Pages

Saturday, April 23, 2011

UP B.Ed. Joint Entrance Exam. 2010


General Knowledge
1. How many schedules the Constitution of India contains ?
(A) 9
(B) 10
(C) 11
(D) 12
Ans : (D)
2. The Constitution of India was adopted in—
(A) 26 January, 1950
(B) 26 January, 1949
(C) 26 November, 1949
(D) 31 December, 1949
Ans : (C)
3. In a nuclear reactor, one of the following is used as a fuel—
(A) Coal
(B) Uranium
(C) Radium
(D) Diesel
Ans : (B)

4. The first muslim ruler to introduce the system of price control was—
(A) Balban
(B) Jalaluddin Khalji
(C) Muhammad-bin-Tughlaq
(D) Alauddin Khalji
Ans : (D)

5. Tansen, a great musician, was in the court of—
(A) Akbar
(B) Bahadur Shah
(C) Rana Kumbha
(D) Krishna Deva Rai
Ans : (A)
6. Who among the following attended all the three Round Table Conferences ?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Dr. B. R. Ambedkar
(C) Vallabh Bhai Patel
(D) Dr. Rajendra Prasad
Ans : (B)
7. Where is National Sugar Institute established?
(A) Kanpur
(B) New Delhi
(C) Lucknow
(D) Gajrola
Ans : (A)
8. A national leader, whose birthday is observed as the National Education Day on November 11, is—
(A) J. B. Kriplani
(B) Rajiv Gandhi
(C) Maulana Abul Kalam Azad
(D) Sarojini Naidu
Ans : (C)
9. The Nagarjuna Sagar Project is constructed on the river—
(A) Kaveri
(B) Krishna
(C) Godavari
(D) Indus
Ans : (B)
10. The Bermuada Triangle lies in—
(A) Western North Atlantic Ocean
(B) Eastern South Atlantic Ocean
(C) North Pacific Ocean
(D) South Indian Ocean
Ans : (A)
11. Who among the following has been honoured with Bharat Ratna for the year 2008 ?
(A) Dr. A. P. J. Abdul Kalam
(B) G. Madhavan Nair
(C) Pt. Bhimsen Joshi
(D) Lata Mangeshkar
Ans : (C)
12. Which of the following is India’s first nuclear powered submarine launched on 26 July, 2009 ?
(A) INS Virat
(B) INS Arihant
(C) INS Vikrant
(D) INS Talwar
Ans : (B)
13. The speed of light will be minimum while passing through—
(A) Glass
(B) Vacuum
(C) Water
(D) Air
Ans : (A)
14. Galvanised iron sheets have a coating of—
(A) Tin
(B) Lead
(C) Zinc
(D) Chromium
Ans : (C)
15. I.B.R.D. is also known as—
(A) International Bank
(B) World Bank
(C) Asian Development Bank
(D) Bank of America
Ans : (B)
16. The Gupta king who assumed the title of Vikramaditya was—
(A) Skandagupta
(B) Samudragupta
(C) Chandragupta–II
(D) Kumaragupta
Ans : (C)
17. Part IV of the Constitution of India deals with—
(A) Fundamental Rights
(B) Citizenship
(C) Directive Principles of State Policy
(D) Union Executive
Ans : (C)
18. Which amidst the following countries of the European union has not adopted the single currency Euro ?
(A) France
(B) U. K.
(C) Germany
(D) Spain
Ans : (B)
19. Permanent members of U. N. Security Council are—
(A) U.K., U.S.A., Russia, China, Japan
(B) U.S.A., France, China, U.K., Canada
(C) U.S.A., France, U.K., Russia, Canada
(D) U.S.A., U.K., France, Russia, China
Ans : (D)
20. The author of the book ‘My Country My Life’ is—
(A) Lal Krishna Advani
(B) Jaswant Singh
(C) Dilip Kumar
(D) Sunil Gavaskar
Ans : (A)
21. The Partition of Bengal was revoked by the British Government in the year—
(A) 1907
(B) 1917
(C) 1911
(D) 1921
Ans : (C)
22. The first talkie film in India was—
(A) Raja Harish Chandra
(B) Alam Ara
(C) Chandi Das
(D) Jhansi Ki Rani
Ans : (B)
23. ‘Blue Revolution’ is related to—
(A) Space research
(B) Irrigation
(C) Fisheries
(D) Drinking water
Ans : (C)
24. India has the maximum foreign trade with—
(A) Japan
(B) Germany
(C) U.S.A.
(D) U.K.
Ans : (C)
25. The most urbanised country in the world is—
(A) Japan
(B) Singapore
(C) Germany
(D) Israel
Ans : (B)
26. Which is the highest finance body for small scale industries ?
(A) IDBI
(B) SIDBI
(C) IFCI
(D) NABARD
Ans : (B)
27. What is the new name of the old region ‘Siam’ ?
(A) Myanmar
(B) Thailand
(C) Philippines
(D) Cambodia
Ans : (B)
28. Great poet Amir Khusarau’s birth place was—
(A) Patiyali (Etah)
(B) Kanpur
(C) Tehran
(D) Lahore
Ans : (A)
29. Bauxite is an ore of one of the following metals—
(A) Aluminium
(B) Silver
(C) Tin
(D) Steel
Ans : (A)
30. Who organized the fourth Buddhist council ?
(A) Ashoka
(B) Harsha
(C) Bindusara
(D) Kanishka
Ans : (D)
31. Who was the last ruler of Lodi dynasty ?
(A) Bahlol Lodi
(B) Ibrahim Lodi
(C) Sikandar Lodi
(D) Daulat Khan Lodi
Ans : (B)
32. The Capital of Andaman and Nicobar islands is—
(A) Port Blair
(B) Diu
(C) Kolkata
(D) Tirupati
Ans : (A)
33. Who among the following decides if a particular Bill is a Money Bill or not ?
(A) President
(B) Speaker of Lok Sabha
(C) Chairman of Rajya Sabha
(D) Finance Minister
Ans : (B)
34. ‘Bar’ is the unit of—
(A) Heat
(B) Temperature
(C) Current
(D) Atmospheric pressure
Ans : (D)
35. Right to vote is a—
(A) Political right
(B) Civil right
(C) Economic right
(D) Legal right
Ans : (A)
36. Koneru Humpy is associated with—
(A) Lawn Tennis
(B) Hockey
(C) Chess
(D) Badminton
Ans : (C)
37. Which of the following hills connect eastern and western ghats ?
(A) Satpura
(B) Vindhya
(C) Nilgiri
(D) Aravalli
Ans : (C)
38. Which country is known as the ‘Cockpit of Europe’ ?
(A) Belzium
(B) Switzerland
(C) Netherlands
(D) Luxembourg
Ans : (A)
39. In Uttar Pradesh, Charkula folk dance is related with—
(A) Ruhelkhand region
(B) Brij region
(C) Bundelkhand region
(D) Avadh region
Ans : (B)
40. Which among the following is a central university in Uttar Pradesh ?
(A) Dr. Ram Manohar Lohia Avadh University, Faizabad
(B) Mahatma Gandhi Kashi Vidyapeeth, Varanasi
(C) Chhatrapati Sahuji Maharaj University, Kanpur
(D) Allahabad University, Allahabad
Ans : (D)
41. Lucknow Congress session 1916, was presided over by—
(A) Sarojini Naidu
(B) Maulana Abul Kalam Azad
(C) Ambika Charan Majumdar
(D) Pt. J. L. Nehru
Ans : (C)
42. Rihand Project is located at—
(A) Lalitpur district
(B) Mirzapur district
(C) Aligarh district
(D) Sultanpur district
Ans : (B)
43. Where was ‘Tanchoi’ brocade developed ?
(A) Varanasi
(B) Dhaka
(C) Surat
(D) Tanjavur
Ans : (A)
44. Who wrote ‘Sarfaroshi Ki Tamanna Ab Hamare Dil Mein Hai’ ?
(A) Mohammed Iqbal
(B) Kazi Nazrul Islam
(C) Anand Narayan Mulla
(D) Ram Prasad Bismil
Ans : (D)
45. The chemical that is used in making artificial rain is—
(A) Silver Nitrate
(B) Silver Iodide
(C) Silver Nitrite
(D) Silver Chloride
Ans : (B)
46. Which of the following is the hardest substance in the human body ?
(A) Bone
(B) Enamel
(C) Nail
(D) None of these
Ans : (B)
47. Agricultural income tax is a source of revenue to—
(A) Central Government
(B) State Government
(C) Local Administration
(D) Centre and State Governments
Ans : (B)
48. Largest Mica deposits are in—
(A) South Africa
(B) Australia
(C) Canada
(D) India
Ans : (D)
49. Lalitpur district in U. P. is known for the—
(A) Uranium deposits
(B) Sugar industry
(C) Polic training academy
(D) None of these
Ans : (A)
50. Which of the following oceans has the shape of the English alphabet ‘S’ ?
(A) Arctic Ocean
(B) Indian Ocean
(C) Atlantic Ocean
(D) Pacific Ocean
Ans : (C)
English Language

Directions
—(Q. 51–55) In these questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate words four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four and indicate the correct sequence.
51. Tourists always enjoyed .................... the setting sun in the Darjeeling hills.
(A) to watch
(B) watching
(C) in seeing
(D) seeing
Ans : (B)
52. The speaker did not properly space out his speech, but went on .......... one point only.
(A) stressing
(B) avoiding
(C) devoting
(D) decrying
Ans : (A)
53. A ............... of Japanese artists stepped off the coach amidst a warm welcome.
(A) troop
(B) troupe
(C) band
(D) gang
Ans : (B)

54. Today students should be reconciled .............. the way things are changing.
(A) with
(B) to
(C) for
(D) at
Ans : (A)

55. Ramappa ........... as the Mayor of the town and he will assume charge this Friday.
(A) elects
(B) elected
(C) is elected
(D) is electing
Ans : (C)
Directions—(Q. 56—60) In these questions, some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate corresponding to the appropriate letter (A, B, C). If there is no error, indicate corresponding to (D).
56. He ate (A) / nothing (B) / since yesterday. (C) No error (D)
Ans : (A)
57. An experimental vaccine (A) / has brought (B) / glimmer of hope for malarial researcher. (C) No error (D)
Ans : (C)
58. After making me wait for two agonising hours (A) / the great man called me in (B) / and asked me what do I want. (C) No error (D)
Ans : (A)
59. The ebb and flow of the tides (A) / are (B) / now understood. (C) No error (D)
Ans : (B)
60. The green paint on the wall (A) / provides a suitable contrast (B) / with the yellow doors. (C) No error (D)
Ans : (C)
Directions—(Q. 61–65) Group of four words are given. In each group one word is wrongly spelt. Find the wrongly spelt word.
61. (A) Submitted
(B) Admitted
(C) Comitted
(D) Omitted
Ans : (C)
62. (A) Brillient
(B) Valiant
(C) Salient
(D) Radiant
Ans : (A)
63. (A) Recuperate
(B) Regulate
(C) Reinstate
(D) Seperate
Ans : (D)
64. (A) Cease
(B) Seize
(C) Beseige
(D) Beseech
Ans : (C)
65. (A) Carrier
(B) Carreer
(C) Courier
(D) Barrier
Ans : (B)
Directions—(Q. 66–70) Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word and indicate the answer.
66. Censure
(A) Criticise
(B) Appreciate
(C) Blame
(D) Abuse
Ans : (A)
67. Diligent
(A) Industrious
(B) Indifferent
(C) Intelligent
(D) Energetic
Ans : (A)
68. Contemplation
(A) Consideration
(B) Meditation
(C) Deliberation
(D) Speculation
Ans : (B)
69. Adulation
(A) Duration
(B) Argument
(C) Flattery
(D) Institution
Ans : (C)
70. Quiver
(A) Quarrel
(B) Quicken
(C) Waver
(D) Tremble
Ans : (D)
Directions—(Q. 71–75) Choose the word opposite in meaning to the given word and choose the correct alternative.
71. ANIMOSITY
(A) Love
(B) Lust
(C) Luck
(D) Loss
Ans : (A)
72. ALTERCATION
(A) Explanation
(B) Challenge
(C) Compromise
(D) Opposition
Ans : (C)
73. COAX
(A) Dull
(B) Dissuade
(C) Active
(D) Speed
Ans : (B)
74. ERUDITE
(A) Educated
(B) Unscholarly
(C) Scholarly
(D) Possessive
Ans : (B)
75. AFFLUENT
(A) High
(B) Poor
(C) Rare
(D) Fluent
Ans : (B)
Directions—(Q. 76–80) In these questions, four alternatives are given for the idiom/phrase bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and indicate the correct answer.
76. A few days before his death, he made a clean breast of everything.
(A) Confessed
(B) Took off his shirt
(C) Suffered
(D) Spoke ill
Ans : (A)
77. I am done for.
(A) Ruined
(B) Rewarded
(C) Answered
(D) Questioned
Ans : (A)
78. For a healthy and lasting friendship one must be on the level.
(A) Equally rich
(B) Mentally compatible
(C) Honest and sincere
(D) Ready for sacrifices
Ans : (A)
79. The foolish young man soon made ducks and drakes of the vast property his father left him.
(A) Squandered
(B) Distributed
(C) Spent
(D) Gave in charity
Ans : (A)
80. All his ventures went to the winds.
(A) Dissipated
(B) Spread all over
(C) Got speed of the winds
(D) Became well-known
Ans : (A)
Directions—(Q. 81–90) In these questions, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Indicate your correct answer—
Passage
Happy is the man who …(81)… the habit of reading when he is young. He has secured a lifelong source of …(82)…, instruction and inspiration. So long as he has his beloved books he need …(83)… feel lonely. He always has a pleasant …(84)… of leisure moments. He is the …(85)… of wealth more precious than gold. …(86)… indeed is the man who does not read and …(87)… is his life. …(88)… gives the highest kind of pleasure. When we are …(89)… it is a healthy recreation to lose …(90)… in the company of books.
81. (A) owns
(B) buys
(C) acquires
(D) takes
Ans : (C)
82. (A) pleasure
(B) satisfaction
(C) sadness
(D) dejection
Ans : (A)
83. (A) always
(B) ever
(C) sometimes
(D) never
Ans : (D)
84. (A) source
(B) occupation
(C) possession
(D) relief
Ans : (A)
85. (A) possessor
(B) loser
(C) master
(D) heir
Ans : (A)
86. (A) rich
(B) lucky
(C) poor
(D) bad
Ans : (C)
87. (A) full
(B) vacuum
(C) empty
(D) deep
Ans : (C)
88. (A) writing
(B) speaking
(C) listening
(D) reading
Ans : (D)
89. (A) weak
(B) fresh
(C) sick
(D) tired
Ans : (C)
90. (A) himself
(B) ourselves
(C) yourselves
(D) themselves
Ans : (B)
Directions—(Q. 91–95) In these questions, you have one brief passage with 5 questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer-each question out of the four alternatives and indicate the correct answer.
Passage
The public sector banks are witnessing in India a period of transition and are at crossroads, where they without giving up social responsibility, should also remain healthy. They need to undertake risky experiments. yet perform it innovatively in a way it does not fail. They should make forays into new areas which are rarely tread by them and lose no emerging opportunities. It should be understood that absence of any bad advance is no sign of efficient banking system. It only indicates immense. conservatism. However this is no guarantee for profit. There should be a balance between liquidity and risk. Past sins should be forgotten. Novel and pragmatic techniques should be adopted without which banks would be in danger.
91. What according to the author, are the public sector banks witnessing ?
(A) A period of profit
(B) A period of change
(C) A period of certainty
(D) A loss-making period
Ans : (B)
92. In addition to being socially responsible, what does the author want the banks to be ?
(A) Customer-friendly
(B) Able to attract foreign investors
(C) Financially healthy
(D) Senseless risk-takers
Ans : (C)
93. How can the banks take risks without risking a failure ?
(A) By being innovative
(B) By soliciting the help of the government
(C) By being financially healthy
(D) By being conservative
Ans : (A)
94. What does the absence of any bad advance indicate ?
(A) A penchant for risks
(B) Immense conservatism
(C) Financial independence
(D) A deep-seated social commitment
Ans : (D)
95. What would happen if novel and pragmatic techniques are ignored ?
(A) Will put the banks in danger
(B) Will undermine the banks’ social commitment
(C) Will reveal the untapped talent
(D) Will result in inefficient portfolio management
Ans : (A)
Directions—(Q. 96–100) In these questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence and indicate the appropriate answer.
96. Simple, fast-spreading plant without flowers or leaves, which can often cause disease—
(A) Bacteria
(B) Amoeba
(C) Virus
(D) Fungus
Ans : (A)
97. One who is greedy—
(A) Voracious
(B) Avaricious
(C) Carnivorous
(D) Omnivorous
Ans : (B)
98. An area of land that is controlled by a ruler—
(A) Colony
(B) Dominion
(C) County
(D) Municipality
Ans : (B)
99. A place where Jews worship according to their religion—
(A) Cathedral
(B) Synagogue
(C) Chapel
(D) Demagogue
Ans : (B)
100. One who is indifferent to pleasure and pain—
(A) Ascetic
(B) Esoteric
(C) Stoic
(D) Sceptical
Ans : (C)

Efficiency Test

Directions
—(Q. 1–5) Select the related letter/word/number/figure from the given alternatives.
1. Book : Publisher :: Film : ?
(A) Writer
(B) Editor
(C) Director
(D) Producer
Ans : (D)
2. Menu : Food :: Catalogue : ?
(A) Books
(B) Library
(C) Newspaper
(D) Rack
Ans : (A)
3. FILM : ADGH :: MILK : ?
(A) ADGF
(B) HDGE
(C) HDGF
(D) HEGF
Ans : (C)

4. BJNT : CIOS :: DHPV : ?
(A) EGQU
(B) EIQW
(C) ELPV
(D) EIOU
Ans : (A)

5. KIJM : QOPS :: MKLO : ?
(A) LMOR
(B) OMNS
(C) KMOQ
(D) OMNQ
Ans : (D)
6. If DELHI is coded as 73541 and CALCUTTA as 82589662, how can CALICUT be coded ?
(A) 5279431
(B) 5978213
(C) 8251896
(D) 8543691
Ans : (C)
7. If in a code language PRINCIPAL is written as MBOQSOMVW and TEACHER is written as FDVSZDB, how is CAPITAL written in that code ?
(A) SVMOFVW
(B) SVMODVW
(C) BVMODVW
(D) SVMIDVW
Ans : (A)
8. A statement followed by two assumptions I and II is given. You have to consider the statement to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given assumptions can definitely be drawn from the given statement. Indicate which one of the four given alternatives is correct ?
Statement : If more encouragement is given to Sports, Indians will win more gold medals at the Olympic Games.
Assumptions : I. Indians do not win gold medals.
II. More encouragement in Sports leads to better performance.
(A) Only I is valid
(B) Only II is valid
(C) Both assumptions are valid
(D) Both assumptions are invalid
Ans : (B)
9. Two statements are given followed by two conclusions I and II. You have to consider the two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which one of the given conclusions is definitely drawn from the given statements.
