Pages

Tuesday, September 6, 2011

RRB BHUBANESHWAR ASSISTANT LOCO PILOT EXAM SOLVED PAPER


Exam Held On : 27.07.2008

1.    Subhash Chandra Bose was born at
    (A) Cuttack   
(B) Bhubaneshwar
    (C) Baleshwar    (D)  Puri
2.    Which of the following is an inflammable gas?
    (A) H2    (B) N2
    (C) O2    (D) CO2
3.    Vivekanand rock is situated at
    (A) Rameshwaram    (B) Kanyakumari
    (C) Hyderabad    (D) Kolkata
4.    Four resistors of resistance 20 W each are arranged in parallel combination; the equivalent resistance of the combination will be
    (A) 5 W    (B) 10 W
    (C) 15 W    (D) 20 W
5.    The Ganges river is known as ---------- in Bangladesh.
    (A) Padma    (B) Indus
    (C) Cauvery    (D) Kamala
6.    At what temperature do the Celsus and Farenheit scales have same reading?
    (A) 2730    (B) -2730
    (C) -400    (D) 400
7.    Which of the following is a non-metalic ore ?
    (A) Maganese    (B) Magnessium
    (C) Silica    (D) Bauxite
8.    Which of the following metals is found in free state?
    (A) Gold    (B) Calcium
    (C) Sodium    (D) Manganese
9.    Baking powder is
    (A) Nacl    (B) NaHCO3
    (C) K2CO3    (D) NaOH
10.    Which of the following is the most tensile metal?
    (A) Gold    (B) Silver
    (C) Tungstem    (D) Copper
11.    The velocity of the sound will be maxium in
    (A) Vacuum    (B) air
    (C) water    (D) steel
12.    The maximum density of water is at
    (A) 00C    (B) 320C
    (C) -40C    (D) 40C
13.    Dynamo converts
    (A) electrical energy into mechanical energy
    (B) mechanical energy into electrical energy
    (C) sound energy into electrical energy
    (D) electrical energy into sound energy
14.    The unit work is
    (A) Watt    (B) Joule
    (C) Newton    (D) none of these
15.    Mahendra singh dhoni is related to the state of
    (A) Madhyapradesh    (B) Jharkhand
    (C) Bihar    (D) Orissa
16.    Pandit Ravishankar is related to
    (A) Sarod    (B) Sitar
    (C) Table    (D) Lute
17.    Hygrometer is used to measure
    (A) intensity of sound    (B) humidity of air
    (C) density of water    (D) electric current
18.    Which of the following has the highest specific heat?
    (A) Water    (B) Kerosene oil
    (C) Alcohol    (D) Copper
19.    The cause of an echo is
    (A) reflection of sound   
    (B) refraction of sound
    (C) absorption of sound            (D) velocity of sound
20.    Which of the following has the maximum elasticity?
    (A) Rubber    (B) Steel
    (C) Glass    (D) Marbles
21.    1 kilowatt is equal to
    (A) 2 HP    (B) 1.5 HP
    (C) 1.34 HP    (D) 1.79 HP
22.    The photelectric cell
    (A) converts electric energy into light energy
    (B) accumulates light
    (C) converts light energy into electric energy
    (D) accumulates electricity
23.    The neutral particle among the following is
    (A) proton    (B) electron
    (C) a - particles    (D) neutron
24.    A condenser is a device which
    (A) produces electric current
    (B) converts a.c. into d.c
    (C) collects electric energy
    (D) converts electric energy into chemical energy
25.    A device that converts a.c into d.c os
    (A) dynamo    (B) transformer
    (C) rectifier    (D) motor
26.    When a solid is directly converted into its gaseous state; is called
    (A) sublimation    (B) distillation
    (C) polymerisation    (D) botling
27.    Alfred Nobel invented
    (A) Dynamite    (B) Transistor
    (C) Bulb    (D) Telephone
28.    Which of the following prevents the harmful ultra violet rays coming from the sun?
    (A) Ozone    (B) Nitrogen
    (C) Oxygen    (D) Helium
29.    Which of the following is not a volatile metal?
    (A) Zn    (B) Cd
    (C) Hg    (D) Mn
30.    Salt is prepared by
    (A) sublimation    (B) evaporation
    (C) crystalisation    (D) distillation
31.    The process of layering the iron sheets by zinc is called
    (A) galvanisation    (B) elecrolysis
    (C) electroplating    (D) none of these
32.    Glycogen is stored in
    (A) blood    (B) pancreas
    (C) liver    (D) stomach
33.    A colour - blind person cannot distinguish between
    (A) green - red colours            (B) blue - green colours
    (C) blue - red colours                (D) All the colours
34.    The vitamin (s) soluble in water is/are
    (A) A; C    (B) B; C
    (C) B; D    (D) A; D
35.    The Macbeth is the composition of
    (A) Shakspeare    (B) John Milton
    (C) Tolstoy    (D) Bernard Shaw
36.    Who was the hero of the film 'Black'?
    (A) Amitabh Bachchan   
    (B) Dharmendra
    (C) Girish karnad   
    (D) Sharukh khan
37.    The colours at the ends of a rainbow are
    (A) violet - red    (B) green - red
    (C) blue - yellow    (D) green - yellow
38.    The most  abundant gas in at mosphere is
    (A) O2    (B) N2
    (C) H2    (D) CO2
39.    Guru Nanak was born in
    (A) 1468    (B) 1670
    (C) 1469    (D) 1480
40.    krishna gave the precepts of the Gita to
    (A) Karna    (B) Arjuna
    (C) Bhim    (D) Yuddhishthir
41.    The Ajanta caves ae located in
    (A) Orissa    (B) West bengal
    (C) Bihar    (D) Maharashtra
42.    The Women's Day is celebrated on
    (A) April 8    (B) March 8
    (C) April 18    (D) March 18
43.    Bob Woolmer faced death in
    (A) Pakistan    (B) West Indies
    (C) England    (D) Australia
44.    Lakshmi Nivas Mittal is a noted
    (A) Industrialish    (B) writer
    (C) singer    (D) literatteur
45.    Bill Gates is related
    (A) computer   
    (B) automobile
    (C) steel manufacturing   
    (D) none of these
46.    Fuse wire has
    (A) low resistance; high melting point
    (B) high resistance; low melting point
    (C) high resistance; high melting point
    (D) low resistance; low melting point
47.    The unit of energy is
    (A) Joule    (B) watt
    (C) Newton    (D) None of these
48.    The allotropic form of carbon is
    (A) diamond    (B) manganese
    (C) silicon    (D) none of these
49.    Heat is measured by
    (A) Calorimeter    (B) Multimeter
    (C) Anemometer    (D) Barometer
50.    Blood is filtered in
    (A) kidney    (B) pancreas
    (C) liver    (D) none of these
51.    Who propounded the theory of gravitation?
    (A) Archimedes    (B) Dalton
    (C) Newton    (D) Einstein
52.    Which planet has rings?
    (A) Mercury    (B) Venus
    (C) Earth    (D) Saturn
53.    The electric fan coverts
    (A) electric energy into chemical energy
    (B) electric energy in mechanical energy
    (C) mechanical energy into electric energy
    (D) none of these
54.    Heat is conducted by
    (A) conduction    (B) convection
    (C) radiation    (D) all of the above
55.    Stephen Hawkins is a/an
    (A) astrologer    (B) physician
    (C) singer    (D) journalist
56.    First class lever has
    (A) fulcrum in the middle
    (B) fulcrum in the beginning
    (C) weight in the middle
    (D) force in the middle
57.    Which of the following is used to make an electromagnet?
    (A) Cu    (B) Ni
    (C) Fe    (D) Co
58.    The conservation of energy implies that
    (A) energy can be created
    (B) energy can be destroyed
    (C) energy can neither be created nor destroyed
    (D) none of these
59.    Keeping the incident ray constant; the irror is rotated through 200. The reflected ray will ove through
    (A) 200    (B) 400
    (C) 600    (D) 900
60.    Bond formed by the transfer of electrons is called
    (A) electro - valent bond   
    (B) co-valent bond
    (C) co-ordinate bond
    (D) none of these
61.    Who propounded the law of multiple proportion?
    (A) Dalton    (B) Proust
    (C) Gay Lussac    (D) Richter
62.    The nights over cast by clouds are warmer than the clear sky because
    (A) heat comes to the earth after reflection from the clouds
    (B) heat is not reflected by the clouds
    (C) heat of the atmosphere is lost in the sky
    (D) none of these
63.    The woollen clothes are warm because
    (A) they are bad conductor of heat
    (B) they are good conductor of heat
    (C) they are good absorber of heat
    (D) none of these
64.    The property of magnet is
    (A) like poles repel but unlike poles attract
    (B) like poles attract but un like poles repel
    (C) the magnet shows east-west direction when suspended freely
    (D) none of these
65.    The holy book of the Sikh religion is
    (A) Guru Grantha Sahib            
(B) Quran
    (C) Zend Avesta   
    (D) Ramayana
66.    The resistance of a 250V; 100W lamp is
    (A) 0.4 W    (B) 25 W
    (C) 625 W    (D) 2.4 W
67.    The iron is chiefly found in
    (A) oranges    (B) eggs
    (C) green vegetables    (D) milk
68.    Panchayati Raj was firstly started in India in 1959 in
    (A) Rajasthan    (B) Tamilnadu
    (C) Kerala    (D) karnataka
69. The Bessemer process is used for the manufacture of
    (A) steel    
(B) slaked lime
    (C) sulphuric acid   
(D) none of these
70.    The third battle of panipat was fought between
    (A) Marathas and Aafghans   
    (B) Mughals and Afghans
    (C) Eenglish and Marathas
    (D) marathas and Bundelas

ANSWERS
1.(A)        2.(A)    3.(B)    4.(A)    5.(A)    6.(C)        7.(C)    8.(A)    9.(B)    10.(C)    11.(D)        12.(D)    13.(B)    14.(B)    15.(B)    16.(B)        17(B)    18.(A)    19.(A)    20.(B)    21.(C)        22.(C)    23.(D)    24.(C)    25.(C)    26.(A)        27.(A)    28.(A)    29.(D)    30.(B)
31.(A)        32.(C)    33.(A)    34.(B)    35.(A)    36.(A)        37.(A)    38.(B)    39.(C)    40.(B)    41.(D)        42.(B)    43.(B)    44.(A)    45.(A)    46.(B)        47.(A)    48.(A)    49.(A)    50.(A)    51.(C)        52.(D)    53.(B)    54.(D)    55.(A)    56.(A)          57.(C)    58.(C)    59.(B)    60.(A)    61.(A)        62.(A)      63.(A)    64.(A)    65.(A)    66.(C)        67.(C)    68.(A)      69.(A)    70.(A)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment