Wednesday, May 26, 2010


Haryana School Teachers Eligibility Test (For Lecturer), 2009
(Held on 25-7-2009)
English Literature : Solved Paper
(Question 1-50)

1. I left the bag where I found it. The bold sentence is a—
(A) Noun phrase
(B) Noun clause
(C) Adjective clause
(D) Adverb clause

2. The real revolutionary transformation in Indian history is that—
(A) The Indian women, once enjoying a good status in the ancient times were later on treated badly
(B) Indian culture now suffered from several evils like illiteracy among women folk, child marriage, widowhood and sati
(C) On Gandhiji’s call, the Indian women asserted themselves and made a respectable place for themselves in Independent India
(D) The Britishers freed India from slavery

3. The proverb ‘Rome was not built in a day’ states that—
(A) Time, patience and hard work are needed to complete important and difficult tasks
(B) It took years to build the boundary of Rome
(C) It is impossible to complete difficult tasks
(D) The people of Rome were very hard working

4. As a young boy, Barin used to steal because—
(A) It had become his habit
(B) It made him happy
(C) He had developed an inclination to rob people of the things they liked
(D) He had become a regular thief

5. ‘Ecumenical’ means—
(A) Very cynical about religious doctrines
(B) Orthodox, sticking to one’s religion
(C) Secular, involving or uniting members of all religions
(D) Considerate and helpful person

6. ‘And much it grieved my heart to think what man has made of man.’ These lines are full of—
(A) Warmth
(B) Neglect
(C) Irony
(D) Passion

7. ‘Beat one’s brain’ means—
(A) Start beating one’s head
(B) Curse yourself
(C) Think hard
(D) Sit back and relax

Directions—(Q. 8–12) Read the following extract carefully and answer the questions that follow by choosing correct answer :

The second dimension is the intellectual. We live in a highly competitive age of science and technology, and can no longer afford the luxury of mediocrity if we are to forge ahead. This rapidly changing nuclear age requires our youth to be intellectually far more alert and competent than their predecessors, and therefore every young man and woman today studying in schools, colleges and universities must aim at academic ability of the highest order. In a developing nation like ours, where large numbers are still unable to acquire even primary education, those undergoing higher education constitute a privileged elite. They must therefore, repay their debt to the society by not wasting a single moment of academic life in futile or disruptive pursuits, but strain every nerve to become able and efficient in their respective fields of study, so that they can serve India with greater efficiency. In this context the futility of students getting involved in party politics and intrigues is too obvious to need any reiteration.

8. The rich are ndebted to the society—
(A) Because it is their social and moral responsibility to the society
(B) Because they can afford high education
(C) Because they have become rich by exploiting the poor
(D) Because they are born rich

9. Intellectuals amongst Youth are essential—
(A) For development of the nation
(B) Because we need intellectuals
(C) Intellectualism is in vogue
(D) Nations with intellectuals are respected

10. ‘The luxury of mediocrity’ means—
(A) Intellectualism
(B) Advanced knowledge of science and technology
(C) Secondary or insufficient knowledge
(D) Sufficient knowledge

11. The futility of students getting involved in politics needs no reiteration because—
(A) It is well evident that their potential would be wasted thus
(B) They strain every nerve to become good students
(C) They need to divert their energy for defence purpose
(D) They do not have time for politics

12. Not many go in for higher education because—
(A) It is the privilege of the rich class
(B) Only rich people are intellectuals
(C) Poor people are debarred from taking higher education
(D) Not all Indians can afford it

13. ‘The righteous shall flourish as the Palm tree’.
The figure of speech in this sentence is—
(A) Metaphor
(B) Simile
(C) Antithesis
(D) Epigram

14. The narrator considered Mourad–
(A) A good person
(B) An unworthy descendent of his late uncle
(C) A crazy fellow
(D) A delightful and mysterious dream

15. Strike the iron while it is hot.
The bold sentence is a—
(A) Noun phrase
(B) Adverb clause
(C) Adverb phrase
(D) Noun clause

16. ‘Yes quaint and curious War is ! You shoot a fellow down you’d treat If you met where any bar is, Or help to half a crown. These lines express the poets—
(A) Helplessness
(B) Shows the futility of life
(C) Shows the hollowness of life
(D) The irony and incongruity of life

17. ‘The Tale of the Melon City’ is a poem by—
(A) Vikram Seth
(B) Sarojini Naidu
(C) Rabindra Nath Tagore
(D) T.S. Eliot

18. The Melon was made the king of the city because—
(A) The deceased king decided it
(B) The wisemen of the king’s court decided this
(C) The majority of the public wanted it so
(D) The idiot passing the city gate decided it

19. ‘Better fifty years of Europe, than a cycle of Cathay.’
The figure of speech used in this sentence is—
(A) Antithesis
(B) Hyperbole
(C) Simile
(D) Metaphor

20. ‘The child is the father of man’.
The figure of speech in this sentence is—
(A) Epigram
(B) Antithesis
(C) Metaphor
(D) Simile

21. The mangoes of Hosahalli are—
(A) Very delicious
(B) Typical to their village
(C) Raw or ripe, very sour
(D) Big like watermelons

22. The police arrested and released ‘Many Harnam Singh’ because—
(A) They could not get hold of the real Harnam Singh
(B) Many people were called Harnam Singh
(C) Many people came forward to get themselves arrested in his place
(D) There was no real freedom fighter called Harnam Singh

23. ‘Search his pockets and you will find the watch.’
(A) Simple sentence
(B) Assertive sentence
(C) Compound sentence
(D) Complex sentence

24. John Gresham would be let off in the court if Baldwin would, as a witness—
(A) Pretend to have forgotten everything because of a poor memory
(B) Says that the Bank was going at a loss
(C) Says that he and Gresham were accomplice
(D) Says that Gresham is innocent

25. Choose the odd answer :
Capital punishment should be done away with because—
(A) It is immoral and anti-Christian
(B) It aims at taking away the life which God has given
(C) It is inhuman
(D) It relieves men of a sinful life

26. Before his return to India, the author hesitated to see Mrs. Clifford because—
(A) He had lied to Mrs. Clifford, that her son was alive and he had seen him in the ring
(B) He knew Mrs. Clifford was seriously ill and craving for her son
(C) Mrs. Clifford and Maggie were in a miserable condition
(D) He did not have time to visit them

27. ‘He is so poor that he can’t buy a meal—
(A) Complex sentence
(B) Simple sentence
(C) Interrogative sentence
(D) Superlative sentence

28. ‘He is too weak to run fast.’
(A) Negative sentence
(B) Superlative sentence
(C) Simple sentence
(D) Complex sentence

29. Choose the odd answer :
Shahid ignored the author’s reassurances and insisted that he should write about him because—
(A) Shahid had no other friends
(B) Shahid wanted the author to remember him through his own writings
(C) He wanted the world to know about him after his death
(D) He knew that the author will certainly fulfil his wish

30. The complexities of the science of linguistics can be studied better in India because—
(A) India is a land of multiple languages
(B) Sanskrit is a complicated language
(C) Indians of ancient India were very literate
(D) Indian languages transformed, modified and developed through the ages, alongwith history

31. The synonym of ‘Abate’ is—
(A) Amplify
(B) Subside
(C) Aggravate
(D) Add to augment

32. Mrs. Clifford was eager that the author should see the ring because—
(A) It was her son’s ring
(B) It was a magical ring given by a yogi, in which one could see a distant person
(C) She had previously seen her son in the ring
(D) It was a precious ring

33. During the narrator’s bad attack of influenza, and his stay in the room all the time—
(A) He in his loneliness started talking to the face
(B) The face became more realistic and dominating
(C) The face started merging with the other patches on the wall
(D) It faded completely

34. Portia wins the case because—
(A) Shylock is a jew and jews were a hated community
(B) Shylock’s daughter wants to marry a Christian in service of Bassanio, Portia’s husband
(C) Portia is a lady
(D) Portia is intelligent and witty

35. ‘It is hotter than it should be’—
(A) Exclamatory sentence
(B) Demonstrative sentence
(C) Compound sentence
(D) Complex sentence

36. ‘Buffoonery’ means—
(A) Fooling
(B) Foolish behaviour
(C) Stupidity
(D) Fun

37. ‘The news was a dagger to his heart.’
The figure of speech in this sentence is—
(A) Metaphor
(B) Antithesis
(C) Simile
(D) Hyperbole

38. ‘The Address’ is not a story about—
(A) Marconi Street, Number 46
(B) Lost Silver Cutlery
(C) The human dilemma of getting back what one has lost
(D) How people take advantage of others, and usurp their belongings

39. ‘Hard and fast’ means—
(A) Very tight
(B) Strict
(C) Tough
(D) Stone-like

40. The golden plate turned into lead because—
(A) All men who had assembled there were greedy people, wanting the golden plate
(B) It was the temple’s property
(C) The people in the temple did not belong to Benaras
(D) They did not need it

41. The patches of dampness and discolouration resembling a human face was peculiar because—
(A) It was in the narrator’s room
(B) The contours of the face never changed
(C) It soon merged with the other patches on the wall
(D) It resembled the face of the narrator’s best friend

42. The face on the wall disappeared because—
(A) The dampness spread around it
(B) The author scratched the contours of the face, as it kept haunting him
(C) The wall were painted
(D) The real owner of the face met with an accident

43. ‘Here’s the smell of blood still; All the perfumes of Arabia will not sweeten this little hand.’
The figure of speech used in this sentence is—
(A) Hyperbole
(B) Antithesis
(C) Metaphor
(D) Simile

44. ‘The primrose path’ means—
(A) The path of pleasure
(B) The garden where primroses bloom
(C) To praise
(D) To lead, to result in

45. Choose the incorrect answer :
The homecoming of Ranga was a big event because—
(A) Ranga was the first villager to go to Bangalore for education
(B) He had come home after learning English
(C) People wanted to see if he was the same person
(D) His hands, legs, eyes, infact his features had changed

46. Albert Einstein was sad because—
(A) Mr. Braun had scolded him
(B) The school authorities had given him a warning
(C) His father, though very poor, still wanted his son to get a diploma
(D) His father was very poor and could not afford his fees

47. Choose the odd answer :
The two Armenian boys belonged to the tribe which—
(A) Was a branch of the Garoghlanian family
(B) Were living in extreme poverty
(C) Were once very wealthy
(D) Did not believe in right and wrong

48. Choose the odd answer :
In the ancient times, our ancestors disowned the handicapped because—
(A) They lacked compassion and humanity
(B) They lacked sufficient resources to take care of the invalid
(C) Danger of being exterminated by flood, famine or enemy was always there
(D) Superstitions and superstitious attitudes dominated society

49. A handicapped or disabled person is happy because—
(A) In his ignorance he is not aware of what he misses, and learns to be happy, as life is with him
(B) Being deprived of some human privileges is happiness for him
(C) Envy and regret are of no use to him
(D) For him light and darkness are alike

50. “He is telented enough to compose his own songs.”
(A) Superlative sentence
(B) Imperative sentence
(C) Complex sentence
(D) Simple sentence

Answers :
1. (D) 2. (C) 3. (A) 4. (A) 5. (C)
6. (D) 7. (C) 8. (A) 9. (A) 10. (C)
11. (A) 12. (A) 13. (B) 14. (C) 15. (B)
16. (D) 17. (A) 18. (B) 19. (A) 20. (A)
21. (A) 22. (A) 23. (C) 24. (A) 25. (B)
26. (A) 27. (A) 28. (C) 29. (A) 30. (D)
31. (B) 32. (B) 33. (B) 34. (D) 35. (D)
36. (B) 37. (A) 38. (C) 39. (B) 40. (A)
41. (D) 42. (D) 43. (A) 44. (A) 45. (D)
46. (C) 47. (D) 48. (D) 49. (A) 50. (D)


  1. Hi this is Ajeet, i am,B.ed can anyone e-mail STET question paper for secondary school


    Ajeet D

  2. Sir i need STET paper of chemistry (previous year)