Pages

Tuesday, October 26, 2010

UPPSC Govt. Inter College Lecturer Screening Exam. 2009

Govt. Inter College
Lecturer Screening Exam. 2009

Part–II
General Studies : Solved Paper

1. ‘Arihant’ is—
(A) A missile, recently launched from Sriharikota
(B) India’s indigenously built tank
(C) India’s first indigenously built pilotless plane
(D) India’s first indigenously built nuclear submarine
Ans : (B)

2. Who of the following has been recently appointed as the Chair-person of the Children Film Society of India ?
(A) Asha Parikh
(B) Nandita Das
(C) Sharmila Tagore
(D) Waheeda Rahman
Ans : (B)

3. Kandhamal, which recently came into news for communal unrest, is located in—
(A) Jharkhand
(B) Chhattisgarh
(C) Orissa
(D) Bihar
Ans : (C)

4. Liberhan Commission report relates to—
(A) Administrative reforms
(B) Demolition of Babri Mosque
(C) Godhra incident in Gujarat in 2002
(D) Tax reforms
Ans : (B)

5. Whom did Serena Williams beat in the finals to win Wimbledon, 2009 (Women’s Singles) title ?
(A) Dinara Safina
(B) Elena Dementieva
(C) Venus Williams
(D) Vera Zuenareva
Ans : (C)


6. Somdev Devbarman, who was in the news recently, is associated with—
(A) Hockey
(B) Football
(C) Lawn Tennis
(D) Cricket
Ans : (C)

7. ‘Vande Matram’ song was much in news recently. It is related to—
(A) Arvind Ghosh
(B) Bankim Chandra
(C) Rabindra Nath Tagore
(D) Sharat Chandra
Ans : (B)

8. Consider the following statements about Barack Obama—
1. Barrack Obama is the 44th President of America.
2. He is the second non-white President of America.
3. He is of African origin.
Select the correct answer from the code given below :
Code :
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) 3 only
(D) 1 and 3
Ans : (D)

9. Who among the following rulers are reported to have performed Asvamedha sacrifice ?
1. Pushyamitra
2. Pravarasena I
3. Pulakesin I
4. Samudra Gupta
Indicate the correct answer from the codes given below :
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 3 and 4
(C) 1 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans : (C)

10. What was the amount of ‘Sardeshmukhi’ charged by Shivaji ?
(A) One-third
(B) One-fifth
(C) One-eighth
(D) One-tenth
Ans : (D)

11. Which of the following Union Territories have a State assembly ?
1. Chandigarh
2. Delhi
3. Pondicherry
4. Lakshdweep
Select the correct answer from the Codes given below :
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 1, 2 and 3
(D) 2, 3 and 4
Ans : (B)

12. ‘Economic and Social Planning’ is a subject in the—
(A) Union list
(B) State list
(C) Concurrent list
(D) None of the above
Ans : (C)

13. The Vice-President is elected by—
(A) The people
(B) The electoral college which elects the President
(C) The members of both Houses of Parliament
(D) Also by the members of the State Legislatures
Ans : (C)

14. The minimum age for election as a member of the hosue of people must be—
(A) 23 years
(B) 25 years
(C) 27 years
(D) 30 years
Ans : (B)

15. Night blindness is caused by the deficiency of—
(A) Vitamin E
(B) Vitamin C
(C) Vitamin A
(D) Vitamin B1
Ans : (C)

16. India’s largest ship breaking yard is located in Gujarat at—
(A) Alang
(B) Kandla
(C) Okha
(D) Porbander
Ans : (A)

17. Who amongst the following was the first recipient of Bharat Ratna ?
(A) C. Rajagopalachari
(B) Jawahar Lal Nehru
(C) Rajendra Prasad
(D) S. Radhakrishnan
Ans : (A)

18. Which of the following gurus founded the ‘Khalsa’ ?
(A) Nanak
(B) Har Kishan
(C) Teg Bahadur
(D) Govind Singh
Ans : (D)

19. Who of the following got the Moti Masjid, Agra constructed during his reign ?
(A) Akbar
(B) Aurangzeb
(C) Jahangir
(D) Shahjahan
Ans : (D)

20. ‘Lucknow Pact’ was signed between the Congress and the Muslim League in the year—
(A) 1913
(B) 1914
(C) 1915
(D) 1916
Ans : (D)

21. Buddhist, Hindu and Jain rock-cut caves exist at—
(A) Ajanta
(B) Elephanta
(C) Ellora
(D) Nasik
Ans : (C)

22. Palk Strait makes maritime boundary between India and—
(A) Bangladesh
(B) Maldives
(C) Pakistan
(D) Sri Lanka
Ans : (D)

23. Trans-border trade through Nathu La is done between India and—
(A) Bangladesh
(B) Bhutan
(C) China
(D) Nepal
Ans : (C)

24. Which one of the following is not a Siva temple ?
(A) Kedarnath temple
(B) Jagannath temple
(C) Mahakaleswar temple
(D) Viswanath temple
Ans : (B)

25. Light from the Sun reaches Earth in about—
(A) 2 minutes
(B) 4 minutes
(C) 8 minutes
(D) 16 minutes
Ans : (C)

26. In which of the following crops, Uttar Pradesh is the largest producer in the country ?
(A) Barley
(B) Maize
(C) Potato
(D) Rice
Ans : (C)

27. The number of members nominated by the President to the Council of States is—
(A) 6
(B) 8
(C) 10
(D) 12
Ans : (D)

28. Light year is a unit of—
(A) Light
(B) Time
(C) Distance
(D) Intensity of light
Ans : (C)

29. The three primary colours are—
(A) Violet, Black, Blue
(B) Yellow, Orange, Red
(C) Blue, Yellow, Red
(D) Blue, Green, Red
Ans : (D)

30. The ‘Man of the Series’ in ICC T-20 World Cup, 2009 was—
(A) Chris Gayle
(B) Sanath Jayasurya
(C) Shahid Afridi
(D) Tillakaratne Dilshan
Ans : (D)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment