah 
(C) Akbar (D) Babur 
Ans : (C)

22. Diarchy in the provinces was introduced through the– 
(A) Government of India Act, 1919 (B) Government of India Act, 1935 
(C) Indian Councils Act, 1861 (D) Indian Councils Act, 1892 
Ans : (A)

23. Which of the following is the world’s largest desert? 
(A) The Great Australian Desert (B) Arabian Desert 
(C) Gobi (D) Sahara 
Ans : (D)

24. The rate of erosion in a stream is lowest where– 
(A) the river joins the sea (B) depth is greater 
(C) breadth is greater (D) velocity is more 
Ans : (A)

25. The name ‘Sahyadri’ is related to– 
(A) A rain-bearing wind (B) Himalayan Peak 
(C) Western Ghats (D) Cyclone hazards 
Ans : (C)

26. People die in an atmosphere of carbon dioxide because– 
(A) of want of oxygen (B) of suffocation 
(C) it is a poisonous gas (D) it destroys tissues 
Ans : (A)

27. Which of the following acts as photosensitizer during photosynthesis ? 
(A) Chlorophyll (B) Chlorine 
(C) Oxygen (D) Nitrogen 
Ans : (A)

28. What happens when bleaching powder is left exposed to air ? 
(A) It gradually loses its oxygen (B) It gradually loses its chlorine 
(C) It turns dark brown in colour (D) It turns yellow in colour 
Ans : (B)

29. Arsenic pollution leads to– 
(A) Dyslexia (B) Allergy 
(C) White foot disease (D) Black foot disease 
Ans : (B)

30. Which one of the following does not contribute to pollution ? 
(A) Hydroelectric Power Plant (B) Atomic Power Plant 
(C) Thermal Power Plant (D) Nuclear Power Plant 
Ans : (A)

31. Which of the following are the two major components of dry air (by volume) ? 
(A) Nitrogen and Ammonia (B) Oxygen and Carbon dioxide 
(C) Nitrogen and Oxygen (D) Oxygen and Argon 
Ans : (C)

32. Tactile hair is found in the body of– 
(A) Reptiles (B) Birds 
(C) Insects (D) Mammals 
Ans : (D)

33. The source of energy m the Sun is– 
(A) radioactivity (B) electrical energy 
(C) nuclear fission (D) nuclear fusion 
Ans : (D)

34. Which one of the following materials is used as controller in a nuclear reactor power generator– 
(A) Graphite (B) Heavy water 
(C) Cadmium (D) Beryllium 
Ans : (C)

35. Banking of curves on road or railway track is done to provide– 
(A) gravitational force (B) angular velocity 
(C) centripetal force (D) centrifugal force 
Ans : (C)

36. ………. is type of application software used for communication.
(A) Database (B) Image editing 
(C) FIP (D) Word processing 
Ans : (C)

37. A floppy disk is– 
(A) used as the primary memory in computer systems (B) made up of magnetic material 
(C) a semiconductor random-access memory (D) an EPROM 
Ans : (B)

38. MDI stands for– 
(A) Multiple Design Interaction (B) Multiple Document Interaction 
(C) Multiple Document Interface (D) Multiple Design Interface 
Ans : (C)

39. Find the odd one out– 
(A) FCI – Financial assistance to commercial institutions 
(B) EXIM Bank– Financing of export-import trade 
(C) IDBI – Industrial Finance 
(D) SIDBI – Financial assistance to small industries 
Ans : (A)

40. The Twelfth Five-Year Plan will be operative for the period– 
(A) 2012 – 2017 (B) 2013 – 2018 
(C) 2010 – 2015 (D) 2011 – 2016 
Ans : (A)

41. The State with largest gap in male and female literacy is– 
(A) Rajasthan (B) Kerala 
(C) Uttar Pradesh (D) Madhya Pradesh 
Ans : (A)

42. “Better to reign in hell than serve in heaven.” Who said these words? 
(A) William Wordsworth (B) Lord Tennyson 
(C) William Shakespeare (D) Milton 
Ans : (D)

43. Comprehensive Test Ban Treaty (CTBT) is associated with the ban on which of the following ? 
(A) Ban on nuclear tests for developing arsenals (B) Ban on terrorism 
(C) Ban on certain organisations under UN Laws (D) Ban on money laundering activities 
Ans : (A)

44. The Pulitzer Prize is associated with which of the following? 
(A) Journalism (B) Olympic Garnes 
(C) Environmental Protection (D) Civil Aviation 
Ans : (A)

45. Which one of the following is not an example of Lotic ecosystem ? 
(A) Pond (B) Estuary 
(C) Stream (D) Lagon 
Ans : (A)

46. Permissible noise level at industrial area during daytime is– 
(A) 120 dB (A) (B) 140 dB (A) 
(C) 40 dB (A) (D) 75 dB (A)
Ans : (D)

47. Benazir Bhutto, the former Pakistan Prime Minister, was assassinated in– 
(A) Rawalpindi (B) Islamabad 
(C) Hyderabad (D) Karachi 
Ans : (A)

48. Which of the following is correctly matched? 
Research Institutes Headquarters
(A) Silk Research Institute – Bangalore 
(B) Sugar Research Institute – Chennai 
(C) Leather Research Institute – Lucknow 
(D) Rice Research Institute – Cuttack 
Ans : (D)

49. Who was affectionately known as the Grand Old Man of India ? 
(A) Bal Gangadhar Tilak (B) Dadabhai Naoroji 
(C) Gopal Krishna Gokhale (D) Mahatma Gandhi 
Ans : (B)

50. India test-fired successfully its Agni-V, surface-to-surface ICBM from Wheeler Island on– 
(A) 17th March, 2012 (B) 19th April, 2012 
(C) 7th March, 2012 (D) 7th April, 2012
Ans : (B)

1 comment:

  1. Rahi classes provide AIEEE coaching, engineering entrance coaching, PMT Coaching Centre Patna, Bihar. Find course details, duration, faculty & fee structure of engineering entrance exam preparation.For more detail call us 9308870868 or visit our website http://www.rahiclasses.com

    ReplyDelete