Statement : All virtuous persons are happy.
No unhappy person is virtuous.
Conclusions : I. Happiness is related to virtue
II. Unhappy person is not virtuous.
(A) Only I follows
(B) Only II follows
(C) Neither I nor II follows
(D) Both I and II follow
Ans : (D)
10. Rahim travelled straight from point E to F at a distance of 5 km. From F he turned left and travelled 6 km and reached point G, there he took a left turn and travelled 5 km to reach point H. He took another left turn and travelled 2 km and reached point I. How far is he from the starting point ?
(A) 3 km
(B) 4 km
(C) 5 km
(D) 7 km
Ans : (B)
11. A man is facing East, then the turns left and goes 10 m, then turns right and goes 5 m, then goes 5 m to the South and from there 5 m to West. In which direction is he, from his original place ?
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
Ans : (C)
Directions—(Q. 12–17) Find the odd word/letters/number/figure from the given responses.
12. (A) Newspaper
(B) Press
(C) Edition
(D) Audition
Ans : (D)
13. (A) Microbe
(B) Microfilm
(C) Microphone
(D) Microscope
Ans : (A)
14. (A) PRSQ
(B) UWXV
(C) LONM
(D) CEFD
Ans : (C)
15. (A) YXVU
(B) ORQP
(C) KJHG
(D) MLJI
Ans : (B)
16. (A) 43
(B) 53
(C) 63
(D) 73
Ans : (C)
17. (A) 21, 42
(B) 24, 48
(C) 37, 74
(D) 35, 28
Ans : (D)
18. In a coding system PEN is written as NZO and BARK as CTSL. How can we write PRANK in that coding system ?
(A) NZTOL
(B) CSTZN
(C) NSTOL
(D) NTSLO
Ans : (C)
19. If BROTHER is coded as 2456784 SISTER is coded as 919684, What is the code for ROBBERS … ? …
(A) 18, 15, 22, 5, 18, 19
(B) 4562, 684
(C) 9245, 784
(D) 4522849
Ans : (D)
20. A word given in Capital Letters is followed by four answer words. Out of these only one can be formed by using the letters of the given words. Find out that word—
ENVIRONMENT
(A) EMINENT
(B) ENTRANCE
(C) ENTERTAIN
(D) MOVEMENT
Ans : (A)
21. A word is given in capital letters. It is followed by four words. Out of these four words, three cannot be formed from the letters of the word in capital letters. Point out the word which can be formed from the letters of the given word in capital letters—
ARCHITECTURE
(A) LECTURE
(B) UREA
(C) CHILDREN
(D) TENT
Ans : (B)
22. A word given in capital letters is followed by four words. Out of these only one cannot be formed by using the letters of the given word. Find out that word—
REVOLUTIONARY
(A) REVOLT
(B) TRAIL
(C) VOCATION
(D) VOLUNTARY
Ans : (C)
23. Giridharlal’s family consists of his wife Radha. 3 sons and 2 daughters. One daughter is yet to be married and the other daughter has a son. Two sons have 2 children each and the third son has 3 children. An old aunt and sonin-law also stay with them. How many members are there in Giridharlal’s family ?
(A) 20
(B) 19
(C) 18
(D) 17
Ans : (A)
24. A family went out for a walk. Daughter walked before the father. Son was walking behind the mother and ahead of father. Who walked last ?
(A) Son
(B) Father
(C) Mother
(D) Daughter
Ans : (B)
25. Seema is the daughter-in-law of Sudhir and sister-in-law of Ramesh. Mohan is the son of Sudhir and only brother of Ramesh. Find the relation between Seema and Mohan—
(A) Sister-in-law
(B) Aunt
(C) Cousin
(D) Wife
Ans : (D)
Directions—(Q. 26–32) Select the related letters/word/number/figure from the given alternatives—
26. Orange : Peel : : Nut : … ? …
(A) Pulp
(B) Shell
(C) Kernel
(D) Rind
Ans : (B)
27. Foundation : Edifice : : Constitution : … ? …
(A) Government
(B) State
(C) Nation
(D) Cabinet
Ans : (A)
28. Plat : Botany : : Man : … ? …
(A) Ecology
(B) Psychology
(C) Anthropology
(D) Sociology
Ans : (C)
29. GIKM : TRPN : : JLNP : … ? …
(A) QOMN
(B) WUSQ
(C) PRTV
(D) TVXZ
Ans : (B)
30. ACAZX : DFDWU : : GIGTR : … ? …
(A) JKJQO
(B) JLJQO
(C) JKJOQ
(D) JLJOP
Ans : (B)
31. 63 : 80 : : 120 : … ? …
(A) 125
(B) 143
(C) 170
(D) 180
Ans : (B)
32. 7 : 49 : 56 : : 14 : 196 : 210 : : … ? …
(A) 9 : 81 : 91
(B) 12 : 140 : 156
(C) 21 : 441 : 462
(D) 21 : 440 : 461
Ans : (C)
Directions—(Q. 33–39) Select the related letters/word/number/figure from the given alternatives—
33. (A) Square
(B) Circle
(C) Rectangle
(D) Triangle
Ans : (B)
34. (A) Temple
(B) Mosque
(C) Theatre
(D) Church
Ans : (C)
35. (A) Sweet
(B) Bitter
(C) Salty
(D) Tasteless
Ans : (D)
36. (A) ZMYL
(B) VIUH
(C) REQD
(D) ANBO
Ans : (D)
37. (A) LJNP
(B) ECGI
(C) CAFG
(D) SQUW
Ans : (C)
38. (A) 16—64
(B) 17—68
(C) 20—100
(D) 21—84
Ans : (C)
39. (A) 63
(B) 126
(C) 215
(D) 342
Ans : (B)
40. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following—
1. Seed 2. Flower
3. Soil 4. Plant
5. Fruit
(A) 4, 2, 5, 1, 3
(B) 2, 5, 4, 1, 3
(C) 3, 2, 1, 5, 4
(D) 3, 1, 4, 2, 5
Ans : (D)
41. Arrange the following words according to the dictionary—
1. Scenery 2. Science
3. Scandal 4. School
5. Scatter
(A) 3, 5, 1, 4, 2
(B) 3, 5, 4, 1, 2
(C) 5, 3, 4, 2, 1
(D) 5, 3, 2, 1, 4
Ans : (A)
42. A statement followed by two assumptions I and II is given. You have to consider the statement to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given assumptions are implicit in the given statement. Indicate which one of the four given alternatives is correct ?
Statement : All children like icecream and some children like chocolates.
Assumptions : I. Children who like chocolates also like icecream.
II. Pinky does not like
chocolates but she likes ice-cream.
(A) Only assumption I is implicit
(B) Only assumption II is implicit
(C) Both assumptions I and II are is implicit
(D) Neither assumption I nor II is implicit
Ans : (C)
Directions—(Q. 43–44) If you start running from a point towards. North and after covering 4 km you turn to your left and run 5 km, and then again turn to your left and run 5 km, and then turn to your left again and run another 6 km, and before finishing you take another left turn and run I km, then answer questions 43 and 44 based on this information—
43. How many km are you from the place you started ?
(A) 1 km
(B) 2 km
(C) 3 km
(D) 4 km
Ans : (A)
44. In which direction will you be moving while finishing ?
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
Ans : (C)
45. In a certain code the following numbers are coded in a certain way by assigning sings—
1 2 3 4 5 6 7 8 9
∠∠⊄+⊇∨÷.-
Which number can be decoded from the following ?
∨∠-⊄⊇
(A) 62953
(B) 62935
(C) 62593
(D) 62539
Ans : (B)
46. If UNITY is written as FMRGB in a certain code, how would TRANQUIL be written using the same code ?
(A) GIZMJFRO
(B) TZMFJROM
(C) MJROIZBS
(D) GMPFZROI
Ans : (A)
47. A word given in capital letters is followed by four words. Out of these only one cannot be formed by using the letters of the given word. Find out that word—
EXEMPLIFICATION
(A) FIXATION
(B) EXAMPLE
(C) AXE
(D) EXTRA
Ans : (D)
48. A word is given in capital letters. It is followed by four words. Out of these four words, three cannot be formed from the letters of the word in capital letters. Point out the word which can be formed from the letters of the given word in capital letters—
COMMISSION
(A) OSMOSIS
(B) CONICS
(C) MOAN
(D) COMMON
Ans : (D)
49. In a cricket match, five batsman, A, B, C, D and E scored an average of 36 runs. D scored five more than E; E scored 8 fewer than A; B scored as many as D and E combined; and B and C scored 107 between them. How many runs did E score ?
(A) 62
(B) 45
(C) 28
(D) 20
Ans : (D)
50. The average age of 50 students of a class is 16 years. When 10 new students are admitted, then the average age increased by 0.5 years. The average age of the new students is—
(A) 17 years
(B) 18 years
(C) 19 years
(D) 20 years
Ans : (C)
51. Which of the following is not instructional material ?
(A) Over Head Projector
(B) Audio Casset
(C) Printed Material
(D) Transparency
Ans : (A)
52. Which of the following statement is not correct ?
(A) Lecture Method can develop reasoning
(B) Lecture Method can develop knowledge
(C) Lecture Method is one way process
(D) During Lecture Method students are passive
Ans : (A)
53. Which of the following indicates evaluation ?
(A) Ram got 45 marks out of 200
(B) Mohan got 38 per cent marks in English
(C) Shyam got First Division in final examination
(D) All the above
Ans : (D)
54. Team teaching has the potential to develop—
(A) Competitive spirit
(B) Co-operation
(C) The habit of supplementing the teaching of each other
(D) Highlighting the gaps in each other’s teaching
Ans : (C)
55. Which of the following is the most important characteristic of Open Book Examination system ?
(A) Students become serious
(B) It improves attendance in the classroom
(C) It reduces examination anxiety amongst students
(D) It compels students to think
Ans : (D)
56. Which of the following statements is correct ?
(A) Communicator should have fine senses
(B) Communicator should have tolerance power
(C) Communicator should be soft spoken
(D) Communicator should have good personality
Ans : (A)
57. An effective teacher is one who can—
(A) Control the class
(B) Give more information in less time
(C) Motivate students to learn
(D) Correct the assignments carefully
Ans : (C)
58. The main aim of teaching is—
(A) To develop only reasoning
(B) To develop only thinking
(C) Both (A) and (B)
(D) To give information
Ans : (C)
59. The quality of teaching is reflected—
(A) By the attendance of students in the class
(B) By the pass percentage of students
(C) By the quality of questions asked by students
(D) By the duration of silence maintained in the class
Ans : (C)
60. Another name of Basic Education or Nai Talim is—
(A) Compulsory Education
(B) New Education Policy
(C) Wardha Education Plan
(D) Sarva Shikshya Abhiyan
Ans : (C)
61. If you would be a teacher, how would you like to behave with your students ?
(A) Autocratic
(B) Democratic
(C) Laissezfare
(D) As the conditions permit
Ans : (B)
62. When you are mal-treated in your class as a new comer then how will you deal with the students ?
(A) Through tough punitive measures
(B) Through warning of expulsion
(C) Through improving your qualities
(D) You leave the class
Ans : (C)
63. If students alleged you for making favouritism in evaluation, how can you deal with this problem ?
(A) Giving threat to fail them
(B) Making efforts to reveal the position fairly
(C) Adopting punitive measures
(D) Showing the student’s answer-books in order to satisfy them
Ans : (D)
64. A scheduled caste student is admitted in your class. The other class-mates treat him as untouchable and live in isolation. How would you give him better adjustment in the class ?
(A) By putting examples by his own deeds
(B) By preaching
(C) By showing fear of legal actions
(D) By justifying the plight of downtroddens
Ans : (A)
65. A child has nail-biting habit in the class. How could you improve his habit ?
(A) You leave it because it is not a dangerous disease
(B) You attempt to mould his behaviour under strict observation
(C) You insult him in the class
(D) You make a complaint with his parent
Ans : (B)
66. When a stubborn, submissive and shameful child is sitting in your class, you think about him as he is a—
(A) Good-natured child
(B) Emotionally-disturbed child
(C) Disciplined and obedient child
(D) Serious and studious child
Ans : (C)
67. Teachers need to study educational philosophy mainly, because—
(A) Few, if any, teachers have a philosophy
(B) Most teachers follow a wrong philosophy
(C) Teacher’s are incapable of formulating their own philosophy
(D) Most teacher’s do not know anything about educational philosophy
Ans : (C)
68. Dewey liked best, the following definition of education—
(A) Education as a product
(B) Recapitulation
(C) Acquisition of knowledge
(D) Preparation for life
Ans : (B)
69. Which of the following is not one of the aims and purposes of UNESCO ?
(A) Held an educational isolationism
(B) Promote intellectual interdependence
(C) Helps to unite peoples of the world
(D) Promote pride in nationalistic groups
Ans : (C)
70. UNESCO has as one of its many promising activities, a campaign to provide—
(A) Education for all adults of the member nations
(B) Universal, free, compulsory primary education
(C) Free education to those who desires it
(D) Indoctrination against the dangers of communism
Ans : (A)
71. Suppose a child has hearing impairment but you have no idea about him. What will be your duty towards the child ?
(A) Recognise the child and manage accordingly
(B) You become neutral because it is not your headache
(C) You send him to specialist for treatment
(D) You report to teachers, parents and principal to send him to a special school
Ans : (A)
72. A student belongs to a very poor family. The student, therefore is unable to pay tuition fee for private coaching but he is eager to get some of his problems solved. What provision will you make for the student ?
(A) Give extra time to him
(B) Refuse to solve his problems as you have no spare time
(C) Creating a terror in him
(D) Not giving the ears to his request
Ans : (A)
73. If an orthopaedically handicapped girl student is studying in your class whose right hand is amputed from elbow, how would you encourage her for study ?
(A) You silently laugh at her
(B) You develop her self-confidence and high morale
(C) You treat her as a cruel creation of God
(D) You behave gently and sympathetically
Ans : (B)
74. When your student in bitten by a stray dog on games field, you do—
(A) Inform his parents and impart first-aid immediately
(B) Washing the wound with clean water and leave it open
(C) Ask financial help from school for rabies vaccination
(D) Giving personal assistance in his treatment
Ans : (C)
75. If a student wants to satisfy some querry in question-paper then—
(A) You will clarify the printing mistake
(B) You will inform the concerned subject’s teacher
(C) You will advise him to wait till the correction is being confirmed
(D) Furiously tell him to do as he understands
Ans : (A)
76. It is easier to predict ................ on the basis of aptitude testing than success in an occupation.
(A) Failure
(B) Temperament
(C) Interest
(D) Adjustment
Ans : (A)
77. Frustration for the motives causes—
(A) Inferiority
(B) Anxiety
(C) Inefficiency
(D) Behaviour disorder
Ans : (D)
78. The teacher who has developed an interest in teaching—
(A) Studies problems of student behaviour
(B) Compares different types of tests
(C) Refuses to be guided by the rules of thumb
(D) Cannot deal with children effectively
Ans : (A)
79. The teacher who can apply the principles of Educational Psychology—
(A) Has pride in the teaching profession
(B) Can provide readymade solutions
(C) Adjusts his method to suit the needs of individual children
(D) Compares the theories of learning
Ans : (C)
80. Which of the following is an audio-visual aid ?
(A) Radio
(B) Tape-recorder
(C) Television
(D) Projector
Ans : (C)
81. Motives arouse behaviour and direct it towards an/a—
(A) Appropriate goal
(B) Inference
(C) Prediction
(D) None of the rest
Ans : (A)
82. Learning which involves motor organs is called—
(A) Sensory learning
(B) Motor learning
(C) Verbal learning
(D) Sensory-motor learning
Ans : (B)
83. Find the odd one out—
(A) Recall
(B) Recognition
(C) Trace
(D) Remembering
Ans : (C)
84. The problem child is generally one who has—
(A) An unsolved problem
(B) A poor heredity
(C) A poor home environment
(D) A younger brother or sister
Ans : (A)
85. The First Kindergarten was started by—
(A) Friedrich Froebel
(B) Benjamin Franklin
(C) Johann Pestalozzi
(D) De Witt Clinton
Ans : (A)
86. Rousseau’s major contribution to modern education was the—
(A) Kindergarten
(B) Philanthropy
(C) Use of objects in teaching
(D) Philosophy of Naturalism
Ans : (D)
87. Which of the following is most characteristic of a good teacher ?
(A) He sticks to one activity at a time and completes what he starts before starting something else
(B) He is not afraid of losing dignity when he participates in children’s activities
(C) He puts more do’s than don’ts in his comments to children
(D) He remains objective and impersonal at all times
Ans : (C)
88. A prime requisite for one who enters the teaching profession is—
(A) An IQ of over 125
(B) Public speaking ability
(C) Good health
(D) Extra income
Ans : (C)
89. There is an intimate relationship between the—
(A) Teachers and Educationists
(B) Planned and unplanned School Learning
(C) School and Society
(D) Parents and Children’s Thinking
Ans : (C)
90. Four conditions that must exist in a classroom before any motivational strategies can be successful—
(A) The teacher must be a supportive person
(B) The classroom must be disorganized
(C) The tasks set for students must not be authentic
(D) Constant disruption in class
Ans : (A)
91. The students of today are—
(A) Careless and negligent
(B) Not devoted to studies
(C) Dedicated to studies
(D) Of sharp mind
Ans : (D)
92. Government Policy on Education regards Education a unique—
(A) Consumption
(B) Investment
(C) Source of income
(D) Expenditure
Ans : (B)
93. Motivation is the release of ................ by proceeding towards a goal.
(A) Pride
(B) Tension
(C) Knowledge
(D) Power
Ans : (B)
94. Helping people in the neighbourhood to solve behavioural problems is in the purview of—
(A) Community Psychology
(B) Neighbourhood Psychology
(C) Genetic Psychology
(D) Developmental Psychology
Ans : (A)
95. Nature and Nurture refer to—
(A) Internal and External Environment
(B) Temperament and character
(C) Physical features and temperament
(D) Heredity and Environment
Ans : (D)
96. Acquisition of information and knowledge is—
(A) Ability to learn
(B) Ability to adjust
(C) Ability to memorise
(D) None of the rest
Ans : (A)
97. Motivation should be followed by—
(A) Reward
(B) Reproof
(C) Knowledge of result
(D) Incentive
Ans : (A)
98. The motivated teacher will have following attributes—
(A) Unrealistic level of Aspiration
(B) Goal-directed behaviour
(C) Dissatisfaction
(D) Deprivation of needs
Ans : (B)
99. The teacher should promote—
(A) Anxiety among the students to complete the syllabus in a hurry
(B) Harassing the students for completing the work
(C) Encouraging interactive communication among students
(D) Punishment to a student whenever he puts a question
Ans : (C)
100. Teachers and parents give more importance to the development of intelligence among students as it facilitates—
(A) Academic achievement and social respectability
(B) Less risk taking behaviour
(C) Dependence behaviour
(D) Obedient behaviour
Ans : (A)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment