Pages

Tuesday, February 2, 2010

S.S.C. Statistical Investigators Grade-III and Compiler Exam., 2008 GENERAL AWARENESS

S.S.C. Statistical Investigators Grade-III and Compiler Exam., 2008
General Awareness : Solved Paper
(Held on 15-6-2008)


1. The headquarters of the Asian Development Bank is located at—
(A) Bangkok
(B) Singapore
(C) Kualalumpur
(D) Manila
Ans : (D)

2. Explicit cost means—
(A) Payments made for short period
(B) Payments made for long period
(C) Payments incurred on fixed and variable costs
(D) Payments made for productive resources
Ans : (D)

3. The most important aspect affecting cropping pattern is—
(A) The social consideration
(B) The economic consideration
(C) The political consideration
(D) The geographical consideration
Ans : (D)

4. Which is the most mobile factor of production ?
(A) Land
(B) Labour
(C) Capital
(D) Organisation
Ans : (C)

5. Cottage and small scale industries are desirable in Indian Economy from the point of view of—
(A) Income generation
(B) Large scale production
(C) Low cost technology
(D) Employment generation
Ans : (D)

6. Which one of the following item is entered as credit in the balance of Payment Account ?
(A) Imports from abroad
(B) Purchase of assets from abroad
(C) Sale of assets abroad
(D) Purchase of gold from abroad
Ans : (C)

7. When there are economies of scale, it means that an increase in production must be accompanied by—
(A) A reduction in total cost of production
(B) A reduction in average cost of production
(C) A reduction in prices of inputs
(D) An increase in profitability of producers
Ans : (B)

8. G-77 stands for a group of 77—
(A) Capitalist countries
(B) Socialist countries
(C) Advanced countries
(D) Developing countries
Ans : (D)

9. Changes in Bank Rate affects—
(A) The market rate of interest
(B) Select industries for investments
(C) Banks giving loans
(D) The cash reserve ratios
Ans : (A)

10. Total costs is a combination of—
(A) Fixed cost and variable cost
(B) Money cost and real cost
(C) Economic cost and social cost
(D) Past cost and future cost
Ans : (A)

11. The present strength of the Rajya Sabha is—
(A) 245
(B) 250
(C) 260
(D) 300
Ans : (A)

12. The electoral college for election to the office of the President consists of elected members of the—
(A) Lok Sabha
(B) Lok Sabha and the Rajya Sabha
(C) Lok Sabha, the Rajya Sabha and State Legislative Assemblies
(D) None of these
Ans : (C)

13. Under which Article of the Constitution the central government can take pre-emptive action to protect any state against external aggression and internal disturbances—
(A) 355
(B) 356
(C) 357
(D) 358
Ans : (A)

14. When did India become a Republic ? On—
(A) August 15, 1947
(B) November 26, 1949
(C) January 26, 1950
(D) December 10, 1946
Ans : (C)

15. Who was the first Indian Scholar who treated Mathematics as a distinct subject ?
(A) Brahma Gupta
(B) Aryabhatta
(C) Varahamihira
(D) Ramanujam
Ans : (B)

16. In Buddhism a Chaitya is also known as—
(A) Residence of the Monks
(B) Hall of Worship
(C) Dining Hall
(D) Congregation Hall
Ans : (D)

17. When were Goa, Diu and Daman annexed into the Indian Union ?
(A) 1947 A.D.
(B) 1961 A.D.
(C) 1951 A.D.
(D) 1954 A.D.
Ans : (B)

18. The Maldives are the islands of this ocean—
(A) Atlantic Ocean
(B) Indian Ocean
(C) Pacific Ocean
(D) Arctic Ocean
Ans : (B)

19. Shiva is worshipped as Nataraja in a famous temple in Tamil Nadu, where ?
(A) Tanjore
(B) Madurai
(C) Rameshwaram
(D) Chidambaram
Ans : (D)

20. Australia is particularly known for—
(A) Wheat Mills and Wheat Cultivation
(B) Sheep rearing and Mining
(C) Lumbering and Paper Mills
(D) Jute Mills and Jute Cultivation
Ans : (B)

21. Lime is sometimes applied to soil in order to—
(A) Increase the acidity of the soil
(B) Decrease the alkalinity of the soil
(C) Decrease the acidity of the soil
(D) Increase the alkalinity of the soil
Ans : (D)

22. Which of the following depletes the ozone layer ?
(A) CFC’s
(B) Carbon dioxide
(C) Carbon monoxide
(D) Nitrogen dioxide
Ans : (A)

23. The turgid condition of a cell is due to—
(A) Loss of water
(B) Entry of water
(C) Loss of solutes
(D) Entry of solutes
Ans : (B)

24. In the blood group ‘O’ the antigen present is—
(A) A
(B) B
(C) A and B
(D) No antigen
Ans : (D)

25. The time-period of a pendulum on the moon—
(A) Decreases
(B) Increases
(C) Remains the same
(D) Is zero
Ans : (B)

26. The human ear is sensitive to sound intensity ranging from—
(A) 200 to 300 db
(B) 300 to 400 db
(C) 500 to 600 db
(D) 0 to 180 db
Ans : (D)

27. A solar eclipse occurs when the—
(A) Sun comes between the earth and the moon
(B) Moon comes between the sun and the earth
(C) Earth comes between the sun and the moon
(D) Sun comes between the earth and the star
Ans : (B)

28. The Angstrom unit measures—
(A) Temperature
(B) Electric current
(C) Time
(D) Wavelength
Ans : (D)

29. We can hold a pen due to the—
(A) Force of gravity
(B) Force of friction
(C) Force of weight
(D) Work done by our muscles
Ans : (B)

30. One calorie of energy is equivalent to—
(A) 0•42 joule
(B) 4•2 joule
(C) 42 joule
(D) 420 joule
Ans : (B)

31. Metals, when exposed to electromagnetic radiations, emit—
(A) Electrons
(B) Protons
(C) Neutrons
(D) Alpha particles
Ans : (A)

32. Which one of the following is a super cooled liquid ?
(A) Mercury
(B) Bromine
(C) Glass
(D) Ice-cream
Ans : (C)

33. Haemoglobin is an Iron-containing—
(A) Nucleic acid
(B) Protein
(C) Antibody
(D) Hormone
Ans : (B)

34. Green flames given out by the burning of firework is due to the presence of—
(A) Sodium
(B) Barium
(C) Potassium
(D) Calcium
Ans : (B)

35. Which one of the following is not a function of protein ?
(A) Building up of tissues
(B) Catalysing some reactions
(C) Growth of bones
(D) Repair of torn tissues
Ans : (B)

36. Metal used for galvanising iron is—
(A) Mercury
(B) Aluminium
(C) Copper
(D) Zinc
Ans : (D)

37. An example of a synthetic rubber is—
(A) Neoprene
(B) Nylon
(C) Rayon
(D) Polyester
Ans : (A)

38. The metal which is called Quick Silver is—
(A) Silver
(B) Aluminium
(C) Mercury
(D) Lead
Ans : (C)

39. What is the tenure of office of the Vice-President ?
(A) Co-terminus with that of the President
(B) Five years
(C) Six years
(D) As decided by the Electoral College voting the person
Ans : (B)

40. Who amidst the following Presidents held office for two terms ?
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) Dr. Radhakrishnan
(C) Dr. Zakir Hussain
(D) Dr. Shankar Dayal Sharma
Ans : (A)

41. Which of the following constitutional documents had the most profound influence in creating the Indian Constitution ?
(A) The Government of India Act, 1935
(B) The US Constitution
(C) The British Constitution
(D) The UN Charter
Ans : (A)

42. Which of the following produces the widely used antibiotic penicillin ?
(A) An algae
(B) A bacterium
(C) A synthetic process
(D) A fungus
Ans : (D)

43. What forms the largest part of most diets ?
(A) Nucleic acid
(B) Proteins
(C) Carbohydrates
(D) Lipids
Ans : (C)

44. Acid present in Tamarind is—
(A) Citric acid
(B) Acetic acid
(C) Tartaric acid
(D) Oxalic acid
Ans : (C)

45. Which of the following diseases is caused by a viral infection ?
(A) Typhoid
(B) Cholera
(C) Common cold
(D) Tetanus
Ans : (C)

46. In which part of India does saffron grow ?
(A) Darjeeling district
(B) Kashmir
(C) Hills in Madhya Pradesh
(D) Nilgiri Hills
Ans : (B)

47. India is one of the largest producer of which of the following spices ?
1. Black pepper
2. Cardamom
3. Cloves
4. Ginger
Select the correct answer by using the codes given below :
(A) 1 and 3
(B) 2 and 3
(C) 1, 2 and 4
(D) 3 and 4
Ans : (C)

48. Which one of the following is not a Fundamental Right ?
(A) Right to strike
(B) Right against exploitation
(C) Right to equality
(D) Right to freedom of religion
Ans : (A)

49. Who can issue the writs for enforcement of the fundamental rights ?
(A) The District Judge
(B) The Human Rights Commission
(C) The High Court and the Supreme Court
(D) The Director General of Police
Ans : (C)

50. What does hail consist of ?
(A) Granular ice
(B) Crystals of ice
(C) Water droplets
(D) Masses of ice in layers one above the other
Ans : (D)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment