Pages

Tuesday, March 22, 2011

Indira Gandhi National Open University (IGNOU) B.Ed. Entrance Exam.,2008

Part-A
Section–I
General English
Comprehension


Directions—Read the following passage carefully and pick out the best answer out of the our choices given in the questions that follow.

A duty is an obligation. It is something we owe to others as social beings when we live together. We must let others live with us. My right of living implies my duty to my fellow beings to allow them the same conditions of life. In fact, rights and duties are correlated. What is a right in regard to one may be a duty in regard to others. Rights and duties are two sides of the same coin. We should always observe from the standpoint of others. Moral duty is more effective than legal rights. A moral duty is that which is binding upon the people on moral grounds. It is my moral duty to help the poor because of being a member of the society.

I must try to create conditions that contribute to the welfare of humanity. Similarly, I owe a duty to my parents—to be obedient and respectful to them. This duty originates from the sense of responsibility which is directly related to our conscience. So this is concerned with a moral duty which any person owes without a legal bondage.

A sense of duty is paramount for the proper development of civilization. Hypocrisy is quite reverse to the sense of duty. It involves wickedness, while duty involves sincerity and faithfulness.

1. According to the passage, rights and duties are—
(A) Two sides of the same coin
(B) Correlated
(C) Both (A) and (B)
(D) Neither (A) nor (B)

2. According to the passage legal duty is—
(A) More important than moral duty
(B) Less important than moral duty
(C) More effective than moral duty
(D) Less effective than moral duty

3. Duty comes from—
(A) Responsibility
(B) Legal bondage
(C) Hypocrisy
(D) None of the above

4. Which of the following statements is not correct according to the passage ?
(A) Hypocrisy involves wickedness
(B) Hypocrisy is opposed to duty
(C) Duty involves sincerity
(D) Sense of duty is not important for the development of civilization

5. Which of the following moral duties has not been mentioned in the passage ?
(A) Moral duty towards our motherland
(B) Moral duty towards our parents
(C) Moral duty towards the poor
(D) Moral duty to contribute to the welfare of humanity

6. Which of the following is not related to moral duty ?
(A) Sense of responsibility
(B) Conscience
(C) Hypocrisy
(D) Sincerity

7. Why is it a duty to help the poor ?
(A) Because I am poor
(B) Because I am rich
(C) Because I belong to the society
(D) Because God wants this

8. Why should I be obedient and respectful to my parents ?
(A) Because of my sense of responsibility
(B) Because of legal bonding
(C) Because of civilization
(D) Because of hypocrisy

9. “We should always observe from the standpoint of others.” This is a—
(A) Simple sentence
(B) Complex sentence
(C) Compound sentence
(D) Phrase

10. The word ‘always’ in “We should always observe from the standpoint of others” is a/an
(A) Adverb
(B) Adjective
(C) Noun
(D) Verb
Answers :
1. (A) 2. (D) 3. (A) 4. (D) 5. (A) 6. (C) 7. (C) 8. (A) 9. (A) 10. (A)
Part-A
Section–II
Logical & Analytical
Reasoning

Directions—(Q. 11–14) In each of the following questions an incomplete series of numbers, with one blank is given. Identify the missing member from the given alternatives.

11. 1, 27, 125, …?…, 729
(A) 242
(B) 314
(C) 307
(D) 343

12. 2, 5, 10, 50, 500, …?…
(A) 25000
(B) 560
(C) 550
(D) 540

13. 3, 14, 47, …?…, 443, 1334
(A) 61
(B) 89
(C) 146
(D) 445

14. 2, 9, 30, 93, 282, …?…
(A) 849
(B) 846
(C) 649
(D) 746

Directions—(Q. 15–18) In each of the following questions there are five groups of letters. First is the primary one, followed by four; out of which one is different from the rest. Identify this odd member.

15. IIJL
(A) QQSV
(B) EEFH
(C) AABD
(D) MMNP

16. ABAC
(A) BCBD
(B) PRPQ
(C) CDCE
(D) STSU

17. BXTP
(A) OKGC
(B) DZVR
(C) XTOK
(D) EAWS

18. DINS
(A) HMSX
(B) FKPU
(C) JOTY
(D) NSXC

19. Which pair is different in some way from others in the following pairs ?
(A) Bottle and ink
(B) Can and oil
(C) Bag and clothes
(D) Boat and ship

Directions—(Q. 20–24) In each of the following questions there are five figures. First is a reference figure. Among the answer figures one figure does not belong to the class to which the first figure belongs. Identify this odd figure.

Directions—(Q. 25–28) In each of the following questions two statements are followed by two conclusions. Assuming that the two given statements are true (however absurd they may be) decide which of the two conclusions follows strictly from the given statements. Select the most appropriate alternative.

25. All men are chairs.
All animals are chairs
Conclusions :
I. All men are animals.
II. No animal is a man.
(A) Only I follows
(B) Only II follows
(C) Both I and II follow
(D) Neither I nor II follows

26. Buckets are means of transport.
Stairs are means of transport.
Conclusions :
I. Buckets are stairs.
II. Some stairs are buckets.
(A) Only I follows
(B) Only II follows
(C) Both I and II follow
(D) Neither I nor II follows

27. No bird has wings.
All birds are rational.
Conclusions :
I. Some rationals have wings.
II. Wingless are birds.
(A) Only I follows
(B) Only II follows
(C) Both I and II follow
(D) Neither I nor II follows

28. All philosophers are rational people.
Some rational people are happy.
Conclusions :
I. Some happy people are philosophers.
II. Some happy people are rational.
(A) Only I follows
(B) Only II follows
(C) Both I and II follow
(D) Neither I nor II follows

29. Which is the fourth letter to the left of the letter that is mid-way between ‘O’ and ‘P’ in ‘CARDIOGRAPH’ ?
(A) D
(B) I
(C) O
(D) R

30. Which is the odd term in the following list ?
(A) January
(B) May
(C) April
(D) August
Answers with Explanation :
11. (D) 12. (A) 13. (C) 14. (A) 15. (A) 16. (B) 17. (C) 18. (A)
19. (D) In all the rest the first is used to fill the second.
20. (A) All the rest are consonants alike ‘J’ while ‘A’ is vowel.
21. (B) All the rest are perfect squares.
22. (B) In all the rest the lower designs are the mirror image of the upper designs.
23. (D) In all the rest, the st. lines are both sides of the middle design.
24. (B) In all the rest both the leaves are not joined at one place.
25. (D) 26. (D) 27. (B) 28. (B) 29. (A)
30. (C) All the rest have thirty days each.
Part-A
Section–III

Educational and General Awareness

31. Ganpati festival was started by—
(A) Jyotiba Phule
(B) Gopal Krishna Gokhale
(C) M. G. Ranade
(D) Bal Gangadhar Tilak

32. The name ‘Indian National Congress’ was given by—
(A) S. N. Banerjee
(B) Feroz Shah Mehta
(C) Dadabhai Naoroji
(D) M. G. Ranade

33. German Silver is the alloy combination of—
(A) Copper, Zinc and Nickel
(B) Copper, Aluminium and Nickel
(C) Chromium, Nickel and Mercury
(D) Copper, Lead and Chromium

34. Who is considered the ‘Guardian of public purse’ ? 
(A) President
(B) Parliament
(C) Comptroller and Auditor General
(D) Public Accounts Committee

35. Where is Nandapa Wild-life Sanctuary ?
(A) Andhra Pradesh
(B) Arunachal Pradesh
(C) Himachal Pradesh
(D) Madhya Pradesh

36. Which of the following committees on education is considered as the Magna Carta of
English Education in India ?
(A) Wood’s Despatch
(B) Raleigh Commission
(C) Saddler Commission
(D) Hunter Commission

37. Who said—“Patriotisim is religion and religion is love for India” ?
(A) Swami Vivekananda
(B) Raj Narain Bose
(C) Bal Gangadhar Tilak
(D) Bankim Chandra Chatterjee

38. The famous ‘Kirtistambha’ at Chittor was built by—
(A) Rana Pratap
(B) Rana Kumbha
(C) Rana Hammir
(D) Rana Sangram Singh

39. Gold coins in India were first introduced by—
(A) Sakas
(B) Parthians
(C) Indo-Greeks
(D) Kushans

40. Light year is the unit of—
(A) Time
(B) Distance
(C) Light
(D) Intensity of light

41. Which of the following is known as ‘morning star’ ?
(A) Venus
(B) Mars
(C) Jupiter
(D) Saturn

42. All the following foods lack vitamin C, except—
(A) Rice
(B) Meat
(C) Cheese
(D) Milk

43. The fourth state of matter is—
(A) Super fluids
(B) Small particles suspended in the gas
(C) Liquid crystals
(D) Plasma

44. The leading producer of coffee in the world is—
(A) Turkey
(B) Brazil
(C) Venezuela
(D) Cuba

45. The Bhutia group of languages does not include—
(A) Ladakhi
(B) Tibetan
(C) Lepcha
(D) Sherpa

46. The largest producer of sugarcane in India is—
(A) Andhra Pradesh
(B) Gujarat
(C) Punjab
(D) Uttar Pradesh

47. Which of the following matchings is wrong ?
(A) Vijayawada — Narmada
(B) Lucknow — Gomti
(C) Badrinath — Alaknanda
(D) Ayodhya — Saryu

48. The first nuclear reactor of India was named as—
(A) Urvashi
(B) Rohini
(C) Kamini
(D) Apsara

49. Fundamental right to education has been brought through—
(A) 83rd Constitution (Amendment) Act
(B) 86th Constitution (Amendment) Act
(C) 93rd Constitution (Amendment) Act
(D) 96th Constitution (Amendment) Act

50. Integrated Child Development Scheme (ICDS) caters to—
(A) Early Child care and Education alone
(B) Early child care and Education with five other components
(C) Early Child care and Education with four other components
(D) Early Child care and three other components

51. Education Commission in independent India which focused on Secondary Education was chaired by—
(A) Dr. D. S. Kothari
(B) A. Lakshmiswami Mudaliar
(C) Dr. S. Radhakrishnan
(D) Triguna Sen

52. Education Commission in pre-independence India which comprehensively covered all
aspects of education is known as—
(A) Saddler Commission
(B) Hunter Commission
(C) Sargent Plan
(D) Abbot-Wood Report

53. Tarachand Committee provided recommendations on—
(A) Student’s Unrest
(B) Religious and Moral Education
(C) Vocationalisation of Education
(D) Secondary Education

54. State expenditure of 6 percent of G. D. P. was recommended by—
(A) Kothari Commission (1966)
(B) National Education Policy (1968)
(C) National Policy on Education (1986)
(D) Review Committee on NPE (1986)

55. The latest National Curriculum Framework by NCERT came into existence in—
(A) 2000
(B) 2004
(C) 2005
(D) 2006
Answers :
31. (D) 32. (C) 33. (A) 34. (B) 35. (B) 36. (A) 37. (A) 38. (B) 39. (D) 40. (B)
41. (A) 42. (D) 43. (D) 44. (B) 45. (A) 46. (D) 47. (A) 48. (D) 49. (B) 50. (B)
51. (B) 52. (B) 53. (D) 54. (C) 55. (C)
Part-A
Section–IV

Teaching-Learning and The School

56. What would be your approach if a student interrupts in your class ?
(A) You will ask him to leave the class
(B) You will ask him to behave properly
(C) You will assess his reasons to do the same
(D) You will give him extra home-work

57. How would you prefer to address a student who has not completed his home-work ?
(A) When are you going to complete it ?
(B) You did not do it. Try it
(C) Why did you not complete it ?
(D) You better ignore it now

58. Schools should be concerned with the development of child, which should include—
(A) Acquisition of knowledge by the child
(B) Acquisition of life-skills by the child
(C) Acquisition of skills required by the nation
(D) Acquisition of skills required by a healthy person

59. The main reason for non-achievement of full literacy in India is—
(A) Lack of funds
(B) Incapability of utilization of funds
(C) Lack of suitable facilities
(D) Lack of will to achieve the goal

60. The main purpose of ‘Parent-Teacher-Association (PTA)’ in any school is to—
(A) Keep students in check/control
(B) Collect additional funds for remedial teaching
(C) Share understanding of the problems faced by school
(D) Involve parents for improvement of school functioning

61. Student gives a partially correct response to your question. Then you will—
(A) Seek further information
(B) Provide reinforcement
(C) Reframe your question
(D) Tell the correct information

62. School can be called a social agent if—
(A) It transmits knowledge
(B) It educates about rights and duties
(C) It imparts knowledge about traditions and values
(D) It organises various activities

63. One basic differenc between traditional schools and open learning schools is that—
(A) The former are systematic
(B) The latter do not cultivate cultural values
(C) The latter use modern gadgets
(D) The former carry personal touch

64. School can be considered a …… group as far as socialising agency is concerned.
(A) Primary
(B) Secondary
(C) Supplementary
(D) Tertiary

65. Which of the following statements is not true?
(A) Acquisition of ‘life-skills’ is part of maturation
(B) Acquisition of ‘life-skills’ is part of social process
(C) ‘Life-skills’ are directly moulded
(D) ‘Life-skills’ are learnt

66. A student wants to share his problem with his teacher and visits the teacher for the same at his home. In such a situation, the teacher should—
(A) Suggest to him to escape from his home
(B) Contact the student’s parents and provide help
(C) Extend reasonable help and boost his morale
(D) Warn him to never visit his home

67. If a student alleges against you for showing favouritism in evaluation of scripts, how would you deal with him ?
(A) Reject his allegations
(B) Adopt punitive measure
(C) Make efforts to reveal his position
(D) Show his answer book and few more

68. The major responsibility with which school personnel have been entrusted is that of—
(A) Adjusting social demands to the needs of the child
(B) Adjusting the child to conform to the demands of society
(C) Changing human nature to conform to social expectations
(D) Preparing the child to change the society

69. In order to develop a good rapport with students, a teacher should (select the most important activity)—
(A) Love his students
(B) Be friendly with all
(C) Pay individual attention
(D) Communicate well

70. The best reason because of which a teacher can command respect from his students is if—
(A) He follows innovative practices in the class
(B) He dictates notes to the class
(C) He reads and explains the text-book
(D) He does not give home assignment

71. Development of moral values among students is very important. What would you do to develop the same ?
(A) Encourage moral value related works
(B) Organise lectures
(C) Display stories based on moral values
(D) Present yourself as a role model

72. Teaching aids are useful because they—
(A) Help teacher’s work
(B) Activate all senses
(C) Help students to be attentive
(D) Make learning more meaningful

73. Teacher’s class-room behaviour should be good because—
(A) It will set an example
(B) Students will be more attentive
(C) Environment would be conducive to learning
(D) Students will appreciate it

74. You have a class which is very heterogeneous in height. You should allow a seating arrangement—
(A) Which is random
(B) Where smaller students are allowed to sit in such a way that they can see and participate easily in class activities
(C) Which is purely based on height
(D) That has taller students on one side of the class

75. Which one of the following may not be the best reason for cheating in the class-room examination ?
(A) Too lazy to study
(B) Parental pressure for good marks
(C) Fear of failure
(D) Self-prestige

76. In this age of academic excellence demand, inclusion of games and sports in schools is—
(A) A wastage of time
(B) Taking away a lot of time from academic work
(C) Giving time for leisure or relaxation
(D) Necessary for the co-ordinated development of the individual

77. Which one of the following pairs is odd (or not properly associated) ?
(A) Froebel — Playway
(B) Maria Montessori — Divergent thinking
(C) Keller — Co-operative learning
(D) Gandhiji — Soiled hands

78. While teaching the concept of a ‘circle’, which one of the following would be the best way to do it ?
(A) Present a picture of a circle
(B) Present pictures of circles of various sizes
(C) Present pictures of circles and ellipses
(D) Present pictures of circles and polygons

79. Teaching would be more effective if the teacher—
(A) Makes his intent purposeful
(B) Is master of the subject
(C) Uses various instructional aids
(D) Declares his objectives in the beginning

80. In a democratic country like India, schools should concentrate on—
(A) Development of traits to face hurdles of daily life
(B) Inculcation of values cherised by the community
(C) Preparation for academic excellence
(D) Development of traits of good citizenship
Answers :
56. (C) 57. (C) 58. (B) 59. (D) 60. (D) 61. (B) 62. (D) 63. (D) 64. (B) 65. (A)
66. (C) 67. (D) 68. (B) 69. (C) 70. (A) 71. (D) 72. (D) 73. (C) 74. (B) 75. (D)
76. (D) 77. (D) 78. (B) 79. (C) 80. (D)
Part-B
Section–V
Subject Competence
(i) Science

following passage carefully and pick out the best answer out of the our choices given in the questions that follow.81. Clothes do not dry quickly on a rainy day because on a rainy day—
(A) Humidity is high
(B) Humidity is low
(C) Temperature becomes high
(D) Atmospheric pressure rises

82. Joule is the unit of—
(A) Force
(B) Power
(C) Energy
(D) Pressure

83. The audible range of hearing for average human beings is—
(A) 20 Hz to 20 KHz
(B) 2 Hz to 20 Hz
(C) 2 Hz to 20 KHz
(D) 2 KHz to 20 KHz

84. Tritium is an—
(A) Isobar of Hydrogen
(B) Isotope of Hydrogen
(C) Isobar of helium
(D) Isotope of helium

85. Which of the following ions helps in the
opening and closing of stomata ?
(A) Na+
(B) K+
(C) Ca++
(D) None of the above

86. Which of the following does not have plus (+) or minus (–) signs marked on it ?
(A) Resistor
(B) Ammeter
(C) Voltmeter
(D) Battery

87. Photosynthesis is a—
(A) Catabolic process
(B) Anabolic process
(C) Amphibolic process
(D) All of these

88. If a mirror forms an erect but diminished image of an object placed anywhere infront of it, is a—
(A) Concave Mirror
(B) Plane Mirror
(C) Convex Mirror
(D) Concave and convex Mirror (both)

89. The instrument to measure atmospheric pressure is called—
(A) Pyrometer
(B) Thermopile
(C) Barometer
(D) Manometer

90. Orange colour of the setting sun is due to—
(A) Reflection of light
(B) Diffusion of light
(C) Scattering of light
(D) Polarisation of light

91. What is the final colour of blue litmus when a dilute solution of NaOH is added to it ?
(A) Red
(B) Pink
(C) Orange
(D) Blue

92. Pick the odd one out—
(A) Fermentation
(B) Aerobic Respiration
(C) Anaerobic Respiration
(D) Breathing

93. Hypotonic solution as compared to Hypertonic solution has—
(A) More solute
(B) Less solute
(C) Same solute
(D) Nothing can be said about the amount of solute

94. Volt is the unit of—
(A) Charge
(B) Current
(C) Resistance
(D) Potential difference

95. Two resistors having resistances of 1 ohm and 2 ohms respectively are connected is series with a battery. The current through the 2 ohms resistor is 2 amperes. The current through the 1 ohm resistor will be—
(A) 0·5 amp
(B) 1 amp
(C) 2 amp
(D) 4 amp

96. The addition of which one of the following will decrease the pH value of water ?
(A) Caustic Soda
(B) Baking soda
(C) Salt
(D) Hydrochloric acid

97. The branch of science that deals with tumours is—
(A) Osteology
(B) Anatomy
(C) Oncology
(D) Urology

98. Pneumonia is a disease associated with—
(A) Liver
(B) Lungs
(C) Gums
(D) Kidney

99. ‘Decibel’ is a measure of—
(A) Time
(B) Distance
(C) Intensity of sound
(D) Energy

100. Which of the following have the highest frequency ?
(A) Heat waves
(B) Sound waves
(C) Ultraviolet rays
(D) Gamma rays
Answers with Explanation :
81. (A) 82. (C) 83. (A) 84. (B) 85. (B) 86. (A) 87. (C) 88. (C) 89. (C) 90. (C) 91. (D)
92. (A) Fermentation is an enzymatic transformation of organic substracts. Rest three do not need enzymatic transformation.
93. (B) 94. (D)
95. (C) In series connection same current flows through all the resistances.
96. (D) 97. (C) 98. (B) 99. (C) 100. (D)
Part-B
Section–V

(ii) Mathematics
101. The value of
102. In a mixture of 35 litres, the ratio of milk and water is 5 : 2. Another 5 litres of milk is added to the mixture. The ratio of milk and water in the new mixture is—
(A) 3 : 1
(B) 1 : 3
(C) 2 : 3
(D) 3 : 2

103. Walking at 4 km an hour, a peon reaches his office 5 minutes late. If he walks at 5 km an hour, he will be 4 minutes too early. The distance of his office from the residence is—
(A) 5 km
(B) 4 km
(C) 3 km
(D) 2 km

104. If 5x–2·32x–3 = 135, then the value of x is—
(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) 3

105. The simple interest on a certain amount at 4% p.a. for 4 years is Rs. 80 more than the interest on the same sum for 3 years at 5% p.a. The sum is—
(A) Rs. 6000
(B) Rs. 7200
(C) Rs. 7500
(D) Rs. 8000

106. A trader marks an article at 30% more than the cost price. He gives 10% discount to his customers and gains Rs. 25·50 per article. The cost price of the article is—
(A) Rs. 150
(B) Rs. 200
(C) Rs. 175
(D) Rs. 250

107. The price of sugar is increased by 25%. How much per cent should a man decrease his consumption so that there is no increase in his expenditure ?
(A) 10%
(B) 20%
(C) 5%
(D) 15%

108. Rs. 6500 were divided equally among a certain number of persons. Had there been 15 more persons each would have got Rs. 30 less. The original number of persons was—
(A) 65
(B) 60
(C) 50
(D) 40

109. 2 men and 6 boys can do in 4 days a piece of work which would be done again in 4 days by 4 men and 3 boys. One man will do it in—
(A) 36 days
(B) 24 days
(C) 16 days
(D) 12 days

110. If sin A = 24/25, the value of tan A + sec A, where 0° < A < 90° is—
(A) 49
(B) 25
(C) 24
(D) 7

111. If tan A = n sin B and sin A = m sin B, then the value of cos2 A is—
(A) m2/n2
(B) m2 × n2
(C) m2 – n2
(D) m2 + n2

112. The angle of elevation of the top of a hill at the foot of a tower is 60° and the angle of elevation of the top of the tower from the foot of the hill is 30°. If the tower is 50 m high, the height of the hill is—
(A) 100 m
(B) 125 m
(C) 150 m
(D) 200 m

113. A steel wire when bent in the form of a square encloses an area of 121 sq. cm. If the same wire is bent into the form of a circle, the area of the circle is—
(A) 88 sq. cm
(B) 142 sq. cm
(C) 154 sq. cm
(D) 212 sq. cm

114. The number of spherical bullets that can be made out of a solid cube of lead whose edge measures 44 cm, if the diameter of each bullet be 4 cm, is—
(A) 2541
(B) 847
(C) 1270
(D) 363

115. The ratio between the radius of the base and the height of a cylinder is 2 : 3. If its volume is 1617 cm3, the total surface area of the cylinder is—
(A) 575 cm2
(B) 770 cm2
(C) 1205 cm2
(D) 1500 cm2

116. The median of the following data is—
25, 34, 31, 23, 22, 26, 35, 26, 20, 32
(A) 25·5
(B) 26
(C) 26·5
(D) 25

117. The average weight of 10 men is decreased by 3 kg when one of them whose weight is 80 kg is replaced by a new person. The weight of the new person is—
(A) 70 kg
(B) 60 kg
(C) 50 kg
(D) 73 kg

118. The value of k so that the points A(k, 1), B(2, 1) and C(5,–1) are collinear is—
(A) 4
(B) 3
(C) 2
(D) 1

119. The common difference of the A.P. a, a + d, a + 2d,… for which the 20th term is 10 more than the 18th term, is—
(A) 4
(B) – 4
(C) – 5
(D) 5

120. Two dice are thrown simultaneously. The probability of getting a total of at least 10
is—
(A) 5/12
(B) 1/6
(C) 5/6
(D) 1/12
Answers :
101. (B) 102. (A) 103. (C) 104. (D) 105. (D) 106. (A) 107. (B) 108. (C) 109. (B) 110. (D)
111. (A) 112. (C) 113. (C) 114. (A) 115. (B) 116. (B) 117. (C) 118. (C) 119. (D) 120. (D)
Part-B
(iii) Social Science

121. The Treaty of Sreerangapattanam was between Tipu Sultan and—
(A) Cornwallis
(B) Clive
(C) Warren Hastings
(D) Wellesley

122. The famous Besnagar Pillar Inscription of century 150 BC refers to the great theistic cult of—
(A) Panchika and Hariti
(B) Pashupatis
(C) Krishna-Vasudeva
(D) Shakti

123. What is a water hyacinth ?
(A) A weed
(B) A medicinal plant
(C) A decorative plant
(D) A highly sought after plant

124. To which of the following bills must the President accord his sanction without sending it back for recommendations ?
(A) Ordinary bills
(B) Finance bills
(C) Bills passed by both the houses of Parliament
(D) Bills seeking amendment to the Constitution

125. The amendment procedure of the Indian Constitution has been modelled on the constitutional pattern of—
(A) Canada
(B) USA
(C) Switzerland
(D) South Africa

126. Indian Railways tied up with which of the following to launch a co-branded card and
traveller loyalty card to tap the huge railway passengers market ?
(A) BoB card
(B) Citibank card
(C) SBI card
(D) None of these

127. Which bank advertises itself as the world’s local bank ?
(A) Citibank
(B) HSBC
(C) ICICI Bank
(D) ABN Amro

128. In which state is Silent Valley located ?
(A) Tamil Nadu
(B) Kerala
(C) Assam
(D) Arunachal Pradesh

129. Which of the following is not a promotional and motivational measure suggested in the National Population Policy 2000 ?
(A) Reward Panchayat and Zila Parishad for promoting small family norm
(B) Incentive to adopt two child norm
(C) Couples below poverty line will be given health insurance plans
(D) Banning abortion facilities (looking at female infanticides)

130. Who said, “HANOZ DELHI DOOR AST” ?
(A) Nizamuddin Aulia
(B) Farid
(C) Nasiruddin
(D) None of these

131. In which of the following constitutional documents did the British Government for the first time, officially lay down as the goal of constitutional development in India, not only dominion status, but also responsible Government ?
(A) Indian Council Act, 1892
(B) Indian Council Act, 1909
(C) Government of India Act, 1919
(D) Government of India Act, 1935

132. In which state is chromite abundantly found ?
(A) Maharashtra
(B) Madhya Pradesh
(C) Orissa
(D) Karnataka

133. For what is the Manas Sanctuary in Assam known ?
(A) Bear
(B) Tiger
(C) Wild ass
(D) Birds

134. The Rajya Sabha can take initiative in—
(A) Censuring a Central Minister
(B) Creating a new All India Service
(C) Considering Money Bills
(D) Appointing judges

135. Which of the following provides the largest part of the demand for loanable funds in
India ?
(A) Hire purchase borrowers
(B) Private house purchasers
(C) Corporate businesses
(D) Farmers

136. Who amongst the following was impeached in England for acts committed as Governor General of India ?
(A) Wellesley
(B) Cavendish Bentinck
(C) Cornwallis
(D) Warren Hastings

137. The National Stock Exchange of India (NSEI) was inaugurated in—
(A) July 1992
(B) July 1993
(C) July 1994
(D) July 1995

138. One of the major towns of the Godavari region in the Satavahana kingdom was—
(A) Pratishthana
(B) Arikamedu
(C) Kokkhai
(D) Maski

139. In the Islamic (Mughal) buildings that came up in India, the elements of decoration did not include—
(A) Calligraphy
(B) Depiction of living beings
(C) Geometry
(D) Foliage

140. Jaya is the name of a high yielding variety of—
(A) Wheat
(B) Rice
(C) Bajra
(D) Cotton
Answers :
121. (A) 122. (A) 123. (A) 124. (B) 125. (D) 126. (C) 127. (B) 128. (B) 129. (D) 130. (A)
131. (C) 132. (C) 133. (B) 134. (B) 135. (C) 136. (D)
137. (A) November 1992 (Incorporation)
April 1993 (Recognition as a stock exchange)
June 1994 (Commenced operation in the
wholesale Debt Market segment in June 1994.138. (A) 139. (B) 140. (B)
Part-B
(iv) English

141. Choose the word opposite in meaning to ‘Dormant’—
(A) Inert
(B) Deaf
(C) Indulgence
(D) Active

142. Choose the word opposite in meaning to ‘Malignant’—
(A) Virulent
(B) Benign
(C) Prudent
(D) Swallow

143. The word ‘Tacit’ means—
(A) Formal
(B) Fear
(C) Silent
(D) Celestial

144. The word ‘Enunciate’ means—
(A) Matter
(B) Express
(C) Evil
(D) Detest

145. ‘One who is well-versed in the science of languages is called a—
(A) Philosopher
(B) Theologist
(C) Philologist
(D) Zoologist

146. ‘A person who abstains from all kinds of alcoholic drinks’ is called a—
(A) Drunkard
(B) Angler
(C) Teetotaller
(D) Heretic

147. Choose the correctly spelt word—
(A) Coloqial
(B) Coloquial
(C) Colloqial
(D) Colloquial

148. Choose the misspelt word—
(A) Percieve
(B) Believe
(C) Relieve
(D) Receive

149. Choose what expresses the meaning of the phrase ‘a black sheep’—
(A) Stranger
(B) Convict
(C) Gentleman
(D) A family member one disapproves of

150. Choose what expresses the meaning of ‘pull the wool over one’s eye’—
(A) Delay
(B) Encourage
(C) Suppress
(D) Deceive

151. Choose the passive voice of—‘Who ate my cheese?’
(A) By whom is my cheese being eaten ?
(B) By whom was my cheese eaten ?
(C) By whom will my cheese be eaten ?
(D) By whom was my cheese been eaten ?

152. Choose the indirect speech of—My father said, ‘Study hard’—
(A) My father scolded me to study hard
(B) My father asked me to study hard
(C) My father requested me to study hard
(D) My father said that I must study hard

153. Choose the most appropriate word to fill in the blank in the sentence—
My father is angry …… me.
(A) On
(B) With
(C) In
(D) Over

154. Choose the most appropriate word to fill in the blank in the sentence—
Trust …… God, and do your duty.
(A) Of
(B) With
(C) In
(D) On

155. Who wrote the poem ‘Tintern Abbey’ ?
(A) Keats
(B) Shelley
(C) Wordsworth
(D) Byron

156. Who wrote the novel ‘A Tale of Two Cities’ ?
(A) Austen
(B) Dickens
(C) Hardy
(D) Bronte

157. Who wrote the play ‘All’s well that ends well’ ?
(A) Brecht
(B) Eugene O’Neill
(C) Shaw
(D) Shakespeare

158. Farmer Boldwood and Sergeant Troy are characters in the novel—
(A) The Mayor of Casterbridge
(B) Far from the Madding Crowd
(C) The Return of the Native
(D) Tess of the d’Urbervilles

159. Robert Browning was a poet of which period in literature ?
(A) Age of Reason
(B) Romantic Period
(C) Victorian Period
(D) Modern Period

160. Which of the following is not a language skill?
(A) Reading
(B) Writing
(C) Thinking
(D) Speaking

Answers :
141. (D) 142. (B) 143. (C) 144. (B) 145. (C) 146. (C) 147. (D)
148. (A) 149. (D) 150. (D) 151. (B) 152. (B)
153. (B) 154. (C) 155. (C) 156. (B) 157. (D)158. (B) 159. (C) 160. (C)

Oriental Bank of Commerce Clerk (IInd Shift) Exam., 2011 Solved Paper

English Language
(Exam Held on 9-1-2011) 

Directions—(Q. 1–15) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Once a large herd of elephants lived in a jungle. Their king was a huge, majestic tusker. He looked after them with love and care. A severe drought hit the area. As there was no rain for a few years, all the rivers and tanks had dried up. The wild elephants suffered for want of water. Their king knew that if they did not get water soon, many of them would die of thirst. He had to find water as quickly as possible.

He asked the elephants to go in different directions to look for water. One of them found a large lake full of water in another jungle far away. The king ordered all the elephants to make their way to the lake. Close to it was a colony of rabbits. The elephants had to pass through this colony. Thousands of rabbits were trampled to death and thousands more were injured. The rabbits were in a panic. Their king called a meeting.

“A herd of wild elephants is pass-ing through our colony,” he said, “They have already killed or injured thousands of us. We have to take urgent steps to prevent more deaths. I want all of you to think of a way to save our race.” One little rabbit stood up. “Your Majesty,” he said, “if you send me as your messenger to the king of the elephants, I may be able to find a solution.” “By all means, go as my messenger and see what you can do,” said the king. The little rabbit hurried out. He saw a group of elephants returning from the lake. Right in the middle was the king. To get near him was impossible. “I will be crushed to death,” thought the rabbit. So he climbed up a huge rock. “Oh, king of the elephants,” he shouted, “hear me, please.” The king heard his voice and turned towards him. “Well, who are you ?” he asked. “I am a messenger from the mighty Moon,” replied the rabbit. “What is your business ? Is there a message for me from the Moon ?” asked the king. To this the rabbit said, “Yes, your Majesty.” The king said, “Very well. Say what you have been sent to say.” “Sir,” said the little rabbit, “the Moon has this to say.”

“You, the king of the elephants, have brought your herd to my holy lake and soiled its waters. You have killed thousands of rabbits on your way to the lake. You know that rabbits are under my special protection. Everyone knows that the king of the rabbits lives with me. I ask you not to kill any more rabbits. Otherwise something terrible will happen to you and your herd.”

The king of the elephants was shocked. He looked at the little rabbit. “You are right,” he said. “We may have killed many rabbits on our way to the lake. I shall see that you do not suffer anymore. I shall request the Moon to forgive me for my sins. Please tell me what I should do.” “Come with me alone,” replied the rabbit. “Come, I shall take you to the moon.” The little rabbit took the huge elephant to the lake. There they saw the moon reflected in the still waters. “There, your Majesty, meet the Moon,” said the little rabbit.

“Let me worship the divine Moon,” said the elephant, and dipped his trunk into the water. At once the water was disturbed. The Moon seemed to move to and fro. The rabbit said, “Now the Moon is angrier than ever.” “Why ?’ asked the king. “What have I done ?” “You have touched the holy waters of the lake,” replied the rabbit. The elephant bowed his head. “Please ask the Moon to forgive me. Never again will we touch the holy waters of this lake. Never again will we harm the rabbits whom the Moon loves so much.” And the king and his herd went away. Soon there was rain and the elephants lived happily. It did not occur to them ever that a little rabbit had fooled them.

1. Why did the king of elephants have to look for another source of water ?
(A) As it was his duty to look for a new source of water every year
(B) As a famine had hit the area where the elephants lived and there was scarcity of water
(C) As the other elephants wanted to drink the same water as the rabbits
(D) As the water in the area where the elephants lived was dirty
(E) As the elephants did not like the taste of the water that was available in the area where they lived
Ans : (B)

2. Why were the rabbits in a panic ?
(A) The king of elephants had warned the king of rabbits that he would kill the entire rabbit race
(B) The area in which they lived was hit by a severe drought
(C) The elephants had killed and harmed many rabbits on their way to the lake
(D) There was no water left for the rabbits to drink after the elephants had their share
(E) None of these
Ans : (C)

3. Which of the following cannot be said about the little rabbit messenger ?
(a) He was a coward.
(b) He hated his king.
(c) He was intelligent.
(A) Only (b)
(B) Only (c)
(C) Only (a)
(D) Only (b) and (c)
(E) Only (a) and (b)
Ans : (C)


4. What happened to the herd of elephants finally ?
(A) It attacked the rabbits and killed all of them
(B) It decided to migrate and settle next to the lake in the jungle
(C) The king of rabbits killed the herd of elephants
(D) The entire herd perished due to lack of water
(E) It never returned to the lake in the jungle
Ans : (E)

5. Why did the little rabbit messenger convey the Moon’s message from the top of a rock ?
(A) The message could be heard better from the rock than any other place in the jungle
(B) The king of rabbits had asked the little rabbit to do so
(C) The rock was used as a stage all the time by the rabbits
(D) He was afraid he would get trampled and killed if he went near the herd of elephants
(E) He could see all the elephants clearly from there
Ans : (D)

6. Which of the following is true about the king of elephants as can be inferred from the story ?
(A) He and his herd had trampled and killed rabbits unintentionally
(B) He was afraid of the king of rabbits
(C) He had deliberately killed many rabbits
(D) He wanted the lake in the jungle all for himself
(E) All are true
Ans : (A)

7. Which of the following can be the most appropriate title for the story ?
(A) The Mighty King
(B) The Moon’s Message
(C) The Brave Elephant King
(D) The Lake in the City
(E) The Elephant’s Revenge
Ans : (B)

8. What, according to the little rabbit, was the message from the moon?
(a) The king of rabbits lived with the moon
(b) The lake was sacred to the moon.
(c) The rabbits were protected by the moon.
(A) Only (a)
(B) All (a), (b) and (c)
(C) Only (a) and (c)
(D) Only (c)
(E) Only (b) and (c)
Ans : (D)

9. What did the king of elephants do when he heard the message from the Moon ?
(A) He laughed at the rabbit and left the lake
(B) He ignored the message and continued to drink water from the lake
(C) He asked the rabbit to beg for forgiveness from the Moon
(D) He went to the lake to ask for the Moon’s forgiveness
(E) He informed his herd about the angry Moon
Ans : (D)

10. How did the elephant see the Moon ?
(A) From its reflection in the water
(B) In the little rabbit’s eyes
(C) In the sky
(D) Not mentioned in the passage
(E) None of these
Ans : (A)

Directions—(Q. 11–13) Choose the word/group of words which is most similar in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.

11. SHOCKED
(A) Alarmed
(B) Annoyed
(C) Pleased
(D) Traumatized
(E) Electrocuted
Ans : (A)

12. WANT
(A) Love
(B) Importance
(C) Need
(D) Dreams
(E) Fancy
Ans : (C)

13. SOILED(A) Mud
(B) Buried
(C) Felt
(D) Dirtied
(E) Drink
Ans : (D)

Directions—(Q. 14–15) Choose the word/group of words which is most opposite in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.

14. SEVERE
(A) Regular
(B) Harsh
(C) Happy
(D) Cool
(E) Mild
Ans : (E)

15. SHOUTED
(A) Praised
(B) Congratulated
(C) Whispered
(D) Commended
(E) Scream
Ans : (C)

Directions—(Q. 16–20) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below each sentence should replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct ? If the sentence is correct as it is given and ‘No Correction is required’, mark (E) as the answer.

16. There is no substituted in hard work as dreams cannot be fulfilled without it.
(A) nothing substituting than
(B) not substituting
(C) no substitute for
(D) not substitute
(E) No correction required
Ans : (C)

17. Veena try in vain to finish her homework with so many guests in the house.
(A) tried in vain
(B) trying vainly
(C) try in vains
(D) trying on vain
(E) No correction required
Ans : (A)

18. Pritam had not sleep a wink in the night hence felt tired throughout the day.
(A) sleep winking
(B) slept winking
(C) sleeping winks
(D) slept a wink
(E) No correction required
Ans : (D)

19. She looked very graceful when she danced and thus won the first prize handed down.
(A) handful downs
(B) hands down
(C) hand downer
(D) handing down
(E) No correction required
Ans : (B)

20. Despite their not being on talking terms for quite some time now, Rajiv welcomed Suresh to open arm when he came home.
(A) through opening arm
(B) with open arms
(C) by opened arms
(D) opening arms
(E) No correction required
Ans : (B)

Directions—(Q. 21–25) In each question below, a sentence with four words printed in bold type is given. These are lettered as (A), (B), (C) and (D). One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate, if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e., ‘All correct’ as your answer.

21. The sage’s dauhgter (A) was very beautiful (B) and attracted (C) a lot of attention (D) wherever she went. All correct (E)
Ans : (A)

22. During this dream, (A) Pankaj involuntarily (B) picked up the stick next to his bed and thinking that he was beating (C) his son, razed (D) the stick and hit the pot. All correct (E)
Ans : (E)

23. The poor farmer (A) worked hard in the fields but all his efforts (B) did not bare (C) fruit. (D) All correct (E)
Ans : (C)

24. In order to pay respect (A) to the guaridan (B) deity of his field, the farmer procured (C) milk and started feeding (D) a snake with milk. All correct (E)
Ans : (B)

25. Ravi was fond of performing (A) religious (B) richuals (C) whenever (D) he got the time. All correct (E)
Ans : (C)

Directions—(Q. 26–30) Rearrange the following six sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
(1) One day, one of the heads found a jar of nectar and decided to taste it.
(2) Enraged, the other neck soon found a jar of poison and consumed it.
(3) The first neck, however, refused to let the second neck have it.
(4) The poison reached the common stomach and both the necks perished.
(5) Once upon a time there lived a special kind of bird which had two necks and shared a common stomach.
(6) On seeing this, the other head also wanted to taste the nectar.

26. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 6
Ans : (C)

27. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (D)

28. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 5
(E) 6
Ans : (E)

29. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 6
Ans : (A)

30. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (E)

Directions—(Q. 31–40) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any).

31. The priest did not (A) / want to do any (B) / hard work but dreamt (C) / of be rich one day. (D) No error (E)
Ans : (D)

32. The friends met again after (A) / many years, and could not stop laughing (B) / at the tricks that they had played (C) / to their teachers. (D) No error (E)
Ans : (D)

33. The four friends were very different (A) / as each other; yet, (B) / they were best friends and always came to (C) / each other’s aid when required. (D) No error (E)
Ans : (B)

34. The animals would hunt for (A) / food and bring it to the lion (B) / and the lion in turn would (C) / distribute the food to all. (D) No error (E)
Ans : (E)

35. A lion lives in a forest (A) / was loyally served by (B) / a jackal that used to accompany the lion (C) / wherever it went. (D) No error (E)
Ans : (A)

36. Unable to control his natural instinct, (A) / the jackal howled at the top (B) / by his voice in the middle (C) / of the night. (D) No error (E)
Ans : (C)

37. Seema’s parents were happy (A) / to let her marry the boy of her choice (B) / as he seemed to (C) / belong to a good family. (D) No error (E)
Ans : (E)

38. On one occasion (A) / the farmer was rewarded to (B) / a cow by a rich man (C) / for his service. (D) No error (E)
Ans : (B)

39. Rakesh anger asked (A) / his son to tell him (B) / what had happened to (C) / the food and drinks kept in the fridge. (D) No error (E)
Ans : (A)

40. Once upon a time (A) / there lived a tiger (B) / which stray into a city (C) / in search of food. (D) No error (E)
Ans : (C)

Directions—(Q. 41–50) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Once upon a time there lived a parrot under a tree. The parrot one day …(41)… to go to the fields and indulge itself in the food there. It did not return for many days as it found the fields a good source of food. In the …(42)… a rabbit came along one day and occupied the same dwelling which the parrot used to live in. The parrot however returned from the fields having grown …(43)… from the food. It wanted to claim the dwelling for itself. A fight ensued and the rabbit was saying that the dwelling belonged to whoever …(44)… it.

They both then decided to …(45)… a learned cat, who was supposed to be wise and old. So one
day they both …(46)… the cat with their problem. The cat, which was actually a hypocrite and earned its livelihood by …(47)… as a priest, decided to take …(48)… of the situation. On hearing the parrot and the rabbit from a distance, it said, “Sorry! can’t hear you from that far a distance because of old age. Don’t worry I mean no harm to you. Come closer and both of you …(49)… your stories.

The parrot and the rabbit were both fooled into going near and as …(50)… as the cat could lay its hands on both of them it killed them both and had a meal.

41. (A) want
(B) start
(C) scared
(D) choose
(E) decided
Ans : (E)

42. (A) time
(B) fields
(C) meantime
(D) rapidly
(E) somewhere
Ans : (C)

43. (A) plump
(B) thin
(C) weak
(D) beard
(E) strict
Ans : (A)

44. (A) lived
(B) ate
(C) wait
(D) stayed
(E) occupied
Ans : (E)

45. (A) kill
(B) contact
(C) touch
(D) inquire
(E) cover
Ans : (B)

46. (A) approached
(B) go
(C) became
(D) ask
(E) cried
Ans : (A)

47. (A) playing
(B) becoming
(C) faked
(D) posing
(E) feeding
Ans : (D)

48. (A) management
(B) advantage
(C) seriously
(D) pride
(E) accounting
Ans : (B)

49. (A) narration
(B) tell
(C) receive
(D) relate
(E) said
Ans : (B)

50. (A) many
(B) much
(C) soon
(D) quicker
(E) faster
Ans : (C)

Hadoti Kshetriya Gramin Bank Clerk Exam., 2010 Solved Paper

English Language
(Exam Held on 12-12-2010)

Directions—(Q. 1 to 15) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been printed in bold to help you to locate them while answering some of the questions.

Once upon a time, there was a royal elephant which used to reside in the premises of the king's palace. The elephant was very dear to the king, so he was well-fed and welltreated. There was also a Dog who lived near the Elephant's shed. He was very weak and skinny. He was always fascinated by the smell of rich sweet rice being fed to the royal elephant.

One day, the Dog could no longer resist the aroma of the rice and somehow managed to sneak into the Elephant's shed. He ate the grains of sweet rice that fell from the Elephant's mouth. He liked the rice so much, that he started going there daily to eat the rice. For days, the huge Elephant didn't notice the small dog as he was busy enjoying the delicious food. Gradually, the Dog grew bigger and stronger, eating such rich food. Finally, the Elephant noticed him and allowed him access to the food.

The Elephant enjoyed the company of the Dog and started sharing his food with him. They also started spending time with each other and soon became good friends. They ate together, slept together and played together. While playing, the Elephant would hold the Dog, in his trunk and swing him back and forth. Soon neither of them was happy without the other. They became great friends and didn't want to be separated from each other.

Then one day, a man saw the Dog and asked the Elephant-keeper, “I want to buy this Dog. What price do you want for it ?” The Elephantkeeper didn't own the Dog, but sold it and extracted a sum of money from this deal. The man took the Dog to his home village, which was quite far away. The King's Elephant became very sad after this incident. He missed his friend a lot and started neglecting everything. He didn't want to do anything without his dear friend, so he stopped eating, drinking and even bathing.

Finally, the Elephant-keeper reported this to the King; however he didn't mention anything about the Dog. The King had a wise minister, who was known for his keen understanding of animals. The King ordered the minister, “Go to the Elephant’s shed and find out the reason for the Elephant's condition”. The intelligent minister went to the Elephant shed and found the Elephant very sad. He examined the Elephant and asked the Elephant-keeper, “There is nothing wrong with this Elephant's body, then why does he look so sad ? I think this Elephant is grief stricken, possibly due to the loss of a dear friend. Do you know, if this Elephant shared a close friendship with anyone ?”

The Elephant-keeper said, “There was a Dog who used to eat, sleep and play with the Elephant. He was taken by a stranger three days ago”. The minister went back to the King and said, “Your majesty, in my opinion, the royal Elephant is not sick, but he is lonesome without his dear friend, the Dog”. The King said, “You're right, friendship is one of the most wonderful things of life. Do you know where that Dog is ?”

The Minister replied, “Elephantkeeper has informed me that a stranger took him away and he doesn't know his whereabouts”. The King asked, “How can we bring back my Elephant's friend and make him happy again ?” The Minister suggested, “Your Majesty, make a declaration, that whoever has the dog that used to live at the royal Elephant's shed, will be penalized”. The King did the same and the man who had taken the dog, instantly turned him loose when he heard the proclamation.

As soon as he was freed, the Dog ran back as fast as he could, to the Elephant's shed. The Elephant was so delighted to see the Dog that he picked his friend up with his trunk and swung him back and forth. The Dog wagged his tail, while the Elephant's eyes sparkled with happiness. The King was content to see the Elephant happy once again and rewarded the minister for his wise judgement.

1. What was the Minister's diagnosis of the Elephant's condition ?
(A) The Elephant hated his keeper
(B) The Elephant was lonely
(C) The Elephant was starving
(D) The Elephant had hurt his leg and was in pain
(E) None of these
Ans : (B)

2. What method did the Minister suggest to the King, to get back the Dog ?
(A) To declare that whoever had that particular Dog, would be punished
(B) To keep a bowl of rice for the Dog in the Elephant's shed so that he could be lured back to the palace
(C) To command the Elephantkeeper to look for the Dog in the village
(D) To persuade the Elephant to call out to the Dog
(E) None of these
Ans : (E)

3. Why had the Elephant become very sad ?
(A) He no longer got his daily bowl of rice
(B) He was unhappy with the King for having sold the Dog
(C) He missed his friend–the Dog
(D) He was sold to an unknown man by his keeper
(E) None of these
Ans : (C)


4. What did the Elephant-keeper do to the Dog ?
(A) He sold the Dog to an unknown man for a price
(B) He hit the Dog as the Dog was eating the Elephant's food
(C) He killed the Dog
(D) He complained to the King about the Dog
(E) None of these
Ans : (A)

5. Which of the following would be the most appropriate title for the passage ?
(A) Friends and Enemies
(B) The Playful Dog
(C) The King and the Minister
(D) The Elephant-keeper
(E) The Bond of Friendship
Ans : (E)

6. Why was the Elephant taken care of ?
(A) He was a very special Elephant as he could talk to Dogs
(B) He was a very loyal Elephant
(C) He was the strongest Elephant in the Kingdom
(D) He was weak and the King had a lot of sympathy for him
(E) None of these
Ans : (E)

7. Why did the Dog start going to the Elephant's shed everyday ?
(A) He liked the Elephant a lot and wanted to become friend with him
(B) He was being fed by the King everyday
(C) He was fond of the Elephant's shed
(D) He liked the taste of the rice being fed to the Elephant
(E) None of these
Ans : (D)

8. What did the Dog do, once he was set free ?
(A) He ate rice to his heart's content
(B) He thanked the King for his kindness
(C) He ran away from the Kingdom to a place faraway
(D) He ran back to his friend–the Elephant
(E) None of these
Ans : (D)

9. What of the following can definitely be said about the Elephant-keeper ?
1. He was greedy.
2. He was insensitive.
3. He was brave.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 1 and 2
(D) Only 2 and 3
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (A)

10. Which of the following can definitely be said about the King ?
1. He was compassionate.
2. He was deceitful.
3. He loved animals.
(A) Only 1
(B) Only 1 and 3
(C) Only 1 and 2
(D) Only 2
(E) All the three 1, 2 and 3
Ans : (B)

Directions—(Q. 11 to 13) Choose the word/group of words which is most similar in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.

11. EXTRACTED(A) pulled
(B) inserted
(C) wring
(D) dug out
(E) received
Ans : (E)

12. DECLARATION(A) pact
(B) praise
(C) announcement
(D) writ
(E) resolve
Ans : (C)

13. KEEN
(A) shallow
(B) urgent
(C) concentrated
(D) deep
(E) eager
Ans : (D)

Directions—(Q. 14 and 15) Choose the word/group of words which is most opposite in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.

14. RESIST
(A) give in
(B) please
(C) struggle
(D) try out
(E) defy
Ans : (B)

15. SEPARATED
(A) stuck
(B) united
(C) estranged
(D) bound
(E) joined
Ans : (E)

Directions—(Q. 16 to 20) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below each sentence, should replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct ? If the sentence is correct as it is given and ‘No correction is required’, mark (E) as the answer.

16. Trisha could not solve the problem at all and was at her wit's ending.
(A) her wit's end
(B) the wit ends
(C) her witty end
(D) the wit end
(E) No correction required
Ans : (A)

17. It's a small theatre and the seats are uncomfortable, but the saving grace is that the air conditioning is good.
(A) grace to save
(B) gracing save
(C) saver grace
(D) save to grace
(E) No correction required
Ans : (E)

18. Tarun had to prepare the document for his meeting urgently but he was hardly pressed for time.(A) hard pressed for timely
(B) hard pressed for time
(C) hardly press to time
(D) hard pressing to timely
(E) No correction required
Ans : (B)

19. Suraj lied from his teeth to get out of the tense situation with his boss.
(A) lies for his teeth
(B) lie to his teeth
(C) lied through his teeth
(D) lied from his tooth
(E) No correction required
Ans : (C)

20. Satish lay in bed wide awaken as he was worried about his exams starting the next day.
(A) widen awakening
(B) widely awake
(C) wide and awake
(D) wide awake
(E) No correction required
Ans : (D)

Directions—(Q. 21 to 25) In each question below, a sentence with four words printed in bold type is given. These are lettered as (A), (B), (C) and (D), One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate, if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e., ‘All Correct’ as your answer.

21. People went crazy (A) when the musician along with his friend, (B) took to the staging (C) and belted out popular (D) tracks. All correct (E)
Ans : (C)

22. For a growing number of coupals, (A) adoption is not a helpless compulsion (B) but a deliberate, (C) and often noble, (D) choice. All correct (E)
Ans : (A)

23. On two consecutive (A) nights, the two greatest icones (B) of show business were honoured with unprecedented (C) affection. (D) All correct (E)
Ans : (B)

24. We are so busy looking at mediocrity (A) that when a truly outstanding achievement (B) stares us in the face, we resort (C) to the same terms of praise. (D) All correct (E)
Ans : (E)

25. The unlikely migration (A) was officially (B) explained as a move to meet expanding (C) business oportunities. (D) All correct (E)
Ans : (D)

Directions—(Q. 26 to 30) Rearrange the following six sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
1. He immediately acknowledged Mohan's good work and invited him to his home for dinner.
2. One day a wealthy merchant sent his son's bicycle to the shop for repair.
3. The next day the merchant came to claim the bicycle and noticed that it was shiny.
4. After repairing the bicycle, Mohan cleaned it up and made it look new.
5. Once upon a time, there was a boy named Mohan who worked as an apprentice in a bicycle shop.
6. Other apprentices in the shop laughed at Mohan for doing unnecessary work.

26. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 6
Ans : (B)

27. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (D)

28. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (E)

29. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 4
(D) 5
(E) 6
Ans : (A)

30. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement ?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
(E) 6
Ans : (E)

Directions—(Q. 31 to 40) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any.)

31. In about five minutes, they would (A) / cover the distance from the road to the point (B) / where the waves would (C) / begin lick their feet. (D) No error (E)
Ans : (E)

32. The devastating experiences (A) / of many wars taught some countries (B) / the necessary of pursuing peace (C) / at the expense of nationalist egos. (D) No error (E)
Ans : (C)

33. The former superstar recently (A) / visit an orphanage, (B) / fuelling speculation that (C) / she is planning to adopt a child. (D) No error (E)
Ans : (B)

34. According to a new study (A) / taking steps to remain healthy and young (B) / may help delay (C) / the onset of Alzheimer's disease. (D) No error (E)
Ans : (A)

35. A day after he was diagnosed with (A) / swine flu, preventive measures were put in place (B) / to ensure that others were not (C) / affected by the dreaded virus. (D) No error (E)
Ans : (E)

36. The administration has conclusive (A) / that it is retailers who are (B) / responsible for upsetting (C) / the city's household budget. (D) No error (E)
Ans : (A)

37. The assurances, unfortunately, (A) / remained on paper, (B) / as neither the Centre or the State initiated steps (C) / for the development of the backward region. (D) No error (E)
Ans : (C)

38. Sediment deposit along the coast (A) / may be the primary reason for (B) / the change in conditions, (C) / but a lot more remains to be understand. (D) No error (E)
Ans : (D)

39. A committee will be set up (A) / to explore pros and cons by (B) / a common fee structure, and will (C) / take a final decision on it within a week. (D) No error (E)
Ans : (A)

40. The infection which causes (A) / gums to bleed and teeth to fall out (B) / results from the build-up of (C) / a particular bacteria that is common to most mouths. (D) No error (E)
Ans : (D)

Directions—(Q. 41 to 50) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Once upon a time there was a prince who wanted to marry a princess, but she would have to be a real princess. He …(41)… all over the world to find one, but nowhere could he get what he wanted. One evening during a terrible storm; there was thunder and lightning, and the rain poured down in torrents. Suddenly a knocking was …(42)… at the palace door, and the old king went to open it. It was a princess standing out there. But good gracious ! What a sight the rain and the wind had made her look. The water ran down her hair and clothes; into the toes of her shoes and out again at the heels. And yet she insisted that she was a real princess. Well, we'll soon …(43)… out, thought the old queen. But she said nothing, went into the bedroom, took all the bedding off the bedstead, and …(44)… a pea on the bottom; then she took twenty mattresses and laid them on the pea, and then twenty quilts on …(45)… of the mattresses. On this the princess had to lie all night. In the …(46)… she was asked how she had slept. “Oh, very badly!” said she. “I scarcely closed my eyes all night. Heaven only knows what was in the bed, but I was lying on something hard, as a …(47)… I am black and blue all over my body. It's horrible!” Now they knew that she was a real princess because she had …(48)… the pea right through the twenty mattresses and the twenty quilts. Nobody but a real princess could be as …(49)… as that. So the prince took her for his wife, for now he …(50)… that he had a real princess.

41. (A) called
(B) tour
(C) sent
(D) saw
(E) travelled
Ans : (E)

42. (A) made
(B) felt
(C) heard
(D) seen
(E) sounded
Ans : (C)

43. (A) assure
(B) find
(C) judge
(D) mark
(E) try
Ans : (B)

44. (A) drew
(B) flung
(C) placed
(D) cooked
(E) stitch
Ans : (C)

45. (A) top
(B) head
(C) bottom
(D) between
(E) middle
Ans : (A)

46. (A) morning
(B) dinner
(C) room
(D) fields
(E) dark
Ans : (A)

47. (A) vengeance
(B) price
(C) cause
(D) result
(E) time
Ans : (D)

48. (A) slept
(B) felt
(C) located
(D) carried
(E) found
Ans : (B)

49. (A) worried
(B) rough
(C) irritable
(D) sensitive
(E) pretty
Ans : (D)

50. (A) trust
(B) assured
(C) wanted
(D) think
(E) knew
Ans : (E)