Pages

Saturday, February 5, 2011

U.P.P.S.C General Studies Solved Paper 2011


1. The earliest evidence of agriculture in Indian sub-continent is found at—
(A) Lothal
(B) Harappa
(C) Mehrgarh
(D) Mundigak

Ans : (C)

2. During the Rig Vedic period Niska was an ornament of—
(A) Ear
(B) Neck
(C) Arm
(D) Wrist

Ans : (B)

3. Which of the following were regarded as the hub of Aryan culture during the later Vedic period ?
(A) Anga, Magadh
(B) Kosal, Videha
(C) Kuru, Panchal
(D) Matsya, Surasena

Ans : (C)
4. Who among the following was the first to take initiative for water resource management in the Girnar region ?
(A) Chandragupta Maurya
(B) Asoka
(C) Rudradaman
(D) Skandagupta

Ans : (A)

5. That Lumbini was the birth place of Gautama Buddha, is confirmed by an inscription of—
(A) Asoka
(B) Kanishka
(C) Harsha
(D) Dharmapala

Ans : (A)

6. Who among the following Gupta Kings had another name Devagupta ?
(A) Samudragupta
(B) Chandragupta II
(C) Kumaragupta
(D) None of the above

Ans : (B)

7. Kumaradevi, a queen of Govinda Chandra Gahadavala, constructed Dharma-Chakra Jina Vihara at—
(A) Bodha Gaya
(B) Rajgrih
(C) Kushinagar
(D) Sarnath

Ans : (D)

8. Which of the following dynasties frequently assigned to the ladies high ranking positions in administration ?
(A) Chola
(B) Chalukya
(C) Pala
(D) Sena

Ans : (B)

9. Who among the following Rajput rulers is known to have written a book on music ?
(A) Jayachandra Gahadavala
(B) Prithviraj Chauhan
(C) Rana Kumbha
(D) Man Singh

Ans : (C)

10. Which Sultan of Delhi was a contemporary of the Mongol leader Chengiz Khan ?
(A) Iltutmish
(B) Razia
(C) Balban
(D) Alauddin Khalji

Ans : (A)

11. Who among the following was the continuing link between Sher Shah and Akbar in the field of land revenue administration ?
(A) Birbal
(B) Todar Mal
(C) Bhagwan Das
(D) Bhar Mal

Ans : (B)

12. With which medieval ruler would you associate the statement ‘I would have lost the empire just for a handful of millet’ ?
(A) Alauddin Khalji
(B) Muhammad Tughlaq
(C) Sher Shah
(D) Aurangzeb

Ans : (C)

13. The Maratha King became a nonentity and the Peshwa the virtual ruler from the time of—
(A) Balaji Vishwanath
(B) Baji Rao I
(C) Balaji Rao
(D) Madnav Rao I

Ans : (B)

14. Thomas Roe was received in audience by Jehangir at—
(A) Agra
(B) Ajmer
(C) Delhi
(D) Fatehpur Sikri

Ans : (A)

15. Which one of the following musical instruments was mastered by Aurangzeb ?
(A) Sitar
(B) Pakhawaj
(C) Veena
(D) None of the above

Ans : (C)
16. Which son of Aurangzeb revolted against his father, weakening the latter’s position against the Rajputs ?
(A) Azam
(B) Akbar
(C) Muazzam
(D) Kam Baksh

Ans : (B)

17. Who were the first Europeans to come to India for trade ?
(A) Dutch
(B) English
(C) French
(D) Portuguese

Ans : (D)

18. What did the Act V of 1843 make illegal ?
(A) Child marriage
(B) Infanticide
(C) Sati
(D) Slavery

Ans : (D)

19. Who among the following was the leader of the revolution of 1857 in Assam ?
(A) Diwan Maniram Dutta
(B) Kandarpeshwar Singh
(C) Purandar Singh
(D) Piali Barua

Ans : (A)

20. Which of the following Acts transferred the Government of India from East India Company to the Crown ?
(A) Government of India Act 1858
(B) Indian Councils Act 1861
(C) Royal Titles Act 1876
(D) Indian Councils Act 1892

Ans : (A)

21. The first meeting of Indian National Congress was held at—

(A) Bombay
(B) Poona
(C) Madras
(D) Calcutta

Ans : (A)

22. The paper ‘Indian Mirror’ was published during 1861 from—
(A) Bombay
(B) Calcutta
(C) Madras
(D) Pondicherry

Ans : (B)

23. Name the organization formed by Surendranath Banerjee which merged with the Indian National Congress in 1886—
(A) East India Association
(B) London India Society
(C) Indian Association
(D) Indian National Conference

Ans : (C)

24. Who among the following introduced the Vernacular Press Act ?
(A) Lord Lytton
(B) Lord Ripon
(C) Lord Curzon
(D) Lord Hastings

Ans : (A)

25. The President of Surat Session of Indian National Congress, 1907 was—
(A) R. B. Ghosh
(B) B. G. Tilak
(C) Annie Besant
(D) G. K. Gokhale

Ans : (A)

26. Who among the following had started Indian Home Rule Society in London ?
(A) Annie Besant
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Shyamji Krishna Varma
(D) Mohandas Karamchand Gandhi

Ans : (C)

27. The first Trade Union was founded in India in the year 1918 by—
(A) N. M. Joshi
(B) B. P. Wadia
(C) V. V. Giri
(D) S. A. Dange

Ans : (B)
28. Who resigned from the membership of Viceroy’s Executive Council as a
protest against Jallianwala Bagh Massacre ?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Rabindranath Tagore
(C) Shankaran Nair
(D) Jamnalal Bajaj

Ans : (C)

29. Who had opposed the Champaran Satyagraha of Mahatma Gandhi ?
(A) Rabindranath Tagore
(B) N. G. Ranga
(C) Rajkumar Shukla
(D) Rajendra Prasad

Ans : (A)
30. In which one of the following languages was the first issue of the Journal Ghadar published ?
(A) Urdu
(B) Hindi
(C) English
(D) Marathi

Ans : (A)

31. Who was the author of the book ‘Bandi Jiwan’ ?
(A) Dinabandhu Mitra
(B) Hema Chandrakar
(C) Ram Prasad Bismil
(D) Sachindra Sanyal

Ans : (D)

32. Consider the following events connected with Indian National Movement :
1. Gandhi-Irvin Pact
2. Execution of Bhagat Singh
3. Karachi Session of Indian National Congress, 1931
4. Martyrdom of Chandra Shekhar Azad
Find the correct chronological order of the events from the codes given
below—
Codes :
(A) 4, 1, 2, 3
(B) 1, 2, 3, 4
(C) 2, 3, 4, 1
(D) 4, 1, 3, 2

Ans : (A)

33. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists : List-I
(a) Annie Besant
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Jawahar Lal Nehru
(d) Ambika Charan Majumdar
List-II
1. Home Rule Movement
2. Champaran Satyagraha
3. Lucknow Session of Indian
National Congress, 1916
4. Lahore Session of Indian
National Congress, 1929
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3
(B) 1 2 3 4
(C) 4 3 2 1
(D) 3 2 1 4

Ans : (A)

34. Who among the following said about the Act of 1935 "a car which has brake but no engine" ?
(A) Jawahar Lal Nehru
(B) C. Rajgopalachari
(C) Mahatma Gandhi
(D) S. C. Bose

Ans : (A)

35. Who formed the Radical Democratic Party in 1940 ?
(A) Indrasen
(B) M. N. Roy
(C) Somendranath Tagore
(D) Shachindranath Sanyal

Ans : (B)

36. Who started the individual Satyagraha ?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Pattabhi Sitaramayya
(C) Jawahar Lal Nehru
(D) Vinoba Bhave

Ans : (D)
37. Who among the following called the movements of Gandhiji as ‘political blackmail’ ?
(A) Lord Chelmsford
(B) Lord Wavel
(C) Lord Linlithgow
(D) Lord Montague

Ans : (C)

38. Muslim League observed the ‘Direct Action Day’ on—
(A) 12 August 1942
(B) 16 August 1943
(C) 16 August 1946
(D) 14 August 1947

Ans : (C)

39. Arrange in chronological order the following events which occurred during post-independence period :
1. Liberation of Goa
2. Dalai Lama fled to India
3. Chou En-Lai visited India
4. India visit of Khrushchev and Bulganin
Select the correct answer from the codes given below—
Codes :
(A) 1, 3, 2, 4
(B) 2, 1, 4, 3
(C) 3, 4, 1, 2
(D) 4, 2, 3, 1
Ans : (D)
40. Who among the following were responsible for the creation of Ratha monuments at Mamallapuram ?
(A) Cholas
(B) Pallavas
(C) Pandyas
(D) Chalukyas

Ans : (B)

41. The ancient monuments of Elephanta are mostly
1. Buddhist
2. Jain
3. Saivite
4. Vaishnavite
Select the correct answer from the code given below—
Code :
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 1 and 3

Ans : (C)
42. Which of the following temples is considered as a wonder of rock-cut architecture ?
(A) Brihadisvara Temple, Tanjavur
(B) Lingaraja Temple, Bhubaneshwar
(C) Kailash Temple, Ellora
(D) Kandaria Mahadeva Temple, Khajuraho

Ans : (C)

43. Ruins of which of the following represent the old capital of Vijayanagar ?
(A) Ahmadnagar
(B) Bijapur
(C) Golconda
(D) Hampi

Ans : (D)
44. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Akbar’s Tomb —Sikandara
(B) Jahangir’s Tomb —Sahdara
(C) Tomb of Shaikh Salim Chishti —Fatehpur Sikri
(D) Tomb of Shaikh Nizamuddin Aulia —Ajmer

Ans : (D)

45. Which of the following was the birth place of Guru Nanak ?
(A) Amritsar
(B) Nabha
(C) Nankana
(D) Nander

Ans : (C)

46. Where did Maharaja Jaisingh II built observatories ?
1. Delhi
2. Jaipur
3. Ujjain
4. Varanasi
Select the correct answer from the codes given below—
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 1 and 3
(C) 2 and 3
(D) 1, 2, 3 and 4

Ans : (D)

47. Who among the following transformed the traditional Ganapati festival of Maharashtra into a national festival and gave it a political character ?
(A) Ramdas
(B) Shivaji
(C) Mahadev Govind Ranade
(D) Bal Gangadhar Tilak

Ans : (D)

48. Who among the following had founded the ‘Indian Society of Oriental Art’
to revive ancient art traditions of India ?
(A) Abanindra Nath Tagore
(B) Nand Lal Bose
(C) Asit Kumar Haldhar
(D) Amrita Shergill

Ans : (A)

49. Who among the following was offered Membership of the Royal Asiatic Society of Paris ?
(A) Dadabhai Naoroji
(B) Michael Madhusudan Dutta
(C) Raja Rammohan Roy
(D) Vivekanand

Ans : (B)

50. The first University Chair of Sanskrit was founded in—
(A) England
(B) France
(C) Germany
(D) Russia

Ans : (C)
51. Who among the following had said, ‘God intended me to look upon all religions with one eye, that is why he took away the light from the other’ ?
(A) Maharaja Ranjit Singh
(B) Maharaja Sher Singh
(C) Maharaja Dalip Singh
(D) None of the above

Ans : (A)

52. Who among the following deities is represented in art as holding a plough ?
(A) Krishna
(B) Balarama
(C) Kartikeya
(D) Maitreya

Ans : (B)

53. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(A) Jawahar Lal Nehru —Hind Swaraj
(B) Maulana Abul Kalam Azad —India Wins Freedom
(C) Subhash Chandra Bose —Indian Struggle
(D) Lala Lajpat Rai —Unhappy India

Ans : (A)

54. Which one of the following will be the year of Saka Samvat in December 2009 ?
(A) 1931
(B) 1952
(C) 2066
(D) 2087

Ans : (A)

55. The smallest million city of India is—
(A) Amritsar
(B) Allahabad
(C) Rajkot
(D) Vijayawada

Ans : (C)
56. Why is Dhanbad most densely inhabited district of Chhota Nagpur plateau ?
(A) Fertile soil and irrigational facilities by canals from the Damodar
(B) Availability of coal, iron ore, mica, copper etc.
(C) Development of mining industries and industrialization
(D) All the above

Ans : (D)

57. Which one of the following classes of towns are included in the category of small towns by the Census of India ?
(A) Class VI
(B) Class V and VI
(C) Class IV, V and VI
(D) Class III, IV, V and VI

Ans : (D)

58. In India maximum number of cities reporting slums are found in—
(A) Andhra Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Tamil Nadu
(D) Uttar Pradesh

Ans : (B)

59. The coast areas of which of the following oceans are called ‘ring of fire’ ?
(A) Atlantic Ocean
(B) Pacific Ocean
(C) Indian Ocean
(D) None of the above

Ans : (B)

60. ‘Operation Green’ was launched in Uttar Pradesh on—
(A) July 1, 2001
(B) October 2, 2001
(C) July 1, 2005
(D) June 6, 2006

Ans : (C)

61. The country which has the finest system of protected lands in the world is—
(A) China
(B) Costa Rica
(C) India
(D) Switzerland

Ans : (D)

62. In India maximum alkali area is found in the State of—
(A) Gujarat
(B) Haryana
(C) Punjab
(D) Uttar Pradesh

Ans : (A)

63. In India Project Elephant was launched in the year—
(A) 1968
(B) 1970
(C) 1972
(D) 1974

Ans : Project Elephant was started in 1992

64. Which one of the following pairs is correctly matched ?
(A) Simlipal —Assam
(B) Nokrek —Meghalaya
(C) Dehong Debang —Sikkim
(D) Agasthyamalai —Karnataka

Ans : (B)

65. According to the 2001 Census Report, male female ratio in India is—
(A) 1000 : 930
(B) 1000 : 934
(C) 1000 : 926
(D) 1000 : 933

Ans : (D)

66. Which State of India has the largest Muslim population according to the 2001 Census ?
(A) Assam
(B) Bihar
(C) Uttar Pradesh
(D) West Bengal

Ans : (C)

67. Among the following States which one has the highest sex ratio, according to 2001 Census ?
(A) Andhra Pradesh
(B) Chhattisgarh
(C) Himachal Pradesh
(D) Jharkhand

Ans : (B)

68. The State which recorded the minimum population growth rate during 1991-2001 is—
(A) Andhra Pradesh
(B) Kerala
(C) Tamil Nadu
(D) West Bengal

Ans : (B)

69. In which year was the first regular Census held in India ?
(A) 1921
(B) 1881
(C) 1911
(D) 1931

Ans : (B)

70. Which of the following countries are included in the ‘Golden Crescent’ ?
1. Afghanistan
2. Iran
3. Iraq
4. Pakstan
Select the correct answer from the codes given below—
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 3 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 1, 2 and 4

Ans : (D)

71. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(A) Kimberley —Diamond
(B) Witwatersrand —Gold
(C) Katomga —Copper
(D) Saar —Iron ore

Ans : (D)

72. Which one of the following countries has the highest birth rate ?
(A) Afghanistan
(B) Bangladesh
(C) India
(D) Pakistan

Ans : (D)

73. Alexandria is a port of—
(A) Egypt
(B) Israel
(C) Jordan
(D) Libya

Ans : (A)

74. Which one of the following South Asian countries has the highest population density ?
(A) Sri Lanka
(B) India
(C) Nepal
(D) Pakistan

Ans : (B)

75. Persian Gulf does not form border with—
(A) Bahrain
(B) Iraq
(C) Kuwait
(D) Oman

Ans : (D)

76. Which one of the following countries is the third largest economy of the world ?
(A) Japan
(B) Malaysia
(C) India
(D) China

Ans : (A)

77. The Equator passes through—

(A) Central African Republic
(B) Kenya
(C) Sarawak
(D) Venezuela

Ans : (B)

78. Which of the following pairs is correctly matched ? Minerals—Producing Areas
(A) Copper—Arizona
(B) Coal—Carajas
(C) Iron Ore—Rastanura
(D) Petroleum—Donbas

Ans : (A)

79. Which of the following are active volcanoes ?
1. Aconagua
2. Cotopaxi
3. Etna
4. Fujiyama
Select the correct answer from the code given below—
Code :
(A) 1 and 2
(B) 3 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 2, 3 and 4

Ans : Incorrect Options

80. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(A) Ghana—Accra
(B) Kenya—Nairobi
(C) Namibia—Windhooks
(D) Nigeria—Rabat

Ans : (D)

81. Through which of the following straits does a tunnel connect the United Kingdom and France ?
(A) Davis Strait
(B) Denmark Strait
(C) Strait of Dover
(D) Strait of Gibralter

Ans : (C)

82. In which of the following group of countries maize is used as staple food ?
(A) Western Europe
(B) Russia
(C) Middle Africa
(D) South-East Asia

Ans : (C)

83. The biggest port in India is—
(A) Vishakhapatnam
(B) Mumbai
(C) Tuticorin
(D) Kandla

Ans : (B)

84. Sankosh river forms boundary between—
(A) Bihar and West Bengal
(B) Assam and Arunachal Pradesh
(C) Assam and West Bengal
(D) Bihar and Jharkhand

Ans : (B)

85. Pir Panjal range lies in—
(A) Arunachal Pradesh
(B) Jammu and Kashmir
(C) Punjab
(D) Uttarakhand

Ans : (B)

86. Which of the following city of Uttar Pradesh is not joined by Nationla Highway 2 ?
(A) Agra
(B) Allahabad
(C) Lucknow
(D) Varanasi

Ans : (C)

87. Which of the following rivers is an example of the superimposed drainage ?
(A) Alaknanda
(B) Kosi
(C) Chambal
(D) Godawari

Ans : (C)

88. Which factors have facilitated the locational shift of the sugar industry from North India to South India ?
1. Per acre higher yield of sugar cane
2. Higher sucrose content of sugar cane
3. Longer crushing season
4. Cheap labour
Select the correct answer from the codes given below—
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 1, 2 and 3
(D) 2, 3 and 4

Ans : (C)

89. Which of the following crops are grown mostly under subsistence farming ?
(A) Millets and Rice
(B) Cotton and Tobacco
(C) Tea and Coffee
(D) Vegetables and Fruits

Ans : (A)

90. Teak and Sal are the products of—
(A) Tropical Dry Deciduous Forests
(B) Tropical Evergreen Forests
(C) Tropical Thorn Forests
(D) Alpine Forests

Ans : (A)

91. On which one of the following rivers is ‘Tulbul’ Project located ?
(A) Chenab
(B) Ravi
(C) Beas
(D) Jhelum

Ans : (D)

92. Which one of the following is the actual source of the Son river ?
(A) Amarkantak in Shahdol district
(B) Son Muda in Shahdol district
(C) Son Bachharwar in Bilaspur district
(D) Mandla plateau

Ans : (A)

93. Which one of the following pairs is correctly matched ?
Nuclear Plant—Year of Commissioning
(A) Kota—1989
(B) Kakrapar—1984
(C) Kaiga—1999
(D) Kalpakkam—1995

Ans : (C)

94. Rubber industry in India is located at—
(A) Panjim
(B) Bangalore
(C) Puducherri
(D) Aurangabad

Ans : (B)
95. In March 2009 the BrahMos Missile was tested at—
(A) Pokharan
(B) Chandipur
(C) Cape Canveral
(D) Sri Harikota

Ans : (A)

96. The countries, which participated in Malabar-2009 exercises, were—
(A) China, England, Russia
(B) China, India, Russia
(C) India, USA, Japan
(D) Japan, England, USA

Ans : (C)

97. Three ‘Phalcon AWACS’ supplied by Israel were received in India for the first time in—
(A) March 2009
(B) April 2009
(C) May 2009
(D) February 2009

Ans : (C)

98. The winner of Nobel Peace Prize for 2008 is—
(A) Al Gore
(B) Muhammad Yunus
(C) Martti Ahtisaari
(D) Wangari Maathai

Ans : (C)

99. Who among the following has been chosen for ‘Hoover Medal’ in March 2009 for his contribution to the upliftment of the poor and the rural people ?
(A) Sam Patroda
(B) A.P.J. Abdul Kalam
(C) M. S. Swaminathan
(D) Baba Amte

Ans : (B)

100. In April 2009, G-20 Summit was held in—
(A) Geneva
(B) London
(C) Paris
(D) Rome
Ans : (B) 

101. India was represented in the Annual Meet of the World Economic Forum, held in Davos (Switzerland) in January 2009, by—
(A) Manmohan Singh
(B) Kamal Nath
(C) P. Chidambaram
(D) Kapil Sibbal

Ans : (B)

102. The first woman to be the Speaker of Lok Sabha is—
(A) Vijay Lakshmi Pandit
(B) Sarojini Naidu
(C) Indira Gandhi
(D) Meira Kumar

Ans : (D)

103. Which movie has been given the Best Movie Award in 66th Golden Globe Awards ?
(A) Mall E
(B) Slumdog Millionaire
(C) The Dark Night
(D) The Reader

Ans : (B)

104. Which one of the following pairs is not correctly matched ? Recent Padma Awardees—Awards
(A) Bhimsen Joshi– Bharat Ratna
(B) Abhinav Bindra – Padma Vibhushan
(C) Shekhar Gupta – Padma Bhushan
(D) Aishwarya Rai – Padma Shri

Ans : (B)

105. Who among the following won the best actor award in the awards ceremony of International Indian Film Academy held at Macau ?
(A) Amitabh Bachchan
(B) Hritik Roshan
(C) Abhishek Bachchan
(D) Salman Khan

Ans : (B)

106. Where did Prime Minsiter Manmohan Singh, having taken charge of the new government after 2009 elections, meet Pakistan President Asif Ali Zardari for the first time ?
(A) Cairo
(B) London
(C) Shanghai
(D) Yekaterinburg

Ans : (D)

107. Which among the following countries attended as observers the Shanghai
Cooperation Organization (SCO) Summit held on 16 June 2009 ?
1. Russia
2. India
3. Pakistan
4. Iran
Select the correct answer from the codes given below—
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 3 and 4
(D) 2, 3 and 4

Ans : (D)

108. Name the player who has been awarded the 2008 Rajiv Gandhi Khel Ratna Award ?
(A) Sachin Tendulkar
(B) Anil Kumble
(C) Gautam Gambhir
(D) M. S. Dhoni

Ans : (D)

109. The only Indian Gold Medal Winner in Olympic 2008 is—
(A) Sudesh Kumar
(B) Pankaj Advani
(C) Mahesh Bhupati
(D) Abhinav Bindra

Ans : (D)

110. The winner of Asia Cup Hockey Tournament, 2009 was—
(A) China
(B) Malaysia
(C) Pakistan
(D) South Korea

Ans : (D)

111. The winner State of 17th Senior National Women’s Football Championship held in March 2009, was—
(A) Manipur
(B) Nagaland
(C) Tamil Nadu
(D) West Bengal

Ans : (A)

112. The two games, which have been excluded from the Olympic Games to be held in 2012 in London, are—
(A) Badminton and Table Tennis
(B) Basketball and Volleyball
(C) Tennis and Wrestling
(D) Softball and Baseball

Ans : (D)

113. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(A) Sushil Kumar—Wrestling
(B) Anand Pawar—Badminton
(C) Arjun Rao—Archery
(D) Pankaj Advani—Shooting

Ans : (D)

114. The captain of the Indian Hockey Team which won Sultan Azlan Shah Hockey Tournament, 2009 was—
(A) Dilip Tirkey
(B) Rajpal Singh
(C) Sandeep Singh
(D) V. Raghunath

Ans : (C)

115. Asia Cup Hockey Tournament was held in May 2009 in—
(A) India
(B) Malaysia
(C) South Korea
(D) UAE

Ans : (B)

116. In which of the following States the National Games, 2011 will be held ?
(A) Delhi
(B) Goa
(C) Maharashtra
(D) Rajasthan

Ans : (B)

117. A cropping system where crops are grown in the inter spaces between rows of planted trees is called—
(A) Relay cropping
(B) Mixed cropping
(C) Inter-cropping
(D) Alley cropping

Ans : (D)

118. Application of gypsum is required more in the crop of—
(A) Paddy
(B) Berseem
(C) Wheat
(D) Groundnut

Ans : (A)

119. The upper limit of available water in soil is determined at—
(A) 1/3 bar
(B) 1/2 bar
(C) 2/3 bar
(D) 1 bar

Ans : (A)

120. The place of origin of red gram is—
(A) America
(B) India
(C) South Africa
(D) Egypt

Ans : (C)

121. University of Horticulture and Forestry is located at—
(A) Coimbatore
(B) Solan
(C) Palampur
(D) Pant Nagar

Ans : (B)

122. Heroin is obtained from—
(A) Indian hemp
(B) Opium poppy
(C) Tobacco
(D) Arecanut

Ans : (B)

123. The leading producer of soybean in India is—
(A) Chhattisgarh
(B) Madhya Pradesh
(C) Maharashtra
(D) Uttar Pradesh

Ans : (B)

124. ‘Varuna’ is a variety of—
(A) Mustard
(B) Linseed
(C) Sunflower
(D) Sesamum

Ans : (A)

125. Farming of cloves is done in—
(A) Kerala
(B) Karnataka
(C) Tamil Nadu
(D) Uttar Pradesh
Ans : (A)

126. Consider the following statements— Assertion (A) : West Bengal is the leading producer of fish in India.
Reason (R) : West Bengal has well developed fishing industry along the sea
coast.
Select the correct answer from the codes given below—
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Ans : (C)

127. In India the largest area under rice cultivation lies in the State of—
(A) Andhra Pradesh
(B) Orissa
(C) Uttar Pradesh
(D) West Bengal

Ans : (C)

128. The most popular sport goods come from—
(A) Ludhiana
(B) Jalandhar
(C) Kanpur
(D) Agra

Ans : (B)

129. Which bank became the first bank to open its branch in China ?
(A) IDBI Bank
(B) HDFC Bank
(C) State Bank of India
(D) Punjab National Bank

Ans : (C)

130. After the merger of Air India and Indian Airlines, the new entity is now known as—
(A) Indian Airways
(B) India Airlines
(C) Air India
(D) Indo-Air

Ans : (A)

131. Which sector got high rate of growth in its cooperative units ?
(A) Sugar
(B) Cotton textile
(C) Jute
(D) Cement

Ans : (B)

132. The headquarters of the World Bank are at—
(A) Manila
(B) Washington
(C) New York
(D) Geneva

Ans : (B)

133. Inside trading is related to—
(A) Share market
(B) Horse racing
(C) Taxation
(D) International trade

Ans : (A)

134. Mixed Economy means—
(A) Co-existence of small and large industries
(B) Co-existence of public and private sectors
(C) Co-existence of rich and poor
(D) Promoting both agriculture and industry in the economy

Ans : (B)

135. Diesel Locomotive engines are manufactured in India at—
(A) Chitranjan
(B) Jamshedpur
(C) Varanasi
(D) Chennai

Ans : (C)

136. Invisible Export means export of—
(A) Services
(B) Prohibited goods
(C) Unrecorded goods
(D) Goods through smuggling

Ans : (A)

137. The headquarters of World Trade Organization are at—
(A) Doha
(B) Geneva
(C) Rome
(D) New York

Ans : (B)

138. The city of Jaunpur was founded by—
(A) Muhammad Tughlaq
(B) Firoz Shah Tughlaq
(C) Ibrahim Shah Sharqi
(D) Sikandar Lodi

Ans : (B)

139. The density of population of Uttar Pradesh according to 2001 Census, is—
(A) 689 per square km
(B) 589 per square km
(C) 489 per square km
(D) 389 per square km

Ans : (A)

140. In U.P. which one of the following tribes has the highest population ?
(A) Saharia
(B) Tharu
(C) Agaria
(D) Mahigir

Ans : (B)

141. The State of Uttar Pradesh accounts for—
(A) 60 Lok Sabha seats
(B) 70 Lok Sabha seats
(C) 80 Lok Sabha seats
(D) 90 Lok Sabha seats

Ans : (C)

142. Obra Thermal Power Plant was established with the help of—
(A) Soviet Russia
(B) Japan
(C) Germany
(D) America

Ans : (A)

143. According to 2001 Census the female literacy percentage in U.P. is—
(A) 38•87
(B) 43•53
(C) 33•12
(D) 42•22

Ans : (D)

144. Which is the highest Dam in U.P. ?
(A) Mata-Tila
(B) Meja
(C) Rihand
(D) Ram-Ganga

Ans : (D)

145. In U.P. Uranium is available in the district of—
(A) Lalitpur
(B) Jhansi
(C) Mirjapur
(D) Hamirpur

Ans : (A)

146. Firozabad is famous for producing—
(A) Bangles
(B) Locks
(C) Knives
(D) Shoes

Ans : (A)

147. Which one of the following is not a folk song of U.P. ?
(A) Birha
(B) Dhola Maru
(C) Kajri
(D) Rasia

Ans : (B)

148. Syed Salar Fair is held at—
(A) Bahraich
(B) Mankapur
(C) Barabanki
(D) Khalilabad

Ans : (A)

149. In U.P. Urdu Training and Research Centre is situated in—
(A) Barabanki
(B) Bareilly
(C) Lucknow
(D) Rampur

Ans : (C)

150. Central Institute of Subtropical Horticulture is located at—
(A) Jhansi
(B) Saharanpur
(C) Lucknow
(D) Varanasi

Ans : (C)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment