Pages

Sunday, December 5, 2010

PUNJAB AND HARYANA HIGH COURT, CHANDIGARH CLERKS EXAM MODEL PAPER

Directions (Q. 1-4): The details given below relate to the FOUR items that follow:
Amit wishes to buy a magazine, four magazines-on politics, sports, science and films are available to choose from. They are edited by Feroz, “Gurbaksh, Swami and ILA (not necessarily in that order) and published by Aryan, Bharat, Charan and Dev Publishers (not necessarily in that order). Further it is given that
(i) Dev publishers have published the magazine edited by Feroz
(ii) The magazine on politics is published by Aryan Publishers
(iii) The magazine on films is edited by Swami and is not published by Charan Publishers
(iv) The magazine on science is edited by Ila
For the following four items select the correct answer:
1. The magazine on Science is published by:
(1) Aryan Publishers
(2) Bharat Pub1isher
(3) Charan Publishers
(4) Dev Publishers
Ans. (3)
2. The magazine on sports is:
(i) edited by Feroz
(2) edited by Gurbaksh
(3) published by Bharat Publishers
(4) published by Charan Pub
Ans. (1)
3. The magazine on films is:
(1) published by Dev Publishers
(2) published by Bharat Publishers
(3) edited by Gurbaksh
(4) published by Charan Publishers
Ans. (2)
4. The magazine on politics is:
(1) edited by Ila
(2) edited by Gurbaksh
(3) published by Dev Publishers
(4) published by Charan Publishers
Ans. (2)
5. Computer hardware, which can keep in storage a very large quantity of data, is called:
(1) Magnetic tape
(2) Disc
(3) Both (1) and (2)
(4) None of these
Ans. (3)
6. Which one of the following is scientific computer language?
(1) BASIC
(2) COBOL
(3) FORTRAN
(4) PASCAL
Ans. (3)
7. The device that allows data to be sent over telephone lines with the help of binary signals is known as:
(1) Modem
(2) Monitor
(3) Mouse
(4) OCR
Ans. (1)
8. Consider the following Statements:
1. The First Session of the Indian National Congress was held in Calcutta.
2. The Second Session of the Indian National Congress was held under the President ship of Dadabhai Naoroji.
3. Both Indian National Congress and Muslim League held their sessions at Lucknow in 1916 and concluded the Lucknow Pact.
Which of the statements given above is/are correct?
(1) 1 and 2
(2) 2 only
(3) 2 and 3
(4) 3 only
Ans. (3)
9. Consider the following statements:
1. The Islamic Calendar is twelve days shorter than the Gregorian Calendar.
2. The Islamic Calendar began in AD 632.
3. The Gregorian Calendar is a solar calendar.
Which of the statements given above is/are correct?
(1) 1 only
(2) 1 and 2
(3) 1 and 3
(4) 3 only
Ans. (4)
10. Consider the following statements:
1. Indira Gandhi Centre for Atomic Research uses fast reactor technology.
2. Atomic Minerals Directorate for Research and Exploration is engaged in heavy water production.
3. Indian Rare Earths United is engaged in the manufacture of Zircon for India as Nuclear Programme beside other rare earth products.
Which of the statements given above are correct?
(1) 1, 2 and 3
(2) 1 and 2
(3) 1 and 3
(4) 2 and 3
Ans. (1)
11. Match List-I (Books) with List-II (Authors) and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List-I (Books)                                     List-II (Authors)
A. My Presidential Years                  1. S. Radhakrishnan
B. The Hindu View of Life               2. V. V. Giri
C Voice of Conscience                      3. N. Sanjiva Reddy
D .Without fear of Favour                 4 R. Venkataraman
Code:
A B C D
(1) 2 1 4 3
(2) 4 3 2 1
(3) 2 3 4 1
(4) 4 1 2 3
Ans. (4)
12 Famous Golf player Vijay Singh is from which one of the following countries?
(1) Fiji
(2) Mauritius
(3) Malaysia
(4) Kenya
Ans. (1)
13. Consider the following statements:
1 Toothless mammals such as pangolins are not found in India.
2. Gibbon is the only ape found in India.
Which of the statements given above is/are correct?
(1) 1 only
(2) 2 only
(3) Both 1 and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans. (3)
14. By doubling the radius of a circle its area would increase by:
(1) 100 %
(2) 200 %
(3) 300 %
(4) 400 %
Ans. (3)
15. If 2 jeans and 3 shirts cost Rs. 3500 and 3 jeans and 2 shirts cost Rs. 4000, how much does a jean cost?
(1) Rs. 1500
(2) Rs. 1000
(3) Rs. 750
(4) Rs. 500
Ans. (2)
16. The average monthly income of a person in a joint family of five is Rs. 1000. if the annual income of one member increases by Rs. 24000, what will be the average income of each member of that family?
(1) Rs. 1400
(2) Rs. 1800
(3) Rs. 2200
(4) Rs. 2600
Ans. (1)
17. Consider the following statements:
1. The highest deciding body for planning in India is the Planning Commission of India.
2. The Secretary of the Planning Commission of India also works for the National Development Council.
3. The constitution includes economic and social planning in the Concurrent list in the Seventh Schedule of the Constitution of India.
Which of the statements given above is/are correct?
(1) 1 and 2
(2) 2 and 3
(3) 2 only
(4) 3 only
Ans. (2)
18. Which one of the following does not border Panama?
(1) Costa Rica
(2) Pacific Ocean.
(3) Colombia
(4) Venezuela
Ans. (4)
19. Which one of the following statements is not correct?
(1) In Lok Sabha, a no-confidence motion has to set out the grounds on which it is based
(2) In the case of a no-confidence motion in Lok Sabha, no conditions of admissibility have been laid down in the Rules
(3) A motion of no-confidence, once admitted, has to be taken up within ten days of the leave being granted
(4) Rajya Sabha, is not empowered to entertain a motion of no-confidence
Ans. (1)
20. Which one of the following statements correctly describes the fourth Schedule of the Constitution of India?
(1) It contains the scheme of ‘the distribution of powers between the Union and the States
(2) It contains the languages listed in the Constitution
(3) It contains the provisions regarding the administration of tribal areas
(4) It allocates seats in the Council of States
Ans. (4)
21. Who among the following discovered X rays?
(1) Rutherford
(2) Roentgen
(3) Maxwell
(4) Torricelli
Ans. (2)
22. Which among the following Is the hardest part in our body?
(1) bone
(2) enamel
(3) dentine
(4) cementum
Ans. (2)
23. The lead of a pencil is made of the following:
(1) Lead
(2) Antimony
(3) Graphite
(4) None of these
Ans. (3)
24. Consider the following statements:
1. Smart Card is a plastic card with an embedded microchip.
2. Digital technology is primarily used with new physical communication medium such as satellite and fiber optics transmission
3. A digital library is a collection of documents in an organized electronic form available on the Internet only.
Which of the statements given above is/are correct?
(1) 3 only
(2) 1 and 2
(3) 2 and 3
(4) 1, 2 and 3
Ans. (4)
25. Consider the following statements about Sikh Gurus:
1. Banda Bahadur was appointed as the military leader of the Sikhas by Guru Tegh Bahadur.
2. Guru Arjun Dev became the Sikh Guru after Guru Ram Das.
3. Guru Arjun Dev gave to Sikhas their own script Gurumukhi.
Which of the statements given above is/are correct?
(1) 1 only
(2) 2 and 3
(3) l and 3
(4) 1 and 2
Ans. (4)
26. Consider the following Viceroys of India during the British Rule:
1. Lord Curzon
2. Lord Chelmsford
3. Lord Hardinge
4. Lord Irwin
Which one of the following is the correct chronological order of their tenure?
(1) 1, 3, 2, 4
(2) 2, 4, 1, 3
(3) 1, 4, 2, 3
(4) 2, 3, 1,4
Ans. (1)
27. George W. Bush, the President of America comes from which of the following American States?
(1) California
(2) Texas
(3) Virginia
(4) Indiana
Ans. (2)
28. Match List-I (Fuel Gases) with List-II (Major Constituents) and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List-I (Fuel Gases)                                 List-II (Major Constituents)
A. CNG                                                   1. Carbon monoxide, Hydrogen
B. Coal gas                                              2. Butane, Propane
C. LPG                                                    3. Methane, Ethane
D. Water gas                                           4. Hydrogen. Methane, Carbon monoxide
Code:
A B C D
(1) 2 1 3 4
(2) 3 4 2 1
(3) 2 4 3 1
(4) 3 1 2 4
Ans. (2)
29. A spherical body moves with a uniform angular velocity around a circular path of radius r. Which one of the following statements is correct?
(1) The body has no acceleration
(2) The body has a radial acceleration w2r directed towards the centre of the path
(3) The body has acceleration 2/5w2r directed away from the center of the path
(4) The body has an acceleration w2r tangential to its path
Ans. (2)
30. Match List-I (Agency) with List-II (Headquarters) and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List-I (Agency)                                                   List-II (Headquarters)
A. United Nations Development programme (UNDP)                      1. Nairobi
B. United Nations Environment Programme (UNEP)                       2. Vienna
C. United Nations Industrial Development Organization (UNIDO)  3. Berne
D. Universal Postal Union (UPU)                                                      4. New York
Code:
A B C D
(1) 2 3 4 1
(2) 4 1 2 3
(3) 2 1 4 3
(4) 4 3 2 1
Ans. (2)
31. A car Is running on a road at uniform speed of 60 km/hr.
The net resultant force on the car is;
(1) driving force in the direction of car’s motion
(2) resistance force opposite to the a directions of car’s motion
(3) an inclined force
(4) equal to zero
Ans. (4)
32. During the Indian Freedom Struggle, who among the following proposed that Swaraj should be defined as complete independence free from all foreign control?
(1) Mazharula Haque
(2) Maulana Hasrat Mohani
(3) Hakim Ajmal Khan
(4) Abul Kalam Azad
Ans. (2)
33. Which one of the following sequences indicates the correct chronological order?
(1) Shankarachara-Ramanuja -Chaitanya
(2) Ramanuja-Shankarachara-Chaitanya
(3) Ramanuja-Chaitanya-Shankarachara
(4) Shankarachara-Chaitanya-Ramanuja
Ans. (1)
34. Which one of the following statements is correct?
(1) Cirrus clouds are composed of ice crystals
(2) Cirrus clouds exhibit a flat base and have the appearance of rising domes
(3) Cumulus clouds are white and thin, and form delicate patches and give a fibrous and feathery appearance
(4) Cumulus clouds are classified as high clouds
Ans. (1)
35. Match List-I (National Park/ Sanctuary) with List-Il (State) and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List-I (National Park Sanctuary)                    List-II (State)
A. Kanger Ghati National Park                        1. Chhattisgarh
B. Nagerhole National Park                             2. Haryana
C. Kugti Wildlife Sanctuary                            3. Himachal Pradesh
D. Sultanpur Bird Sanctuary                           4. Karnataka
Code:
A B C D
(1) 3 2 1 4
(2) 1 4 3 2
(3) 3 4 1 2
(4) 1 2 3 4
Ans. (2)
36. Which one of the following statements is not correct?
(1) Gulfs with narrow fronts and wider rears experience high tides
(2) Tidal currents take place when a gulf is connected with the open sea by a narrow channel
(3) Tidal bore occurs when a tide enters the narrow and shallow estuary of a river
(4) The tidal nature of the mouth of the river Hooghly is of the crucial importance to Kolkata as port
Ans. (3)
37. Standard 18-carat gold sold in the market contains:
(1) 82 parts gold and 18 parts other metals
(2) 18 parts gold and 82 parts other metals
(3) 18 parts gold and 6 parts other metals
(4) 9 parts gold and 15 parts other metals
Ans. (3)
38. A weightless rubber balloon is filled with 200 cc of water. Its weight in water is equal to:
(1) 9.8/5 N
(2) 9.8/10 N
(3) 9.8/2 N
(4) Zero
Ans. (4)
39. Salts of which of the following elements provide colours to fireworks?
(1) Zinc and Sulphur
(2) Potassium and Mercury
(3) Strontium arid Barium
(4) Chromium and Nickel
Ans. (3)
40. Consider the following Princely States of the British Rule in India
1. Jhansi
2. Sambalpur
3. Satara
The correct  chronological order in which they were annexed by the British is:
(1) 1, 2. 3
(2) 1, 3, 2
(3) 3, 2, 1
(4) 3, 1, 2
Ans. (3)
41. The name of the famous person of India who returned the Knighthood conferred on him by the British Government as a token of protest against the atrocities in Punjab in 1919 was:
(1) Tej Bahadur Sapru
(2) Ashutosh Mukherjee
(3) Rabindranath Tagore
(4) Syed Ahmed Khan
Ans. (3)
42. The Archaeological Survey of India is an attached office of the Department/Ministry of:
(1) Culture
(2) Tourism
(3) Science and Technology
(4) Human Resource Development
Ans. (1)
43. Consider the following statements:
1. The highest criminal court of the district is the Court of District and Sessions
Judge
2. The District Judges are appointed by the Governor in consultation with the
High Courts.
3. A person to be eligible for appointment as a District Judge should be an advocate or a pleader of seven years standing or more or an officer in judicial service of the Union or the State.
4. When the Sessions Judge awards death sentence, it must be confirmed by the High court before it is carried out.
Which of the statements given above are correct?
(1) l and 2
(2) 2, 3 and 4
(3) 3 and 4
(4) 1, 2, 3 and 4
Ans. (4)
44. Consider the following statements:
1. The Speaker of Lok Sabha has the power to adjourn the House sine die but, on prorogation, it is only the President who can summon the House.
2. Unless sooner dissolved or there is an extension of the term ,there is an automatic dissolution of the Lok Sabba by efflux of time, at the end of the period of  five years, even if no formal order of dissolution is issued by the President.
3. The Speaker of Lok Sabha continues in office even after the dissolution of the House
and until immediately before the first meeting of the House.
Which of the statements given above are correct?
(1) l and 2
(2) 2 and 3
(3) 1 and 3
(4) 1, 2 and 3
Ans. (4)
45. Match List-I (Distinguished Ladies) with List-II (Area of Work) and select the correct answer using the codes given below the Lists
List-I (Distinguished Ladies)           List-II (Area of Work)
A. Jhumpa Lahiri                             1. Science and environment
B. Sunita Narain                               2. Novel-writing
C. Naina Lal Kidwai                        3. Film industry
D. Ravina Raj Kohli                        4. Banking
5. Television media
Code:
A B C D
(1) 4 5 3 1
(2) 2 1 4 5
(3) 4 1 3 5
(4) 2 5 4 1
Ans. (2)
46. Which One of the following statements is not correct?
(1) The largest Buddhist monastery in India is in Assam
(2) The language Konyak is spoken in Nagaland
(3) The largest river island in the world is in Assam
(4) Sikkim is the least-populated State of the Indian Union
Ans. (1)
47. Consider the following statements:
1. The Chinese pilgrim Fa-Hien attended the fourth Great Buddhist Council held by Kanishka.
2. The Chinese pilgrim Hiuen-Tsang met Harsha and found him to be antagonistic to Buddhism.
Which of the statements given above is/are correct?
(1) 1 only
(2) 2 only
(3) Both 1and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans. (4)
48. How did the dynasty of Nizam shahis of Ahmadnagar come to an end?
(1) Ahmadnagar annexed into Mughal Empire and Hussain Shah was consigned to life imprisonment
(2) Mughal troops destroyed Daulatabad fort and killed Nizam-ul Mulk of Ahmadnagar
(3) Fateh Khan usurped the throne from Nizam-ul Mulk.
(4) Malik Ambar was defeated in a battle with Mughals in 1631 and the entire Royal Family was killed by the Mughal troops
Ans. (1)
49. With reference to ancient Jainism, which one of the following statements is correct?
(1) Jainism was spread in South India under the leadership of Sthalabahu
(2) The Jainas who remained under the leadership of Bhadrabahu were called
Shvetambaras after the Council held at Pataliputra
(3) Jainism enjoyed the patronage of the Kalinga King Kharavela in the first century BC
(4) In the initial stage of Jainism the Jainas worshipped images unlike Buddhists
Ans. (3)
50. Consider the following:
1. Mahadeo Hills
2. Sahyadri Parvat
3. Satpura Range
What is the correct sequence of the above from the north to the south.?
(1) 1, 2, 3
(2) 2, 1, 3
(3) 1, 3, 2
(4) 2, 3, 1
Ans. (3)

24 comments:

  1. plz send me related court exam paper with answer on my mail . my court exam on 30.04.2011
    Harjeet Singh
    email id
    ha_rjeet@yahoo.co.in
    9417691079

    ReplyDelete
  2. Dear Sir,

    Please send me previous 10 years question papers of clerical deptt. in Ludhiana High Court.
    My E-Mail id is amit.14281@yahoo.in
    I will be very thankful to u. My exam is on 30.04.2011.
    With regards,

    yours truly,

    Amit Kumar
    Patiala.
    M. No. 9803946431

    ReplyDelete
  3. sir plz send me punjab and haryana high court clerk exam old papers my email id is sohi_shera@yahoo.co.in exam to be held on 21 august 2011

    ReplyDelete
  4. sir plz send me punjab and haryana high court previous 10 years question papers of clerical. my email id is deepiguru@yahoo.co.in the exam to be held on 21 august 2011

    ReplyDelete
  5. sir plz send me punjab and haryana high court clerk exam old papers my email id is sharmaasha.sharma3@gmail.com in exam to be held on 21 august 2011 , plz send as soon as possible.

    ReplyDelete
  6. Hie Sir/Mam,, plz send me the last question papers of Punjab and Haryana high court clerk exam ,, my exam is on 21 august,11....... plz send me the papers on my e-mail id ,,, jasjit_singh40@yahoo.com .... as soon as possible .... Thanks a lot in advance

    ReplyDelete
  7. Sir plz send me the last 10 yrs ques paper(solved)
    as early As possible..my id is
    shabna.muleem@gmail.com

    ReplyDelete
  8. sir/madam plz send me last 5years papers of punjab haryana high court clerk exam . my id is dutta07neha@gmail.com

    ReplyDelete
  9. sir/madam plz send me last 5years papers of punjab & haryana high court clerk exam.

    My Id is

    jhon00714@gmail.com

    ReplyDelete
  10. Dear Mam/Sir Please send me the last 10 year question paper of Punjab Haryana High Court exam.and my mail id is vermapriya744@gmail.com.

    ReplyDelete
  11. please send me the previous years papers of punjab and harayana high court
    my email id is
    kunal.arora069@gmail.com

    ReplyDelete
  12. plz send me punjab and haryana high court gk question papers of last 2 yrs...............at madhad2001@rediffmail.com

    ReplyDelete
  13. plz send me punjab and haryana high court clerk exam old papers my mail id is bhasin_87@yahoo.co.in

    ReplyDelete
  14. Hello sir please send the punjab haryana high court clerk exam old papers my mail id is amanlove178@gmail.com

    ReplyDelete
  15. ir/madam plz send me last 5years papers of punjab & haryana high court clerk exam.

    My Id is success.dolly86@gmail.com

    ReplyDelete
  16. Plz mail me previous punjab and haryana high court clerk exam paper on Rakeshchaudhary88@gmail.com. 9988704420

    ReplyDelete
  17. plz send me punjab and haryana high court clerk exam old papers my mail id is vipankumarw7@gmail.com

    ReplyDelete
  18. hello sir
    i am rohit. plz send me punjab and haryana high court clerk exam old papers my mail id is rohit_201164@yahoo.in.

    ReplyDelete
  19. plz send me punjab and haryana high court clerk exam old papers my mail id is gaurav_kumar12@hotmail.com

    ReplyDelete
  20. plz send me punjab and haryana high court clerk exam old papers my mail id is gaurav.dhankhar12@gmail.com

    ReplyDelete
  21. R/Sir
    please send me the previous years papers of punjab and harayana high court
    my email id is
    dudisunila3@gmail.com

    ReplyDelete
  22. sir plz send me punjab and haryana high court clerk exam old papers my email id is dikshagirdher@yahoo.co.in plz send as soon as possible.

    ReplyDelete
  23. Please send me Punjab Haryana High Court Clerk Exam old papers on my E-Mail ID. My E-Mail ID is
    verma_neha36@yahoo.co.in

    ReplyDelete
  24. plz send me punjab and haryana high court clerk exam old papers my mail id is steffimangla25@gmail.com.my exam date is 12 may 2013

    ReplyDelete