Tuesday, March 30, 2010

Indian Polity : Objective General Awareness

Indian Polity : Objective General Awareness


1. If it is desirable to establish a Presidential form of government in India, the foremost and immediate amendment has to be made affecting the—
(A) System of Judiciary
(B) Composition of the Parliament
(C) Powers of the Executive
(D) Provisions of the Fundamental Rights

2. Any dispute regarding the violation of Fundamental Rights can be presented—
(A) In any court of the country
(B) In the Supreme Court only
(C) In the High Court only
(D) In either Supreme Court of High Court

3. Who amongst the following can be removed without Parliament's resolution?
(A) Governor of a state
(B) Any judge of the Supreme Court
(C) Any judge of a High Court
(D) Chief Election Commissioner

4. If a question asked by a Member of Parliament is a starred one, he will get—
(A) A written answer
(B) An oral answer
(C) Answer in the Zero hour
(D) No answer

5. According to the provisions of the Constitution, which one of the following can be abolished?
(A) Legislative Assembly
(B) Legislative Council
(C) Rajya Sabha
(D) Lok Sabha

6. Whether a Bill is a Money Bill or not, will be decided by the—
(A) Speaker of the Lok Sabha
(B) Chairman of the Rajya Sabha
(C) Finance Minister
(D) Prime Minister

7. After the general elections a new Lok Sabha is constituted. In its first session, the Speaker is elected. Who presides over this first session?
(A) Ex-Speaker
(B) Ex-Prime Minister
(C) Chairman of the Rajya Sabha
(D) Oldest member of the House

8. The 'Indian Parliament' comprise of the—
(A) Rajya Sabha and Lok Sabha
(B) Rajya Sabha, Lok Sabha and the President
(C) Rajya Sabha, Lok Sabha and the Council of Ministers
(D) Lok Sabha and the Council of Ministers

9. In the event of the breakdown of the constitutional machinery of any state, under which one of the following Articles can President's Rule be imposed?
(A) 352
(B) 256
(C) 360
(D) 370

10. Which one of the following has got most effective provisions towards the establishment of socio-economic justice in India?
(A) Fundamental Rights
(B) Fundamental Duties
(C) Directive Principles of the State Policy
(D) Preamble of the Constitution

11. Which one of the following is a national political party?
(A) All India Anna D. M. K.
(B) National Conference
(C) Communist Party of India
(D) All India Forward Block

12. Which of the following is a member of the SAARC ?
(A) Bhutan
(B) Tibet
(C) Myanmar
(D) Malaysia

13. Human Rights Day is observed all over the world every year on—
(A) 24 October
(B) 7 November
(C) 10 December
(D) 25 December

14. Individual liberty is best reflected in a—
(A) Socialist State
(B) Communist State
(C) Welfare State
(D) Fascist State

15. Universal Adult Franchise makes a government—
(A) More responsive
(B) More efficient
(C) More popular amongst the minorities
(D) More stable

16. In Dictorship Executive is responsible to—
(A) An advisory council
(B) The people's representatives
(C) The high administrative officers
(D) No one

17. While casting her vote in any election, a woman exercises her—
(A) Civics right
(B) Social right
(C) Natural right
(D) Political right

18. In India, the states derive their power from the—
(A) People
(B) Constitution
(C) State Assembly
(D) Parliament

19. How many representatives for Vidhan Parishad of U.P. are elected from the teacher's constituency?
(A) 18
(B) 12
(C) 9
(D) 6

20. For removing the Vice President of Indian from his office a resolution is initiated in—
(A) The joint sitting of both the House
(B) The Rajya Sabha
(C) The Lok Sabha
(D) Any of the two Houses

21. Which of the following has got a Lt. Governor?
(A) Delhi
(B) Goa
(C) Karnataka
(D) Manipur

22. Which one of the following Fundamental Rights has been ensured to the citizens of India?
(A) To get education
(B) To get employment
(C) To buy and sale property
(D) To form associations or unions

23. By Parliament we mean—
(A) Lok Sabha
(B) Lok Sabha and Rajya Sabha
(C) Rajya Sabha
(D) Lok Sabha, Rajya Sabha and the President

24. Who appoints the ad-hoc Chief Justice of a High Court?
(A) The Chief Justice of the Supreme Court
(B) The President of India
(C) The Governor of the State concerned
(D) The Cabinet at the Centre

25. In the Panchayati Raj system, the 'Panchayat Samiti' is constituted at the—
(A) Village level
(B) Block level
(C) City level
(D) District level

Answers :

1. (C) 2. (D) 3. (A) 4. (B) 5. (B)
6. (A) 7. (D) 8. (B) 9. (B) 10. (C)
11. (C) 12. (A) 13. (C) 14. (C) 15. (A)
16. (D) 17. (D) 18. (B) 19. (C) 20. (B)
21. (A) 22. (D) 23. (D) 24. (B) 25. (B)


1. Which of the following is the demerit of a federation?
(A) It encourages regionalism
(B) It creates unity in diversity
(C) It gives considerable measure of autonomy to the states
(D) It prevents the central government from being despotic in behaviour

2. The first non-aligned summit conference was held in 1961 in—
(A) Cairo (Egypt)
(B) Belgrade (Yugoslavia)
(C) Nairoh (Kenya)
(D) Havana (Cuba)

3. Which of the following is wrong about the Parliamentary Democracy?
(A) It does not adjust easily according to the changed circumstances
(B) Ministers get more opportunities to show their abilities under this system of government
(C) President gives impartial advice
(D) There is close co-operation between the executive and the legislature

4. In a Presidential type of government, we find that—
(A) The Chief Executive is always elected
(B) The term of the Chief Executive is fixed for certain period
(C) The Secretaries are fully subordinate to the President
(D) All the above

5. A representative government is not possible without—
(A) Political parties
(B) Impartial election
(C) Political consciousness among the people
(D) All the above

6. "A political party consists of a group of citizens more or less organised, who act as a political unit and who, by the use of their voting power, aim to control the government and carry out their general policies." Whose words are these?
(A) Garner
(B) Gilchrist
(C) Gettell
(D) MacIver

7. Which of the following is the demerit of party system?
(A) It creates awakening among the masses who starts struggling for their demands
(B) It compels the government to work according to public opinion
(C) It leads government to introduce reforms
(D) It divides nation into several groups

8. In India there is
(A) One party system
(B) Bi-party system
(C) Multi party system
(D) None of the above

9. A coalition government in a country is generally formed where there is—
(A) Two party system
(B) One party system
(C) Multi party system dominated by one party
(D) No party system

10. The real work of opposition party in a democratic country is—
(A) To make delays in legislation
(B) To put obstacles in the way of the government of the rival parties
(C) To topple down the government of the rival parties
(D) To offer the healthy criticism to the government of rival parties

11. Which of the following conditions is necessary to make party system successful?
(A) Political parties should be organised on caste basis
(B) Political parties should give more importance to the local problems than national issues
(C) Political parties should try to solve the economic and political problems
(D) Political parties should not allow the people to take active interest in the politics

12. Ultimate object of a political party is—
(A) To contest election
(B) To expose the weakness of rival political parties
(C) To form and run their own government according to their own policies
(D) To increase their strength or membership

13. Political equality means—
(A) Every citizen should be given political education
(B) Every citizen should be given a chance to work in the government turn by turn
(C) Every citizen should be given right to vote and contest election
(D) Every citizen should be a member of any political party

14. Adult franchise is disadvantageous—
(A) If the people cast their votes in favour of those candidates who give them money
(B) If the votes caste their votes to the candidates belonging to their own castes or religion and not to the able candidates
(C) If the people caste their votes thought lessly
(D) In all the above cases

15. Some articles of the Constitution of India were enforced even before 26th January, 1950, when were they enforced?
(A) December 24, 1949
(B) October 26, 1949
(C) November 26, 1949
(D) December 26, 1949

16. Indian constitution is—
(A) More rigid than American constitution
(B) More flexible than English constitution
(C) More rigid than both English and American constitutions
(D) More rigid than English constitution but flexible than American constitution

17. Indian constitution was prepared in—
(A) 2 years and 11 months
(B) 2 years and 18 months
(C) 2 years and 18 days
(D) 2 years 11 months and 18 days

18. Indian constitution after its completion was adopted by Constituent Assembly on—
(A) January 26, 1950
(B) November 26, 1949
(C) August 15, 1947
(D) October 2, 1948

19. Which of the following is not included in the preamble to the Indian constitution?
(A) Justice social, economic and political
(B) Education to men, women and children
(C) Liberty of thought, expression, faith and worship
(D) To promote equality of status and opportunity to all

20. The idea of Fundamental Rights was taken from—
(A) England
(B) America
(C) Iran
(D) Ancient India

21. President of the Constituent Assembly with whose signature the Indian constitution was adopted was—
(A) Dr. Ambedkar
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Pt. Jawahar Lal Nehru
(D) Maulana Abul Kalam Azad

22. The ultimate authority according to the preamble of the Indian constitution vests in—
(A) The President
(B) The Prime Minister
(C) The President, Prime Minister and rulers of native states
(D) People of India as a whole

23. The parliamentary set up in the Indian constitution has been adopted from—
(A) U.S.A.
(B) Russia
(C) England
(D) All the above

24. Which of the following has been borrowed from Ireland by the framers of the Indian constitution ?
(A) Preamble
(B) Nomination of the members of Rajya Sabha
(C) Directive principles of states policy
(D) Supreme Court

25. Idea of concurrent list in Indian constitution was borrowed from—
(A) England
(B) America
(C) Australia
(D) Russia

Answers :

1. (A) 2. (B) 3. (A) 4. (D) 5. (D)
6. (C) 7. (D) 8. (C) 9. (C) 10. (D)
11. (C) 12. (C) 13. (C) 14. (D) 15. (C)
16. (D) 17. (D) 18. (B) 19. (B) 20. (B)
21. (B) 22. (D) 23. (C) 24. (C) 25. (C)


1. It is "an association estalished by nature for the supply of man's every day wants." About which Aristotle said these words?
(A) Society
(B) Family
(C) Community
(D) State

2. Indian foreign policy of non-alignment stands for—
(A) Acting as a mediator between nations
(B) Non-involvement in the power block politics
(C) Co-operating with the neighbouring countries
(D) Taking side of all the nations

3. A subject is said to be in the concurrent list when a law can be passed on it by—
(A) The Central Government
(B) The Central and State Government both
(C) The State Government
(D) The President and the Prime Minister together

4. Who among the following persons is acknowledged as the father of the Indian Constitution ?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Jawahar Lal Nehru
(C) Dr. B. R. Ambedkar
(D) Dr. Rajendra Prasad

5. When a Money Bill is passed by the Lok Sabha, but not returned by the Rajya Sabha within 14 days of its receipt—
(A) It cannot become an Act
(B) It is deemed to have been passed by both the Houses
(C) It is again referred to the Rajya Sabha
(D) It is reconsidered by the Lok Sabha itself

6. The Industrial Revolution was brought about on account of—
(A) The workers refusing to work with their hands
(B) The Government insisting on the use of machines
(C) Lack of market for hand-made goods
(D) Invention of machinery and its application

7. Which of the following is not the function of the state?
(A) To protect from external aggression
(B) To provide for education and public health
(C) To compel its citizens to be religious persons
(D) To maintain law and order

8. The first General Election of Lok Sabha were held in the year—
(A) 1947
(B) 1951
(C) 1952
(D) 1957

9. The signatories to Panchasheel declaration were—
(A) India and Myanmar
(B) India and Pakistan
(C) Malasiya and Myanmar
(D) India and China

10. Who among the following persons, was responsible for the merger of Pincely States into the Indian Dominion?
(A) C. Rajagopalachari
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Sardar Vallabh bhai Patel
(D) Sri Vithalbhai Patel

11. Of the following which is not essential for a welfare state?
(A) Efficient administration
(B) People's participation in administration
(C) Preaching of the morals
(D) Social security system

12. The most essential function of a state is to make—
(A) Labour-laws
(B) Marriage-laws
(C) Laws for the protection of the people and the property
(D) Laws for health and education

13. Who led the Home Rule Movement in India?
(A) Lala Lajpat Rai and Vipin Chandra Pal
(B) Mrs. Annie Besant and Lokmanya Tilak
(C) Gopal Krishna Gokhale and Surendra Nath Banerjee
(D) None of these

14. "One who owes allegiance to the state, has access to the civil and political rights and is inspired with a sprit of-service to the community" is known as—
(A) An ideal soldier
(B) A true politician
(C) A real citizen
(D) A great patriot

15. The constitution of which country inspired us, to establish a 'Republic' ?
(A) France
(B) Italy
(C) South Africa
(D) Britain

16. One may lose citizenship if one?
(A) Maintains trade with a foreign country
(B) Visits foreign countries
(C) Has correspondence with foreign people
(D) Takes political shelter in a foreign country

17. Which of the following is the hindrance in the way of good citizenship?
(A) To be more educated
(B) To be a wealthy person
(C) To be communal-minded
(D) To be religious-minded

18. "Man's life was solitary, poor, nasty, brutish and short." Who holds such views about the nature of state?
(A) Locke
(B) Hobbes
(C) Rousseau
(D) T.H. Green

19. "A man is born free and everywhere he is in chains," Whose words are these?
(A) Rousseau
(B) Austin
(C) Plato
(D) Hegel

20. Which of the following is not the duty of a state?
(A) To serve the people
(B) To command the people
(C) To protect the people
(D) To promote the health of the people

21. In a welfare state, the government—
(A) Restricts the liberty of the individuals
(B) Determines the fashions of the people
(C) Controls the trade and commerce
(D) Helps the people against poverty, old age and unemployment

22. Which of the following is not the organ of a government?
(A) Executive
(B) Judiciary
(C) Legislature
(D) Political Parties

23. The essential element of the modern state is—
(A) The Supreme Court
(B) The Political Parties
(C) The Division of Power
(D) The Sovereignty

24. Which of the following is not included in the executive wing of the government?
(A) The Prime Minister
(B) The President or the King
(C) The Ministers
(D) The Judges of the Courts

25. A legislature of a country—
(A) Makes the laws
(B) Interprets the laws
(C) Protects the laws
(D) Enforces the laws

Answers :

1. (B) 2. (B) 3. (B) 4. (C) 5. (B)
6. (D) 7. (C) 8. (C) 9. (D) 10. (C)
11. (C) 12. (C) 13. (B) 14. (C) 15. (A)
16. (D) 17. (C) 18. (B) 19. (A) 20. (B)
21. (D) 22. (D) 23. (D) 24. (D) 25. (A)


1. Which of the following is the function of a judiciary ?
(A) Maintenance of law and order
(B) Appointment of the Judges
(C) Imparting justice according to the laws
(D) Making of the laws

2. The main function of the Constituent Assembly is—
(A) Framing the Constitution
(B) Amending the Constitution
(C) Enforcement of the Constitution
(D) Interpretation of the Constitution

3. The legislature having two houses is known as—
(A) Uni-cameral
(B) Bi-cameral
(C) Upper House
(D) Lower House

4. Which of the following arguments is not in favour of the second chamber of a legislature?
(A) It safeguards against the domination of the lower house
(B) It provides for representation of the special interests and the minorities
(C) It helps is hastly legislation
(D) It gives representation to the Units in the federation

5. In a socialist country, the government—
(A) Control the means of production and distribution
(B) Controls the means of production only
(C) Control the means of distribution only
(D) Distributes equal wealth among the citizens

6. Which of the following statements is correct regarding the meaning and the position of Sovereignty? It is—
(A) The supreme and unlimited authority of the state in internal sphere only
(B) The absolute and unlimited power of the state in external sphere only
(C) The unlimited and ultimate authority of the state both in internal and external spheres
(D) The power which enjoys complete control over all the citizens in a state

7. A state ruled by a few persons for the good of all the people, is known as—
(A) Aristocracy
(B) Democracy
(C) Oligarchy
(D) Monarchy

8. A constitutional monarchy means a state where a king—
(A) Makes the constitution for the country
(B) Has to act according to the constitution
(C) Is elected by the people
(D) Is hereditary head of the state

9. The state governed by one person for the good of the people, is known as—
(A) Tyranny
(B) Monarchy
(C) Democracy
(D) Polity

10. In the unitary type of government, there is—
(A) Rule of one person for the good of all the people
(B) One unit of administration for the entire state
(C) Rule of a single dynasty for a long period
(D) Unicameral legislature

11. "Democracy is a government of the people, by the people and for the people." Whose statement is it?
(A) Rousseau
(B) J. S. Mill
(C) T. H. Green
(D) Abraham Lincoln

12. Where there is no hereditary king but an elected head of the state, it is known as—
(A) Democracy
(B) Monarchy
(C) Republic
(D) Federation

13. 'Residuary Powers' means those powers which are—
(A) Delegated by the centre to the states
(B) Enjoyed by the king or the President only
(C) Delegated by the state to the centre
(D) Retained by the centre or the state for themselves after division of powers between the centre and the unit states in a federation

14. Which one of the following articles in the constitution of India is related to the amendment of the constitution?
(A) Article 268
(B) Article 363
(C) Article263
(D) Article 368

15. In a parliamentary type of the government, the ministry is responsible to—
(A) The Upper House only
(B) The Lower House only
(C) Both Upper and Lower Houses
(D) The President or the King

16. Where an executive head, elected for a specific period is not responsible to the legislature and can be removed only by impeachment or death, such a government is known as—
(A) Dictatorship
(B) Presidential type of government
(C) Federal type of government
(D) Democratic type of government

17. Which one of the following is not the function of the executive in a state?
(A) To appoint and dismiss the ministers
(B) To enforce the laws passed by the legislature
(C) To appoint and dismiss the legislators
(D) To run the administration of the country

18. An independent Judiciary is—
(A) A safeguard for the civil rights of the people
(B) A danger to the constitution
(C) An obstacle to the ministry
(D) A detriment to the Democracy

19. Which of the following pairs is not correct?
(A) Minto-Morley reforms Communal representation
(B) Government of India Act 1935 Provincial Autonomy
(C) Simon Commission-Partition of India
(D) Cabinet Mission-The constitution of the Constituent Assembly

20. For which of the following does the democracy not stand?
(A) Equality
(B) Liberty
(C) Fraternity
(D) Dynasty rule

21. Democracy can function successfully in a country if the people are—
(A) Physically strong and healthy
(B) Patriots
(C) Politically conscious
(D) Basically honest

22. Dictatorship is based on—
(A) Force and Fear
(B) Public Opinion
(C) Will of God
(D) Allegiance of the Constitution

23. The constitution (79th Amendment) Act 1999 relates to—
(A) Extension of reservation of seats for SC/STs in Lok Sabha and State Vidhan Sabha till January 25, 2010
(B) The grant of 33% reservation of seats in India legislatures including Parliament to women
(C) Clearing the way for reservation in promotion to union and state services to the candidates of scheduled castes and Scheduled Tribes
(D) Grant of Statehood to Union territory of Pondicherry

24. Of the following, which one is correct about a federation?
(A) Federation is domination of the centre on the states
(B) Federation is dependence of the centre on the states
(C) The centre and the states interfere in the matters of each other
(D) Federation is an association of states that forms a new one and all the units and centre derive power from the constitution

25. Which one of the following is not the power of the President of India?
(A) To declare emergency
(B) To appoint and dismiss the ambassadors
(C) To appoint and dismiss the members of Lok Sabha
(D) To dissolve Parliament and order for fresh election

Answers :
1. (C) 2. (A) 3. (B) 4. (C) 5. (A)
6. (C) 7. (A) 8. (B) 9. (B) 10. (B)
11. (D) 12. (C) 13. (D) 14. (D) 15. (B)
16. (B) 17. (C) 18. (A) 19. (C) 20. (D)
21. (C) 22. (A) 23. (A) 24. (D) 25. (C)

No comments:

Post a Comment