Pages

Thursday, June 10, 2010

Travel and Tourism Gwalior Examination, 2008

Travel and Tourism Gwalior Examination, 2008 : Solved Paper
(Held on 05-05-2008)


1. Koutons is the brand name of —
(A) Shirts
(B) Cigarettes
(C) Shoes
(D) Carpets
Ans : (A)

2. VIP Suitcase are being manufactured by —
(A) Tata Plastic Product
(B) Blow Plast India Ltd
(C) Asian Plastic (P) Ltd
(D) None of these
Ans : (B)

3. Which of the following companies is not in the business of cellular phone ?
(A) Ericson
(B) Videocon
(C) Nokia
(D) Motorplla
Ans : (B)

4. Ashoka Hotel New Delhi is owned by—
(A) Taj group of hotels
(B) Oberoi Hotels
(C) Asian Hotels
(D) ITDC
Ans : (D)

5. 'OTIS' is the brand name of —
(A) Software
(B) Shoes
(C) Lift and Elevators
(D) Chemicals and Paints
Ans : (C)

6. In which of the following places the Island of Lakshdweep is situated ?
(A) Arabian Sea
(B) Bay of Bengal
(C) Indian Sea
(D) None of these
Ans : (A)

7. Ritcher scale is used for measuring —
(A) Depth of mines
(B) Density of liquids
(C) Intensity of earthquakes
(D) None of these
Ans : (C)

8. Which of the following creatures did come to the earth first ?
(A) Fish
(B) Monkey
(C) Man
(D) Ape Man
Ans : (D)

9. Lucknow is situated on the Bank of River —
(A) Yamuna
(B) Gomati
(C) Godavari
(D) Ganga
Ans : (B)

10. In which state of India you can get Khajuraho ?
(A) Uttar Pradesh
(B) Orissa
(C) Karnataka
(D) Madhya Ppradesh
Ans : (D)

11. The first war of India independence or the Revolt of 1857 started from —
(A) Delhi
(B) Kolkata
(C) Meerut
(D) Jhansi
Ans : (C)

12. The sea rout to India was discovered in the year—
(A) 1398
(B) 1498
(C) 1598
(D) 1600
Ans : (B)

13. The Battle of Haldi Ghati was fought in the year 1576 A.D. between Imperial Aemy and —
(A) Rana Pratap
(B) Rana Uday Singh
(C) Rana Amar Singh
(D) None of these
Ans : (A)

14. At which place was Akbar born?
(A) Delhi
(B) Agra
(C) Amarkot
(D) Kannauj
Ans : (C)

15. In which year was 'Quit India Movement' started ?
(A) 1930
(B) 1940
(C) 1942
(D) 1947
Ans : (C)

16. Name the President of Unted States of America (U.S.A) as on 1ST january 2006 ?
(A) Bill Clinton
(B) Dick Cheney
(C) George W.Bush
(D) George Bush Sr.
Ans : (C)

17. 'Blue Dart' is a —
(A) Medicine Company
(B) Paint Company
(C) Courier Company
(D) Transport Company
Ans : (C)

18. In which country is Geneva Situated ?
(A) Belgium
(B) Sweden
(C) Switzerland
(D) United Staes
Ans : (C)

19. Name the vice captain of Indian Cricket Team for the ODI played at 'Multan' on 16.02.2006 India vs Ppakistan ?
(A) Rahul Dravid
(B) Virendra Shewag
(C) Yuv Raj Singh
(D) Irfan Pathan
Ans : (B)

20. Nasir Hussain , a famous cricketer captained cricket team of
(A) Pakistan
(B) Bangladesh
(C) India
(D) England
Ans : (D)

21.Sania Mirza ,represent which of the following game ?
(A) Table Tennis
(B) Lawn Tennis
(C) Basket-ball
(D) Badminton
Ans : (B)

22. 'Ms Glria Arroya' is / was the president of :
(A) Japan
(B) South Korea
(C) Indonesia
(D) Philippines
Ans : (D)

23. "Mr. Lakshmi Niwas Mittal" is a well known tycoon in the field of :
(A) Oil
(B) Steel
(C) Medicine
(D) None of these
Ans : (B)

24. Name the brand Ambassador of 'Hutch'a cellular company ?
(A) Amitabh Bachchan
(B) Shahrukh Khan
(C) Rahul Dravid
(D) Sachi Tendulkar
Ans : (C)

25. 'Go play' is a slogan being used by :
(A) Coca-Cola
(B) Pepsi
(C) Lays
(D) None of these
Ans : (D)

26. Justice Ramesh Chandra Lahoti was ___________Chief Justice of India.
(A) 35th
(B) 36th
(C) 34th
(D) 31st
Ans : (C)

27. Currency of Japan is —
(A) Yen
(B) Peso
(C) Dollar
(D) Kyat
Ans : (A)

28.Which bank issues currency Notes ?
(A) State Bank of India
(B) Central Bank of India
(C) Reserve Bank of India
(D) Bank of India
Ans : (C)

29. The Ashok Chakra is an award associated with:
(A) Gallantry
(B) Civilian Excellence
(C) Music & Fine Arts
(D) Sports
Ans : (A)

30. Which is the only mammal that can fly ?
(A) Flying Squirrel
(B) Bat
(C) Great India Bustard
(D) None of these
Ans : (B)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment